Автор Тема: Ahoj от Чехия и natalyna  (Прочетена 690315 пъти)

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #30 -: 11 Април 2006, 08:36:41 »
Лидето, извинявай че отговарям сега - бяхме за няколко дни с бебока в болницата.

Там е написано "1 пак. пудинг с варене (Др. Йоткер)" - просто смесваш нишистето с млякото и другите продукри. То при изпичането си се сварява!

Бимбото, радвам се че ти е харесала рецептата, както казах една от любимите в къщи!

За парфето - спокойно можеш да ползваш и други плодове и от компот. И ако не намериш Рикота, може да използваш друга разбита извара.

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Солени картофени палачинки
« Отговор #31 -: 13 Април 2006, 15:17:37 »
Това е традиционна чешка рецепта, която е подходяща както за бърза вечеря или гарнитура, така и за чудесна солена торта! Тук дори ги продават като тип Fast food(бърза храна).

Солени картофени палачинки(Bramborak)

« Последна редакция: 15 Декември 2015, 10:56:33 от natalyna »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #32 -: 13 Април 2006, 15:20:43 »
благодаря за идеята! Утре ще докладвам, че един боб ще им готвя, има да ме благославят!  :-[ :P
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

IPA

  • Гост
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #33 -: 13 Април 2006, 16:43:31 »
Благодаря за рецептата natalyna.  :D

Искам да те попитам фатално ли ще е ако се намали брашното.

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #34 -: 13 Април 2006, 23:03:21 »
Здравей IPA! :)

Не знам, не съм пробвала, но според мен не би трябвало да е фатално - по-скоро ще стане по-воднисто, защото картофите пускат сок. Освен да махнеш и млякото, но не знам дали ще стане. ::)

IPA

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 28
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #35 -: 15 Април 2006, 15:50:03 »

Благодаря за отговора  natalyna.  :)

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Сладки (плодови) кнедли
« Отговор #36 -: 18 Април 2006, 12:56:24 »
Здравейте,

дойде ред и на кнедлите - една от типичните за чешката кухня гарнитури. Признавам се от сега - никога не съм правила кнедли и не защото е трудно или връткаво, но просто не ги долюбвам а и няма нужда да ги правя - свекито ги прави в големи количества и ми дава и аз - хоп във фризера, докато ми потрябват!

Важно е да знаете, че тук има няколко вида кнедли - солени - така наречените хоускови, картофени и пълнени картофени(тези най ги обичам) а също и сладки кнедли с пълнеж от плодове.

Рецептите са от бабата на мъжа ми, която и на 85 години продължава поне 2-3 в седмицата да си прави кнедлите сама! Обясненията са много подробни - като за начинаещи, ама така ми беше казано да напиша, за да е добър резултата!

Започвам с :

Сладки (плодови) кнедли

« Последна редакция: 15 Декември 2015, 10:57:07 от natalyna »

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Хоускови кнедли(кнедли с парченца хляб)
« Отговор #37 -: 18 Април 2006, 13:02:31 »
« Последна редакция: 15 Декември 2015, 10:57:41 от natalyna »

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Картофени кнедли
« Отговор #38 -: 18 Април 2006, 13:10:24 »
« Последна редакция: 15 Декември 2015, 10:58:05 от natalyna »

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
« Последна редакция: 15 Декември 2015, 10:58:50 от natalyna »

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #40 -: 18 Април 2006, 14:30:31 »

В отговор на IPA  : "фатално ли ще е ако се намали брашнотo?" ще си позволя кажа
(sorry,  Natalyna, надявам се нямаш нищо против!),
че аз прибавям винаги няколко лъжици овесени ядки за постигане на желаната консистенция (и доoвкусяване).
Можете да пробвате!

gotva4a

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 4
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #41 -: 18 Април 2006, 23:27:16 »
здравейте много хубави рецепти определено ще пробвам някоя , а може и всичките браво  :) :) ;D :D :D

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #42 -: 20 Април 2006, 15:14:58 »
« Последна редакция: 15 Декември 2015, 10:59:23 от natalyna »

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #43 -: 20 Април 2006, 15:38:21 »
Аз козунака няма да го коментирам   :P- не знам толкова епитети и достатъчно силни и подходящи прилагателни
(АЗ тогава мА нямаше като го взимахме в училище)   ;D
Въпроса ми е около кнедлите: Честно казано понятието сам го чувала, но не знаех какво точно са. Е, сега видях!
Много ми приличат на едни типични немски хлебчета от тесто с мъjа, който изглеждат подобно, но не са варени,
а се оставят caMo  на решетка над пара да "довтасат" така да се каже - страшно ги обичат всички
 (най-вече с компот от боровинки). Аз обаче казвам, че са сурови и неопечени хлебчета и като си ги пека в микровълновата и си ги ям със сирене- умират да ми се смеят...
Ти лично обичаш ли кнедли, кога и с каkво обичайно се ядат?

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #44 -: 23 Април 2006, 09:27:23 »
Здравей Калина, :)

Аз вече писах, че не не съм голям фен на кнедлите - ям, но факта, че още не съм пробвала да ги правя е мисля ясен. Но... особенно на мъжете(българските имам в предвид) много им харесват - който ми е бил на гости - роднини и приятели много ги харесват.

За сервирането - навсякъде в съответната рецепта е написано как се поднасят, но като цяло сладките са самостоятелно ядене(забележете, не десерт а ядене)заляти с разтопено масло и захар или разбита със захар сметана.
Хоусковите кнедли се сервират със сосове - гулаш, или нещо като нашето фрикасе, аз съм ги слагала към винен кебаб или кюфтета с бял сос или доматен сос - въобще много добре вървят към сосовете. Другият вариянт  е печено месо и кисело зеле.
Картофените също могат да се предложат със сос, но аз например не харесвам тази комбинация - май най-добре вървят с печено месо и кисело зеле или с изпържен лук до карамелизиране.  :-*

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[13 Септември 2017, 18:56:35 ]


Re: Идея за подарък от tomislava
[27 Август 2017, 19:39:04 ]