Мили потребители, преди да пуснете рецепта, преди да зададете въпрос, прочетете Правилата на форума и Важните съобщения - те са писани за Вашето удобство и по-лесно ориентиране!
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8750
с бръмбари в главата и усмивка на устата
Нат чудесно покривче Преди години наред със сладкия салам правех и това, но крема беше само масло с пудра захар и на мен само масло и захар не ми допада. Обаче тук имам и банан и меко сирене Ха, само гледай как ще осъмнем и ние с покрив Но се чудя с какво да заменя шоколада, че тези дни тийновете не трябва да ядат шоколад. С карамелена заливка дали ще стане, или да направя повече крем, че да има и за отгоре
natalyna
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 1621
Първа флейта и втора цигулка
Пепи и с крем ще стане и с карамел звучи добре, а може и без нищо. Направи го както искаш - е това е хубавото на такива рецепти, че може да се импровизира!
Мили потребители, преди да пуснете рецепта, преди да зададете въпрос, прочетете Правилата на форума и Важните съобщения - те са писани за Вашето удобство и по-лесно ориентиране!
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
смучат едни хомеопатични топчета за акнето и шоколадови и ментови изделия + кола са табу. Шоколадовите линцери всъщност бяха половината без шоколад - отпуснах им само по 1 за ....., извинете за отклонението
Преди години наред със сладкия салам правех и това, но крема беше само масло с пудра захар
Това покривче с маслен крем е рецепта №4 в първия ми готварски тефтер(ми нямаше компютри тогава), като ученичка, който и до днес си го пазя щото там са ми любимите рецепти от майка. Първите ми кулинарни изяви бяха все с неща от бисквити, че да не се пекът и една приятелка от по-горен клас ми беше дала рецепти за бисквитени рула. Това ми го беше похвалила като много интересно, ама аз хич и не загрявах, как се намазват с крем три реда бисквити, на средния се слага сладко върху крема, крайните два се повдигат и ставало покрив. Е ако не съм я чела сто пъти тази рецепта и все не ми беше ясно
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Нат направих го остана само да отлежи малко и срежа да пробваме. Намерих еднакви бели и какаови бисквити, но се оказаха като че ли малки - та покривчето не стана много високо, но за сметка на това удължих. Следващия път ще пробвам с нашите Закуска - те поне са големи документация на разреза - след малко Заливката отгоре е карамела на Танита
natalyna
Шеф - диригент
Гурман
Пепи, дано ви хареса! До тук изглежда чудесно!
Ако ви хареса с тези бисквити(а казваш че са малки) просто следващият път сложи по още един ред бисквити за всяка страна на триъгълника - т.е не 3 реда, а 6. Не знам как ще е със Закуската - те са по-големи и по-дебели, а при напояването стават още по-големи - да не стане много дебела бисквитената част? Или пък го направи само с един ред бисквити Закуска.
natalyna
Шеф - диригент
Гурман
Гулаш
Продукти:
Около 1кг телешко месо от предницата. Леко прошарено. Не ви препоръчвам да купувате от бута, защото е по-сухо. 3 големи глави лук 1 с.л червен пипер 1 ч.л ким черен пипер на вкус, 1с.л подправка тип "Вегета" Около 1 литър вода или бульон 1 с.л брашно Малко олио за запържване на месото сол
Приготвяне:
Аз изпозлвам тенджера под налягане, защото иначе задушаването на месото отнеме много повече време. затова имайте в предвид, че това не е бързо ядене.
Загрейте олиото и опържете нарязаното на късчета месо от всички страни. Ако искате, може просто да задушите месото с малко олио и вода(бульон). Прибавете нарязания на ситно лук, черният пипер, вегетата и червеният пипер, залейте с малко вода, затворете тенджерата с капак, намалете котлона на най-ниска степен и задушавайте за около 40 минути, като от време на време разбърквате и ако е необходимо подливате с топла вода или бульон. Ако готвите в тенджера под налягане, залейте с цялото количество вода(ако ви се стори малко добавете, така че месото да е почти покрито от течността), затворете и душете около 20мин от изсвирването.
След пълното сваряване на месото е нужно да се сгъсти соса, а това става като добре разтворите брашното в студена вода. Посолете и оставете още 5 минути да поври.
Вкуса на гулаша много зависи от качеството и количеството на месото, както и от това водата да не е много. Колкото повече разредите гулаша, толкова повече брашно трябва да сложите за да сгъстите и така се губи интензивният вкус на месото.(аз направих тази грешка също този път - сложих повечко вода и затова цвета на гулаша не е много тъмен!)
natalyna
Шеф - диригент
Гурман
Здравейте
Време да напиша още една наша любима рецепта, която спокойно може да мине за коледна. Рецептата е от една моя приятелка и съседка - словенка.
Медени пастички с орехов крем
Тесто: 600г брашно 50г мас 1ч.л сода за хляб 4 с.л мед 2 яйца 150г пудра захар прясно мляко, до получаването на еластично, полутвърдо тесто
Тестото се омесва, разделя на 4 топки, от които се правят кори(около 1/2 см. дебели), които се пекат на около 160-170° - в момента в който започнат да се зачервяват ги извадете, за да не прегорят и да станат много твърди. Пекат се за около 10 минути всяка.
Крем: 1/2 л прясно мляко 5 с.л брашно 100г захар
Всичко това се вари до получаването на каша. Когато поизстине крема(в никакъв случай не трябва да е горещ), към него се прибавят 250г масло(стайна температура)и 250г млети орехи.
С този крем се мажат платките и се притискат с нещо, за да се запазят равни(иначе се къдрят) и да попие крема равномерно. Затова и крема не трябва да е рядък, защото ще се разтече. Така приготвените платки се оставят за около ден на хладно място за да се стегне и попие крема , след което се заливат със следната глазура:
Глазура: 4 с.л прясно мляко 140г захар 100г масло 1с.л какао Всичко се загрява до разтопяването на маслото и захарта, след което се сваля от огъня и оставя леко да се сгъсти. С тази глазура се поливат платките и се оставя да се втвърди глазурата.
След това платките се режат на квадрати или ромбоиди, като отгоре на всеки се слагат по няколко сребърни или златни захарни топченца, или ветрило от бял шоколад!
Изглежда сложно и дълго, но всъщност не е така. А и усилието наистина си заслужава, защото рецептата е много вкусна!
« Последна редакция: 19 Ноември 2006, 23:25:27 от natalyna »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман
Ето една стара чешка рецепта(от 19 век) за приготвяне на шаран! Спокойно може да го направите за Никулден, нищо че тук го готвят за Коледа! На мен много ми харесва тази специфична комбинация!
Шаран на черно
(Добре е да се приготви ден преди сервиране)
Продукти:
2 с.л. масло корени за супа(1 морков, малка глава целина,1 корен от магданоз)- настъргани 1 глава лук - ситно нарязана 2 с.л. захар смес от следните подправки(3 карамфилчета, щипка мащерка, 10 зърна черен пипер, 6 зърна бахар, 1 дафинов лист) 2 резенчета лимон(с кората) 25 мл оцет 750 мл рибен бульон или вода 6 порции шаран 4 с.л мармалад от сливи 100г сушени сливи - нарязани 50г нарязани бадеми 20г стафиди 50г орехи според оригиналната рецепта се слагат и 2 с.л настъргана меденка(но може да се замени с галета)
Приготовление:
В по-голяма тенджера се запържват в маслото корените за супа и лука. Прибавя се захарта и при непрекъснато бъркане се оставя лука да карамелизира леко.Прибавете подправките, лимона и оставете за минута да си пуснат аромата. След това долейте оцета и оставете да се изпари.Това е основата за соса. Така приготвената основа, залейте с бульона или водата и оставете за около 5 минути да поври. В леко врящият сос сложете порциите шаран и оставете да се задуши за около 12-15 мин., като от време на време обръщате порциите. След това извадете рибата и в соса разтворете мармалада от сливи. Сушените плодове и ядките сварете в малко вода за около 5 мин. През това време прецедете соса през ситен гевгир и прибавете плодовете и ядките заедно с водата. Сгъстете с трохите от меденката или с галета. Преди подаване загрейте бавно соса, като в него внимателно сложите порциите шаран. При сервиране ги изваждайте също внимателно, залейте със сос и сервирайте с гарнитура от картофи или ориз или най-добре с традиционните чешки кнедли!
natalyna
Шеф - диригент
Гурман
Така... Продължавам с коледните рецепти:
Тук по Коледа се правят поне 10 вида сладки(печени и непечени) и смятам тази година да пусна рецептите на няколко вида, обичани от нас. Днес ви предлагам рецептата на най-известните коледни сладки в Чехия - ванилковé рохлички(ванилени кравайчета). Тази рецепта е отново от тетрадките на бабата на мъжа ми(страхотна кулинарка ) и е изпитана с годините.
Сладките се правят поне 2 седмици преди Коледа( аз ще ги правя тази събота и неделя). Това е нещо като масленки, но с ядки.
Ванилени кравайчета
Продукти за една доза(една тава, защото са малки и не се надуват):
150г брашно 70г готварско нишесте (т.е без примеси - чисто) - царевично, пшенично, картофено(според оригиналната рецепта) 70г пудра захар 80г орехи или лешници - смилат се 150г масло със стайна температура 1-2 жълтъка(зависи от големината)
За след изпичането, си пригответе една купа с около 150 - 200г пудра захар, в която сте сложили 2-3 пакетчета със ванилена захар или прахчета ванилин.
Приготвяне:
На дъската за месене пресяваме брашното, прибавяме нишестето и захарта, смлените орехи. Отгоре нарязваме на късчета маслото и прибавяме жълтъците. започваме да месим, докато тестото стане гладко. Оставяме тестото за една вечер на хладно място да отпочине. На другият ден правим от тестото цилиндър и режем еднакви по големина колелца, които правим на пръчици 6-7 см. дълги и 1 см дебели и завиваме на кравайчета (под формата на буквата С). Печем върху ненамаслена тава, на умерена температура до порозовяване (не ги правете много кафяви, за да не се втвърдят). Още докато са горещи ги овалваме в предварително приготвената пудра захар с ванилия. Съхраняват се в картонена кутия, на хладно място. Издържат поне месец, месец и половина. Могат и да се замразят. Снимки ще пусна през weekendа! :peace: Тук може да видите по-подробно технологията на правенето на кравайчетата!
natalyna
Шеф - диригент
Гурман
Ето още една класика от коледните сладки в Чехия:
Линцерови сладки Тези сладки са получили името си от извесният град Линц в Австрия и са познати по света точно с това име.
Продукти:
500г брашно 250г масло (аз слагам комбинация 100г твърд маргарин и 150г масло) 200г пудра захар 3 жълтъка или 2 яйца (само с жълтъци стават по-меки) по желание кората на един лимон
за слепване - касисов, вишнев или друг по-кисел мармалад (най-добре червен) пудра захар за поръсване
Приготовление:
Пресявяме на дъска за месене брашното и захарта, правим кладенче и чукваме в него яйцата. Мекото масло режем на филийки и слагаме около яйцата. По желание прибавяме лимонената кора. Омесваме гладко тесто, покриваме добре с домакинско фолио и оставяме да отлежи поне 2 часа (най-добре и за една нощ) на хладно място(хладилник).
Преди печене се разточва кора - 0,5см дебела и се изрязват различни формички - най-добре е колелца, цветя, сърчица, като едната формичка е пълн, а другата с изрязано кръгче или сърчице по средата. Много внимавайте да не ги прегорите(особенно ако са разточени по-тънко има такава опасност). Пекат се на около 170° до порозовявяне - стават много бързо и трябва да сте много внимателни.
Седмица преди Коледа се слепват със сладко и поръсват с пудра захар.