natalyna
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 1621
Първа флейта и втора цигулка
Хапчице, да поясня - това не са бухтите които ние знаем, просто тук на това викат бухти! На вкус са подобни на тутманик, но в сладък вариант. Не са много сладки, но са много вкусни. Тези на снимката са със сини сливи.
Мили потребители, преди да пуснете рецепта, преди да зададете въпрос, прочетете Правилата на форума и Важните съобщения - те са писани за Вашето удобство и по-лесно ориентиране!
Аристократичен сладкиш Истинското име на рецептата е "Парчетата(пастите) на графинята", но ми се видя доста дълго и трудно запомнящо се, та го смених. Надявам се братята чехи да не се сърдят
Нат пробвах днес този сладкиш и наистина се получи доста добре и на вид и на вкус ,всички го харесаха ,попада в категорията на любимите ни десерти
Активен
Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението...
Мили потребители, преди да пуснете рецепта, преди да зададете въпрос, прочетете Правилата на форума и Важните съобщения - те са писани за Вашето удобство и по-лесно ориентиране!
Страшно много ти благодаря Наталина за "Аристократичният сладкиш". Когато бях 7-8 годишна братовчедка ми го правеше, но не с ябълки а с вишни или череши мисля бяха. Това беше най-страхотният сладкиш, който бях опитвала като хлапе. Така и не ми даде рецептата. Не знаела за кой точно сладкиш говоря, сега пък от много години не правела вече сладкиши...и тем подобни глупости и оправдавки. Молех я за този сладкиш от години. Години наред търся този сладкиш без да знам името му, а от няколко години го търся в интернет и какви ли не форуми, но чак сега случайно го видях на снимката. Яла съм го с вишни или череши и беше страхотна вкусотия. С ябълки не съм пробвала. Само си спомням маслото, брашното и вишните като съставка.....и толкова. ОГРОМНИ БЛАГОДАРНОСТИ ОТ МЕН
Аз по принцип не обичам сладкиши с плодове или компоти. От този тип ми харесват само Цветаевския ябълков пай на ПОЛИ от dir.bg и този сладкиш - "Аристократичен". Определено ще го направя и то с ябълки както в твоята рецепта
natalyna
Шеф - диригент
Гурман
Здравей СИЛИЯ!
Радвам се, ако си намерила това което търсиш! По описанието ти обаче се замислям, дали не си опитвала един друг сладкиш, колйто е също доста любим тук. Разликата е в това че той се прави с тесто с мая, отгоре се слага извара и върху нета се нареждат плодове - вишни, сливи праскови и на края се посипва с трохи от препечена галета със захар! Изглежда подобно, но вкуса е съвсем различен!
Може би е най-добре да опиташ Аристократичният сладкиш и да кажеш дали това е същият десерт.
Нееееее....категорична съм, че е същият сладкиш, който си дала. По снимката е 1:1 с този който съм яла. Да не говорим, че и някои от продуктите са същите. Просто ми липсваха останалите и начинът на правене. Имаш 1 голямо благодаря от мое име.
Може ли 2 въпроса, обаче? За ликьорите: Яйченият ликьор колко време можеш да го съхраняваш в хладилник? Домашният бейлиз прилича ли на истинският като вкус?
Миналата пролет купих от Австрия 1 яйчен ликьор много евтино. Много беше хубав, но майка ми която е била в Чехия още по времето на социализма/там има братовчед женен за чехкиня/ ми каза, че чехите били големи майстори в направата ЯЙЧЕН ликьор. Та от тогава само за този яйчен ликьор бълнува и за това и купих от Австрия. Сега е в болница за операция и искам като се върне от там да я изненадам с оригиналния чешки яйчен ликьор. Та за това те питам, колко време издържа в хладилник?
Надявам се да нямате нищо против, че се меся в диалога ви...
Аз от опит знам, че домашен яйчен ликьор се съхранява до 4 седмици в хладилник, при условие, че сме използували за приготовлението съвсем пресни (!) яйца.Все пак не рискувам след средата на третата седмица, ако случайно до тогава нещо е останалo
Този ликьор и аз го приготвям сама (рецептата е в моята тема), когато ще ме посещават определени членове на фамилията, които го обожават.Следващия път ще ги изненадам с такав, приготвен по рецептата на natalyna, която васъщност не се отличава много-да видим дали ще уловят разлика.
natalyna
Шеф - диригент
Гурман
Здрaвей СИЛИЯ,
Яйченият лиьор съм го правила два пъти преди семейни събирания и веднага се изпи, така че не знам колко време може да издържи! Доверявам се на Калина и и благодаря, че се включи!
За BAILEYS - има доста общо с оригинала, но е ясано, че не може да е същият дори и само поради факта, че в него не се използва уиски! Ноооо, е мнооого приятен и нежен на вкус!
natalyna
Шеф - диригент
Гурман
Задушено телешко в сметанов сос
SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ
Продукти: 500г телешко бон-филе (става чудесно също със заешко или пилешко, та дори и свинско) 50г бекон 1 морков, 1 корен от магданоз 1 по-малка глава целина 1 глава лук 1 дафинов лист 1 l сладка сметана или 500 ml заквасена сметана 5 зърна черен пипер 5 зърна бахар 1 ч.л мащерка 1 ч. л оцет 1ч. л захар 2 с. л брашно 2 с. л масло сол олио по желание един лимон
Приготовление:
Месото се шпикова с бекона(за незнаещите - в месото се правят разрези с ножа и се пъхват там парченца от бекона). Ако това ви се вижда трудно, може просто да прибавите парчетата бекон към мазнината в която ще запържите месото! Месото не се реже - готви се цяло! Посолявате, посипвате с черен пипер и го запържвате в подходяща тенджерка в олио от всички страни. Когато се позачерви, го изваждате върху чиния и оставяме на този етап настрана. В останалото олио прибавяте ситно нарязаният лук и задължително настърганите корени за супа(морков, целина, магданоз). Всичко запържвате до омекване и отново връщате месото, като прибавяте и около чаша вода, подправките + оцета(без захарта) и по желание лимона нарязан на кръгчета. Покрива се с капак и месото се задушава на слаб огън, ако е нужно прибавяте по малко топла вода. Месото обръщате постепенно от всички страни и от време на време поливате със соса. Когато месото е напълно сварено и меко, го изваждате и го слагате някъде на топло място. Изваждате от соса подправките и соса пасирате. Отделно в маслото запържвате брашното и когато се запържи добре(трябва обаче да е още светло), прибавяте към соса, като бъркате непрекъснато или с дървена лъжица или още по-добре с телена бъркалка за готвене, за да не се получат бучки. Леко разреждате с топла вода или бяло вино(по желание) и оставяте да поври още около 20 минути.(Ако соса ви се вижда по-рядък, може да прибавите още запържено или запечено брашно.) Към края на варенето в отделен съд отливате част от соса и бавно и при непрекъснато бъркане прибавяте сметаната(за да не се пресече). После връщате обратно в соса и пибавяте сол на вкус(внимавайте със солта - този сос е по-скоро леко сладък), захарта и по желание няколко капки лимонов сок. Отново загрявате и варите още 5 минути. Чехите харесват този сос да е по-скоро сладък а не кисел, така че внимавайте с лим. сок.
Сервиране:
Месото се нарязва на филийки и се залива с горещият сос, отстрани се слагат хоускови кнедли. Ако сложите и по една лъжичка заквасена сметана и сладко(компот) от червени боровинки, ще получите още по-изискан вкус и красиво оформление!
natalyna
Шеф - диригент
Гурман
Това е една рецепта, която като Хапка се опитах да отгатна, след опитването в една тукашна сладкарница. Предполагам, че в тяхната рецепта са използвали извара, но аз сложих сирене тип Крема, защото това имах, а и ми звучи по-добре. Освен това моите бисквити са напоени с мляко, а тяхните бяха сухи и това не ми хареса. Другото изменение е, че сложих стафиди и намазах с Нутела.
Покрив със сирене тип Крема
Продукти:
300g сирене Крема или Филаделфия 100g меко масло 100g пудра захар(по желание може да намалите или увеличите захарта) 1 - 2 банана(мисля обаче, че ще е вкусно и с други плодове, но се губи малко ефекта) Какаови и бели бисквити с еднаква големина(дано да има нещо такова в БГ) моите са 5 x 6 см и около 3 mm. дебели, но може и да са с друга големина. Имайте в предвид обаче, че ако са по-големи, ще е нужен повече крем. Ако не намерите два цвята, просто сложете бисквити от един цвят, но няма да стане толкова ефектно. Прясно мляко за потапяне на бисквитите По желание стафиди За намазване отгоре - или разтопен шоколад, или ако имате останал крем или както направих аз - нутела.
Приготвяне:
Крем: Разбивате добре крема сиренето, маслото и захарта, до получаването на гладък крем.
Сглобяване: Откъсвате си достатъчно голямо парче алуминиево фолио и нареждате част от леко напоените с прясно мляко бисквити, шахматно, както е показано на снимката. Намазвате с 1/3 от крема и слагате втори ред бисквити, като слагате на черната бисквита бяла и обатно. Покривате с останалата част от крема и ако искате посипвате със стафиди, може орехи или някакви плодове - вариации много. По средата слагате целият банан(ако не стига, наставяте с другият). Внимателно съединете двата крайни реда бисквити, така че да се получи триъгълно руло, както е на снимката. Оставете за 1-2 часа да се стегне в хладилника и украсете по желание или с разтопен шоколад, или крем или нутела или каквото ви хареса!
Десерта е много лек и вкусен и много бърз за направа, независимо от сложните обяснения!
благодарско Нат... страшна си ...ама т'ва вече съм ти го казвала....ми кат' не се сещам друго от прехлас ... ...ако имах такива бисквити веднага го почвах ама ако не утре, вдруги ден ще имаме покрив
natalyna
Шеф - диригент
Гурман
Моренка благодаря за хубавите думи, но като сравня текучеството при теб и мен, май аз трябва да ти се поклоня. Аз правя нещо ново веднъж на няколко месеца, а ти си неизчерпаем извор на идеи и рецепти!