Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
18 Март 2010, 01:09:57

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси КалендарКалендар ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас От моята кухня Тема: Ahoj от Чехия и natalyna « назад напред »
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 20 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Ahoj от Чехия и natalyna  (Прочетена 237927 пъти)
« Отговор #45 -: 09 Май 2006, 15:30:11 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 1620
Първа флейта и втора цигулка

Прехвърлям си рецептите за ликьори и тук:

Домашен BAILEYS

Продукти:
2 консерви подсладено кондензирано мляко, 1/2л твърд алкохол (ром, коняк, водка), 200мл. течна сметана, ако имате няколко капки бадемова есенция

Приготовление:
Затворените консерви с кондензирано мляко, вариме на тих огън 2-2.5 часа, до карамелизиране. Изчакваме да се охладят и след това отваряме. Слагаме в купа и разбиваме с миксер, като постепенно приливаме алкохола и сметаната, докато се получи кремообразен ликьор, които доовкусяваме с есенцията. Наливаме в шишета и оставяме в хладилника да се охлади!

Ако не можете да намерите сметана, става и като сварите един пудинг(ванилия или бадем)в половин литър мляко. По-нататък дейставте по гореописаната рецепта!

Наздраве!   
« Последна редакция: 09 Май 2006, 15:33:45 от natalyna » Активен

www.natalyna.multiply.com

Мили потребители, преди да пуснете рецепта, преди да зададете въпрос, прочетете Правилата на форума и Важните съобщения - те са писани за Вашето удобство и по-лесно ориентиране!
« Отговор #46 -: 09 Май 2006, 15:33:21 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Яйчен ликьор

220г пудра захар, 6 жълтъка, 2 ванилии(ванилова захар), 200мл. кондензирано мляко(неподсладено или подладено, но тогава без захарта), 250мл. 80% спирт или алкохол, 2 с.л. ром(може и без него - те чехите го слагат почети на всичко).

Кондензираното мляко, разреждаме с преварена хладка вода до 500мл. С миксер разбиваме жълтъците със захарта и ванилията и 1/4 от разреденото мляко. Биеме 10 мин, като постепенно добавяме останалото мляко, спирта и рома. Биеме още 10 мин. Наливаме в бутилки и оставяме в хладилника да се охлади.
Активен

Мили потребители, преди да пуснете рецепта, преди да зададете въпрос, прочетете Правилата на форума и Важните съобщения - те са писани за Вашето удобство и по-лесно ориентиране!
« Отговор #47 -: 09 Май 2006, 15:34:43 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Шоколадов ликьор

4 жълтъка, 150г пудра захар, 1-2 ванилии,150г натурален шоколад за готвене, 500мл. сладкарка сметана или мляко, 300мл. 45% алкохол(коняк или ром)

Жълтъците се разбиват с пудрата захар и ванилията. Шоколада начупваме на парчета, изсипваме го в половината сметана или мляко и го сваряваме до разтапяне. Доливаме и другата сметана(мляко) и по малко я прибавяме към разбитите жълтъци, слагаме в съд с гореща вода(водна баня)и биеме до сгъстяване. Не трябва да ври сместа. След това оставяме сместа да се охлади, като от време на време разбъркваме. След охлаждане доливаме алкохола, разбъркваме и наливаме в бутилки. Оставяме няколко дни да отлежи.
Активен

« Отговор #48 -: 09 Май 2006, 15:35:25 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Какаов ликьор

1л. прясно мляко, 600г захар, 1 кондензирано мляко(ако има -какаово)60-80g какао(зависи дали има какао в кондензираното мляко), 500г коняк или ром.

Млякото се сварява със захарта, охлажда се и към него се прибавят кондензираното мляко и какаото. Разбърква се добре и се прибавя алкохола. Слага се в хладиника. (това всъщност е по-скоро какаово-алкохолен коктейл)

Активен

« Отговор #49 -: 09 Май 2006, 15:38:00 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Кафеен ликьор

150г смляно кафе, 600г захар, една истинска ванилия или 2-3 на прах, 500мл. чист спирт.

150г смляно кафе прибавяме към 1л. вряща вода и веднага махаме от огъня(не трябва да се вари). Оставяме да се утаи около 5мин. и след това прецеждаме. 600г захар и 6 см ванилия(шушулка), вариме в 500мл. вода около 15 мин. и оставяме да се охлади. До вече студеният захарен сироп, наливаме прецеденото кафе и чистият спирт. Прецеждаме (най-добре през филтър за кафе) и наливаме в бутилките и слагаме на хладно.

Активен

« Отговор #50 -: 09 Май 2006, 17:24:51 »
rumirenard
Калфа
**
Публикации: 241

Здравеи Natalyna,
Мойта най -добра приятелка е от Словакиа (аз живея в Ню Йорк) и  имам представа от рецептите които си публикувала, защото тя готви  същите неща  Wink Сладките кнедли обикновено ги пълни с кайсии и поръсва с препечена галета и наистина ги хапва за обяд (не като десерт) което ни беше много любопитно в началото. Smiley
Ще и кажа  че съм видиала твоите рецепти и знам как се правят кнедли.
Поздрави,
Руми Ренард
Активен

Rumi Renard
« Отговор #51 -: 09 Май 2006, 18:24:13 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Здравей Руми!  Smiley

Света е малък - тук открих например една девойка, живееща в Прага (Мила, къде си?). 
Общуването в Интернет наистина означава премахване на бариери и граници!
Радвам се, да се запознаем, макар и виртуално и се радвам, че пишеш тук!

Лек ден и поздравеи на NY!  Kiss
Активен

« Отговор #52 -: 09 Май 2006, 19:02:18 »
rumirenard
Калфа
**
Публикации: 241

Natalyna,
Всъшност аз съм на този site от вчера и съм  приятно изненадана, защото няма просташки изказвания както на някои други websites (е-кулинар например) Shocked .Ще се радвам да обмениме рецепти, аз напоследyк съм вманиачена на тема готвене Smiley в добрият смисъл разбира се.
Предпочитам бързи и лесни рецепти защото нямам много време вечер след работа.
Сега сте звънна на мойта приятелка Люба от Словакиа да и разкажа за твоите рецепти, тя много ще се зарадва,голям образ е Wink
Чао и доскоро
Руми
Активен

Rumi Renard
« Отговор #53 -: 23 Май 2006, 09:38:28 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Здравейте, ето рецепта за един от любимите ни кексове. Винаги става пухкав и вкусен.

Кекс с масло

Продукти:
4 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
125г масло
2с.л. олио
1ч.ч. прясно мляко
3 ч.ч. брашно
1 1/2 пак. бакпулвер
2 пак. ванилия
По желание: 1 суп. л.  какао, счукани орехи, стафиди

Приготвяне:
Приготвяме формата за печене - ако не е силикон, намазваме с масло и посипваме с брашно или грис. Разбиваме белтъцитре на сняг. Маслото се разбива със захарта, прибавят се един по един жълтъците, олиото, млякото и се разбиват добре. Брашното се пресява и смесва с бакпулвера, и постепенно се прибавя към течната смес. Разбърква се добре и постепенно, като бъркаме с дървена лъжица, прибавяме разбитите на сняг белтъци. Ако искаме, може да прибавим орехови ядки или стафиди. Може да отделин част от тестото и да го смесим с какаото. Пече се в умерена фурна.

* Keks s maslo 2.jpg (84.06 KB, 500x375 - видяно 5011 пъти.)

* Keks s maslo - razrez 3.jpg (63.84 KB, 500x375 - видяно 3899 пъти.)
« Последна редакция: 23 Май 2006, 09:40:29 от natalyna » Активен

« Отговор #54 -: 07 Юни 2006, 21:14:36 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Ето един много вкусен сладкиш, който е един от любимите тук в Чехия:

Пастички Миша

Продукти:

Тесто:
6 жълтъка,
5 с.л. пудра захар,
1,5 с.л олио,
5 с.л брашно,
2-4 с.л какао,
1 пак. бакпулвер,
6 белтъка.

Крем:
250 г масло,
500 г извара,
200 г пудра захар.

Глазура:
200 г шоколад за готвене
50 г твърд маргарин(масло)

1. Разбиваме жълтъците със захрта и олиото, до пяна(по възможност с миксер). Брашното, какаото и бакпулвера пресяваме в друг съд. Бълтъците разбиваме на твърд сняг. Прибавяме по малко от пресятото брашно и белтъците като леко, но добре забъркваме до яйчената смес.
2. Готовото тесто изсипваме в дълбока тавичка(около 27x37 см), предварително намазана с масло и посипана с брашно и печем на 180 C за около 10-12 мин. След това оставяме блата да изстине.
3. Разбиваме мекото масло с изварата и захарта на гладък крем, с който намазваме вече изстиналият блат. След това слагаме сладкиша в хладилника, за да се стегне.
4. Шоколада и маслото разтопяваме на водна баня(или в микровълнова печка), до получаването на гладка маса. Сваляме от огъня и оставяме леко да се охлади, след което изливаме върху крема и разстиламе добре, като работим бързо, защото се втвърдява бързо.Отново оставяме в хладилника да се стегне. Режеме с остър и преварително загрят в гореща вода нож, за да не се чупи глазурата.

ПС. Правихме ги със зълва ми у тях. Нейна е идеята да пусна тук рецептата Smiley Забравих си обаче апарата и затова пускам снимка от един чешки сайт за готвене, извинявайте! Embarrassed Embarrassed Embarrassed

Активен

« Отговор #55 -: 08 Юни 2006, 09:35:51 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8735
с бръмбари в главата и усмивка на устата

Пастички Миша

1. Разбиваме жълтъците със захрта и олиото, до пяна(по възможност с миксер). Брашното, какаото и бакпулвера пресяваме в друг съд. Бълтъците разбиваме на твърд сняг.

Много хубаво изглеждат пастичките и определено ще ги направя. Но да питам, с риск да се поизложа - белтъците без захар ли се разбиват на твърд сняг? Shocked Shocked
Активен

« Отговор #56 -: 08 Юни 2006, 14:22:11 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Пеп-4о, да без захар, те са само да се придаде въздушност на тестото за блата. Имам в предвид много гъст сняг, като обърнеш купата, да не пада, ама ти си знаеш де  Wink

Хм, сега като мисля, се чудя дали следващият път да не експериментирам и вместо шоколад отгоре, да наредя плодове. Или и плодове и шоколад... Хм? Добре звучи нали?  Обаче извареният крем е супер - препоръчвам го на всички!

Пиши дали са ви харесали  Smiley Kiss
Активен

« Отговор #57 -: 08 Юни 2006, 17:24:17 »
sladka hapka
Модератор
Гурман
Публикации: 4170

Ел. поща
А изварата в Чехия като тукашната ли е?

Аз все имам резерви към изварата, защото ми идва суха, затова питам.
Активен

"Ние, българите, за да видим света и чудесата му, няма нужда да ходим така далеко, защото нашата България е един непознат и чуден свят." Иван Вазов
« Отговор #58 -: 08 Юни 2006, 17:42:08 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8735
с бръмбари в главата и усмивка на устата

и аз не съм опитвала с извара досега за сладкиши, но щом Наталинка казва, ще пробвам. Само да си купя уреда, че на ръка няма да стане. Иначе изглеждат лесни пастичките.

съвсем офф: Хапкице, вчера сутринта като излизах, беше останало последното парче от сладкиша ти. Снощи се прибирам и намирам бележка в тавата в хладилника: "Не барай сладкиша! Не го яж! Аз ще го изям-Жоле. Моля ви не яжте беееее" - следваше подпис.  Shocked Shocked Shocked  Е направо щях да падна, всичко съм виждала в хладилника /дори и дистанционното на телевизора/, ама такъв вид бележка - тц Roll Eyes
Активен

« Отговор #59 -: 08 Юни 2006, 18:13:00 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Хапке, тук има няколко вида извара - една по-течна, една по-мазна и една която е на калъп твърда за стъргане. Аз използвам мазната. Но, ако те притеснява че е суха, може да си направиш домашна или да ползваш Riccota(но май ще ти излезе бая соленко). Все пак, имай в предвид, че в крема се смесва с масло и според мен дори и да е по-суха, ще стане добре. Само да не е солена!. В най-краен случай бих сложила сиртене Крема, но с по-малко масло. Кво да ти кажа, аз в БГ извара почети не съм яла, а тази която съм купувала в далечните 90 години, все още беше мазничка. Абе експериментирай, както ти падне!  Wink

ПС. Чехите много ползват извара(нали си нямат сиренце), но я правят само със захар. Изварени сладкиши имам много. Grin

ПСС. Пеп-4о, я не мъчи децата, ами прави следващата партида от тортата!  Grin Wink Аз чакам да узреят ягодите, за да я пробвам също! Roll Eyes
Активен

Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 20 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас От моята кухня Тема: Ahoj от Чехия и natalyna « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Нахрани.com
BlackBoard Studio