Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
21 Март 2010, 09:16:56

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси КалендарКалендар ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас От моята кухня Тема: Ahoj от Чехия и natalyna « назад напред »
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 20 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Ahoj от Чехия и natalyna  (Прочетена 238694 пъти)
« Отговор #30 -: 11 Април 2006, 07:36:41 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 1622
Първа флейта и втора цигулка

Лидето, извинявай че отговарям сега - бяхме за няколко дни с бебока в болницата.

Там е написано "1 пак. пудинг с варене (Др. Йоткер)" - просто смесваш нишистето с млякото и другите продукри. То при изпичането си се сварява!

Бимбото, радвам се че ти е харесала рецептата, както казах една от любимите в къщи!

За парфето - спокойно можеш да ползваш и други плодове и от компот. И ако не намериш Рикота, може да използваш друга разбита извара.
Активен

www.natalyna.multiply.com

Мили потребители, преди да пуснете рецепта, преди да зададете въпрос, прочетете Правилата на форума и Важните съобщения - те са писани за Вашето удобство и по-лесно ориентиране!
« Отговор #31 -: 13 Април 2006, 14:17:37 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Това е традиционна чешка рецепта, която е подходяща както за бърза вечеря или гарнитура, така и за чудесна солена торта! Тук дори ги продават като тип Fast food(бърза храна).

Солени картофени палачинки(Bramborak)

1 кг картофи, 2 яйца, 2 скилидки чесън,120г брашно, 5 с.лъжици прясно мляко, сол, черен пипер, майорана и олио за изпържването (да стане като по-гъсто палачиково тесто).

Суровите картофи се обелват и настъргват на ренде и прибавяме постепенно останалите продукти, така че да стане като кексово тесто. Загряваме добре олиото и с черпак сипваме от сместа и офпрмяме като палачинка.  Пържим до зачервяване! Може да сложим кухненски салфетки за попиване на мазнината.

Сервира се със салатка от кисело зеле- може по желание да се напълнят с гъби, месо или зеленчуци, но и само така са вкусни!

Добър апетит!
« Последна редакция: 13 Април 2006, 14:30:05 от natalyna » Активен

Мили потребители, преди да пуснете рецепта, преди да зададете въпрос, прочетете Правилата на форума и Важните съобщения - те са писани за Вашето удобство и по-лесно ориентиране!
« Отговор #32 -: 13 Април 2006, 14:20:43 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8753
с бръмбари в главата и усмивка на устата

благодаря за идеята! Утре ще докладвам, че един боб ще им готвя, има да ме благославят!  Embarrassed Tongue
Активен

« Отговор #33 -: 13 Април 2006, 15:43:31 »
IPA
Гост

Ел. поща
Благодаря за рецептата natalyna.  Cheesy

Искам да те попитам фатално ли ще е ако се намали брашното.
Активен
« Отговор #34 -: 13 Април 2006, 22:03:21 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Здравей IPA! Smiley

Не знам, не съм пробвала, но според мен не би трябвало да е фатално - по-скоро ще стане по-воднисто, защото картофите пускат сок. Освен да махнеш и млякото, но не знам дали ще стане. Roll Eyes
Активен

« Отговор #35 -: 15 Април 2006, 14:50:03 »
IPA
Чирак
*
Публикации: 28

Благодаря за отговора  natalyna.  Smiley
Активен
« Отговор #36 -: 18 Април 2006, 11:56:24 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Здравейте,

дойде ред и на кнедлите - една от типичните за чешката кухня гарнитури. Признавам се от сега - никога не съм правила кнедли и не защото е трудно или връткаво, но просто не ги долюбвам а и няма нужда да ги правя - свекито ги прави в големи количества и ми дава и аз - хоп във фризера, докато ми потрябват!

Важно е да знаете, че тук има няколко вида кнедли - солени - така наречените хоускови, картофени и пълнени картофени(тези най ги обичам) а също и сладки кнедли с пълнеж от плодове.

Рецептите са от бабата на мъжа ми, която и на 85 години продължава поне 2-3 в седмицата да си прави кнедлите сама! Обясненията са много подробни - като за начинаещи, ама така ми беше казано да напиша, за да е добър резултата!

Започвам с :

Сладки (плодови) кнедли

Продукти(за около 4 души):
300г. едро смляно брашно(грис)
200мл. хладко прясно мляко
1 яйце
20г мая
2 равни лъжици захар
щипка сол
600-700 г. ягоди(става и с други дребни плодове - сливи, малки кайсии, четвърт ябълка), ама с ягоди са най-вкусни:))

Приготвяне:
В голяма купа сипваме гриса, правиме по средата ямичка и в нея раздробяваме маята, половината от захарта и малко затоплено мляко - колкото да омесиме меко тесто и оставяме на топло да втаса около 30 мин. След това прибавяме останалата захар, солта, яйцето и ако е нужно още от млякото. Омесваме меко и гладко тесто и оставяме още 30 мин. да втаса. След това разаделяме тестото на топчета(големина според големината на плодовете), които се сплескват за да станат четириъгълничета в средата на които се слага плод(но да е подсушен, а не мокър), с пръсти се "затваря" тестото и се оформят топчета(кнедли). Важно е кнедлите да са горе-долу с еднаква големина, така че е добре да се използват първо по-големите плодове, а после според тяхната големина могат да се слагат в една кнедла и 2-3 ягоди. Могат да се изпозват и замразени ягоди, но се слагат непосредствено преди варенето, за да не се разтекът.
Варят се в голямо количество вряща(но не много силно) вода, така че да плуват свободно и да не се допират. Варят се около 5 мин. от ВСЯКА страна, но е най-добре да се провери, дали кнедлата или плодът не са сурови. ДА СЕ ВНИМАВА ДА НЕ СЕ ПРЕВАРЯТ, защото стават твърди. Всичко май е въпрос на опит:)

Сервиране:
Заливат се с прясно разтопено масло и се посипват със захар. Чехите настъргват също твърда извара, но си мисля, че в БГ я няма:( Може също да се залеят с разбита и подсладена прясна сметана.

Хубавото е, че могат де се приготвят предварително и да се замразят, но размразяването става само на пара.

« Последна редакция: 18 Април 2006, 13:09:16 от natalyna » Активен

« Отговор #37 -: 18 Април 2006, 12:02:31 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Хоускови кнедли(кнедли с парченца хляб)

1/2 кг. едро смляно брашно, ако не - грис
1 ч. л. сол
1 яйце
1 ч. чаша хладка вода
2 – 3 филии отлежал бял хляб (тук ползват малки бели подобни на тънка кифличка хлебчета)- 2-3 хлебчета
10 гр. мая
1/3 пакетче бакпулвер

В голяма купа насипваме брашното смесено със солта и бакпулвера и надробяваме маята. Постепенно прибавяме хладката вода, в която сме разбили яйцето на пяна. Замесваме не много твърдо тесто към което се прибавя нарязаният на кубчета хляб.След като се омеси добре се посипва с брашно и се оставя на топло да втаса около 30 мин.
Водата в която се варят кнедлите трябва да ври, но не много силно и трябва да е много. От тестото се правят 4 –6 топки, които леко се разточват на дебели цилиндри(хлебчета) около 10-15 см. Варят се около 10 мин. от двете страни.
Цилиндрите се варят по два.Много е важно, да се следи времето за сваряване, защото всяка минута в повече може да е фатална. Най-добре е малко преди изтичането на вторите 10 мин. да се извади внимателно един от кнедлите и да се разполови, за да се види вътре дали не е суров още. Ако е, не го връщай обратно, но залепи двете половини и го покрий с някакъв найлон - той ще се "довърши" сам. Останалият цилиндър остави във водата още за около минута. Повърхността на сварените кнедли е хлъзгава, но вътре е като на мек бял хляб.
След изваждането се завиват в найлон, нарязват се на филйки и се консумират топли с някво месо в сос или с печено месо и кисело зеле. Ако не се изядът всички, могат да се оставят в хладилника за около 2-3 дни или в замразител за по-дълго - винаги завити в найлон! Затоплянето става винаги на ПАРА!

Знам, че изглежда доста сложно, но всичко е въпрос на опит:)

* Houskovi knedli.jpg (43.28 KB, 500x375 - видяно 1699 пъти.)
« Последна редакция: 18 Април 2006, 13:09:42 от natalyna » Активен

« Отговор #38 -: 18 Април 2006, 12:10:24 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Картофени кнедли

Продукти за 4 порции: 800г картофи, 1 яйце, 1 жълтък, 150г обикновенно брашно, 100г грис, сол

Приготвяне:
Сварените, обелени и вече изтинали картофи настъргваме на ситно ренде. Прбавяме останалите продукти и омесваме меко тесто. На посипана с брашно дъска оформяме 2 цилиндъра с диаметър 5 см., които сваряваме в осолена тихо вряща вода. Вариме от всяка страна около 10 мин. В началото на варенето ги повдигаме с дървена лъжица, за да не се залепят за дъното на тенджерата. След сваряването ги разрязваме още докато са топли на филийки и поднасяме топли с печено месо(свинско или пилишко) и кисело зеле.

Време за приготвяне около 60 мин.

« Последна редакция: 18 Април 2006, 13:10:22 от natalyna » Активен

« Отговор #39 -: 18 Април 2006, 13:11:03 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Пълнени картофени кнедли

Продукти за 4 порции:
150г. сварено пушено месо, 1,2кг. картофи,400г. едро смляно брашно, 400г. едър грис, 1 яйце, 1 лъжица обикновенно брашно за посипване на дъската за месене, 3 лъжици мас, 2 глави лук, 400г кисело зеле(ситно нарязано), ким, сол, 1 чаена лъжичка брашно(ситно) за запръжката, малко захар на вкус.

Приготвяне: Сваряваме необелените картофи и оставяме да изтинат. Обелваме ги и настъргваме на ситно ренде. прибавяме едрото брашно, гриса и яйцето и омесваме тесто, което оставяме да отпочине за малко. През това време приготвяме пълнежа. Нарязаното кисело зеле слагаме в тенджерка, прибавяме малко ким и заливаме с вряща вода. Задушаваме около 20 мин. През това време нарязваме едната глава лук и запържваме в 1 лъжица мас (да стане прозрачен)и прибавяме брашното за запръжката. Тази запръжка прибавяме към зелето и задушаваме още 10 мин. на тих огън. Можем по желание да сложим и захар на вкус.
Пушеното месо нарязваме на малки кубчета.От тестото правиме еднакви по големина топчета, които сплескваме с ръка
и по средата слагаме 2-3 кубчета месо и малко от зелето. Залепваме и оформяме топки, които варим във вряща вода за около 5 мин. от всяка страна. Другата глава лук се запържва в останалата мас. Кнедлите се сервират топли, поляти със запърженият лук и останалото зеле към тях.

Ами това е, да ви е сладко!
Активен

« Отговор #40 -: 18 Април 2006, 13:30:31 »
kalina
Главен Готвач
Публикации: 533

В отговор на IPA  : "фатално ли ще е ако се намали брашнотo?" ще си позволя кажа
(sorry,  Natalyna, надявам се нямаш нищо против!),
че аз прибавям винаги няколко лъжици овесени ядки за постигане на желаната консистенция (и доoвкусяване).
Можете да пробвате!
Активен
« Отговор #41 -: 18 Април 2006, 22:27:16 »
gotva4a
Чирак
*
Публикации: 4

Ел. поща
здравейте много хубави рецепти определено ще пробвам някоя , а може и всичките браво  Smiley Smiley Grin Cheesy Cheesy
Активен
« Отговор #42 -: 20 Април 2006, 14:14:58 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Снимките към обясненията не са мои, но от Нета(публикувани са в сайта откъдето съм дала и линк към видеата), но крайното произведение е мое (правен за Коледа - тук това е традиция).

Чешки козунак

За един козунак:
250мл прясно мляко, 40г мая(едно пакетче), 150-200г кристална захар- според вкуса, след няколко(не само мои опити), приемаме че правилното количество е около 700г.брашно , 1 ч.л. сол, 3 жълтъка, кората на един лимон, щипка индийско орехче(аз не слагам),200г масло, 60г стафиди, брашно за посипване на дъската за месене и тестото

За дооформяне:
1 жълтък, 1 ч.л. прясно мляко, 30г обелени и накълцани бадеми(може и без тях, или може да сложите половинка орехи), пудра захар за посипване

Подготовка на тестото:
Приготвяме закваска от 2 с.л. хладко пр.мляко, до което прибавяме маята, 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Разбъркавме добре, покриваме с кърпа и оставяме да втаса. В дълбока купа или легенче(в което ще месим), пресяваме брашното със солта, прибавяме жълтъците, захарта, настърганата лимонова кора и щипка индийско орехче. Прибавяме втасалата закваска, и разтопеното хладко масло и започваме внимателно да месим, като по малко прибавяме хладкото прясно мляко. В началото тестото е по-рядко, но колкото повече се меси, започва да става по-гъсто. Когато тестото стане гладко и с блясък, го изсипваме на набрашнената дъска и продължаваме да месим, докато започне да се отлепя от дъската. Добре омесеното тесто слагаме в купа посипана с брашно, отгоре също посипваме тестото с брашно, покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса. Стафидите се измиват и се оставят да окапят(може предишният ден да са били наложени в ром).

1. Втасалото тесто леко месиме(не много, за да не спадне) и разделяме на 8 еднакви части, от които избираме този който все пак ни изглежда най-голям и го отделяме настрана.

2. От останалите 7 части правине по възможност еднакво дълги и дебели въжета-плитки(не се сещаm за по-подходяшат дума )

3.Четири от тях полагаме едно до друго и започваме по средата, премятаме двете вътрешни(плетем нагоре)като еднaтa слагаме отдолу, а другaтa отгоре на външните плитки.

4. След това продължаваме по същият начин с външните(всичко е въпрос на свикване - аз първо се учих със шнурчета)

5.другата половина плетем по същият начин. Притискаме краищата добре. На тавата слагаме хартия за печене. Пренасяне дотук оплетеният козунак и леко го мачкаме с външната част на ръката(така сякаш използваш ръката за нож) по средата, за да може втората плетка да се настани по-добре и при печенето да не се накриви настрана.

6. Вторият етаж oплитаме като класическа плитка от 3 плитки и я поставяме върху леко вдлъбнатото място на вече oплетената част от козунака. Още веднъж леко натискаме по средата, за да направим място за най-горната част.

7. Сега и ред на последният къс от тестото, който отделихме в началото. Разделяме го на половина с от всяка половина правиме поедно по-дулго и по-тънко от предишните плитки, които увиваме около себе, а краищата им подпъхваме под най-долната част на козунака. Можете да забиете 3 дървени шишчета - едното в средата, а другите в краищата, за да сте сигурни, че при печенето плетениците няма да се разместят. Оставяме козунака още малко, както е oплетен, на топло да втаса. (Ако не можем да oплетем козунака с 4 плитки, можем да го направим само с 3 долу и 2 отгоре, но по-дебели). Реже се задължително чак след изстиване, иначе е глетав.

Прибавям и две видеа за плетене на козунак.

С 4 плитки:http://www.fiserasynove.cz/video/kopacak.mpg

С 6 плитки:http://www.fiserasynove.cz/video/vanocka.mpg

Ето и готовият козунак:

* Kozunak 2.jpg (66.39 KB, 500x375 - видяно 1774 пъти.)

* Kozunak - razrez.jpg (45.81 KB, 500x375 - видяно 1696 пъти.)
Активен

« Отговор #43 -: 20 Април 2006, 14:38:21 »
kalina
Главен Готвач
Публикации: 533

Аз козунака няма да го коментирам   Tongue- не знам толкова епитети и достатъчно силни и подходящи прилагателни
(АЗ тогава мА нямаше като го взимахме в училище)   Grin
Въпроса ми е около кнедлите: Честно казано понятието сам го чувала, но не знаех какво точно са. Е, сега видях!
Много ми приличат на едни типични немски хлебчета от тесто с мъjа, който изглеждат подобно, но не са варени,
а се оставят caMo  на решетка над пара да "довтасат" така да се каже - страшно ги обичат всички
 (най-вече с компот от боровинки). Аз обаче казвам, че са сурови и неопечени хлебчета и като си ги пека в микровълновата и си ги ям със сирене- умират да ми се смеят...
Ти лично обичаш ли кнедли, кога и с каkво обичайно се ядат?
Активен
« Отговор #44 -: 23 Април 2006, 08:27:23 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Здравей Калина, Smiley

Аз вече писах, че не не съм голям фен на кнедлите - ям, но факта, че още не съм пробвала да ги правя е мисля ясен. Но... особенно на мъжете(българските имам в предвид) много им харесват - който ми е бил на гости - роднини и приятели много ги харесват.

За сервирането - навсякъде в съответната рецепта е написано как се поднасят, но като цяло сладките са самостоятелно ядене(забележете, не десерт а ядене)заляти с разтопено масло и захар или разбита със захар сметана.
Хоусковите кнедли се сервират със сосове - гулаш, или нещо като нашето фрикасе, аз съм ги слагала към винен кебаб или кюфтета с бял сос или доматен сос - въобще много добре вървят към сосовете. Другият вариянт  е печено месо и кисело зеле.
Картофените също могат да се предложат със сос, но аз например не харесвам тази комбинация - май най-добре вървят с печено месо и кисело зеле или с изпържен лук до карамелизиране.  Kiss
Активен

Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 20 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас От моята кухня Тема: Ahoj от Чехия и natalyna « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Нахрани.com
BlackBoard Studio