Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
18 Март 2010, 12:13:04

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси КалендарКалендар ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас От моята кухня Тема: Ahoj от Чехия и natalyna « назад напред »
Страници: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 20 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Ahoj от Чехия и natalyna  (Прочетена 238003 пъти)
« Отговор #150 -: 11 Август 2007, 09:35:35 »
lena800
Калфа
**
Публикации: 90

natalyna , обожавам този тип сладкиши - с трохи.  smile1

Изглежда така хрупкаво-апетитен! thumbup
Ще го пробвам тия дни, имаме и повод  ... а пък за диети винаги има време  Grin
Активен
« Отговор #151 -: 18 Септември 2007, 21:47:03 »
Anda
Чирак
*
Публикации: 5

Ел. поща
Наталино моме,
през последните дни пробвах четири твои рецепти и съм много доволна. Целувки и благодарности!
Особено се възхитих от пилето на крал Притхвираджа, макар да го правих поради разсеяност без джинджифил и поради липса на чер пипер без чер пипер :-) Ама пак беше върха!
Земелбаба също обра овации. А е една от най-лесните рецепти на света.
Правих брамборачка, обаче се опитах да го докарам повече като онзи вариант, който бях яла в Прага - с гъби. Много ми хареса.
Имам и едни направени и замразени кнедли, ама още не съм направила достойна манджа за тях :-)
И джинджифиловата лимонада направих. Въобще разпечатах си всичко или почти всичко от теб :-)
Във всеки случай много ми допада кухнята ти!
Активен
« Отговор #152 -: 19 Септември 2007, 07:40:14 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 1620
Първа флейта и втора цигулка

Мила Анда!

Радвам се да те видя тук в този форум и особено в тази тема! air_kiss

Радвам се също, че вкусовете ни съвпадат! Така че следващият път, когато пътуваш насам ще се радвам да се обадиш - вече знам, че манджите ми ще ти харесат! Grin
Активен

www.natalyna.multiply.com

Мили потребители, преди да пуснете рецепта, преди да зададете въпрос, прочетете Правилата на форума и Важните съобщения - те са писани за Вашето удобство и по-лесно ориентиране!
« Отговор #153 -: 19 Октомври 2007, 13:47:35 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Здравейте, ето един вкусен и лесен сладкиш според сезона. Рецептата ми е от една приятелка (по-скоро от мъжа на сестра и който е французин). Рецептата е съвсем обикновена, но ме провокира заливката.Получи се много вкусен сладкиш. който бе изяден с такава бързина, че нямах време да го снимам нарязан.  innocent

Следващият път ще направя двойна доза в по-голяма форма!

Френски сладкиш с круши

Продукти за около 6 човека - размер на тавичката(формата) 22 см:

3 - 4 добре узрели средно големи круши
150 г. брашно
100 г. захар
2 яйца
100 мл прясно мляко
3 с.л. олио
1/2 бакпулвер
щипка сол

Заливка:
80 масло
1 яйце
3 с.л захар

Приготвяне:

Пуснете фурната да се загрява на 180°C при обикновена фурна или  160°C при фурна с вентилатор.

Махнете семките на крушите, обелете ги и ги нарежете на филийки.

С миксер разбийте двете яйца с щипка сол и прибавяйте по малко захарта. Бийте до побеляване и утрояване обема на сместа. Отделно смесете брашното с бакпулвера и прибавете към яйцата. Най-накрая по малко прибавяйте и млякото смесено с олиото.

Пригответе си форма за торта или малка тавичка и изрежете за дъното кръг от хартия за печене(за по-лесното отлепяне от дъното). Страните на формата намажете с масло.

Изсипете половината тесто във формата и разстелете добре.
Наредете нарязаните круши, така, че да се запълни формата и залейте отгоре с останалото тесто. Сложете във фурната и печете 30 мин на показаните по-горе градуси.

Към края на печенето си направете заливката:
Оставете маслото да се разтопи на много слаб котлон, прибавете към него захарта и разбитото яйце и при непрестанно бъркане с тел оставете захарта да се разтопи напълно(целта не е карамелизация :naughty:) - получава се нещо като жълт сироп.
След като изминат 30 мин. от запичането на сладкиша, извадете го, залейте го със заливката и леко надупчете с вилица, шишче или нож на няколко места за да попие заливката по-добре. Отново го върнете във фурната и печете още 20 мин.

Накрая го извадете и оставете да изстине във формата. Поръсете с пудра захар и поднасяйте полят с карамел! chef
Вярвайте ми - ще свърши много бързо! :peace:

Да ви е вкусно!  :bouquet:

* Frenski sladkish s krushi2.jpg (54.93 KB, 400x300 - видяно 7247 пъти.)
« Последна редакция: 19 Октомври 2007, 14:31:20 от natalyna » Активен

Мили потребители, преди да пуснете рецепта, преди да зададете въпрос, прочетете Правилата на форума и Важните съобщения - те са писани за Вашето удобство и по-лесно ориентиране!
« Отговор #154 -: 19 Октомври 2007, 14:24:07 »
Tonito
Главен Готвач
Публикации: 689

Оооох, natalyna! Така ми провокира слюноотделянето с този сладкиш, с провокиращата заливка!
Много вкусно изглежда, браво на теб!  thumbup
Олиото сигурно е 3 с.л., нали?
Активен
« Отговор #155 -: 19 Октомври 2007, 14:40:51 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Тони да, благодаря! Kiss ОПравих го!  Grin
Активен

« Отговор #156 -: 19 Октомври 2007, 14:55:01 »
eli4ka
Гурман
Публикации: 1251

Наталка,каква вкуснотия.Може ли да пратиш един по пощата ,  innocent в службата? yahoo
Активен
« Отговор #157 -: 19 Октомври 2007, 15:48:41 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Наталка,каква вкуснотия.Може ли да пратиш един по пощата ,  innocent в службата? yahoo

Eли, благодаря! Няма нужда да пращам, знам че ще се справиш и сама! Tongue Grin
Активен

« Отговор #158 -: 19 Октомври 2007, 15:52:57 »
eli4ka
Гурман
Публикации: 1251

Ще го пробвам още в неделя и ще докладвам.Исках утре,но ще се излагам в НДК Tongue.И тази година не ми се размина Стройко-то. suicide2
Активен
« Отговор #159 -: 21 Октомври 2007, 21:13:04 »
kalina-sofia
Калфа
**
Публикации: 143

Ел. поща
Наталинка, пробвах последната рецепта, но вместо круши сложих сини сливи- това имах. И пак стана страхотен!!!! Аз по принцип се въздържам да ям сладко, но дечецата и мъжът ми си го хапнаха. Благодаря за рецептичката air_kiss
Активен
« Отговор #160 -: 23 Октомври 2007, 21:00:28 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Калина, радвам се че се е харесал! Със сини сливи... мммм звучи вкусно! thumbup air_kiss
Активен

« Отговор #161 -: 30 Октомври 2007, 15:29:44 »
Margi_1
Калфа
**
Публикации: 86

Ел. поща
Natalyna, може ли да напишеш , когато имаш време сладкиша с трохи и с изварения пълнеж, то може би само пълнежа е различен.Сега се сетих,че съм го яла някъде и много ми беше харесал.
Активен
« Отговор #162 -: 06 Ноември 2007, 17:26:28 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Margi_1 извареният пълнеж е просто разбита обезсолена извара със захар - даже яйце не се слага! Скоро ще направя за да видите! smile1
Активен

« Отговор #163 -: 06 Ноември 2007, 20:45:28 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Отдавна се каня да напиша рецептата на една от най-вкусните супи, които съм опитвала. Вече съм казвала, че чехите не сядат на обяд без супа и са майстори на супите. Тази супа(всъщност по-скоро бульон) е с дроб и щом аз, която не понасям карантия я харесвам, съм сигурна че ще очарова и много от вас. Описанието може да изглежда сложно, но повярвайте ми много е лесна и вкусна.

Бульон с топчета от дроб

Polévka s játrovými knedlíčky

За около 2 литра бульон са ви необходими:

200-250г телешко месо от предницата
1-2 големи кокала с костен мозък
2 моркова
1корен от магданоз
1 малка глава целина
1 глава лук
5 зрънца черен пипер
3 зрънца бахар
сол

За топчетата от дроб са ви необходими:

100г свински дроб, но може и пилешки дробчета
1 яйце
2 скилидки чесън
1ч.л майорана - задължителна подправка за тази супа, иначе не е същата
1 с.л меко масло
сол на вкус
галета

По желание прибавете домашно приготвено  фиде (нудълс) - е може и купено де, но не е същото.

Залейте месото и кокалите със студена вода, прибавете лука, черния пипер и бахара. Варете до пълното омекване на месото, ако е необходимо прибавяйте по малко гореща вода. Трябва да се получи силен бульон. През това време си пригответе топчетата. Смелете в машинка за месо или робот (но внимавайте да не е много ситно) всички посочени по-горе продукти за топчетата без галетата. Към получената кайма прибавяйте гатета до получаването на маса удобна за направа на топчета. Има и друг вариант, да прибавите повече галета и да настържете после каймата в супата. Докато се вари бульона настържете на ситно ренде и корените за супа.
Свареният бульон прецедете, нарежете месото, прибавете настърганите корени за супа, топчетата от дроб и оставете да ври тихо до омекването на зеленчуците. Ако искате бульона да е с фиде сложете го 3-4 минути преди да изключите супата. Посолете на вкус и поднасяйте поръсена с ситно накълцан магданоз.

Добър апетит!

* polevka s jatrovymi knedlicky.jpg (52.62 KB, 500x375 - видяно 218 пъти.)
« Последна редакция: 07 Ноември 2007, 08:40:01 от natalyna » Активен

« Отговор #164 -: 10 Ноември 2007, 22:35:29 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман

Понички по чешки

Koblihy

Продукти:
250 мл. прясно мляко, 35г мая, 80 г  пудра захар, около 500 г брашно , 60 г  масло, 3 жълтъка, 3 с.л ром(може и друг силен алкохол, но с ром са най-вкусни), щипка сол, шипков, сливов или ябълков мармалад за пълнене, олио за пържене, пудра захар за поръсване

Приготвяне:
В част от хладкото мляко разтваряме маята, прибавяме 1 ч.л захар и 1 с.л брашно, разбъркваме добре и оставяме така направената закваска да втаса.
Мекото масло бием със захарта до побеляване, прибавяме един по един жълтъците, рома, брашното, солта, втасалата закваска и хладкото мляко. Бъркаме с дървена лъжица, като "повдигаме" тестото, така че да влезе въздух в него. Притежателите на машини за хляб могат да оставят тази работа на машината. В крайната фаза, тестото не трябва да се лепи по стените на купата, но да не е и много сбито (не се изкушавайте да слагате много брашно за да останат поничките въздушни и меки). Поръсваме с брашно и оставяме да втаса около 45 минути на топло. Втасалото тесто слагаме върху поръсена с брашно чиста повърхност и леко разточваме(или издърпваме с длани и пръсти постепенно) докато получим кора с дебелина 1 см. Ако искате пълнени понички, изберете си формичка или чаша с остър ръб с диаметър 4-5см. С формичката си отбележете кръгчета върху половината тесто и с кафена лъжичка слагайте от мармалада в средата им. Другата половина изрежете с формичката или чашата. Получените кръгчета слагайте върху тези с мармалада, защипете добре с пръсти краищата им и отново с формичката изрежете вече готовата поничка и оставете на посипано с брашно предварително определено място. Поничките направени така трябва да бъдат гладки и с равномерни краища. Ако искаме понички без пълнеж - като кравайче, направо изрязваме тестото с голямата формички и после с по-малка (около 2 см. диаметър) изрязваме по-малка дупка в готовото кръгче. След като използваме цялото тесто така, покриваме готовите понички с кърпа и оставяме още 20 минути да втасат. В дълбока тенджера или фритюрник, наливаме по-голямо количество олио (около 3 пръста) и загряваме добре, така, че като пуснем парченце тесто, то веднага да започне да се пържи. Олиото не трябва да е много вряло (за да не изгорят и да не останат вътре сурови) но и да не е слабо загрято, за да не поемат поничките мазнина. Пускаме поничките в олиото винаги с горната страна надолу. Трябва да бъдат поне до половината в олио и трябва да има място между тях, защото при пърженето увеличават обема си още. Когато се зачервят добре ги обръщаме на другата страна(аз го правя с дървено шишче - така не остават грозни дупки от вилица в тях). Преценете колко понички може да изпържите наведнъж и никога не слагайте допълнително при вече пържещите се - това ще им попречи да втасат равномерно. Ако видите, че олиото ви много намалява, може да прибавяте по малко след всяка серия - по този начин и леко ще го охладите. Изпържените понички изваждаме върху кухненски салфетки(кърпи) за да се отстрани излишната мазнина. Поръсваме с пудра захар и оставяме да се охладят.

Много важно: Алкохола в тестото е желателен за да не "пият" поничките много мазнина!

Малко е бавно и трудоемко приготвянето им, но са изключително вкусни и yahoo .....калорични Cry

ПС. При нас падна първият сняг - опитах да го снимам:)

* Ponichki copy.jpg (52.26 KB, 400x300 - видяно 11951 пъти.)

* Ponichki2 copy.jpg (55.35 KB, 400x300 - видяно 11883 пъти.)
Активен

Страници: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 20 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас От моята кухня Тема: Ahoj от Чехия и natalyna « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Нахрани.com
BlackBoard Studio