Наталина, мина ми през акъла за робота, но не посмях Да не би да не станат, ама щом ти така ги правиш и аз така ще пробвам, че иначе много ми е досадно това стъргане.Мерси за идеята
natalyna
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 1621
Първа флейта и втора цигулка
Ягоди с бишкоти и крем ала тирамису ( в чаши, но може да направите и вкусна и лека тортичка):
Рецептата си е пълна имровизация - 500г маскарпоне или друго сметаново сирене(може и Крема, дори вкуса е по-пикантен), 200мл добре разбита течна сметана(тук няма подсладена, така че каква и да е), пудра захар на вкус, бишкоти и ягоди. Аз напръсках бишкотите с ябълков сок(просто това имах под ръка). Сложих малко крем, после ягоди(нарязани), пак бишкоти, крем и ягоди. Охладете в хладилника, а ако искате замазете и така ще имате чудесен сладолед! Може дори да сложите пасирани ягоди в крема, за да е розов.
Мили потребители, преди да пуснете рецепта, преди да зададете въпрос, прочетете Правилата на форума и Важните съобщения - те са писани за Вашето удобство и по-лесно ориентиране!
natalyna
Шеф - диригент
Гурман
Здравей ilrai!
Ще станат, защо да не станат, но вкуса им малко ще се промени - ще са подобни на масленките, които се правят в България. С маслото вкуса е друг. Или сложи половин доза мас, половин масло. Аз често слагам половин масло, половин твърд маргарин.
Мили потребители, преди да пуснете рецепта, преди да зададете въпрос, прочетете Правилата на форума и Важните съобщения - те са писани за Вашето удобство и по-лесно ориентиране!
опитах се да направя сладкиша по рецептата ти, но уви както винаги не успях да улуча точните мерки. Винаги съм имала този проблем с грамажи, милилитри в рецептите за сладкиши, соленки и т.н дали ще можеш да ми помогнеш с това колко чаши са 300 гр. брашно, захар....за да го изпробвам пак, защото съм сигурна ,че сладкиша е доста по-добър, от това което аз успях да постигна! Поздрави!
опитах се да направя сладкиша по рецептата ти, но уви както винаги не успях да улуча точните мерки. Винаги съм имала този проблем с грамажи, милилитри в рецептите за сладкиши, соленки и т.н дали ще можеш да ми помогнеш с това колко чаши са 300 гр. брашно, захар....за да го изпробвам пак, защото съм сигурна ,че сладкиша е доста по-добър, от това което аз успях да постигна! Поздрави!
Здравей sumner!
Уточни обаче каква вместимост са чашите ти, защото това е от голямо значение (в БГ чаената чаша е 200мл. а в Америка и другаде 250мл(сега вече и в България станаха модерни). Аз ще ти го измеря. Иначе, особенно ако обичаш да правиш сладкиши те съветвам да си купиш кухненска везна(още по-добре ако е електронна, но и обикновенната е добра) - изключително полезен уред! И нямам да имаш проблеми със сладкишите!
Здравей! Чашките са ми 200 мл...и много благодаря за вниманието . А за везната, отдавна се замислям да инвестирам в такъв уред, защото си е истинско мъчение като се допре до грамажи и милилитри Поздрави!!
Здравей! Чашките са ми 200 мл...и много благодаря за вниманието . А за везната, отдавна се замислям да инвестирам в такъв уред, защото си е истинско мъчение като се допре до грамажи и милилитри Поздрави!!
sumner, най-сетне ми остана време и измерих брашното и захарта.
300г брашно отговарят на 2 2/3 ч.ч (200 мл)(като оставям около 1см от ръба на чашата) 300г захар са 1 1/2 ч.ч.
natalyna
Шеф - диригент
Гурман
Здравейте!
Отдавна не съм публикувала нещо ново, защото едно че съм на диета(макар да не ми личи ), друго че все забравям да правя снимки, а и обработването и публикуването ми заемат доста време, а дребосъка не ме оставя и минута на мира. Днес обаче правих един много обичан тук сладкиш(поне моите мъже го обожават) и реших да си поиграя и да направя снимки. Не е нищо ново, защото тестото съм го публикувала вече тук - Чешки печени бухти, само се различава начина на подреждане
Рошав сладкиш(Сладкиш с трохи му е името, но аз реших да го преименувам)
Drobenkový koláč
За тестото:
500г брашно 80г разтопено масло или мас 80г захар 20г прясна мая 200 мл прясно мляко 2 жълтъка или едно яйце
За намазване - едно средно бурканче мармалад(около 400г) от ябълки или сливи(с други не съм опитвала). По желание към ябълковият мармалад прибавете канела, а към сливовият малко ром, а може да посипете и с орехи.
За посипване - сладки трохи направени от следните продукти:
100 гр грис 100 гр захар 100 гр меко масло - всичко се смесва в купа и с пръстите се правят трохи(не месете а по-скоро раздробявайте продуктите. - трохите
Продуктите за тестото се смесват (аз винаги си правя закваска от хладко прясно мляко. мая, лъжичка захар и лъжица брашно и оставям на топло, покрита с кърпа да увеличи обема си 3 пъти) и се омесва еластично тесто. Оставя се добре да втаса(аз го правя в машината за хляб). Слага се маса и леко се разточва до големината на тавичката от печката(това количество е точно за една тавичка). Прехвърля се в намазаната с масло тавичка и се доразпределя с ръце, за да покрие цялата площ. Може да ползвате и хартия за печене, както мен. Гледайте тестото да е равномерно разточено, за да не се получт неравности при печенето.
- тестото
Сега намажете равномерно суровото тесто с мармалада.
- посипете равномерно с трохите.
Фурната ви трябва да е предварително загрята. Сложете сладкиша да се пече на около 160-170° при фурни с топъл въздух или 200° при обикновенните фурни. Сладкиша е готов, когато започне да покафенява по краищата и когато трохите отгоре придобият лек загар!
Добър апетит!
« Последна редакция: 11 Август 2007, 08:22:05 от natalyna »
Наталина, много апетитно изглежда този сладкиш. Ще го пробвам обезателно А аз помислих, че сте някъде на почивка и затова не те виждам толкова време във форума.
natalyna
Шеф - диригент
Гурман
man4e, Ani дано ви хареса сладкиша! Както казах, моите го обожават (особено децата, мъжа ми предпочита един от другите пълнежи - с извара). Като направя и него ще пусна. Тук много често правят и комбинации - като разде;ят сладкиша на няколко части и слагат различен пълнеж.