Автор Тема: Ahoj от Чехия и natalyna  (Прочетена 746964 пъти)

vesi_127

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 295
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #120 -: 24 Март 2007, 19:05:03 »
Благодаря за своевременния отговор, Наталина. Аз правя точно твоя козунак, между другото.  ::) Моята фурна също има вентилатор. Значи, ако правилно съм разбрала, да включа вентилатора, и да пека на 180 градуса? А горе-долу колко време? В една от рецептите пишеше, че се пече 20 минути най-отгоре, после 20 минути най-отдолу, ама това се отнасяше за друг козунак, та се чудех това печене да не провали цялата работа. Аз го замесих вече, сега втасва, но стои малко лепкаво тестото. Така ли трябва да е? А се страхувам да слагам повече брашно, сложих точно 700г. Ако можеш да ми отговориш, ще ти бъда много благодарна, че това ми е първият опит за козунак и от него зависи дали ще има и следващи.  ;D А и всички, на които казах, че ще правя (мъжът ми, свекъра) ме убеждаваха да не се занимавам, че имало много хубави готови.  :( Тези изказвания, обаче ме мотивираха още повече да се справя добре. Та, ще ти бъда много благодарна за помощта.  :smile1:

Опитах се да ти пратя ЛС, но май нищо не стана (или съм ти пратила 3), затова задавам въпроса си тук.

Margi_1

  • Гост
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #121 -: 29 Март 2007, 14:27:56 »
И аз имам въпрос за козунака.Нали в правоъгълната черна тава на снимката се пече?Нямам специална форма и затова се притеснявам дали няма да се разплуе.

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #122 -: 29 Март 2007, 18:43:00 »
Здравей Margi_1,

по тази рецепта никога не съм слагала козунака във форма и не се разплува. Е, ясно е, че няма да стане 15 см височина, както ако е печен във форма, но тук целта е да се запази плетката, която във форма не изпъква добре. Става с височината на хляб(че дори и малко по-висок). Ако много те притеснява това да не се разплуе, сложи го в кексова форма(но от по-големите), но тогава няма смисъл да плетеш плитка с повече от три фитила.

Успех! :smile1:

Margi_1

  • Гост
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #123 -: 10 Април 2007, 14:56:36 »
Natalyna, мерси много за страхотната рецепта за козунака. За първи път правя козунак и стана много вкусен.Не му трябваше много месене, само бавно втасва тестото,ама сигурно с всички козунаци е така. Малко се узорих с плитките,защото тестото не е от най-еластичните, но за другия път ще знам, може би трябваше да сложа повече брашно. Аз сложих точно 700 гр. Много се страхувах да не стане клисав с толкова много мазнина, но се получи супер. Препоръчвам да го пробвате който не е. Мерси още веднъж и Честит Великден!

marchela

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 361
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #124 -: 10 Април 2007, 15:09:22 »
Поздравления Natalyna за хубавия козунак. При мен обаче нещо не се получи. Може би защото купих козуначена смес вместо обикновенно брашно. Не ми втаса и стоеше малко разпрьокан, но пък беше много вкусен. Ако се сещеш къде греша, пиши, защото в къщи искат вече купешки козунаци, а пък аз не се давам и ще му хвана цаката.  :(

Margi_1

  • Гост
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #125 -: 11 Април 2007, 09:12:00 »
Marchela, аз моя го чаках 4-5 часа да втаса и после още оплетен във фурната на 50 градуса около час.Маята ми беше хубава и стана добра закваска в началото.Но по принцип май не е като при питките тестото на козунака да си увеличава 2-3 пъти обема при втасването, по скоро при печенето се надига най-много. А за купешките козунаци моето мнение е ,че вече за нищо не стават.Слагат им много химия да стоят меки и жълти, а и кой ще ти сложи 200 гр мазнина в един козунак? Така че аз не мисля да се отказвам с опитите да правя сама козунак ::)

marchela

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 361
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #126 -: 11 Април 2007, 11:05:45 »
Много ти благодаря Margi_1 за поясненията. Незнаех, че се чака толкова да втаса. Аз го чаках да втаса около час и нещо и като видях, че няма резултат го бутнах да се пече, като мислех, че вътре ще се повдигне малко, но уви. Все пак беше вкусен. Ще пробвам пак. Сигурно затова замесват козунаците от предната вечер, а аз все се чудех защо. :air_kiss:

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #127 -: 11 Април 2007, 12:52:44 »
Здравейте Margi_1 и marchela!

Момичета извинявам се, че отговарям чак сега - имам си проблеми с Нета и известяването на пощата! :(

Марги, радвам се, че се е харесал козунака. Да наистина става по-бавно, но пък с по-малко месене!

Марчела, не знам каква е тази готова смес - какво съдържаше вътре? Маята в нея ли си беше или ти я слагаше? Опитай следващият път да го направиш с брашно - би трябвало да се получи. В готовите смеси слагат заместители и на яйцата и както каза Марги химия и затова е добре да се следва рецептата, която е дадена на самата опаковка, зада се получи добър резултат.

Успехи и на двете! :flowers:

vesi_127

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 295
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #128 -: 12 Април 2007, 17:34:12 »
И аз бих искала да се включа по темата с козунаците. Великденският ми козунак (всъщност 4 бр.) бяха за мен втори опит. Първия път ме провали печенето. Този път внимавах за температурата, но пък ми станаха някак по-сбити. Дали не съм прекалила с брашното? Отмерих точно 700г., но тестото стоеше лепкаво и не можеше да се меси, та продължих да слагам брашно, докато постигна необходимата гъстота за месене. Баща ми после каза, че е било в повече. Допускам, че наистина е било така, защото иначе спазих стриктно всички инструкции. Дори включих климатика в спалнята (че е по-малка) на 30 градуса и ги оставих да втасват там, макар че в събота си беше доста топло по принцип. Замесих ги преди обяд и ги сложих да се пекат чак към 5 часа следобед. Станаха наистина много бухнали, но след като се изпекоха и по-точно на другия ден, като ги нарязахме бяха сравнително сбитички. А иначе 2 от тях бяха с готова смес, която ползвах вместо брашно. Сложих си яйца, мая, масло и мляко. Въпросът ми е - каква трябва да е консистенцията на тестото първоначално, нормално ли е да е така лепкаво (то ми се получи нещо като по-гъста каша) и колко време горе-долу трябва да продължи месенето. Ние със свекърва ми се редувахме - сигурно по половин час месене на козунак отделихме.  ;D Благодаря предварително.

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #129 -: 20 Май 2007, 17:38:20 »
Здравейте!

Отдавна не съм публикувала нищо, защото може би сте забелязали, аз съм по правенето най-вече на сладки неща, а съм на диета. Правя само няколко неща, които мога и да прескоча.  Момчетата в къщи, обаче вече преритват за нещо ново и сладко(омръзнаха им само козунаци и щрудели) ;D И тъй като имаме още ябълки а една приятелка наскоро ме нагости с един много вкусен сладкиш, денс го направих и ви го предлагам! Много е лесен и бърз!

Ябълков сладкиш с шоколадова заливка

« Последна редакция: 15 Декември 2015, 11:10:43 от natalyna »

Mariana G

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2807
  • калпазанка
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #130 -: 20 Май 2007, 17:46:24 »
Аууу...Нати, чудесно изглежда ::)
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1814
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #131 -: 20 Май 2007, 18:20:51 »
Нат, това непременно ще се пробва ;D

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 869
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #132 -: 23 Май 2007, 09:45:48 »
Ябълков сладкиш с шоколадова заливка
Nat снощи за десерт направих сладкиша , страхотен е на вкус  :thumbup: ,а в комбинация със заливката/аз я направих по-течна/ е неповторим  :nyam:.
За съжаление не остана ред за снимка,омете се всичко, имах и гости  та и те опитаха и останаха доволни  :thumbup:.Благодаря за рецептата :air_kiss: ще я повтора !
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

kamery

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 119
Re: Солени картофени палачинки
« Отговор #133 -: 02 Юни 2007, 15:02:50 »

Солени картофени палачинки(Bramborak)


Наталина, благодаря  :air_kiss:, че си дала рецептата за брамборачките и като я видях се сетих, че съм ги яла навремето в Чехия и много ми харесаха.Вече два пъти ги правя и си облизваме пръстите вкъщи.На мен лично много ми харесват и ако имаше кой да ме замести в стъргането, бих ги правила всеки ден  :P

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #134 -: 02 Юни 2007, 15:46:49 »
kamery, радвам се, че рецептата за брамборака се е харесала. И у нас много се котира особено като бърза вечеря за зимата. Работата по стъргането на картофите съм я оставила на робота. ;D

Гери, хихи, знам аз, че си падате по сладичкото (както и ние)! :yahoo:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Готвене на пара от Mariaboalk
[11 Декември 2019, 16:07:24 ]


Re: ново лаптопче от mariqna44
[08 Декември 2019, 17:57:45 ]


Re: Сайт на фирмата от mariqna44
[08 Декември 2019, 15:59:25 ]


Re: Сайт за онлайн новини от mariqna44
[08 Декември 2019, 15:40:08 ]


Re: Къде да продам колата от jeneta
[08 Декември 2019, 14:57:40 ]


Re: Онлайн казино от jeneta
[08 Декември 2019, 10:17:07 ]


Re: Сайт на фирмата от jeneta
[07 Декември 2019, 23:26:50 ]


Re: Сайт за онлайн новини от jeneta
[07 Декември 2019, 22:38:32 ]


Сайт на фирмата от mariqna44
[07 Декември 2019, 15:48:29 ]


Сайт за онлайн новини от mariqna44
[07 Декември 2019, 14:44:05 ]


Онлайн казино от mariqna44
[07 Декември 2019, 14:31:01 ]


Re: Къде да продам колата от mariqna44
[06 Декември 2019, 08:34:36 ]


Къде да продам колата от jeneta
[05 Декември 2019, 07:42:23 ]


Re: ново лаптопче от jeneta
[04 Декември 2019, 15:06:52 ]


ново лаптопче от mariqna44
[04 Декември 2019, 08:32:43 ]


Re: Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 19:00:26 ]


Re: Кола втора употреба от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:48:53 ]


Re: Квартира в Пловдив от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:31:45 ]


Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 15:39:39 ]


Re: Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:16:57 ]