Автор Тема: Опитайте ... /di_ani/  (Прочетена 265017 пъти)

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1729
Re: Опитайте ... /di_ani/
« Отговор #240 -: 10 Октомври 2008, 16:19:46 »
  Шоколадова торта с кокос и карамел



За блата – пандишпанови платки по избор
За крема:
200 гр. масло
200 гр. течен шоколад
200 гр.заквасена сметана
60 гр. суха сметана/за стабилизиране
30-50 мл. прясно мляко  в зависимост от маслеността на сметаната
50 гр. фини кокосови стръготини
50 гр.  пудра захар /на вкус/
1 с.л. ароматен коняк.
За карамелената намазка:
2 с.л. мед
125 гр.  захар
50 мл. прясно мляко
50 гр. масло
За сиропиране:
1 с.л. от готовата намазка
1 ч. чаша прясно мляко
1 ч.л. инстантно кафе
За глазурата:
200 гр. захар
250 гр. растителна сметана
120 гр. шоколад / нарязан
30 гр. масло
2 с.л. мед
За гарниране
50 гр.  карамелизиран кокос
Шоколадови стружки/къдрици от стопен 100 гр. шоколад с 1 с.л. мед

Приготовление:
Карамелената намазка:  Захарта с меда се стопява до светло кафяв цвят /лек карамел за около 5- 10 мин./Добавя се сметаната, разтопява се до обща хомогенна маса. След охлаждане до стайна темп. се поставя маслото и разбърква до поемане. Поставя се в хладилник за стягане.Може да се приготви и предварително, като се стопи леко в МВ за около 10 секунди преди употреба.
Отделя се 1 с.л от нея и прибавя към 1ч. чаша прясно мляко и 1 ч.л. инстантно кафе, подслажда се на вкус. С получената течност се сиропират леко блатовете /непосредствено преди сглобяван на тортата/.
Крем: Размекнатото масло се разбърква с течния шоколад.
Разбиват се заквасената сметана със сухата, прясно мляко, ром  и захар  на крем. Прибавят се към маслото и шоколада и ароматизират с кокосовите стърготини.
Глазура: Поставя се захарта на средна температура за стопяване до лек карамел.  Добавя се сметаната, и бърка до хомогенизиране. Маха се от котлона и прибавя настъргания шоколад, разтопява се, следва маслото и накрая меда. Глазурата се излива леко топла/до телесна темп./, ако се стегне се затопля в МВ за около 5-10 сек.
Сглобяване на тортата:
В ринг за торта се поставя пандишпанова платка, леко се сиропира, намазва се с карамелената смес, отгоре шоколадов крем. Така с всяка от 3 или 4 платки. Последната се залива с 2/3 от карамелената шоколадова глазура. Оставя се в хладилник за мин. 24 часа – да стегне хубаво покритието.
Маха се ринга и тортата се оформя по желание – намазва се отстрани с останалата глазура, поръсва се с карамелизирани кокосови стърготини. Може да се поръси и  само с кокос.
Украса по желание – аз завих шоколадови стружки.
Тортата може да се направи с ядки /лешници, орехи, бадеми/ вместо с кокос.

Тази торта  е вариант по основна рецепта от моя приятелка Руми, на която благодарим всеки път за чудесния вкус. :thumbup:
 :smile1:

k_ines

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 0
Re: Опитайте ... /di_ani/
« Отговор #241 -: 10 Октомври 2008, 16:33:35 »
Дианче, прекрасна торта! :smile1:
Мога да си представя вкусът, ммммм, кокос, карамел, шоколад и кафе-божествено! :thumbup:

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Опитайте ... /di_ani/
« Отговор #242 -: 10 Октомври 2008, 16:38:27 »

 О, Диди, неутразимо както винаги. :thumbup:

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Опитайте ... /di_ani/
« Отговор #243 -: 10 Октомври 2008, 17:24:26 »
Диди , фантастична е тази торта. Невероятно изпълнение... :thumbup: Добре , че се завърна , много ми липсваха твоите прелестни ястия.  :smile1:

toni_n

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 993
Re: Опитайте ... /di_ani/
« Отговор #244 -: 10 Октомври 2008, 17:33:40 »
Диди, добре си се завърнала   :air_kiss: 

Страхотна торта - ще я направя тези дни   :smile1:   а салатата още утре ще се изпробва   :thumbup:

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2254
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: Опитайте ... /di_ani/
« Отговор #245 -: 10 Октомври 2008, 17:40:16 »
Диди, красота, разкош, изящество..............

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1729
Re: Опитайте ... /di_ani/
« Отговор #246 -: 12 Октомври 2008, 11:47:07 »
k_ines, :flower:
пеполина, :flower:
Yoli , :flower:
toni_n, :flower:
t_ilieva, :flower:


Благодаря ви!
Толкова мило посрещане - наистина е хубаво да се завърнеш при приятели! :exclaim:

цвете за вас и целувка :air_kiss:
 :smile1:

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1729
Re: Опитайте ... /di_ani/
« Отговор #247 -: 12 Октомври 2008, 12:25:10 »
Свинско филе с глазирани ябълки и червен лук 


Продукти:
свинско филе
50 гр. масло
3-4 скилидки чесън
50 мл ароматно бяло вино / изпозвах мускат/
1 дафинов лист
10- зърна черен пипер
2-3 зърна бахар
1 щ. канела
½ к.л. Захар
сол на вкус
Ябълки, червен лук
70 гр. Масло /50 за ябълките и още 20 за лука/
1 с.л. захар
1 щ. сол
канела, индийско орехче и джинжифил на вкус

Приготовление:

Свинското филе се оформя като котлети, начуква се леко, овкусява черен пипер, зехтин и капки балсамов оцет. Престоява няколко часа  /2 -4/. Всяко филенце се грилова на тиган от двете страни. Стопява се маслото и чесъна леко се запържва, налива се бялото вино, захарта и след леко редуциране се поставят грилованите филенца. Ароматизират се с даф. лист, черен пипер, бахар сол и канела на вкус. Следва задушаване /изпозвах тенджера под налягане/ до пълното омекване на местото. Ако е необходимо се долива малко вода или бульон/.
Ябълките и лука се  нарязват на резени около 1 см. Стопява се маслото, поставят се резените ябълка, поръсват се със захарта и подправките, като се запържват от двете страни. Изваждат се и на тяхно място се глазират и резените червен лук , като се добавя още малко масло.
Сервира се топло.
Ароматно и вкусно –  съчетано от тази идея
 :smile1:

irinka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1742
Re: Опитайте ... /di_ani/
« Отговор #248 -: 13 Октомври 2008, 13:25:28 »
Диди,тортата е толкова изкушаваща!! :swoon:Прелест,както всичко,което приготвяш!!! :air_kiss:

Аз идвам с благодарности за Постните шоколадови квадрати.Невероятни са,толкова вкусни...... :yahoo: :yahoo:

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1729
Re: Опитайте ... /di_ani/
« Отговор #249 -: 13 Октомври 2008, 14:39:50 »
Ира,
благодаря ти за милите думи
и за доверието! :flower:
Поласкана съм,
от майстор като теб в тортите и сладкишите /и не само там!/ -
похвалите са стойностни за мен! :air_kiss:

А шоколадовите са много изкушаващи в твоето изпълнение! :clapping:


За теб!
 :smile1:

sezamm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 607
Re: Опитайте ... /di_ani/
« Отговор #250 -: 13 Октомври 2008, 15:51:54 »
аха Диа ни ,засекох те ,нямам думи за твоите торти ,прелесни ,а как успя да я нарежех така хубаво  :icon_question:
тия дни пиша но нещо кома не е в ред сигурно,не приема всичко което пиша   :(
mazesin yemekleri

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1729
Re: Опитайте ... /di_ani/
« Отговор #251 -: 15 Октомври 2008, 14:10:58 »
sezamm,
благодаря ти -
така ме топли твоето внимание! :air_kiss:
надявам се скоро да се оправи твоя компютър и отново да си спокойно сред нас!
:thumbup:

за теб!
 :air_kiss:

Една идея за утвърдената комбинация круша, орехи и синьо сирене:

Поширани круши със синьо сирене и захаросани орехи

2-3 круши, синьо сирене, зелена салата.
За поширане на крушите
2 1 / 2 чаши вода
 1 / 2 чаша ароматно червено вино
 3 с.л. захар на пясък
 10 –на зърна  черен пипер
 1 / 2 ч.л. сол
 2 цели скилидки чесън
 1 средно голям дафинов лист 
 ½ ч.л  розмарин
За карамелизираните орехови ядки
1/2 чаена чаша орехови ядки
1 с.л. масло 
1 с.л. мед
1 ч.л. вода
2-3 с.л. захар
1 к.л. морска сол
черен пипер, сладък червен пипер  и чили на прах – на вкус
За дресинга:
1 с.л. течност от  соса за поширане
1 с.л. червено вино,
1 ч.л.  сол /на вкус/
1 / 4 ч.л.  черен пипер / вкус/
1 ч.л.  карамела за ядките /или кафява захар
1 -2 с.л. зехтин

Всички съставки за поширането на крушите се варят на виска температура около8 -10 мин. Обелват се крушите, без да се почистват от семенната част. Поставят се в течността и се намалява силата на огъня до ниска /леко кипене/ и така се варят за около 5 мин. /зависи от твърдостта на крушите/ Изключва се котлона, оставят се за още около 20 мин. Обръщат се и още 20 мин. Изваждат се да се отцедят и охладят.
Карамелизираните  ядки
Стопява се захарта до светъл карамел, поставят се ядките , ароматизират се с подправките.
Добавя се маслото и след като се поеме се изваждат ядките още горещи върху хартия за печене.

Крушата се поставя заедно със зелената салата, поръсва се с кубчета синьо сирене и карамелизираните  орехи.
Залива се с дресинга и сервира веднага.
Рецептата е комбинирана от  тук и тук
 :smile1:


« Последна редакция: 15 Октомври 2008, 14:12:49 от di_ani »

toni_n

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 993
Re: Опитайте ... /di_ani/
« Отговор #252 -: 15 Октомври 2008, 22:05:47 »
Диди, ако ти кажа, че снощи не съм спала - сънувах тези круши цяла нощ   :(   Не успях да намеря рецепта и се побърках  :smile1:   Много ти благодаря, че сподели с нас и тази рецепта   :flower:

pepelia6ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1493
Re: Опитайте ... /di_ani/
« Отговор #253 -: 16 Октомври 2008, 09:03:55 »
Благодаря за идеята за украса с краставичка, която "откраднах" от твоите лимони с риба тон.

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1729
Re: Опитайте ... /di_ani/
« Отговор #254 -: 17 Октомври 2008, 12:52:31 »
toni_n, :air_kiss:
радвам се,
че тази идея за комбиниране на синьо сирене, круши и ядки ти допада
:smile1:
pepelia6ka,
аз ти благодаря, че такъв важен ден си избрала предложената аранжировка!
Цялото ти меню за рождения ден на дъщеричката ти ме впечатли -
много идейно, стилно и красиво - моите поздравления!  :flower:
:thumbup:

есенна усмивка за вас
 :smile1:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума