Мила Йонка, мисля да пробвам баницата с обикновенни кори, защото обожаваме баница с ориз. А за точене нямам почти никакво време в последно време и затова ще рискувам при първа възможност. А оригинала ще го пробвам със сигурност, но сигурно ще е по - късничко, когато времето не ме притиска толкова. Благодаря ти за споделената рецепта.
t_ilieva
Гурман
Публикации: 1630
Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Безнадеждна оптимистка
Млечна баница
# 1 пакет кори от 500гр. # 100мл олио (масло) # 6 яйца # 1 1/2 литра прясно мляко # 1ч.ч. с връх захар # 1 ванилия
1 пакет точени кори от 500гр. (аз ползвам Фамилия) се нареждат по 2бр. в тавичка едни върху други като между тях се ръси малко олио или масълце. Разрязват се с много остър нож на локумчета до долу - много е важно да е разрязано до дъното на тавата, защото после сместа да може да попие навсякъде. Запичат се на 200 градуса за около 20 мин. (докато леко се позачервят). През това време се разбива смес за крем-карамел: 6 яйца с литър и половина мляко, 1ч.ч. с връх захар и 1 ванилия. Поизпечените кори се заливат с яйчено-млечната смес, хубаво да попие и се пекат на 250 градуса за около 20 мин - докато леко попие сместа.
Kleine_nina я направи по тази рецепта и също каза, че е много вкусна!
Ето и доказателството! Страхотна баница, много лесна и бързо става, а пък е невероятно вкуснаааааа. Определено влиза в менюто на къщата ми! Пробвайте я! Няма да съжалявате!
е аз не успях да си направя млечна баница,но направх "спаначник".следващият път ще пробваме млечната,изглежда просто перфектно.ето продуктите за спаначника ми:
5 яйца 250гр.сирене 1/4 литър прясно мляко(и повечко да е-по вкусна става) 1ч.л. сода 1 щипка сол бланширан спанак на вкус(моята е с 300 гр) 1 пакет кори за баница(ползвах "фамилия")
всичко се разбърква добре и се разпределя между корите,като се наръсва и олио"на око" .като свършат корите се нарязва баницата на квадрати и се залива с останалата смес.пече се в загрята на 220 градуса фурна.след изпичането,аз я поръсих с вода и я обърнах с главата надолу върху 2 купички за стойка,така че да висне малко баницата,завих я с кърпа да се задуши за 15 мин.и готово.това не е задължително за рецептата,но баба ми едно време правеше така и аз спазих традицията.надявам се да ви допадне-в нашето семейство е на почит спаначника.
Праза нарязвам на лентички, дълги около2 см и задушавам в олиото. След като омекне оставям течността да изври и да oстане на мазнина. Свалям от котлона и добавям сварените и нарязани яйца и натрошеното сирене. Прибавям чубрицата и черния пипер. Разбърквам добре. Корите две по две поръсвам с плънка и завивам на руло, като преди това съм ги подгънала по 2 см от широчината. Правя го с цел да се съберат в тавичката ми. Слагам една до друга баничките в подмазана тавичка. Намазвам ги отгоре с олио и печа на предварително загрята до 200 градуса фурна, около 30 мин.