Tango
Помощник-готвач
Публикации: 385
Той ме обича!
Дали да не гася компа и да лягам, че наближава 12ч., за да не прихвана твоя ентусиазъм . Аз не мога да точа такива кори, така че няма страшно! Майсторица си ти, alexa_a! Дали пък няма да стане само с две кори и в средата с плънката или пък още по-лесно с готови кори
Активен
Да казваме по-често на хората, които обичаме, ЧЕ ГИ ОБИЧАМЕ!!!
Да ги нямаме такива, ако не можеш да разточиш тънки кори, то положително ще се научиш да ги теглиш. Много по-лесно е, просто трябва да опиташ. За да се теглят добре корите, тестото трябва да е малко по-мекичко, за 500 гр. брашно отиват към 380 мл. вода. Опиташ ли веднъж, ще забравиш скоро за готовите кори........
Tango
Помощник-готвач
Публикации: 385
Той ме обича!
Бордовски, подстрекател, такъв! , шегуваш се, нали! Твойте дърпани банички ми се струват много по-сложни и от точените, сигурно ще ме караш и да ги въртя над главата си. Гледала съм видео как го прави това София Лорен, е , тя правеше тесто за пица, ама като чаршаф го замяташе... , не е за мен тази работа!
Активен
Да казваме по-често на хората, които обичаме, ЧЕ ГИ ОБИЧАМЕ!!!
Няма шега, няма измама....... ....... освен да почна да давам частни уроци..... само един път е достатъчно... Номера с въртенето над главата е за професионалистите, ще го оставим за тях, а ние ще си дърпаме баничките бързо и лесно.
maksimalistkata
Главен Готвач
Публикации: 773
главен сладкар
Нещо като щрудел Казвам така защото взаимствах идеята на Алекса ,но я промених заради моите продукти, тя направи бутерки с ябълки и тахан халва , аз имах само тахан халва ,останалото е различно , но подчертавам, стана много вкусно , малко без да искам ги поопърлих, ама пустия му телефон ми изигра шега -та сега да си дойдем на думата- продукти- 2 праскови нектарини, 1 пакет кори за баница -400г 1 чл канела 2,3 чл захар, 50 г стафиди 100 г натрошена тахан халва Приготовление -прасковите се нарязват ка кубчета,смесват се със захарта ,канелата ,стафидите,и натрошената тахан халва ,взема се един лист напръсква се с мазнина , прегъва се на две на дълго,после пак мазнина ,пак се прегъва по дължина и в единия край се поставя пълнежа , като се прегъва все на триъгълник, маже се отгоре с мазнина и се пече на умерена фурна ,още докато е топло се ръси с пудра захар
пакет кори за баница 200гр тънко нарязана пушена сьомга 100гр кашкавал 2 яйца връзка магданоз 1-2с. л песто (ако нямате - някаква зеления на вкус - пасиран босилек, например, с малко зехтин, сол, пресован чесън, ситно смлени орехови ядки) 3-4с. л течна сметана
Разгъват се корите и последователно се редят по двойки в подходяща тава, а между тях: ред настърган на ренде кашкавал, след това от сместа от добре разбъркани яйца, ситно нарязан магданоз и песто, после се редят тънки шайби от пушената сьомга, после пак зелената смес, пушена сьомга, зелена смес ... и се завършва с кашкавал под последната двойка кори. Пече се на средна скара, 200°C. Когато започне да се зачервяват горните кори, се напръскват/намазват с течната сметана, малко преди да е готова, баницата се поръсва с кашкавал и запича.
за корите: 1 ч.ч. вода; 1 яйце; 1 с.л. оцет; 2 с.л. олио; 1 ч.л. сол; 1 ч.л. захар; брашно за замесване на твърдо тесто; От замесеното тесто се разточват кори, които се оставят да поизсъхнат .
за плънката: 140гр ориз; 350мл топла вода; 30 гр масло 1 равна ч.л. сол; 120 гр сирене; 200гр кисело мляко; 1 к л.хлебна сода; 5-6 с. л. олио
Аз направих баницата, като използвах готови ръчно точени кори 700гр.
Оризът се измива много добре и се слага в топлата вода да се свари. Добавят се солта и маслото. След като се усвои водата, към ориза се прибавя натрошеното сирене, кисело-то мляко и 1 к.л. хлебна сода. Сместта се разбърква. На разточената кора, положена върху кърпа, или хартия се намазва малко масло, слага се 1 с.л. олио и се слага от плънката. Завива се с помощта на кърпата на руло, а след това на спирала и се слага в тавичката, предварително намазана с масло. И така – всички кори. Баницата се залива с добре разбитите продукти. Пече се на предварително загрята до 170 градуса фурна около 55 мин, на средно ниво.
Пепи, няма начин да не стане..., но вкусът и ще е друг. Продуктите за замесване на тестото са от автентичната рецепта на майката на моя колега, за която споменах преди дни. Изрових я от старите тетрадки. Споменът ми е за една много вкусна баница .