Автор Тема: Вита великденска торта  (Прочетена 39317 пъти)

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1740
  • Dimitrana S.
Вита великденска торта
« -: 29 Април 2008, 22:30:14 »
Удовлетворявам молбата за споделяне на рецептата. След известни колебания дали да придружа рецептата със снимки,  прецених, че така ще ми е по-лесно обяснението за приготвянето й.

Вита великденска торта

3а основния блат:

250гр. брашно
120гр. меко масло
90гр. пудра захар
1 яйце
щипка сол

Брашното се пресява, после и захарта - на купчинка, в средата на която се прави кладенче и се добавят яйцето и маслото на малки части. С ръце се надробява маслото (стайна температура), смесва се с яйцето, щипка сол. Лека полека отвън навътре се вкарва брашното и понеже почва да полепва по маслото, с помощта на вилица или с тъпата страна на нож се дроби докато цялата смес стане на ситни бучици. 3амесва се до хомогенно тесто, завива се в свежо фолио и за час се оставя в хладилник. Може да се съхранява по този начин и по-дълго. После се вади, разточва се, пренася се върху готварска хартия и тогава се реже кръг, колкото основата на бъдещата торта. Надупчва се с вилица и се пече на 180°C Когато поизстине се поставя върху поднос, леко се сиропира (силно казано - и без това ще поеме съвсем малко) и намазва със сладко - от кайсии, например. При това положение - когато тортата се прави за пръв път, препоръчвам основа също от пандишпанено тесто, за да може лесно да се изреже, ако се окаже с по-голям диаметър от завитата върху му торта..
« Последна редакция: 14 Април 2009, 11:05:43 от marabu »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1740
  • Dimitrana S.
Вита великденска торта
« Отговор #1 -: 29 Април 2008, 22:34:28 »
Докато основният блат се пече, се забърква тестото за блатовете, а именно:

8 жълтъка
4 белтъка
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте
1ч.л настъргана лимонена кора
щипка сол

Разбиват се жълтъците с лъжица от захарта, щипката сол и лимонената кора. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Към получената смес се прибавят леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. Полученото тесто се изсипва в тава (размери приблизително 40х30см ) застлана с готварска хартия. Пече се на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 8-10мин. като още на 6-тата минута се проверява. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и се нарязва на ленти по дължина, с ширина еднаква за всички и равна на желаната височина на тортата.
« Последна редакция: 14 Април 2009, 11:06:22 от marabu »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1740
  • Dimitrana S.
Re: Вита великденска торта
« Отговор #2 -: 29 Април 2008, 22:40:05 »
Приготвя се пълнеж от:

250гр. течна сметана
250гр. фина неовкусена извара
250гр. сладко - в случая е от кайсии, но за по-фин вкус може да се замени с пудра захар (количеството - според вкуса)

Пълнежът се приготвя като се разбърква изварата (изварата може да се замени със същото количество сметана + сладко) със сладкото, сметаната се разбива хубаво и постепенно се смесват. Получената смес се нанася върху блата. Взимат се лентите една по една и се завиват върху основния блат:
« Последна редакция: 14 Април 2009, 11:06:42 от marabu »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1740
  • Dimitrana S.
Re: Вита великденска торта
« Отговор #3 -: 29 Април 2008, 22:42:53 »
Много удачен в случая е тортен ринг, който позволява нагласяване на различен диаметър.

Когато се завият всички ленти, тортата се стяга леко в тортен ринг и се оставя за няколко часа в хладилник, за да стегне.

*Тук, мисля, е уместно, да дам малък ориентир за размерите на тортата: от блата 40х30см разрезан на 5 ленти с ширина 6см и дължина 40см се получава торта с диаметър около 22см. ...
« Последна редакция: 14 Април 2009, 11:07:12 от marabu »

kostilq

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 849
  • Vicky
Re: Вита великденска торта
« Отговор #4 -: 29 Април 2008, 22:48:04 »
Браво Абра !!!! Благодаря за обясненията, а тортата в готов вид е прелестна  :-*
« Последна редакция: 14 Април 2009, 10:56:54 от marabu »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1740
  • Dimitrana S.
Re: Вита великденска торта
« Отговор #5 -: 29 Април 2008, 22:51:37 »
Маха се ринга и се украсява - шприцова се със сметана (около 300гр.) или смес от сметана и фина извара.
В случая съм добавила и оформени като яйчица топчета фондан.

« Последна редакция: 14 Април 2009, 10:57:02 от marabu »

k_ines

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 0
Re: Вита великденска торта
« Отговор #6 -: 29 Април 2008, 22:51:48 »
Абра, освен, че всеки ден се наслаждаваме на прекрасните и красиви ястия, умееш и страхотно да обясняваш :thumbup:
Благодарим и за тази красива и несъмнено вкусна торта :flower:
« Последна редакция: 14 Април 2009, 10:57:21 от marabu »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1740
  • Dimitrana S.
Re: Вита великденска торта
« Отговор #7 -: 29 Април 2008, 22:57:30 »
Благодаря най-сърдечно, kostilq, k_ines, за одобрителните ви думи - те са от съществено значение за мен  :-*

 А аз ще добавя, че тортата се прави лесно, сравнително бързо, свежа, лека и вкусна, ефектна като се разреже :smile1:
« Последна редакция: 14 Април 2009, 10:57:31 от marabu »

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1729
Re: Вита великденска торта
« Отговор #8 -: 30 Април 2008, 11:37:54 »
Abra ,
и тук да изразя своето възхищение от тортата,а и не само:
уменията ти да стилно да подреждаш, съчетаваш и поднасяш.

 :flower:
Благодаря за изчерпателните и нагледни пояснения. :air_kiss:
« Последна редакция: 14 Април 2009, 10:57:41 от marabu »

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1257
Re: Вита великденска торта
« Отговор #9 -: 30 Април 2008, 13:10:54 »
Abra, на какво се дължи зеленият цвят на крема? Предполагам, че има добавена боя, но все пак да питам.  :blush2: Изглежда интересно.
« Последна редакция: 14 Април 2009, 10:59:43 от marabu »

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Вита великденска торта
« Отговор #10 -: 30 Април 2008, 16:54:26 »
Скъпа моя , това е една прелестна торта.  :thumbup: Оригинална , стилна и същевременно нежна и деликатна. Приеми тези момини сълзи като отговор и аплодисменти от мен.


« Последна редакция: 14 Април 2009, 11:00:25 от marabu »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1740
  • Dimitrana S.
Re: Вита великденска торта
« Отговор #11 -: 01 Май 2008, 11:52:12 »
Цитат
нежна и деликатна


също като момините сълзи - прекрасни са! И като вас, мили момичета! Диани и Yoli, благодаря ви  :-*

petty, разбира се, че има прибавена боя  :smile1: Но сега виждам, че този момент съм го пропуснала в обясненията. Ползвала съм  течна сладкарска боя, добавила съм я при разбиването на сметаната.
А ето и как изглежда фината (в случая обезмаслена) извара (показвам, тъй като се замислих :blush: - не знам дали се продава в родината.. или да, но не навсякъде?):
« Последна редакция: 14 Април 2009, 11:00:38 от marabu »

sezamm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 607
Re: Вита великденска торта
« Отговор #12 -: 01 Май 2008, 12:22:13 »
 :-* абра ,много оригинално е това с блата от долу ,наистина много хубава торта ,надявам се да споделиш и други оригинални рецепти ,бъди винаги нежна като тази торта  :-*
« Последна редакция: 14 Април 2009, 11:00:50 от marabu »
mazesin yemekleri

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2028
Re: Вита великденска торта
« Отговор #13 -: 01 Май 2008, 13:13:44 »
Abra , благодаря за рецептата за тази прекрасна , елегантна и изключително свежа торта ! Поздравления !  :thumbup:
« Последна редакция: 14 Април 2009, 11:01:05 от marabu »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1740
  • Dimitrana S.
Re: Вита великденска торта
« Отговор #14 -: 01 Май 2008, 22:01:36 »
sezamm, vens, благодаря ви!  :-*
Драго ми е, че тортата ви се харесва и одобрението ви ме радва  :smile1:
« Последна редакция: 14 Април 2009, 11:01:17 от marabu »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • Снежка: гледам, че и последната коментирана тема е от 2017 година
    10 Септември 2020, 11:01:13
  • Снежка: Леле, тук никой не пише вече
    10 Септември 2020, 11:00:53
  • martinino: Салам
    06 Април 2020, 21:41:41
  • marchela: свински уши
    24 Март 2020, 17:45:08
  • flea: Кюфтета
    17 Март 2020, 20:03:10
  • kalasita: кюфтета
    02 Март 2020, 13:53:10
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46

* Последното от форума

Re: Марков тоалет от jeneta
[25 Септември 2020, 14:06:18 ]


Марков тоалет от mariqna44
[24 Септември 2020, 11:53:08 ]


Стоматология Family Dent от CeceliaFus
[19 Септември 2020, 18:18:12 ]


Детская стоматология Family Dent от CeceliaFus
[15 Септември 2020, 10:02:08 ]


Re: Идея за подарък от mariqna44
[14 Септември 2020, 16:25:29 ]


Re: Къде най-евтино се продава бяла техника. от mariqna44
[14 Септември 2020, 16:09:25 ]


Re: Клавиатура за TV от mariqna44
[14 Септември 2020, 16:00:56 ]


Re: Застраховка за чужбина от mariqna44
[14 Септември 2020, 15:45:57 ]


Re: Електрическа косачка или бензинова от mariqna44
[14 Септември 2020, 15:39:03 ]


Re: Хубави дамски дрехи, от къде? от mariqna44
[14 Септември 2020, 15:34:54 ]


Re: Боти от mariqna44
[14 Септември 2020, 12:13:26 ]


Re: Градински инструменти от mariqna44
[14 Септември 2020, 12:09:50 ]


Re: портманто до 200лв от mariqna44
[14 Септември 2020, 12:03:28 ]


Re: Дръжка за брава от mariqna44
[14 Септември 2020, 11:56:24 ]


Re: Нещо по-така, за домакинята извън кухнята? от mariqna44
[14 Септември 2020, 11:42:23 ]


Re: Евтин смартфон за хлапето от mariqna44
[14 Септември 2020, 11:15:26 ]


Нещо по-така, за домакинята извън кухнята? от jeneta
[13 Септември 2020, 17:55:52 ]


Матрак, сгъваем или не? от jeneta
[13 Септември 2020, 17:45:19 ]


Евтин смартфон за хлапето от jeneta
[13 Септември 2020, 17:18:11 ]


Дръжка за брава от jeneta
[13 Септември 2020, 17:16:45 ]