Автор Тема: Месечното предизвикателство: Агнешко  (Прочетена 46456 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
« Последна редакция: 19 Май 2008, 15:20:35 от Mariana G »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

marabu

  • Гост
Мариновано агнешко бутче
« Отговор #1 -: 25 Април 2008, 08:52:12 »
Мариновано агнешко бутче

1 (1,5 кг) агнешко бутче
2 глави кромид лук
7-8 зърна бахар
10 зърна черен пипер
3 зърна карамфил
70 мл оцет
70 мл червено вино
70 г меко краве масло
сол


. Подправките се смилат и се смесват с 2 супени лъжици размекнато масло, ситно нарязания лук и сол на вкус.
. Бутчето се измива, подсушава се и се намазва със сместа.
. Слага се в дълбок съд и се залива с оцета и виното.
. Маринова се 24 часа, като от време на време се обръща.
. Изважда се от маринатата и се запържва от двете страни в останалото масло.
. Прехвърля се заедно с мазнината в огнеупорна тава.
. Пече се в предварително загрята фурна на 90 С за 3 часа и 50 минути.
. Гарнитура : зелена салата, пържени картофи, пресни картофи в масло, задушен ориз.

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Месечното предизвикателство: Агнешко
« Отговор #2 -: 25 Април 2008, 14:53:23 »
                                                                                                                        Агнешко роле

Продукти

1,5 кг.обезкосто агнешко месо от бут или плешка
2 яйца
200 гр.спанак
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
100 гр.краве сирене
100 гр.сурово-пушен бекон


Марината

1 ч.ч.бяло вино
1 с.л. силна горчица
1 стрък розмарин
3-4 листа салвия
сол
черен пипер

Приготвяне

  Месото се разрязва така,че да стане на тънък правоъгълник.Натрива се със сол и черен пипер и се потапя в бялото вино,смесено с горчицата.Прибавят се розмарина и салвията.Маринова се 2-3 часа.

  Яйцата се разбиват и се пържат на омлет.

  Чесънът и лука се нарязват на ситно и се пасират.Прибавя се суровият спанак,отново се пасира,а накрая се слага и сиренето.Получава се гъст крем.

  Върху месото се слага омлетът.Отгоре се намазва със спаначеният крем.Нареждат се и тънки иивички бекон.Месото се завива на руло.Отгоре се слага клончето розмарин и листата салвия,които се отстраняват преди сервиране.
 
  Рулото се завива стегнато във фолио.Поставя се в тавичка с вода и се пече на 160* 2-3 часа.В последният половин час от печенето,фолиото се отстранява.В тавичката се налива виното от маринатата.Ролето се пече до зачервяване.

  Сервира се нарязано на парчета с кафтофено - спаначено пюре.

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1729
Re: Месечното предизвикателство: Агнешко
« Отговор #3 -: 27 Април 2008, 17:17:20 »
Печено мариновано в зелении агнешко бутче



Агнешко бутче около 2  кг. се надупчва с шиш по цялата повърхност в дълбочина
/за да може да  отпусне месото и поеме марината/.
Марина:
5-6 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
½ връзка магданоз
10-15 листа джоджен
10-15 зърна меланж черен пипер
3-4 зърна бахар
сок на 1 лимон
1 ч.л. захар
1 к.ч. олио
Престоява местото с марината в плътно затворен съд за около 24 часа.
За печене се добавя 125 гр. масло на парчета, поръсени с червен пипер, осолява се на вкус и загъва плътно в ал. фолио.
Поставя се в тава, залива с водна чаша вода и бира в съотношение 2:1 /вода-бира/.
Пече се първоначално за половин час на 250º С, а след това на 220º С за още 2,5 часа.
Половин час преди пълната готовност се развива от фолиото, запича се, като периодично се полива с бира.
Гарнитура към печеното са картофи, мариновани в сухи подправки / черен и червен пипер, сол захар и олио/,
които се поставят към месото един час преди неговата готовност.
 :smile1:


Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3303
Re: Месечното предизвикателство: Агнешко
« Отговор #4 -: 29 Април 2008, 18:21:17 »
Пълнена агнешка плешка с чесън и магданоз

     От години за нас това е най-вкусният и ароматен вариант на агнешко печено.

1 агнешка плешка
1 вр. пресен чесън
1 връзка магданоз
сол
червен пипер
   На плешката правя дълбоки разрези на няколко места, пълня ги със смес от нарязаните пресен чесън, магданоз, малко сол, малко масълце, зашивам ги. Намазвам с олио, осолявам, ръсвам малко червен пипер. Отдолу в тавичката слагам няколко пръчки, върху тях слагам плешката, сипвам 2 ч.ч. вода и пека на слаб огън. От време на време я поливам с водичката и обръщам.

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1729
Re: Месечното предизвикателство: Агнешко
« Отговор #5 -: 01 Май 2008, 20:18:41 »
Агнешки котлети



За 4 порции:
12 агнешки котлета с ребро

Марината:
1 с.л. фина /деликатесна/ горчица
2 с.л. зехтин
1 с.л. зелена подправка на MAGGI
2 с.л. нарязан пресен джоджен
1 ч.л. розмарин
1 ч.л. чесън /пресован/ или ½ ч.л. гранулиран
1 ч.л. лимонов сок
½ ч.л. захар
сол и черен пипер на вкус

Котлетчетата  се намазват с марината и престояват около 1-2 часа. Загъват се на порции
плътно във фолио, поставят се в тава, добавя се топла вода /около 1,5 см. над дъното/
и се пекат в загрята силна фурна около 40 мин.
Сервират се с картофено пюре и пържени моркови със захар.

Идеята, с изменения е от COOLCHEF
 :smile1:



stertje

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 234
Re: Месечното предизвикателство: Агнешко
« Отговор #6 -: 02 Май 2008, 11:32:31 »
Страхотни идеи! Моя скромен опит малко да променя вкусът на традиционното печено агнешко излезе доста сполучлив. Само дето на снимката не изглежда толкова вкусно, колкото вашите предложения.  :P :thumbup:

Необходими продукти:

1 агнешка плешка(примерно)
2 с.л дижонска горчица
2-3 с.л босиликов оцет
2 връзки пресен лук - нарязан на не много ситно
2-3 с.л галета
малко масло
сол, червен пипер, гьозъм,магданоз или по ваш избор
ал.фолио
1 бира(330мл) или1 ч.ч. вино по избор + 1-2 ч.ч вода

Приготвяне:

Измиваме добре месото. Поливаме го леко с босиликовия оцет, мажим с горчицата, поръсваме с другите продукти, слагаме малко масълце, доливаме бира(вино и малко водичка, покриваме горната част на тавичката с фолио и печем около 2 часа на 180 градуса. Малко преди да го изключим махаме фолиото и запичаме до златисто, като увеличим малко и градусите на фурната. Гарнитура по ваш избор.
Месото става много крехко е има хубава хрупкава коричка.
Да ви е сладко.

studi

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 472
Re: Месечното предизвикателство: Агнешко
« Отговор #7 -: 02 Май 2008, 18:19:17 »
АГНЕШКО ПО ИРЛАНДСКИ

Продукти:

2-3 с.л. олио
2 с.л. масло
600гр. обелен арпаджик
1,400кг. агнешко от плешката ,нарязано на късове
450гр. моркови,обелени и нарязани на не много тънки  кръгчета
12 средно големи картофи ,обелени и нарязани на едри филийки
5-6 стръка мащерка
няколко дафинови листа
1 с.л. сос “Уорчестършир”
пресен магданоз


Приготвяне:
   В тиган загряваме половината мазнина.В нея позлатяваме първо лукчетата от всички страни.Вадим ги и ги поставяме в гювеч.Запържваме месото ,докато добие кафеникава коричка и го поставяме в гювеча.Запържваме леко морковите и картофите ,прибавяме и тях в гювеча.Прибавяме подправките,мазнината от тигана,останалата мазнина и,700мл. вода и 150 мл. ароматно бяло вино.Покриваме с намаслена хартия,слагаме капака и печем в предварително загрята фурна около 2 часа на 200 гр.
   Може да се пече и в дълбока тавичка с капак.
   Сервира се топло,поръсено с прясно нарязан магданоз.
   Ако приготвите ястието предния ден,преди да го сервирате,го сложете във фурната да къкри около 20 мин. На 160гр.
   Напълно изстинало ,ястието може да се замрази във фризера и да се запази там до 2 месеца.
   Много е вкусно!
   ПРИЯТЕН АПЕТИТ!

 :thumbup:
STUDI

marabu

  • Гост
Агнешко с пресни картофи
« Отговор #8 -: 02 Май 2008, 20:23:15 »
Агнешко с пресни картофи

600 г агнешко месо
700 г пресни картофи
50 г краве масло
смлян черен пипер
сол
магданоз


Марината

сок от 1 лимон
2-3 скилидки чесън
100 мл бяло вино


. Приготвя се марината : чесънът се пресова и се смесва с лимоновият сок и бялото вино.
. Разбърква се добре и се излива в дълбока купа.
. Месото се нарязва на парчета.
. Поставя се в купата се разбърква, оставя се да се маринова 2-3 часа.
. Отцежда се от марината и се подсушава с кухненско руло.
. Нарежда се в огнеупорна тава и се залива с половината от разтопеното масло.
. Пече се в предварително загрята фурна на 180 С за 15-20 минути или докато започне леко да се зачервява.
. Обръща се, в тавата се слагат почистените картофи.
. Посоляват се и се заливат с 125 мл гореща вода и останалото масло.
. Ястието се пече 30-40 минути или до готовност.
. При сервирането се поръсва със смлян черен пипер и по желание със ситно нарязан магданоз.

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: Месечното предизвикателство: Агнешко
« Отговор #9 -: 02 Май 2008, 21:15:37 »
Агнешко със зелен ориз


1 агнешко бутче
сол
черен пипер
червен пипер
зехтин

за ориза:
1 1/2 ч.ч ориз
15 стръка зелен лук
1 с.л. Маги вълшебен вкус ( 10 зеленчука)
2-3 с.л. олио
сол
черен пипер
½ връзка копър

Месото се изсушава и наръсва с подправките. Намазва се с зехтин и се слага в тава. Наливат се в тавата 1-2 ч.ч вода и се завива плътно с фолио. Пече се на 150С около 2 -2 ½ часа.
През това време запържваме ориза в олиото. Нарязваме на ситно лука и го добавяме към ориза. Заливаме с 2 ч.ч вода и задушаваме. Ако е необходимо добавяме още вода и бъркаме периодично. Добавяме подправките и варим почти до готовност, като оставяме повече течност в ориза. Сипваме нарязания копър и разбъркваме.
Махаме фолиото от месото и изсипваме сока, който се е образувал от печеното в ориза. Сипваме ориза в тавата при месото и връщаме във фурната за 10 мин.
*Получава се много вкусен ориз, а лука не се усеща изобщо. Може да се приготви и самостоятелно, но с агнешко много върви.
« Последна редакция: 02 Май 2008, 22:24:53 от Mariana G »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Агнешко по ловджийски
« Отговор #10 -: 07 Май 2008, 12:33:09 »
Агнешко по ловджийски






Приблизителни продукти:

около 1,2-1,5 кг агнешко месо - бут, котлет,каквото и да е, нарязано на малки порции

за мариноване:

150-200 мл червено вино
50 мл ракия /или друг твърд алкохол/
3-4 дафинови листа
1 люта червена чушка едро начупена (или 1 к л лют червен пипер)
сол на вкус ( ок. 1 равна с л )

за печене:

глинено гърне  с вместимост ок. 2,5л.
1 с л брашно
1 с л червен пипер
3 връзки зелен лук
5-6 стръка пресен чесън
5-6 глави чесън - почистени и добре измити
3-4 с л олио/зехтин
150мл вода

1 наденица (за печене, не колбас) около 400гр.


Приготвяне:

* Всички продукти за мариноването се смесват в купа.
* Месото се поставя вътре, разбърква, завива се купата и прибира на студено за поне 4-5 часа.
* На дъното на гърнето се сипва водата, олиото, нарязания не съвсем ситно лук и чесън.
* Изцежда се половината от маринатата и прибавя в гърнето, заедно с дафиновите листа
* Върху тях се нареждат порциите месо и поставят главите чесън.
* Запечатва се гърнето с тесто (за по-мързеливо поставям 2 пласта фолио под капака)  и пече  докато заври на 200*, след това около 3 часа на 150*
* Изважда се и поставя върху месото  нарязаната на 4-5 части наденица.
* Затваря се гърнето само с капак и пече още 15-20 мин.
* Сервира се от всичко по малко  :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

bobito2

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 340
Re: Месечното предизвикателство: Агнешко
« Отговор #11 -: 07 Май 2008, 17:38:32 »
Пълнено агне по гергьовски

Продукти:
цяло агне - чисто около 10кг.
ориз около 1 ½ кг
5-6 стръка пресен лук
2-3 стръка пресен чесън
4-5 стръка джоджен
черен пипер
риган
сол

Приготвяне:
•   Агънцето се  приготвя в тава
•   Дреболиите се сваряват и нарязват на ситно
•   Запържваме зеления лук и чесън, добавяме и ориза
•   Когато ориза се запържи добавяме джоджена и подправките
•   Смесваме дреболиите и ориза и оставяме всичко да се охлади
•   Напълваме агънцето и зашиваме
•   Покриваме с булото и осоляваме от всички страни
•   Печем в глинена фурна около три часа
« Последна редакция: 07 Май 2008, 20:50:44 от pep-4o »

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1814
Re: Месечното предизвикателство: Агнешко
« Отговор #12 -: 07 Май 2008, 19:39:36 »
Боби, може ли агнето да си го купя на кило от Метро, че ми е жал да коля и дера?

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1045
Re: Месечното предизвикателство: Агнешко
« Отговор #13 -: 08 Май 2008, 20:06:42 »
Панирани агнешки ребърца



по идея на  Erdecai/La cocina paso a paso de Erdecai

Продукти:Агнешки ребърца/при мен за 4 порции-8 бр./,по 1 фино парче тиквичка и 1 фино парче патладжан за всяко ребърце,сол и чер пипер.За панировкара: яйце,2-3 с.л. бяло вино,сол, галета
Приготвяне: Овкусяваме месото със сол .Около всяко парче увиваме парче тиквичка и парче патладжан/предварително осолени ,за да омекнат малко/.Притискаме с длан и фиксираме с клечка за зъби ако е необходимо.Потапяме така приготвените ребърза първо в смес от яйцето и виното ,след това в галета…Панираме в загрята,но не силна мазнина.
« Последна редакция: 08 Май 2008, 21:37:56 от pep-4o »

bobito2

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 340
Re: Месечното предизвикателство: Агнешко
« Отговор #14 -: 09 Май 2008, 10:59:24 »
Пепи, благодаря за корекцията, несъобразих  :oops:
Хапчице, разбира се че може

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Re: Фризер от jeneta
[19 Ноември 2019, 19:25:54 ]


Фризер от mariqna44
[19 Ноември 2019, 09:56:34 ]


белорусские новости - 11/11/19 от Berzaimsnobe
[13 Ноември 2019, 06:23:42 ]


ВСЕ-ЗАЙМЫ-ТУТ.РФ - микрозайм на карту онлайн срочно без отказов от Berzaimsnobe
[11 Ноември 2019, 17:41:53 ]


FASHONDAYS - НАХОДКИТЕ НА СЕЗОНА СА ТУК! от BOSS
[02 Ноември 2019, 18:48:38 ]


Re: Магазин за обувки от BOSS
[31 Октомври 2019, 18:16:18 ]


Търся рецепта за едновремешните пасти от Charlessmoke
[12 Септември 2019, 19:53:10 ]


Заместител на вредни храни от podolCob
[22 Август 2019, 20:21:46 ]