Автор Тема: С ръце в тестото / Рецептите на Габи  (Прочетена 346546 пъти)

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1046
Re: С ръце в тестото / Рецептите на Габи
« Отговор #285 -: 16 Ноември 2008, 09:40:01 »
Тарта Ауро



Нарекох тази вкусна тарта на авторката на рецептата - Ауро.Оригиналното и име е Quiche Lorraine - солена торта от френската област Лорен/ние я знаем като Киш Лорен/

Продукти за основата :
200 гр. брашно
100 гр. краве масло
1 яйце
? ч.л. сол
? ч.л захар

Продукти за пълнежа :
200 гр. пушен бекон
200 гр. сирене Емментал
100 гр. прясно мляко
250 гр. сметана
30 гр. брашно
30 гр. краве масло
1 ч.л. олио
3 яйца
сол и черен пипер

Приготвяне на тестото за основата :
Ако работите с кухненски робот ,изсипете всички продукти един по един в купата и бъркайте 15 секунди на мощност 4.Направете топка от тестото и я поставете в хладилника а 15-30 мин.
Ако работите на ръка,изсипете всички продукти в предварително направения вулкан от брашното.Маслото разчупете на малки бучици,то не трябва да е разтопено…Направете топка от тестото,покрийте я с фолио и приберете на хладно .

Пълнеж:
Загряваме фурната на 200?, разтиламе тестото в намаслена форма за тарта от 26-28 cм.,като гледаме дапокрие и стените на съда(не се притеснявайте,ако се рони…)
Покриваме тестото с фолио,насипваме боб или нахут ,за да не се надигне и печем 15 мин.През това време приготвяме пълнежа.
Настъргваме сиренето на едрото ренде.Бекона нарязваме на малки парченца,без кожата му.
Правим бешамел от млякото,сметаната/отделяме от нея 50 мл./,брашното,маслото,олиото,солта и черния пипер./Може да приготвите бешамела както в робота…програмиран на 6 мин. и 90?,така и на котлона/.Когато бешамела поизстине добавяме настърганото сирене,разбитите яйца и отделената сметана.
Върху полуопечения блат ,нареждаме нарязания бекон,отгоре изсипваме приготвената смес и печем около 25-30 мин. във фурната на 180? (отгоре и отдолу) …внимателно,да не препечете тартата!Пълнежа трябва да е като крем…



« Последна редакция: 16 Ноември 2008, 10:15:03 от gaby_s »

Tango

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 406
  • Той ме обича!
Re: С ръце в тестото / Рецептите на Габи
« Отговор #286 -: 16 Ноември 2008, 15:28:44 »
         Габи, впечатлена и заинтригувана съм!  :-*  Записвам в "отбрани", а сигурна съм, че когато го направя, ще отиде в "любими".
Да казваме по-често на хората, които обичаме, ЧЕ ГИ ОБИЧАМЕ!!!

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: С ръце в тестото / Рецептите на Габи
« Отговор #287 -: 16 Ноември 2008, 17:41:56 »
Габи , киш "Лорен" е едно от любимите гозби на всички в къщи. Чудесно е,че публикува рецептата.  :thumbup: А доматчетата изглеждат прелестно...... :clapping: :clapping: :clapping:

И....какво стана със списанието ?

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1046
Re: С ръце в тестото / Рецептите на Габи
« Отговор #288 -: 17 Ноември 2008, 13:47:19 »
Танго,Йоли :girl_in_love: :girl_in_love:  !
Йоли...за сега нищо,мила !

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1046
Re: С ръце в тестото / Рецептите на Габи
« Отговор #289 -: 18 Ноември 2008, 11:24:01 »
Сладко от кестени



От къде да се сдобия със захарни кестени,които ми трябват за едно коледно рулце…мислих,мислих …и реших да си направя сладко…Без да съм сигурна в резултата ,започнах…

?Сварих кестените в леко подсолена вода,като първо им направих кръстовидно разрезче.Когато обвивката им започна да се отделя/след около 20 мин./ги извадих от водата и внимателно ги обелих,за да запазя целостта им…Е…някои се поразчупиха,но ще ги използвам за крем.
?Наредих кестените върху домакинска хартия,за да могат да се освободят от излишната вода/по принцип са сухи,но все пак…/
?Сварих рядък сироп от 1 кг. захар и 3 чаши вода.Пуснах вътре кестените,около 30 бр.,но вие преценете…ако кестените ви са по -малко,направете сироп от 1/2 кг. захар.Плодът трябва да плува в сиропа,за да може да поври спокойно…Оставих кестените да престоят в сиропа няколко часа и тогава върнах сладкото на огъня…варих го/знаете…докато капчица от сиропа,капната върху студена чиния не се разлее/ .
?Добавих по време на варенето пръчица ванилия ,3-4 зрънца карамфил и корите на един портокал и един лимон,нарязани на дълги ивици,предварително изварени в две-три води…и подсушени.
?Ако излезе пяна,обирайте я,но със суха лъжица !

Действах така,както мама правеше сладко от зелени смокини…Получи се превъзходно сладко !


Reni 75

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 464
  • Аз мога
Re: С ръце в тестото / Рецептите на Габи
« Отговор #290 -: 18 Ноември 2008, 11:30:49 »
Не мога да не те похваля, gaby_s  :thumbup:
Сладкото от кестени изглежда страхотно на снимката, не се съмнявам че е така и на вкус.
Аз имах варени кестени и направих с тях нещо като сладкиш, но ,признавам си, не го харесах нито на вкус, нито на вид. :( Но няма да се отказвам я-ще продължа да правя опити със сладкиши от варени кестени до постигане на сполучлив резултат  :thumbup:

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: С ръце в тестото / Рецептите на Габи
« Отговор #291 -: 18 Ноември 2008, 22:05:11 »
Габи, сварила си чудесно сладко от кестени.
Спомена, че ти е било нужно за Коледно руло.
Зная, че е малко рано за Коледни сладкиши, но би ли споделила рецептата? :air_kiss:

Altea

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 10
Re: С ръце в тестото / Рецептите на Габи
« Отговор #292 -: 22 Ноември 2008, 14:48:57 »
Габи,току-що открих рецептите ти и смятам да пробвам веднага няколко от тях.Но понеже и аз не живея в България,би ли ми казала колко грама или милилитра е едно бурканче кисело мляко?Благодаря предварително!

kanela

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 398
Re: С ръце в тестото / Рецептите на Габи
« Отговор #293 -: 25 Ноември 2008, 15:31:31 »
Габи, отново прекрасни предложения :flower:
Благодаря ммного за рецептата на Донотите,фантастични са! Побързах да ги снимам в тавата, защото народа чакаше с нетърпение :yahoo:

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1046
Re: С ръце в тестото / Рецептите на Габи
« Отговор #294 -: 26 Ноември 2008, 18:01:28 »
Момичета,благодаря ви... Reni 75  :air_kiss: , Елидраг  :air_kiss: ,Altea  :air_kiss: !

Канела :air_kiss: ,безкрайно се радвам ,че сте харесали донатите ми...Твоите изглеждат превъзходно ! Браво !


Елидраг ,кестените ми трябваха за едно рулце пробно...стана твърде вкусно...ей сега ще напиша рецептата ,че нямах близо седмица НЕТ.

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1046
Re: С ръце в тестото / Рецептите на Габи
« Отговор #295 -: 26 Ноември 2008, 18:21:53 »
“Пънче” с крем от кестени







Тази рецепта е от старите ми тетрадки,в които пиша от дете...не помня нито от къде е...нито от кога ...Леко промених рецептата,като добавих в сметаната сирене Маскарпоне.Мисля,че без проблеми кестените могат да се заменят и с орехи или други ядки.

Продукти за бисквитеното тесто:
2 яйца
50 гр.захар/3/4 к.ч./
25 гр.брашно/1 с.л. с връх/
25 гр.смлени бадеми

За сиропа:
100 мл. вода,50 гр. захар,20 мл.ром

За крема:
500 гр. сметана,разбита с 6 с.л. захар
200 гр. сирене Маскарпоне/ако имате,ако не,увеличете сметаната с 200 гр./
250 гр. сварени и смлени кестени

За украсата:
6 кестена от сладко или захаросани
50 гр. шоколад
какао и захар за поръсване

?В тенджера изсипете водата и захарта за сиропа.Кипнето,докато сиропа се оцвети в бледо жълто.Щом сиропа се поохлади ,прибавете рома.
Пригответе крема като съедините разбитата със захарта сметана ,сиренето Маскарпоне и смлените или намачкани с вилица кестени.

1.Разбийте яйцата със захарта.Прибавете брашното и смлените бадеми.
2.Върху хартия за печене разстелете с шпатула тестото във форма на правоъгълник /с размери 30 х 21 см. И  дебелина около 3 мм./Пъхнете тавичката във загрята до 240 ° фурна и веднага намалете на 220 ° .Печете само 2-3 мин! Извадете и оставете дасе охлади .
Внимание ? Бисквитената платка е добре изпечена,ако е златистокафява на чвят,мека на пипане и се отлепва лесно от хартията за печене.
3.Обърнете бисквитената платка върху чиста хартия за печене.Поръсете платката със сиропа и я намажете обилно с крем/оставете си достатъчно крем за гарниране на рулото отгоре.
4.Навийте с помоща на хартията за печене рулото,като се стремите да го направите достатъчно стегнато.
5.Намажете го с плътен слой крем с дебелина няколко милиметра от всички страни.
6.Отрежете косо двата края на “пънчето” и ги поставете отгоре,върху сладкиша.Покрийте ги с крем и набраздете крема с помоща на вилица.Оставете рулото в хладилника за една нощ.

?На следващия ден украсете като първо приготвите шоколадовите фигурки,поставете ги върху “пънчето”,добавете захаросаните кестени и поръсете с какаов прах и на места с малко захар.

?Шоколадови фигурки: Стопете шоколада на водна баня или в микровълновата фурна.Аз слагам парченца натрошен шоколад направо в торбичка за печене и после само правя малко отворче в торбичката и така рисувам фигурките върху хартия за печене/или фолио/и ги оставям да се охладят.




     

     
« Последна редакция: 26 Ноември 2008, 18:27:58 от gaby_s »

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2259
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: С ръце в тестото / Рецептите на Габи
« Отговор #296 -: 26 Ноември 2008, 19:47:43 »
Габи, поднесено със стил!  :thumbup:
Феерия от крем......... :thankyou:

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1046
Re: С ръце в тестото / Рецептите на Габи
« Отговор #297 -: 26 Ноември 2008, 21:46:19 »
t_ilieva:air_kiss: благодаря ти,мила !

Весе,заповядай...


Унгарски гулаш



"Най-прочутата унгарска рецепта,за която казват,че датира от IX век.Унгарците наричат гулаш и супата ,и ястието със сос.Аз лично предпочитам огненочервената супа,особено през зимата ."- Р.Вагенщайн

Време за приготвяне : 1 ч. и 40 мин.

Продукити за 6 порции :
500 гр. телешко месо
500 гр. картофи
2 глави лук
1 домат или 1 ч.л. доматено пюре
2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. прясно смлян кимион
1/2 ч.л. прясно смлян чер пипер
2-3 с.л. червено вино
1 ч.л. брашно
2 кубчета конц.телешки бульон или 2 ч.л вегета
1/2 ч.л сол
3 с.л свинска мас
(1 морков,1 зелена чушка,1 яйце,1 с.л. брашно)

Предварителна подготовка :
Нарязваме месото и картофите на кубчета със страни по 2 см.,а лука на едро.Домата пускаме в кипяща вода за 30 сек.,обелваме кожата му и го нарязваме на парченца.

Готвене :
?Загряваме свинската мас в тенджера.(Истинският гулаш се прави със свинска мас,а не с олио)
?Запържваме лука 3-4 мин.докато пожълтее,като непрекъснато бъркаме с дървена лопатка.
?Прибавяме червения пипер,разбъркваме,сипваме 2-3 с.л. вода и отново разбъркваме.Добавяме месото и домата,поръсваме 1 ч.л. брашно,запържваме леко./Аз брашното добавих след като омекна месото ...от страх да не го загоря/
?Поръсваме смлян черен пипер и кимион и прибавяме малко червено вино.Покриваме тенджерата и оставяме месото да се задушава в собствения си сос около 40-50 мин.,докато омекне.Ако трябва от време на време добавяме по малко вода и бъркаме,за да  не загори ястието.
?Наливаме 1 л. горещ бульон,с разтворените в него кубчета конц. бульон и пускаме в супата кубчетата картофи.
Тук любителитена разнообразието могат да добавят една ситно нарязана зелена чушка и един нарязан на кръгчета морков,но пуристите на гулаша се кълнат,че не бива да се слага нищо освен картофи.След около 25 мин. гулашът е готов.
?Опитваме на вкус,подправяме го допълнително с 1 с.л червено вино и го сервираме горещ в купички.

При желание могат да се прибавят малки кнедлички,които приготвяме така:разбъркваме едно яйце с брашно и малко сол,докато се получи не много гъста маса,и внимателно я изливаме през зъбите на вилица във врящата супа,преди да я свалим от огъня.Маниаците на гулаш обаче го предпочитат чист без кнедли.

рецепта на Р.Вагенщайн - "Моята кухня"
« Последна редакция: 26 Ноември 2008, 21:48:41 от gaby_s »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: С ръце в тестото / Рецептите на Габи
« Отговор #298 -: 26 Ноември 2008, 23:04:47 »
Мерси, Габи :air_kiss:
А пънчето е страхотно - чакам всеки момент да видя покатерен на него Педя-човек -  Лакът-брада ;D, като от приказка е :thumbup:

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: С ръце в тестото / Рецептите на Габи
« Отговор #299 -: 27 Ноември 2008, 09:31:41 »
Габи, значи за това вълшебно пънче ти бяха нужни кестените! Много се радвам, че ни предложи този сладкиш.
А супа Гулаш обожавам, но все не знаех как се прави точно.
Благодаря, че сподели с нас тези рецепти. :air_kiss:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[13 Септември 2017, 18:56:35 ]


Re: Идея за подарък от tomislava
[27 Август 2017, 19:39:04 ]