Автор Тема: С ръце в тестото / Рецептите на Габи  (Прочетена 350751 пъти)

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1046
Re: С ръце в тестото / Рецептите на Габи
« Отговор #225 -: 26 Октомври 2008, 12:55:20 »
Доматена супа с топчета от сирене



Запържвам 1 равни супени лъжици брашно с 3-4 лъжици масло.Разреждам запръжката с 4 ч.чаши вода и щом заври прибавям 1/2 кг.обелени и нарязани/или настъргани/ червени домати.Като заврят доматите прибавям топчетата от сирене/които приготвям по описания по долу начин/ и 1 чаша прясно мляко. Сервирам супата с нарязан на ситно магданоз и босилек.По желание може да прибавите малко фиде заедно със топчетата./Най-малкия ми син обича фиде във всякакъв вид...фиденцата наричаме габровчета...та така яде  ;D/

Топчета от сирене

Разбивам добре 50 гр.краве масло.Прибавям 1 яйце,100гр. настъргано сирене,сол,черен пипер/нарязан магданоз/ и толкова брашно и галета,че да се получитесто,от което да могат да се оформят топчета.Пускам ги даврат в супата.

/източник Готв.книга Земиздат 1966 г./




gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1046

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2259
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: С ръце в тестото / Рецептите на Габи
« Отговор #227 -: 26 Октомври 2008, 17:32:46 »
Габи, Доматената супа с топчета от сирене ми изглежда много лекa и нежнa! Поздравления! :flower:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: С ръце в тестото / Рецептите на Габи
« Отговор #228 -: 29 Октомври 2008, 13:26:34 »
Габи, привет миличка, страхотни неща си показала тук отново :thumbup:.
Тези дни беше правила супа топчета, която ми се видя страшно апетитна, ще споделиш ли как я правиш ти ::), пък и туршийката и сладкишчето :P ;D

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1046
Re: С ръце в тестото / Рецептите на Габи
« Отговор #229 -: 29 Октомври 2008, 17:01:50 »
Весенце,привет и на теб :girl_in_love: ...заповядай... :air_kiss:

Супа топчета



по рецепта от книгата на Р.Вагенщайн "Моята кухня"

Продукти за 4-6 порции:
250 гр. телешка кайма
2 моркова
1 малка глава целина
2 картофа
1 глава лук
1 с.л. ситно нарязан магданоз
1 яйце
1 с.л. оцет
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. червено вино
1/3 ч.л. лют червен пипер/аз не сложих/
2 кубчета концентриран говежди бульон
1/2 ч.л. вегета/при мен универсална подправка/
1/2 ч.л. сол
3 с.л. олио
прясно смлян чер пипер
1 и 1/2 л. гореща вода

Предварителна подготовка :
?Нарязваме лука на едро,морковите/аз настъргах/,целината и картофите на кубчета.
?Разделяме внимателно жълтъка и белтъка на яйцето.
?Смесваме каймата със солта,черния пипер и белтъка.
?Оформяме малки топчета и ги наръсваме с 1 с.л. оцет.
?Разбиваме жълтъка с 1 с.л. лимонов сок.

Готвене :
?В мазнината запържваме лука,морковите и целината 3-4 мин.,като непрекъснато разбъркваме.
?Наливаме горещата вода и след като заври,добавяме топчетата,концентрирания бульон и вегетата.
?След около десетина минути идва редна картофите и оставяме супата да къкри със затворен капак около 20 мин.
?Внимателно сипваме по малко бульон при жълтъка и повтаряме процедурата докато се получи равномерна хладка течност.
?Застройваме супата със жълтъка и лимона,добавяме червеното вино,наръсвам я с магданоз и още малко чер пипер.

В този случай добавих преди застройката малко паста на буквички...заради най-малкия ми син.


pepelia6ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1493
Re: С ръце в тестото / Рецептите на Габи
« Отговор #230 -: 29 Октомври 2008, 17:05:51 »
ГАБИ, НАПРАВО МИ ИДВА ДА ГРАБНА ЧЕРПАКА И...ТОЛКОВА ВКУСНО ИЗГЛЕЖДА.  ПОНЕЖЕ МОЙТЕ ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ ХИЧ НЕ ОБИЧАТ СУПИ И АЗ ПОЧТИ НЕ ПРАВЯ....А ТАКА ОБИЧАМ...

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2259
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: С ръце в тестото / Рецептите на Габи
« Отговор #231 -: 29 Октомври 2008, 17:32:55 »
Еее, Габи, тази супа изглежда невероятно! :60:
Точно както я правеше мама!..........

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1046
Re: С ръце в тестото / Рецептите на Габи
« Отговор #232 -: 29 Октомври 2008, 17:35:59 »
Сладкиш с пресни плодове



Продукти:
1 ч.ч. кисело мляко
3 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
3 ч.ч.брашно
пресни плодове
какао по желание за оцветяване на единия блат

Приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта,прибавяме киселото мляко със содата,олиото и накрая брашното.Разделяме сместа на две...едната може да се оцвети с какао или канела...в зависимост от пресните плодове...В намазана с мазнина и посипана с брашно тавичка /моята беше с диаметър около 30 см/ сипваме едната от смесите и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна.Като се зачерви блата,изваждаме тавичката и нареждаме плодовете/аз използвах портокали,които овалях преди това в какао...и в този случай между портокалите сложих останалия ми от тези прасковки пълнеж/.Върху плодовете изсипваме останалото тесто...включваме фурната само отгоре и допичаме до зачервяване.Поръсваме сладкиша с пудра захар и го нарязваме,когато изстине напълно.

Правила съм този сладкиш без да разделям тестото...опекох го на един път и сложих пресни смокини...



« Последна редакция: 29 Октомври 2008, 18:08:06 от gaby_s »

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1046
Re: С ръце в тестото / Рецептите на Габи
« Отговор #233 -: 29 Октомври 2008, 17:38:15 »
Пепеляшка  :air_kiss: ,Т.Илиева :air_kiss:...благодаря ви  :thank_you2:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: С ръце в тестото / Рецептите на Габи
« Отговор #234 -: 29 Октомври 2008, 17:47:44 »
Габи, страшна си, благодаря ти - още довечера ще направя супата по твоя начин :thumbup:
А туршийката :P ::)
« Последна редакция: 29 Октомври 2008, 17:52:07 от vesela »

pepelia6ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1493
Re: С ръце в тестото / Рецептите на Габи
« Отговор #235 -: 29 Октомври 2008, 18:05:17 »
ГАБИ, НЯМАШ ЛИ МИЛОСТ...? Аз си мислех,че като отвори онази... Дюканската тема, и вече ще спрем да се облизваме по твоите невероятни вкусотии...

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1046
Re: С ръце в тестото / Рецептите на Габи
« Отговор #236 -: 29 Октомври 2008, 18:23:29 »
Весе,туршийката я правя по стандартния начин...винаги правя туршията по посочения по-долу начин....само че вече си слагам в една тенджерка саламура и,на половина по-малко...и си режа вътре разни зеленчуци...сега беше карфиол с червено цвекло...и се оцвети много приятно салатката...

Царска туршия




Продукти: камби,моркови,карфиол,целина в пропорция по желание

За саламурата : 9 чаени чаши вода,5 ч.чаши захар ,4 ч.чаши оцет ,1 ч.чаша морска сол.Всички продукти за саламурата се смесват и се бъркат периодично с лъжица,докато се разтопят захарта и солта…Не се вари…Колко зеленчуци се заливат с тази саламура…не мога да кажа килограмите…никога не ги тегля.На 3-литров буркан слагам 6 аспирина и…готово.Ако не ми стигне саламурата правя още малко…ако пък ми дойде повече режа зеленчуци…По принцип в голям леген заливам зеленчуците със саламурата…и като постоят няколко часа знаете отделят сок и омекват…тогава ги пълня в бурканите.

Туршия с карфиол и червени цвекло




Саламурата е същата,но количеството е двойно по-малко .Необходими са ни и 1-2  глави карфиол и 2-3 глави червено цвекло.Слага се и целинка,но аз нямах в момента....Процедираме по описания по горе начин ...


...'айде,че модераторите ще ме бият...  ;D
« Последна редакция: 29 Октомври 2008, 18:26:25 от gaby_s »

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1046
Re: С ръце в тестото / Рецептите на Габи
« Отговор #237 -: 29 Октомври 2008, 18:25:10 »
Пепеляшка...диета,диета....ама храня четирима мъже у дома... :swoon:

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1046
Re: С ръце в тестото / Рецептите на Габи
« Отговор #238 -: 30 Октомври 2008, 13:14:19 »
Ориз със заливка / Arroz con costra



Испанско национално ястие от южната част на област Валенсия

Средният ми син винаги се събира с компания в неделните дни...Последната сбирка беше в дома на най-добрият му приятел,който живее до град Елче...Върна се доста въодушевен и веднага започна да ми разказва за едно вкусно ястие,с което са ги гостили...Аррос кон костра...И нали ми е агент N?1  ....записал рецептата точно...с уточнение ,че в оригиналната има и заек...И така,не ме остави на мира момчето,докато не приготвих и у дома това типично за Елче и околноста оризче.

Продукти:
1/2 кг.ориз
около 50 мл. зехтин
1/2 заек
1/2 пиле
2 бели наденици/около 150 гр./
2 червени наденици /около 150 гр./-chorizo
2 черни/по желание/

В Испания т.н. Морсия / Morcilla  се приготвя с лук,ориз и...кръв...оттам идва черният и цвят.В България няма откъде да се намери...предполагам...така че може и да не се сложи
200 гр.сварен нахут - по желание
4-5 яйца
шафран или жълт оцветител за ястия
2-3 обелени и нарязани домата
сол
черен пипер
3 ск. чесън
магданоз
1 л.бульон от пиле
/мащерка/


Приготвяне :
?Нарязваме пилето и заека на средни по големина парчета,посоляваме ги и ги поръсваме с черен пипер.
?Запържваме ги до златисто в загрята мазнина,като в тигана сме сложили скилидките чесън,цели.
?След това,запържваме леко и останалите наденици/без черната/
?Извайдаме и тях при месото и в същата мазнина изсипваме нарязаните на малки парченца домати.
?След няколко минути добавяме шафрана /оцветителя/ и ориза и бъркаме така още малко.
?Изсипваме сместа в тава /Голяма кръгла керамична...като тази /...но аз не разполагам с такава и го направих в голямата тава -Пайера/
?Нареждаме месото,изливаме сгорещения бульон.
?Монтираме наденичките около месото и разпределяме наоколо сварения нахут.Поръсваме с нарязан магданоз.
?Печем в предварително загрята на 200? фурна.
?През това време разбиваме яйцата и ги изливаме върху готовото ястие.
?Запичаме още малко до зачервяване на яйцатa


Вижте как приготвя този ориз El cocinero Fiel  :drinks:


« Последна редакция: 31 Октомври 2008, 10:51:23 от gaby_s »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: С ръце в тестото / Рецептите на Габи
« Отговор #239 -: 30 Октомври 2008, 13:25:38 »
Габи, само кажи че нямаш кръгла голяма керамична тавичка :P ;D
Кажи ми моля те, че не сложи от онова...с кръвта :sick:, е няма пък все да те хвалим - трябва и кусур да има ;D

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Коледни подаръци от cvetozara123
[15 Декември 2017, 19:05:11 ]


Re: Магазин за обувки от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:51:04 ]


Re: Уреди на марката Miele от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:32:12 ]


Re: Какво да правя? от cvetozara123
[15 Декември 2017, 14:11:20 ]


Уреди на марката Miele от tomislava
[14 Декември 2017, 23:38:23 ]


Какво да правя? от tomislava
[14 Декември 2017, 21:57:14 ]


Магазин за обувки от tomislava
[14 Декември 2017, 19:26:39 ]


Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]