Италинаска салата Продукти: Майонеза – 1 опаковка от 200гр. Кисело мляко – 4-5 с.л. Кисели краставички – 4-5 бр. средно големи. Пушено месо /при мен врат/ или някакъв колбас - около 150-180гр. Печени чушки – 3-4 бр. Лук – 2 много малки главички Ябълка средно голяма /по възможност кисела/ - 1 бр. Сладка царевица – около 200гр. Черен пипер
Лука се реже на тънки полумесеци, краставиците, ябълката, месото и чушките на жулиени. Прибавят се майонезата и киселото мляко, царевицата и черния пипер. Всичко се разбърква добре.
Съотношението майонеза-кисело мляко може да се промени, в зависимост от предпочитанията.
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8734
с бръмбари в главата и усмивка на устата
Драго, тази целина е предполагам чуждата "селъри". Нашата няма такива дебели стъбла (предполагам няма да е и толкова крехка), вкуса им ще бъде много силен, а? А за "селъри" гледам в доста салати се използват стъблата
Драго, тази целина е предполагам чуждата "селъри". Нашата няма такива дебели стъбла (предполагам няма да е и толкова крехка), вкуса им ще бъде много силен, а? А за "селъри" гледам в доста салати се използват стъблата
Пепчо, заради теб и аз започнах веднага да предполагам, но после реших да погледна във википедия и сега ми стана дори още по-тъмно.
Над 30 сорта зелери има!
Ти коя си избираш?
Аз ще съм пас сега, но ако много държиш да я опиташ, ще ти пратя като нищо едно пакетче семки да си засееш.
Аз ще съм пас сега, но ако много държиш да я опиташ, ще ти пратя като нищо едно пакетче семки да си засееш.
Да,ама аз искам да ми донесеш пък . И ще сея,и после и на Пепи ще давам ....
Страхотна салатка,Драго.Наистина е много свежичка. А този сорт целина наистина е изключително подходящ за салати,но на мен ми излиза малко скъпичко и рядко го купувам. Така че .... купувай семената и си пристигай в България вече ....
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8734
с бръмбари в главата и усмивка на устата
и лъжица мед
Драго, ти от кога не си ял българска целина? Отказвам да копая и не копая аз съм готованец дори като си ида на село. Може да се убивам с готвене, но с времето за мотиката ми е изчерпан лимита
Но това селъри наистина ми предизвика любопитсвото - гледала съм и други салата и пълнено селъри, така че ще се престраша да купя и пробвам
Лука на тънки колелца,доматите на полумесяци+ сметаната,горчицата,чер.пипер и солта - разбъркваме и оставяме за 5-7 мин. в хладилника. Много лека и приятна салатка..
Прочетох, че има вече написана рецепта за салата с кус-кус , но моята е малко по- различна, дано само да нама съвсем подобна на нея, че може нещо да съм пропуснала.
Салата с кус -кус и сладка царевица
Необходими продукти :
Половин пакет кус-кус / аз обикновено "Stella" ползвам, но става със всякакъв/ 1 консерва сладка царевица 1-2 скилидки чесън 1/3 ч.л. черен пипер 1 кофичка майонеза / аз ползвах Краси/ 1/2 кофичка кисело мляко / имайте готовност да добавите от него/
Приготвяне:
Кус- куса се сварява в подсолена вода, много е важно да не се развари.Когато е готов се изцежда добре, измива се със студена вода и се слага в съда, в който ще правите салатата.Добавя се изцедената сладка царевица и хубаво се разбърква. В отделен съд се разбъркват добре майонезата и киселото мляко - трябва да се получи хомогенна смес, прибавя се пресованият чесън и черният пипер и отново добре се разбърква, тази смес се остава за 5- 10 мин. и чак тогава се прибавя към кус-куса и царевицата.Разбърква се добре.В началото може да ви се струва малко течно, но кус-куса поема тази течност след 10-15 мин., понякога дори ми се налага да добавя няколко с.л. кисело мляко, за да не стане салатата твърде суха.