Автор Тема: Рецепти за машина за хляб (и не само) - ІІ  (Прочетена 388236 пъти)

pepelia6ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1493
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само) - ІІ
« Отговор #60 -: 16 Декември 2008, 20:52:52 »
         
           
           МНОГОЗЪРНЕСТ  ХЛЯБ СЪС СУШЕНИ ДОМАТИ И БОСИЛЕК



РЕЦЕПТАТА Е ЗА МАШИНА ЗА ХЛЯБ ОТ 750 ГР.

В купата на машината слагам 320 гр. течни продукти- яйце+кисело мляко+вода, само вода, само мляко....по избор . Най-вкусно е с яйце и кисело мляко. След това прибавям 430 гр. многозърнесто брашно на фирма Техра, щипка сол, щипка захар, съвсем малко зехтин и  1 пакетче суха мая на Йоткер. И накрая прибавям сушени домати, нарязани на ситно- 1 пликче от 50 грама и сушен босилек. Понякога , за разкош прибавям и разл.видове ядки и семки, но не са задължителни.
Този хляб е чудесна вечеря с някое парченце сирене и вино. Нали съм ви казвала за французина, чийто мерило за щастие били филия хляб, парче сирене, чаша вино и...първата срещната.....

marabu

  • Гост
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само) - ІІ
« Отговор #61 -: 16 Декември 2008, 22:55:48 »
Къпани питки



15 г прясна мая
или 1 1/2 ч л суха мая
100 мл топла вода
1 ч л захар
1 ч л сол
550 г брашно
300 мл топло прясно мляко
15 г разтопено и охладено масло


• Маята се размива със захарта в топлата вода.
• Оставя се на топло да бухне за 5-15 минути.
• Брашното се изсипва на купчина, а в средата му се прави кладенче, където се слага закваската, солта, млякото и маслото.
• Замесва се тесто и се меси 10-15 минути, докато стане меко и гладко тесто.
• Намазва се леко с олио и се поставя в купа.
• Покрива се със "свежо" фолио и се оставя на топло за 1 час, докато увеличи двойно обема си.
• Втасалото тесто се измесва повторно, разделя се на 30 равни части (30-35 г едната питка).
• Оформят се малки питки.
• В голяма тенджера се кипва 2 литра вода и огънят се намалява.
• Пускат се по няколко питки, след като изплуват на повърхността се изваждат с решечеста лъжица.
• Нареждат се в тава, която е застлана с намаслена хартия за печене.
• Питките се покриват за 20 минути.
• През това време фурната се загрява на 230 С.
• Втасалите питки се цепват с остър нож (ножица) по средата.
• Пекат се 15-20 минути до златист цвят.


vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само) - ІІ
« Отговор #62 -: 17 Декември 2008, 13:10:07 »
Чудесна рецепта Юле :thumbup:, непременно ще пробвам.
Преди много години /като млада булка :P/ първата питка, която направих беше къпана питка - чудна стана, бях много горда :yahoo:, но помня че се оставяше в студена вода :innocent:, ще издиря рецептата и може да я предложа...в близките месеци ;D

marabu

  • Гост
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само) - ІІ
« Отговор #63 -: 18 Декември 2008, 00:57:18 »

Преди много години /като млада булка :P/ първата питка, която направих беше къпана питка - чудна стана, бях много горда :yahoo:, но помня че се оставяше в студена вода :innocent:, ще издиря рецептата и може да я предложа...в близките месеци ;D

ще чакам  ::)

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1458
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само) - ІІ
« Отговор #64 -: 18 Декември 2008, 18:52:33 »
Здравейте!Ще си позволя да напиша рецепта на къпана пита от "Българска национална кухня".Преди доста години,била съм дете,но си спомням майка правеше къпана пита и аз също като млада булка правех/ модерно беше/,но не помня рецепта,надявам се предложената да е сполучлива.

КЪПАНА ПИТА

0,500 гр брашно
1 пакетче суха мая
1 ч.л.захар
1 с.л.олио
0,200 мл пр.мляко
2 яйца
сол

  Правим закваска от маята,малко хладка вода и малко брашно.След като втаса я прибавяме към брашното заедно с млякото,олиото,захарта,сол на вкус и белтъците.Месим меко тесто,оформяме топка и връзваме в тензух,но да има място да втаса.Пускаме в кофа с хладка вода.Отначало тестото пада на дъното,но след като втаса,изпълва тензуха и изплува на повърхността.Изважда се,разстила се в намазана тава,намазва се с жълтък,надупчва се с вилица и се пече в умерена фурна.
Опечената питка се напръсква с вода,завива се в кърпа да омекне.
Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

marabu

  • Гост
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само) - ІІ
« Отговор #65 -: 28 Декември 2008, 00:37:01 »
Парижка франзела
Baguette normal



340 г топла вода
1 ч л суха мая
500 г брашно
10 г морска сол

. Всички продукти се смесват в голяма купа от миксер.
. Разбъркват се до еднородно тесто, което е на буци.
. Купата се покрива със "свежо" фолио.
. Тестото се оставя да "почине" 20 минути.
. След това се меси на ниска скорост 8-10 минути.
. Тестото трябва да бъде меко, еластично, но леко лепнещо (по-добре да не се прибавя брашно, за да не стане тежко тестото).
. Премества се в намаслена купа и се покрива.
. Втасва 45 минути, след което тестото се изважда и се обръща.
. Връща се в купата, похлупва се и се оставя да втаса за още 45-60 минути или докато увеличи обема си два пъти.
. Върху леко набрашнена повърхност се поставя втасалото тесто.
. Разделя се на 3 части (1 част = 285 г).
. Оформят се 3 топки, които се покриват със "свежо" фолио и се оставят да "почиват" 10 минути.
. Двете от тях се държат покрити, а от третата се прави правоъгълник с дължина 25 см.
. Двата му края се съединяват, като силно се притискат.
. "Шевът" трябва да е отгоре.
. Тестото леко се разтегля от средата към краищата, като се поглажда с ръце.
. Така се работи, докато се оформи горе-долу правилен цилиндър с дължина 30 см и ширина 5 см.
. По същият начин се оформят и другите две франзели.
. Нареждат се върху набрашена хартия за печене.
. Отгоре се поръсват отново с брашно и се покриват със "свежо" фолио.
. Франзелите се оставят да втасат отново за 30-40 минути или докато увеличат 1,5 пъти обема си.
. Тестото трябва да бъде много еластично и при натискане с пръст пружинира обратно.
. Фурната се загрява на 230 С.
. Маха се фолиото, а по отгоре на франзелите се правят диагонални (45С) разрези с нож.
. Заедно с хартия за печене се пренасят в тавата.
. Франзелите се пекат 15-20 минути до красив златист цвят.
. Оставят се да изстинат върху метална решетка.

Daniel Leader, Local Breads.


marabu

  • Гост
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само) - ІІ
« Отговор #66 -: 06 Януари 2009, 23:50:07 »
Симиди с картофи и мед



450 г брашно
20 г прясна мая
140 мл отвара от варенето на картофи
2-3 сварени и намачкани картофи
1 ч л захар
3 с л прясно мляко
2 с л мед
3 с л олио
1 ч л сол
1 яйце


. Маята се размива в отварата от варенето на картофите заедно със захарта.
. Оставя се на топло за 5-10 минути.
. Прибавя се брашното, смачканите картофи, прясното мляко, медът и солта.
. Меси се 5-7 минути, като накрая се прибавя и олиото.
. Омесва се гладко и еластично тесто, което се оформя на топка.
. Поставя се в намаслена купа и се намазва отгоре с олио.
. Купата се покрива със "свежо" фолио и се оставя за 1 час да втаса на топло.
. Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнена повърхност и се обработва още 3-4 минути.
. Разделя се на малки топчета около 20 броя по 46 гр.
. Нареждат се на разстояние в една голяма или две по малки кръгли намаслени с олио тави.
. Покриват се и се оставят да втасат 1 час.
. Фурната се затопля до 230 С.
. Симидите се пекат 7-8 минути.
. Изваждат се и се намазват с разбито яйце.
. Температурата на фурната се намалява до 200 С и симидите се пекат още 8 минути.


** Рецепетата е леко променена от мен - така както аз я правих ... иначе намерих тази рецепта  в "Тестени ястия и гарнитури" изд. Медицина и Физкултура 1990 г

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2489
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само) - ІІ
« Отговор #67 -: 09 Януари 2009, 09:12:21 »


Юле, ето ги и моите симиди, но са в типов вариант :P (и то май вече не са симиди... или бъркам, че симид се прави само от бяло брашно?) Както ще да е... Важното е, че станаха невероятни! Много се харесаха вкъщи и снощи се опустошиха изключително бързо. Е, аз първо не казах, че вътре има и картофи, но после като видях, че се харесват си признах :blush2: Но недоволни нямаше ;D

Благодаря! :flowers:

marabu

  • Гост
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само) - ІІ
« Отговор #68 -: 09 Януари 2009, 09:57:18 »
Всъщност симид е малко хлебче, приготвено от бяло брашно със специална мая (като се има в предвид нахутена мая) ..Но явно е останала само думата  :smile1: а и в книгата така беше заглавието и не съм го променяла  :smile1:

Много се радвам, че допаднаха на цялото семейство  ::)

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2489
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само) - ІІ
« Отговор #69 -: 09 Януари 2009, 10:18:56 »
Мда, това за нахутената мая съм го срещала някъде, но каква е точно и има ли я в наши дни не знам  :mda:

sezamm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 607
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само) - ІІ
« Отговор #70 -: 11 Януари 2009, 20:37:02 »
 :smile1: İлраи,нахутенета мая си я правиш в къщи ,около шепа нахут го натрошаваш ,слагаш в буркан ,отгоре вода ,като кисело мляко го увиваш ... ако искаш пълната рецепта пиши,малко е трудоемка правенето  .
mazesin yemekleri

FINDUS

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 523
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само) - ІІ
« Отговор #71 -: 11 Януари 2009, 22:25:27 »
Страхотни сте момичета и аз обичам да майсторя питки ,но все не се получават толкова красиви на вид като вашите ,поне на вкус са супер  ;D

marabu

  • Гост
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само) - ІІ
« Отговор #72 -: 11 Януари 2009, 22:27:52 »
Нахутова мая се получава по следния начин. Взимат се 10 г нахутови зърна и се натрошават на дребно в хаванче. Поставят се в стерилизирани шише с дълга шийка и с вместимост 100 см3 (мл). Заливат се с 0,5 %-ов врящ разтвор на NaCl (Натриев хлорид) . Сместа се оставя да изстине до тем. 38-40 С (обикновено престоява 6-8 часа). Постепенно се образува пяна, която излиза извън шийката на шишето. Пяната започва с едри мехурчета, които постепенно се напластяват и стават по-дребни и по-гъсти. С прекратяване на ферментацията спира отделянето на пяна и сместа се избистря. Когато ферментационният процес протича неправилно, пяна не се образува или се образува малко с неправилно подредени мехурчета. Ферментиралата смес се прецежда и с бистрата течност се замесва меко тесто с 100 г брашно. То служи за начална фаза, от която може да се замеси изходна фаза, необходимо на маяно нахутово тесто.

източник :Технология на хляба, хлебните и сладкарски изделия

marabu

  • Гост
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само) - ІІ
« Отговор #73 -: 13 Януари 2009, 23:27:16 »
Май не съм пекла скоро хляб  :P ее днес се поправям и продължавам да пробвам рецептите от  "Тестени ястия и гарнитури" изд. Медицина и Физкултура 1990 г

Бял хляб (основна рецепта)



800 г брашно
25 г прясна мая
300 -320 мл хладка вода
1 с л захар
1/2 с л сол
30 г краве масло
1 с л олио
разбито яйце за глазура

. Маята се размива със захарта и 2 с л от водата.
. Оставя се на топло да шупне маята за 10-15 минути.
. Брашното, солта и се размесват в голяма купа.
. Втрива се маслото, докато се образуват трохи.
. Прави се дупка в средата, изсипва се маята и се разбърква с дървена лъжица.
. Стените на съда се остъргват с огрибка и тестото се обръща върху набрашнена повърхност.
. Меси се около 7 минути, докато стане гладко и еластично.
. Прави се на топка, намазва се с малко олио и се поставя в намаслена купа.
. Покрива се и се оставя 90 минути на топло.
. Тестото трябва да удвои обема си.
. След като втаса, тестото се поставя върху набрашнена повърност и се меси още 7 минути.
. Разделя се на две половини.
. Едната се омесва на топка, като краищата на тестото се подгъват отдолу, така че повърхността да е гладка.
. Слага се в намазана с олио форма за печене.
. Другата половина се разделя на 6 еднакви къса, които се изтеглят на рула (около 20 см дълги).
. Усукват се две по две.
. Така приготвени кифли се слагат на растояние една от друга върху намазана с олио тава.
. Тестото се оставя да втаса втори път още 30-40 минути.
. След това се намазват с разбитото яйце.
. Фурната се загрява на 220 С.
. Тавата с кифлите се пече на решетката 20 минути до златисточервено, а хлябът се пече (едновременно) върху пода на фурната, но по-дълго (30-40 минути).
. Хлябът се оставя да изстине, поставен върху решетка.


** Правих 1/2 от рецептата...Пекох 35 минути .стана доста голям хляб и много вкусен  :thumbup:

marabu

  • Гост
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само) - ІІ
« Отговор #74 -: 19 Януари 2009, 00:09:23 »
Хлебчета с доматен сок и чубрица



450 г брашно
20 г прясна мая
1 ч л сол
1 ч л захар
2 1 л стрита суха чубрица
30 г краве масло
100 мл хладка вода
180 мл доматен сок
разбито яйце за глазура
кристална сол за поръсване


. Маята се размива с малък съд заедно със захарта и хладката вода.
. Доматеният сок се затопля до температурата на ръката.
. Брашното, солта и сухата чубрица се смесват в голяма купа.
. Маслото се втрива с ръка в брашнената смес, докато се образуват трохи.
. Прави е дупка в средата, изсипва се маята и доматеният сок.
. Всичко се размесва добре и се изсипва върху набрашнена плоскост.
. Меси се 10 минути, след което се оформя на гладка топка.
. Поставя се в намаслена купа и се покрива с намаслено "свежо" фолио.
. Оставя се на топло за 90 минути да втаса.
. За това време тестото трбва да удвои обема си.
. Приготвят се две кексови форми за печене.
. Намазват се с олио или краве масло.
. Тестото се изсипва се върху набрашнена плоскост.
. Меси се 5 минути.
. Разделя се на две равни части, които се оформят като два дебели гладки слама (всеки от тях малко по-къс от кексовата форма).
. Поставят се във формите и с остър нож се правят диагонални цепки, дълбоки около 1 см.
. Покриват се с намаслено "свежо" фолио.
. Оставят се още 45 минути за второ втасане.
. Фурната се затопля до 190 С.
. Хлябовете се пекат на решетка 30 минути.
. Междувременно се приготвя глазура от разбитото с малко чубрица яйце.
. Хлябовете се изваждат, намазват с глазурата и се поръсват с кристална сол.
. Връщат се отново във фруната за още 30 минути.

източник : Тестени ястия и гарнитури автор София Смолницка 
« Последна редакция: 19 Януари 2009, 16:23:16 от marabu »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • mimi9099: И аз съм от него край и съжалявам че не съм съхранила рецептите благодаря че сте публикували гювечетатс
    29 Декември 2020, 16:44:16
  • mimi9099: Здравейте Снежка а имате ли рецептата и за питките от каравеловското ханче ако да бихте ли я публикували
    29 Декември 2020, 16:42:00
  • mimi9099: Може ли да задам въпрос към Снежка
    29 Декември 2020, 16:39:16
  • scorpia: Ужасно ми е мъчно за този изключителен форум. Съсипан! За да може някакви като mariqna44 да изкарват някой лев с нелепи реклами в нелепи теми за гуми и дрехи втора употреба..
    26 Декември 2020, 10:11:34
  • Kitana6: Жалко за форума.
    21 Октомври 2020, 07:34:18
  • petty: Жалко за форума. Само глупости има вече. Добре, че старите теми стоят. Има много ценни рецепти
    10 Октомври 2020, 21:29:40
  • Снежка: гледам, че и последната коментирана тема е от 2017 година
    10 Септември 2020, 11:01:13
  • Снежка: Леле, тук никой не пише вече
    10 Септември 2020, 11:00:53
  • martinino: Салам
    06 Април 2020, 21:41:41
  • marchela: свински уши
    24 Март 2020, 17:45:08
  • flea: Кюфтета
    17 Март 2020, 20:03:10
  • kalasita: кюфтета
    02 Март 2020, 13:53:10
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47

* Последното от форума

Re: Колан от radkaa
[21 Август 2021, 17:54:14 ]


Re: Колан от mariqna44
[20 Август 2021, 08:26:26 ]


Колан от radkaa
[19 Август 2021, 21:44:29 ]


Re: Идеи за ремонт от radkaa
[25 Юли 2021, 20:38:45 ]


Re: Идеи за ремонт от mariqna44
[22 Юли 2021, 21:37:53 ]


Идеи за ремонт от radkaa
[21 Юли 2021, 22:13:38 ]


Re: Брашното и неговите потайности... от radkaa
[21 Юли 2021, 15:15:30 ]


Re: Аксесоари за телефона от radkaa
[21 Юли 2021, 15:12:27 ]


Viagra online"Buy viagra online от sharlenci
[14 Юли 2021, 03:23:03 ]


Re: Аксесоари за телефона от mariqna44
[11 Юли 2021, 11:58:20 ]


Аксесоари за телефона от radkaa
[10 Юли 2021, 18:46:52 ]


Re: Хостинг за сайт от mariqna44
[27 Юни 2021, 20:19:54 ]


Re: За банята от mariqna44
[27 Юни 2021, 20:12:49 ]


Re: Хостинг за сайт от radkaa
[26 Юни 2021, 12:18:39 ]


Re: За банята от radkaa
[26 Юни 2021, 12:09:06 ]


Хостинг за сайт от mariqna44
[25 Юни 2021, 22:59:10 ]


За банята от mariqna44
[25 Юни 2021, 22:45:44 ]


Re: За градината от mariqna44
[26 Май 2021, 21:30:18 ]


Re: За градината от radkaa
[26 Май 2021, 06:50:32 ]


За градината от mariqna44
[25 Май 2021, 15:16:06 ]