Автор Тема: Лопуш, лапад, киселец  (Прочетена 38334 пъти)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Лопуш, лапад, киселец
« -: 26 Март 2008, 17:36:06 »
В кулинарията често се смесват наименования на различни "зеленила", малко разяснения по въпроса:

Овчарка, Лопуш,  Лопух, Репух,Чобанка лечебна,Чобанка хибридна
(Petasites officinalis)

   

Овчарката или лопуша расте по бреговете на реки и ручеи, в канавки и горски окрайнини. Тя е значително по-голяма от жълтия подбел, от чието семейство е тя. Листата стават с големината на шапка, леко са назъбени и долната им страна е покрита със сив мъх. Мръснобелите до бледорозови, с формата на кошнички, цветчета седят плътно едно до друго в горната част на стъблото.
Оборващият треската корен, който по време на чума е бил на голяма почит, се събира още преди цъфтежа. Предизвикващият изпотяване чай се пие при треска, задух, подагра и епилепсия. Дневно се пият на глътки една до две чаши.
 Големите, пресни листа се налагат не само при навяхвания, изкълчвания и разранени стъпала, но и при всякакъв вид изгаряния, загноясали циреи и смъдящи рани.

Със лапада нещата седят ето така:

Лападови (Polygonaceae) е семейство покритосеменни растения, включващо 46 рода с около 1100 вида. Повечето са тревисти растения и храсти, но има и дървесни видове. Разпространени са по целия свят, но най-вече в умерените зони на Северното полукълбо.
Листата на лападовите са прости, подредени последователно по стъблата и със специфични прилистници, наричани охреа. Цветовете обикновено са двуполови, дребни, с 3 или 6 чашелистчета. Плодникът се състои от 2 до 4 плодолиста, а плодът е орехче.

Киселецът (Rumex acetosa)


 Вид многогодишно тревисто растение от семейство Лападови, растящо в изобилие по поляните в по-голямата част от Европа и отглеждано като листен зеленчук.
Киселецът е стройно растение, високо около 60 см, със сочни стъбла и листa. Има кръгово разположени класове от червеникаво-зелени цветове, които цъфтят през юни и юли. Листата са продълговати, като по-ниските са дълги 7-15 см, донакъде стреловидни в основата, с много дълги дръжки. Горните листа са без дръжки и често са тъмночервени.
С увеличаването на размера на цветовете, те придобиват червеникав цвят. Тичинките и пестиците са на различни растения. Семената, когато узреят, са кафяви и лъскави. Многогодишните корени навлизат дълбоко в земята.
Листата са кисели и служат за храна на ларвите на няколко вида пеперуди.
Киселецът е отглеждан културно в продължение на векове, въпреки че с времето популярността му е намаляла. Годните за ядeне листа имат вкус, много близък до този на кивито или на кисели ягоди. Поради слабокиселия си вкус, се твърди, че гаси жаждата и се смята за полезен за повишаване на апетита. Листата могат да се добавят в салати за подсилване на вкуса. Често се пюрират в супи и сосове и са основна съставка в супа от киселец. Растението съдържа оксалова киселина, която допринася за характерния му вкус. Поради това растението е противопоказно за хора с ревматоидни оплаквания, камъни в бъбреците или пикочния мехур и др. подобни. Киселецът е също разслабително средство.

Лапад (Rumex patientia) обикновен лапад



Близкото родство между киселеца и лапада ясно личи не само от външната им прилика, но и от техните латински имена - Rumex patientia (лапад) и Rumex acetosa (киселец). Името rumex насочва към някои латински думи като ruma (кърмеща гръд), rumino (предъвквам, преживям) и ruminus (хранителен). Всяка от тях внушава усещането, че киселецът и лападът са нещо насъщно, без което животът не може нито да започне, нито да продължи. Впрочем думата лапад също е с латински произход, lapathum е едно от имената, с които римляните наричали киселеца.
Установено е, че този листен зеленчук е бил добре познат още от античността. Теофраст и Плиний Стари го споменават в своите съчинения, а Вергилий го посочва сред задължителните зеленчуци, които всеки селянин трябва да отглежда. Според Хораций киселецът, полят с бяло вино от о. Кос, бил отлично разслабително средство.
У нас киселецът и лападът винаги са минавали за нещо като спасителен продоволствен бряг за жизнелюбивата бедност. В "Записките" Захари Стоянов пише за благословения киселец, който романтичните борци за свобода събирали в планинските гори. В същия контекст се споменава и в други литературни източници. В традиционната българска кухня ястията с киселец и лапад се възприемат като съвсем прости и селски. Двата зарзавата стоят като доведени деца в семейството на култивираните зеленчуци. Най-често ги варят на чорба, готвят ги с яйца или ги слагат в баница. На Запад отношението към тях е различно. Там още към края на Средновековието киселецът заема своя територия в добрата дворцова кухня.
Освен като подправка за супи и манджи той се е използвал и за приготвянето на един специален сос за подправяне на месо и риба, който и днес се предлага в добрите ресторанти и минава за изискан.

източник: Google
« Последна редакция: 26 Март 2008, 17:43:20 от bordovsky »

Capricce

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 540
  • Нужни са... малко положително отношение и кураж!!!
Re: Лопуш, лапад, киселец
« Отговор #1 -: 26 Март 2008, 18:10:43 »
   Ето точно това, което е показано на снимката с наименованието - обикновен  ЛАПАД, тук по нашият край му викаме ЛОПУШ. Така го знам от баба ми. Така го знаят и всички в моят край.(Търновският)
« Последна редакция: 26 Март 2008, 18:15:26 от Capricce »

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2493
Re: Лопуш, лапад, киселец
« Отговор #2 -: 26 Март 2008, 18:12:17 »
Ха-ха! И при нас е така! Баба ми му казва лопуш, а свекърва ми лапад ;D
Ха сега, де!

eli4ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1737
Re: Лопуш, лапад, киселец
« Отговор #3 -: 26 Март 2008, 18:12:45 »
Жоре,мерси за инфото.Но никога не сам знаела,че лопуша се яде.Все си мислех,че е за чай.Май в някои региони наистина казват на лапада лопуш

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Лопуш, лапад, киселец
« Отговор #4 -: 26 Март 2008, 18:18:09 »
ilrai ,Capricce , нали затова писах и се рових из Нета, за да се разбере разликата, в Трявна на лапада му казват Щир , а това за мен е обобщено наименование за доста листни зеленчуци (щир казват някъде и на листата от цвекло)  ::)

eli4ka, лопуша не се яде. той е билка, така че наистина се бърка с лапада на много места.

eli4ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1737
Re: Лопуш, лапад, киселец
« Отговор #5 -: 26 Март 2008, 18:23:06 »
Точно това имах предвид.Аз си го знам лапад и другото ми звучеше странно,но реших,че явно става за ядене ,пък аз да не знам. ;D

marchela

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 362
Re: Лопуш, лапад, киселец
« Отговор #6 -: 26 Март 2008, 18:35:29 »
Жоро, благодаря за разяснението, защото и аз си мислех, че лопуш и лапад са едно и също  :(

Capricce

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 540
  • Нужни са... малко положително отношение и кураж!!!
Re: Лопуш, лапад, киселец
« Отговор #7 -: 26 Март 2008, 18:36:51 »
Това , което аз разбрах от цялата работа е това , което всъщност си знам,  а то е че :
"Овчарката или лопуша" , както му казват по "литературному" или "научному" никой всъщност не го познава с това име - ЛОПУШ (имам впредвид широката маса от хора, не го знаят като лопуш). При употреба на думата  ЛОПУШ,  хората безусловно я свързват с ЛАПАДА . И всъщност на въпроса на Леля-Ог ( ако не се лъжа) дали лопуша и лапада е едно и също - ДА, хората го свързват с едно и също нещо и мислят за едно и също.  Колкото и  по книгите да не пише това, то реалният живот и практиката ,са наложили друго !!!
 Така че,  когато ви пиша , че съм приготвила ЛОПУШ, аз естествено , не съм готвила "билка за треска" , а всъщност обикновен ЛАПАД  :P :P :P
« Последна редакция: 27 Март 2008, 04:39:25 от Capricce »

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2493
Re: Лопуш, лапад, киселец
« Отговор #8 -: 26 Март 2008, 18:49:35 »
Това , което аз разбрах от цялата работа е, това , което всъщност си знам,  а то е че :
"Овчарката или лопуша" , както му казват по "литературному" или "научному" никой всъщност не го познава с това име - ЛОПУШ (имам впредвид широката маса от хора, не го знаят като лопуш). При употребата на думата  ЛОПУШ хората безусловно я свързват с ЛАПАДА . И всъщност на въпроса на Леля-Ог ( ако не се лъжа) дали лопуша и лапада е едно и също - ДА, хората го свързват с едно и също нещо и мислят за едно и също.  Колкото и  по книгите да не пише това, но реалният живот и практиката ,са наложили друго !!! Така, че когато ви пиша , че съм приготвила ЛОПУШ ( аз естествено , не съм готвила "билка за треска" , а всъщност обикновен ЛАПАД  :P :P :P

И при мен нещата стоят така ;D

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Лопуш, лапад, киселец
« Отговор #9 -: 26 Март 2008, 18:55:46 »
Хи,хи,хи...... диалектните думи са навсякъде, например в Русе на кравето масло му казват "Бутер", а на олиото - "Масло", с ударение на първата гласна. В Стара загора на пиперките казват чушки, а на лютите чушки - пиперки. (разбрах го скоро от Пепи). В тукашния край на охлювите им казват "Жужели", бях стресиран един ден като една комшийка ме попита как ги готвиш жужелете.  Споменах, че в Трявна на спанака и листата от цвекло им викат "Щир", то и затова моята такава баница се казва "Щирник". На много места на магданоза му казват мерудия (от там подоворката - "На всяка манджа - мерудия"....... мога да продължавам доста.
Крайната идея на тази тема бе, че човек се учи докато е жив и трябва да се мъчи да поправя грешките си ( било то и диалектни ) с цел запазване на чистотата на българския език.
В края на краищата отговора на въпроса на леля Ог за лопуша и лапада е: "Това са две различни неща, който казва,че са едно и също, допуска диалектна граматическа грешка.  :smile1:

Capricce

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 540
  • Нужни са... малко положително отношение и кураж!!!
Re: Лопуш, лапад, киселец
« Отговор #10 -: 26 Март 2008, 19:06:31 »
....... В края на краищата отговора на въпроса на леля Ог за лопуша и лапада е: "Това са две различни неща, който казва,че са едно и също, допуска диалектна граматическа грешка.  :smile1:


 Не съм съгласна !!! И то не заради това, че научното наименование не е правилно, а заради това, че когато Леля_Ог , попита, дали ЛОПУШ и ЛАПАД са едно и също нещо, тя имаше впредвид не това , как се наричат те  по БОТАНИЧЕСКИТЕ УЧЕБНИЦИ ,  а  дали всеки  от нас разбира това, за  което е разбрала и мислила  тя. А то е :
КОГАТО ЕДНИ ОТ ХОРАТА ТУК ВЪВ ФОРУМА  КАЗВАТ- ЛОПУШ ,  А ДРУГИ - ЛАПАД, ТЕ ГОВОРЯТ ЗА ЕДНО И СЪЩО !!!
« Последна редакция: 27 Март 2008, 04:33:55 от Capricce »

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: Лопуш, лапад, киселец
« Отговор #11 -: 26 Март 2008, 22:32:35 »
Съгласна съм с Каприс и Илианка.  :thumbup:

nehaali

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Re: Лопуш, лапад, киселец
« Отговор #12 -: 17 Юни 2013, 13:57:48 »
Привет всем,
Это действительно очень хороший и информативный форум спасибо за обмен ....
learnproperspanish    http://www.learnproperspanish.com/
testinside   test inside

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Лопуш, лапад, киселец
« Отговор #13 -: 17 Юни 2013, 15:54:55 »
 :hi: конечно
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

mkov

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 23
Re: Лопуш, лапад, киселец
« Отговор #14 -: 11 Април 2014, 11:27:09 »
Не забравяйте и репея, който много прилича на лопуша, но е отровен. Колкото до бутера, това е влияние от западните държави по поречието на река Дунав.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]