нещо... с дължината, ширината и половината и другата половина не ми стана ясно , не че е толкова важно, ама искам като твоите да станат
първо сгъваш напред, после обръщаш "страницата" и започваш нея и тн. както го докараш. Общо пластовете са 4 кори, завиеш два пъти с плънка, добавиш още малко, пак завиеш два пъти и толкова е достатъчно. Долу-горе колкото показалец. Те не се надуват като пекат
това с дължината и ширината явно е професионално изкривяване вече
Сезам, при нас е вече обратно - като малки не ядяха много неща от тези, които сега ядат Има още много да се желае, но пък не може всичко
Пепи, ти си знаеш, ама аз пак да кажа, че кетчупът ти е страхотен.Правя го вече трета година и то двойна доза.Специални поздрави от Мартин, че той най- много го обича със спагети и пица.
* Патладжаните се надупкват с вилица или шишче и изпичат, както и чушките. * Задушават се за 20-на мин. и обелват. * Посоляват се и оставят се в наклонен съд да се отцедят за поне 5-6 часа. * Нарязват се ситно и смесват. * Чесъна се счуква, като се прибавя малко по малко зехтина/олиото, докато поеме половината мазнина и се получи каша. * Прибавя се към зеленчуците с разбъркване. Добавя се с непрекъснато разбъркване и останалата мазнина.
** След като са изцедени, поставям в буркани и заварявам половин час. Когато потрябва - изваждам, нарязвам и обърквам. *** Изключително вкусна гарнитура или самостоятелно на препечени филии
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 5949
с бръмбари в главата и усмивка на устата
Супа пиле
моят начин за тази супа, която се прави във всеки дом
Продукти за 8 порции:
1/2 кг. пиле - ок. 800-900гр. с всичко - кожа не ядем в супата вече, но я правя с нея и после вадя - пуска си всичките холестеролчета и е по-вкусна 2 с.л. от универсална подправка - солена, сушена или готова 10 зеленчука. още: 1-2 чушки, 1 морков - може пресни, може и замразени, ако има във фризера. сол на вкус олио - ок. 60-80мл, зависи дали е тлъсто пилето ок. 1,5л вода 1 картоф
***ако има гъби - няколко, ако има пилешки дреболии - също няколко.
5 с л ориз или 3 топки фиде - по желание
4 с л кисело мляко 1-2 яйца /зависи от големината/ 2 с л царевично нишесте или брашно
мадгадон, целина - малко сухи и стръкове ако има цели
Приготвяне:
* Пилето поставям да се вари, като се отпенвам при завирането. ***Когато имам повече време, така го правя. Но обикновено слагам по няколко неща на печката. Затова слагам месото и когато заври, вадя месото, измивам, а бульона прецеждам. Отново връщам в тенджерата и оставям да завира. * През това време нарязвам моркова, чушката и картофа и поставям заедно със стръковете магданоз и целина да се варят при пилето. * Когато то е сварено изваждам. Вадя и стръковете, които изхъврлям, а пилето нарязвам. * В бульона поставям ориза и подправката, като оставям да се варят до сваряването на ориза. * Ако е с фиде, поставям подправката да поври с пилето 15-на мин., а фидето поставям непосредствено преди застройката * Връщам нарязаното месо в супата и правя топла застройка: - разбивам киселото мляко, яйцето/яйцата и нишестето /или брашното/ в съд на котлона, който вече съм намалила на най-ниска степен / 1 /. - щом загрее сместа - при непрекъснато бъркане, наливам по малко от врелия бульон на супата и бъркам. Така, докато сместа стане 2-3 пъти повече. - изсипвам обратно при супата при непрекъснато бъркане. * Така с топлата застройка няма шанс при претопляне супата да се пресече. * Топлата застройка правя и с прясно мляко, но почти никога няма в къщи, когато ми потрябва за супа, затова и основно е с кисело. * Поръсвам с по щипка целина и магданоз (на половинката обаче винаги поднасям с прясно нарязан магданоз)
« Последна редакция: 12 Септември 2008, 07:26:02 от pep-4o »
Пепи,идвам с голяма благодарност за Мързеливите чубренки. Отдавна им се каня,но мислех,че само аз ще си ги ям и все отлагах,но....тази вечер едвам се добрах до тях.И тримата ми капризни мъже много ги харесаха!Благодаря за рецептата!!
Наистина са вкусни и се радвам, че има и други фенове тази рецепта освен мен
Ориз с гъби и зеленчуци
Вкусно зеленчуково ястие или добра гарнитура Продуктите са ориентировъчни за 6 порции, като винаги може да се добави още някой зеленчук:
1 чаша ориз от 220 мл 200 гр грах - замразен, консерва 4 чушки (за по-шарено - червени и зелени ) 3-4 моркова 1-2 по-малки картофа универсална подправка 100 гр пресни гъби и 100 гр сушени гъби (манатарки) 2 кубчета бульон (или домашно замразен ако има) 60-80 мл олио сол на вкус, черен пипер
Приготвяне:
* Сушените гъби се накисват в студена вода * Всички други продукти се почистват и нарязват на дребни кубчета. * Ориза се измива добре на течаща вода и заедно с останалите продукти се поставят с олио в тава в загрята фурна. * Запържват се за 2-3 мин - колкото да се смесят и заливат с приготвения горещ бульон (или гореща вода) * Пече се докато се задушат всички продукти. * Може да се поръси допълнително с магданоз
Пеп40, относно кьопоолу-то: Пишеш, че след като се отцедят ги заваряваш и после съхраняваш. Патладжаните ли имаш предвид? И след като ги консервираш в хладилник ли се съхраняват или навън?
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 5949
с бръмбари в главата и усмивка на устата
патладжаните и чушките заедно. За кьопоолу в буркани слагам патладжани и чушки - както пише - изпечени и отцедени. Съотношението е 2/1 горе-долу до 1/1 части патладжан/чушки.
А след като са заварени в бурканите няма смисъл да се държат в хладилник.