Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
07 Януари 2009, 10:48:02

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси Чат Чат ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Храна за канибалите на Пеп-4о - трето полувреме « назад напред »
Страници: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 20 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Храна за канибалите на Пеп-4о - трето полувреме  (Прочетена 67629 пъти)
« Отговор #195 -: 02 Август 2008, 17:39:59 »
sezamm
Главен Готвач
Публикации: 506

smile1 сега се сетих,забравих да купя капия ,мислех за топеното на жоро,а за обяд бейби картофи на пепа,но моите малко пораснали бейбита бяха ,а утре съм на тема зимнина ..... ,миналата год. по здравословни причини нищо не правих и много ми липсваше всичко ,утре гювеч и само домати  , лека вечер на всички  air_kiss
Активен
« Отговор #196 -: 02 Август 2008, 18:37:23 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 5951
с бръмбари в главата и усмивка на устата

Сезам, ти ме обърка с отчетната тема ли  Tongue

Весе, че тя яхнията става с всякакво месо - разликата е във времето на сваряване на месото  smile1

А за чебуреките - всякакви импровизации с тях са страхотни и аз съм благодарна на Лабрекс за рецептата, но другия път сложи парче кашкавал под слоя кайма - повече се усеща  thumbup и пак е толкова вкусно  smile1
Активен

« Отговор #197 -: 02 Август 2008, 19:40:47 »
sezamm
Главен Готвач

smile1 пепи слıнцето май ме гръмна  Grin
Активен
« Отговор #198 -: 02 Август 2008, 19:52:48 »
vesela
Гурман
Публикации: 2206

но другия път сложи парче кашкавал под слоя кайма - повече се усеща  thumbup и пак е толкова вкусно  smile1
О, да, ама откъде акъл да се сетя innocent Grin
Активен

« Отговор #199 -: 02 Август 2008, 20:10:00 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

ти да не мислиш, че аз се сетих  Tongue *Диди* го направила и видях - иначе и моята миСЛА беше да смеся кашкавала с каймата  Grin 
Активен

« Отговор #200 -: 02 Август 2008, 21:51:24 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

Пилешки хапки с кюфтенца и  зеленчуци в чили сос

Имам си група тийнейджъри, които боядисват основно входа на блока и които от няколко дни питат кога ще почивам, за да им направя  Кошничките с пикантни пилешки хапки. Обещах за днес, но излезе друго мероприятие, та трябваше освен да тичам за подарък сутринта, да успея и с обяда им. Затова се получиха подобни, но и доста различни тези хапки    smile1

Продукти за 7 порции:

1 кг пилешко филе, нарязано на хапки и мариновано в 100мл соев сос,  100мл водка и сол на вкус за около 2 часа
500гр кайма, овкусена с подправки - черен пипер, кимион, сол и риган
300гр грах (замразен)
3-4 моркова
2-3 чушки
500гр печурки
2 люти чушки ( лютивината зависи от вида чушка, с тези стана приятно, не отровно люто, така че може да се увеличат или махнат)
50 гр сушени домати (Тонито, мерси пак  Kiss имам още малко )
50 мл олио
200 мл доматен сок с 1 с л оцет и 1 с л захар
1 зърно карамфил, фино счукано (придава много интересен аромат)
няколко стръка магданоз

Време за приготвяне: 25-30 мин.

Приготвяне:

* Месото се изважда от марината и запържва за 5-6 мин. в тиган с олиото
* През това време се правят кюфтенцата - малки, колкото орех, излизат около 28 бр.
* Изважда се месото  в тенджера или голяма купа, в която да стои топло и в тигана се поставят кюфтенцата и нарязаните гъби.
* Запържват се за 5-6 мин., разбърквайки 2-3 пъти. Изваждат се при пилето и отново затваря съда.
* Поставят се в тигана нарязаните моркови  заедно с  граха и доматения сок с оцета, захарта и щипка сол..
* Задушават се 10-на мин. - морковите да не омекнат съвсем, леко хрупкави са по-вкусни, като на 4-5 мин. се прибавят и нарязаните люти чушки, карамфила и сушени домати.
* Всичко се изсипва в тенджерата при извадените вече продукти и обърква добре.
* Разпределя се в чинии и поръсва със ситно нарязания магданоз (по желание, естествено  smile1)

« Последна редакция: 02 Август 2008, 21:53:15 от pep-4o » Активен

« Отговор #201 -: 02 Август 2008, 22:17:39 »
vesela
Гурман

Мерси, Пепи Kiss
Активен

« Отговор #202 -: 02 Август 2008, 22:23:55 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

За теб двойна доза люта чушка  thumbup ще ти се хареса   air_kiss
Активен

« Отговор #203 -: 03 Август 2008, 19:21:00 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

Доматена манджа  smile1

мога съвсем отговорно да кажа, че съм израснала с нея. Както веднъж в седмицата баба готвеше пиле с картофи, така и доматената манджа. Е, лятото с пресни продукти беше най-вкусна. И като че ли съвсем естествено, това беше първата ми манджа, която се научих да правя  smile1 Когато обаче се ожених, заради половинката слагах в нея и кюфтета, от което вкусът и губеше. Но преди 3 години по предписание намали количеството употребявано месо, от което естествено се възползвах. Тийнчетата така затапят, че да не полепне зеленчук по хляба, поради което я правя с едро нарязани зеленчуци -  по-добре се усеща вкуса им, а те като си сипват  могат да си отделят само любимата част - доматения сос без никакъв зеленчук  smile1
И след като прочетохте дългия анонс към тази проста манджица, която сигурна съм почти всички знаят, ето и моя начин на приготвяне  smile1

Продукти за 6 чинии:  smile1

1 - 1,2 кг добре узрели домати
4 чушки/пиперки -  предпочитам зелени, по-хубав ми е вкусът с тях
3 малки патладжана
3 не големи глави лук
200 гр бамя  smile1 (много вкусна си става и без нея, когато няма - не слагам)
50-60мл олио
1 ч л червен пипер
1 с л с връх захар (3-4 капки подсладител)
1 с л сол (всъщност - на вкус)
250-300 мл вода
няколко стръка магданоз

1 с л брашно

Приготвяне:

* Патладжана се обелва, нарязва на кубчета и накисва в пресолена вода, за да излезе горчилката
* Лука, избелените домати  и  чушките  се нарязват на едро или ситно - по желание. Моите са едро нарязани  smile1
* В олиото (или мазнината за готвене) се задушава лукът, чушките и отцедените патладжани за 2-3 мин.
* Прибавя се червения пипер, разбърква и изсипват нарязаните домати.
* Изчаква се да заври, затваря се капака на тендежрата и оставя да къкри на тих огън.
* След 15 мин. се прибавя изчистената бамя (оставя се мъничка част от дръжката), водата,захарта и солта  и отново затваря да поври още 15 мин.
* Изваждат се 3-4 лъжици сос, разрежда с толкова студена вода и размива в него брашното.
* Изсипва се в яденето (всички зеленчуци трябва да са добре омекнали, но не разварени), разбърква добре и наръсва с магданоза.
* Затваря се тендежрата да се задуши 2-3 мин

*** Зимата се прави от консерва гювеч, само лука се задушава предварително добре. За тази цел винаги, когато правим консервирани домати, правим някои буркани с патладжан (предварително посолен и отцеден от горчивия сок), бамя и чушка.
Тук в чинията бамята изглежда много, но това е за сметка на чиниите на децата - там няма никой  Grin
« Последна редакция: 30 Септември 2008, 22:30:25 от pep-4o » Активен

« Отговор #204 -: 03 Август 2008, 19:33:05 »
vesela
Гурман

Оф... Cry не мога да ви насмогна бре...така ми се прияде, нищо че и викаш проста манджа Cry
О, ще си направя аз преди морето /че иначе и там ще я мисля/, нищо че се заканих да ползвам само налични продукти Grin
Активен

« Отговор #205 -: 03 Август 2008, 19:35:23 »
sezamm
Главен Готвач

smile1 весела иаз имам същата манжа ,остана малко ,ако имах възможност бих ти пратила ,но  Sad
Активен
« Отговор #206 -: 06 Август 2008, 21:13:21 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

Сладко от узрели смокини  smile1

Продукти: (доза за 11 бурканчета от пюре - по 200мл)

2.5 кг дребни узрели смокини
1 кг захар (аз ползвах 600 гр захар + 4 с л подсладител Суитли)
250 мл вода

1 равна супена лъжица лимонтозу

Приготвяне:

* Смокините се измиват и отрязват връхчетата с част от кората надолу - лентичка, забравих да снимам точно, но в събота пак  smile1
* Поставят се в дълбока тенджера и засипват с половината от захарта.
* Оставят се да престоят така 4-5 часа
* Поръсват се  с останалата захар.
* Следва почивка за около 8 часа
* В тенджерата се сипва водата и включва на котлон.
* Когато заври, котлона се намалява и оставя да ври около 2 ч тихо.  Смокините изплуват отгоре и отдолу се утаява водата и сока им.
* След като измине час и половина започва да се проверява да не паднат смокините на дъното на тенджерата - без да се бърка, внимателно с дървена лъжица или шпатула.
* След около тези два часа се капва по капка от сока им на чиния и ако капката не се разлива, те се махат от котлона.
* Прибавя се лимонтозуто и разбърква внимателно, да не се накъсват.
* Сипва се в бурканчета, затварят веднага и обръщат с капачките надолу.
* Завиват се с дебела кърпа, която ги задържа по-дълго време топли бурканчетата.

***За индрише ми каза жената, но никога не съм го обичала.
Мислех да ги заваря тази вечер, но когато отворих да пробвам, капачката издаде много ясен звук, знак, че е хванал добре силикона и.
Не очаквах, че ще направя нещо, защото все рецепти с варна вода бях чела, но се получи много вкусно - точно това, което обичам
  smile1

* Picture 002.jpg (39.11 KB, 600x450 - видяно 55 пъти.)
Активен

« Отговор #207 -: 06 Август 2008, 21:26:36 »
ТАНЯ_70
Помощник-готвач
Публикации: 424

Пепи, сладкото е страхотно! thumbupМного го обичам! Баба ми едно време слагаше орехови ядки в буркана и ние като деца се биехме за тях.Слагаше и индрише.
Ох, дали и аз да не си направя, че е много хубаво зимно време да си отвориш ей такова бурканче. Roll Eyes
Активен
« Отговор #208 -: 06 Август 2008, 21:28:21 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

Таня, страхотна идея  Kiss мога да сложа орехови ядки  thumbup

Ох, дали и аз да не си направя, че е много хубаво зимно време да си отвориш ей такова бурканче. Roll Eyes

че лятото какво пречи  innocent
Активен

« Отговор #209 -: 06 Август 2008, 21:33:07 »
ТАНЯ_70
Помощник-готвач
Публикации: 424

Ами,през лятото има много плодове и нещо не мислим често за сладка.През зимата е по - вкусно.Ама и през лятото е позволено, само да не свършат бурканите до зимата. Grin
Активен
Страници: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 20 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Храна за канибалите на Пеп-4о - трето полувреме « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Списание FEMA
BlackBoard Studio