Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
07 Януари 2009, 07:21:57

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси Чат Чат ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Храна за канибалите на Пеп-4о - трето полувреме « назад напред »
Страници: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 20 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Храна за канибалите на Пеп-4о - трето полувреме  (Прочетена 67624 пъти)
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 5949
с бръмбари в главата и усмивка на устата

УУУ скъпчии такива  swoon Тук е 4.50 - млада и прясна, в събота видях, но вече се бях натоварила доволно. Ние с мъжо много я обичаме тази бамя на салатка.

Радвам се, че ви е харесала, Ели  air_kiss
Активен

eli4ka
Главен Готвач
Публикации: 963

УУУ скъпчии такива  swoon Тук е 4.50 - млада и прясна, в събота видях, но вече се бях натоварила доволно. Ние с мъжо много я обичаме тази бамя на салатка.

Радвам се, че ви е харесала, Ели  air_kiss
Да ми изпратиш от вашата.Тук сигурно е много специална тази бамя.....
Активен
bordovsky
Модератор
Гурман
Публикации: 2792
"диета"-това звучи вкусно
123171761
WWW Ел. поща
 offtopic  С риск да оспамя темата на Пепи (сори  air_kiss)........ ала не мога да се стърпя, четвъртък купих малко бамя по 10 (десет) лв. килото от  пазаря в Люлин..... и още си я гледам, ала накрая ще взема да я приготвя, че ще увехне.  innocent
Активен

pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

Тук сигурно е много специална тази бамя.....

сигурно, щото повече прекупвачи са я разнасяли  Tongue

Жоро, и спиш спокойно  swoon
Активен

« Отговор #169 -: 15 Юли 2008, 10:14:49 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

Понички с извара

Продукти: (около 25-30бр.)

300-350гр извара
3 яйца
200мл вода
20 гр прясна мая
250-300гр брашно
1 ч л суитли  (90 гр захар)
щипка сол

олио за пържене

Приготвяне:

* Маята се разтваря в топлата вода заедно със солта и захарта.
* Прибавя се половината брашно, разбърква и покрива със свежо фолио/найлонов плик така получената рядка каша за 20 мин. да шупне
* Разбиват се яйцата със суитлито /захарта/, изварата и прибавят към брашнената каша.
* Прибавя се останалото брашно - трябва да се получи не тесто, а много гъста каша,  която вземайки я с лъжица  да се къса.
* Пак се покрива с фолиото и оставя 20 мин. да втаса на топло.
* Загрява се олиото/мазнина за пържене. Трябва да бъде около1.5-2см. Взема се от "тестото" и пуска в олиото, като с лъжицата леко се разстила  сложеното топче - затова и мазнината не трябва да ги покрива, а да е равна с нивото на поничките (те се надуват )
* Пържат се до порозовяване - доста бързо става.
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят.

*** Могат да се хапват така, или срязани на две и с по лъжица сладко или шоколад вътре, но тогава трябва да се намали количеството захар в тестото.
***Много бърза закуска, приготвена на 3 етапа - първо втасване -  докато прочетеш последните мнения във форума, второ втасване - докато приготвиш кафето и пожелаеш добро утро на любимите човеци  smile1

« Последна редакция: 22 Август 2008, 16:46:55 от pep-4o » Активен

eli4ka
Главен Готвач

Пепи,звучи много вкусно. thumbup
Активен
hgirl
Помощник-готвач
Публикации: 302

Ел. поща
Пепи, тези понички са много вкусни и пухкави.  Благодаря за рецептата!  thumbup

* ponichki_izvara.JPG (23.01 KB, 400x300 - видяно 2420 пъти.)
Активен

pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

Радвам се, че ви допадат момичета smile1
Активен

« Отговор #173 -: 21 Юли 2008, 22:39:56 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

Яхния от пиле с картофи и бамя

Обичам яхнията, откакто свекърва ми ме нагости за първи път с такава. И майка ми правеше, но си беше просто "пиле с картофи". Питах свеки, казваше ми " 'ми просто манджа е" но никой друг не можеше да я направи така, както тя. Децата харесваха нейната  smile1 а както е известно, те задръжки нямат и много пъти съм чувала "Ама не е като на баба". До преди 4 години, когато бях в болнични повечко време  и я направих  yahoo Естествено от резултата бях доволна не само аз; питам ли дали да сготвя яхния с пиле, винаги отговора е двусричен: "О, да!". А бамята си е моя добавка - винаги, когато има прясна.

и това е моят начин  smile1

Продукти за 6-7 порции:

1 пиле около 1,5кг* (или кокошка, но предварително сварена до почти готовност, като бульона се ползва в яхнията)
2 големи глави лук
2 чушки/пиперки
2 средни домата
бульона от кокошката, или топла вода - около 1.2л.
8-9 средни картофа
100-120 гр бамя (12-15бр.дребни)
1 с л червен пипер
сол на вкус
50-60мл олио
1/2 връзка магданоз
2 с л брашно

Приготвяне:

* Пилето се наряцзва на порции, лука на кубчета
* Поставят се в тенджера да се запържи леко пилето от две страни, а лука с него.
* Щом си смени цвета, прибавя се червения пипер, разбърква се,  прибавят се ситно нарязаните домати, дребно нарязаните чушки/пиперки и задушават за 3-4 мин.  и прибавя и топлата вода (или бульона, ако е кокошка все пак  smile1)
* Като заври се оставя да поври около 25-30 мин (за пиле това е достатъчно)
* Прибавят се нарязаните картофи и почистените бами (оставя се връхче от дръжката, за да не стават лигави, докато се готвят)
* Изваждат се 5-6 лъжици от соса, който се оставя да се охлади.
* Когато картофите и бамята омекнат (моята горе дори се развари), се размива брашното в отделения сос и изсипва с разбъркване в яхнията.
* Поръсва се веднага със ситно нарязания магданоз и отмества от котлона.
* Оставя да се задуши за 2-3 мин.

* Противно на тоталитарното  схващане, че българката прави от едно пиле 3 ястия - пиле с ориз, яхния и супа, свекърва ми никога не го дели на три. Не се ли сложи поне 2/3 от пилето в това ядене, получава се яхния с картофи  smile1
« Последна редакция: 21 Юли 2008, 22:42:36 от pep-4o » Активен

vesela
Гурман
Публикации: 2206

air_kiss air_kiss мм...мм..мм, колко апетитно изглежда....от къде ли да си намеря бамя innocent /сега ли и е сезона/ icon_question
Активен

eli4ka
Главен Готвач

air_kiss air_kiss мм...мм..мм, колко апетитно изглежда....от къде ли да си намеря бамя innocent /сега ли и е сезона/ icon_question
thumbup
Хи-хи,Веси, - Красно село - пазара - 8 лв./килото Grin /А Жоро каза,че на Люлинският пазар е 10 лв./
Активен
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

Да ви пращам в колети  icon_question Тук е 4 - 4.50  thumbup

Весе, сега и е сезона  smile1
« Последна редакция: 22 Юли 2008, 22:26:46 от pep-4o » Активен

vesela
Гурман
Публикации: 2206

thumbup
Хи-хи,Веси, - Красно село - пазара - 8 лв./килото Grin /А Жоро каза,че на Люлинският пазар е 10 лв./

swoon swoon swoon да си я ядат Angry То деликатес, бре!
Пепи, ти ако искаш спретни една яхнийка, така като минаваме през Ст.Загора другия месец... Tongue
Активен

pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

thumbup имаш я, Веси  Kiss само забравете гаджето у Сф и ще пратя Ники да ви чака на табелата "  hi Стара Загора"
Активен

« Отговор #179 -: 22 Юли 2008, 22:43:41 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

В руските форуми са известни като мързеливи чебуреки или мързеливи беляши. ...... и се получава една мекичка като душица не толкова здравословна вкусотия.

Мога само да допълня - страшно вкусни и бързи, много засищащи - както за закуска, така и за обяд или вечеря  smile1

Мързеливи чебуреки (панирани филии с кайма)

Продукти:

8 филии

около 300-350гр кайма - овкусена за принцеси. Купвам или готови кюфтета без лук, или омесвам кайма с подправки и газирана вода
5 яйца
5-6 с.л. кисело мляко
5-6 с.л. брашно
щипка сол и черен пипер - моя добавка

олио за паниране - около 2см. дълбочина

Приготвяне:

* Филиите се режат на половинки (по-лесно е за обработка, а може и на фигурки)
* Мажат се с овкусената кайма.
* Сместа за паниране се разбива
* Филиите се потапят от двете страни в нея и панират.
* Пържат се до зачервяване от двете страни - трябва им по минута  smile1
* Сервират се със зеленчуци или айран  smile1

ПП: Тези са с парче моцарела между каймата и хляба - доста вкусно  blush2

« Последна редакция: 22 Август 2008, 16:36:38 от pep-4o » Активен

Страници: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 20 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Храна за канибалите на Пеп-4о - трето полувреме « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Списание FEMA
BlackBoard Studio