Пеп4о, направих кекс с кайсии и шоколад по идея на твоята рецепта за нектарини и школад. Разлика голяма няма, нали? Моят въпрос е следният :Колко пълни да са супените лъжици брашно, защото моите бяха препълнени и се получи доста гъсто тесто.Притесни ме забележката ти, че се получава малък кекс и в старанието си да го докарам повече... А вкусовите му качества са неоспорими . Благодаря за рецептата !
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 5949
с бръмбари в главата и усмивка на устата
Aniyon, ще поправя и в рецептата - лъжиците са равни, но не съм уточнила, тъй като почти никога не ги пълня с връх. Освен това, количество на брашното е и за овалване на нектарините - като са нарязани и оваляни в брашно, докато се разбият останалите продукти то почти се поема. А за големината ами малък е - за моя стандарт
Пепи, веднъж споменах, че тиквичките не са любим зеленчук на момчетата ми .Затова гледам да ги скрия някъде в рецептите. Тиквички - бюрек, които предлагаш са идеалния вариант. Даже ме попитаха има ли още . Чудесна рецептичка и много ти благодаря за нея !
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Ани, радвам се, че си успяла да ги убедиш А цапането при тях наистина си струва Ето и
Бейби картофки с гъби, филе и кашкавал
предисторията им е във вчерашната градска среща - чудехме се как точно се правят. Е, няма нищо по-добро от опита а с подобренията - мога да кажа е ниво над онези. Много вкусни Освен това стават бързо.
Продукти за 5 порции:
1 кг дребни картофи 250 гр гъби (печурки) 250 гр в п филе (или шунка) 250 - 300гр кашкавал
6-7 с л мазнина за задушаване (който иска може повече)
Приготвяне:
* Картофите се сваряватне разваряват в подсолена вода - ако са пресни - предварително обелени (аз нали си имам лесен метод със солта) , ако са стари - белят се след като се сварят. В случая са пресни. * Поставят се в тиган - да са на един ред, заедно с мазнината + 50мл вода и нарязаните на филии гъби (тигана ми е голям и се събраха всички) * Затварят се с капак и задушават - за около 10 мин., като се разбъркват 2-3 пъти внимателно, да не се разкъсват, докато водата се изпари и те леко зачервят. * Прибавя се филето/шунка, нарязано на дребни кубчета. * Разбърква се веднъж-дваж и маха от котлона. * Разпределят се в чинии. Настъргва се кашкавал отгоре и запича на грил или на горен реотан до разтопяването на кашкавала (може и в мв) * Може да се поръси със ситно нарязан магданоз (за любители) и подправки по желание преди сервиране.
Сигурна съм, че вместо да се задушават на котлона в тиган, ще станат и в тавата във фурната - най-добре на горен реотан до зачервяване
Tango
Помощник-готвач
Публикации: 259
Той ме обича!
Пеп-4о, благодаря за идеята, супер стана! такива картофки съм яла в едно заведение, бяха сервирани на керемида. /не намерих много дребни и картофите ги рязах, но пак е
Ей, аз май ти станах най -върлият фен Днес приготвих бейби картофчетата с шунка и гъби . При мен гъбите бяха от консерва, защото малкият син се втриса от миризмата на пресните. Приготвих ги на фурна с инфранагревател. Получи се много бързо и вкусно ястие . /картофите бяха сварени предварително и отлежаваха в хладилника / Пепи, още една чудесна рецепта ! Благодаря и за нея !
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Ани, и аз благодаря, че се престраши да ги пробваш
Парена пица (гарнирана пита от парено тесто)
Днес реших да правя толумбички. Но след като забърках тестото, си зададох съвсем уместния въпрос: Защо аджеба ми дойде тази идея в царящата навън жега? Бокса - т.е. мястото, където готвя е бивша тераса. След недълъг размисъл и сещайки се за това апетитно предястие на Вики-kostilq взех умното решение да спра до тук и да вляза в хола при климатика. Където на висока маса и ниски градуси, използвайки оформлението на Вики го превърнах в гарнирана пита, знаейки вкусовете на скъпите ми дечица
* Тестото се приготвя като за толумбичките като накрая му добавих още щипка сол * Разделя се на две части. * Взема се едната част с мокри ръце и се разстила тънко - не повече от 1см. върху хартия за печене (намаслена тава) * По краищата се прави борд с шприц или "въженце" от 2/3 части от останалото тесто - не трябва да е дебело, за да може да се изпече. * Изварата се поръсва на блата. * Всички останали продукти се смесват (гъбите са предварително задушени в мв-та ) - нарязани на кубчета и поставят върху изварата. * Отгоре се шприцоват ленти от последната 1/3 част останало тесто (стават много приятно хрупкави) * Пече се в предварително загрята фурна до 250* за 5-6 мин., след което градусите се намалят до 150* до порозовяване на горната част на тестото (около 30 мин.). * Изважда се с хартията от тавата и прехвърля в друга или голяма чиния за сервиране на пица, като хартията се хваща от двата края и с придърпване се изважда изпод готовата пица.
С плънката може да се импровизира според желанието. Благодаря на Вики за идеята за интересно оформяне на борда
Пепи, благодаря за рецептата. Но ако моите сладури разберат, че тестото е за толумбички, светкавично ще ги поискат. Ще трябва да правя пицата тайно и никой да не вижда рецептата.