Автор Тема: Храна за канибалите на Пеп-4о - трето полувреме  (Прочетена 406377 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Агнешко с манатарки
« Отговор #105 -: 20 Май 2008, 08:11:28 »
Агнешко с манатарки








Продукти за 4-5 порции:

ок. 1.5кг агнешко месо (без значение какво)

2 глави лук
100 гр сушени манатарки
1 с л червен пипер
1 к л черен пипер
1 ч л сол
2 с л брашно
7-8 листа мента
2-3 с л зехтин/олио


За гарнитурата:

150гр грах
150гр нарязани на кубчета картофи
150гр моркови
2-3 с л олио/зехтин


Приготвяне:

* Гъбите се заливат с 300 мл топла вода и оставят да накисват за около час
* Месото се нарязва на порционни части (може и цяло)
* Листата мента се шпиковат в него.
* Смесват се червения, черния пипер, брашното и солта
* С тази смес се обтриват добре парчетата месо.
* Поставят се в купа, между тях се нарежда и лука, нарязан на дебели кръгове, завива с фолио и оставя да престои 2-3ч. в хладилник (е тук аз използвах новата си придобивка и за 25-30 мин. месото беше овкусено
* Поставя се в тава за печене, като лука се поставя под месото, прибавят се половината от накиснатите манатарки и цялото количество вода, в която са били накиснати, прибавя се и зехтина.
* Завива се тавата с фолио и пече първо на силна, след това на слаба фурна 150* мах. около 2-2.5 часа
* Отвива се фолиото и ако трябва се запича за 5 мин. на горен реотан.

* Всички зеленчуци за гарнитурата се нарязват на кубчета
* Прибавят се гъбите и всичко запържва за 1-2 мин, след което се долива малко топъл бульон или вода  и задушава до омекване.


***Изключително ароматно и крехко месце  :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Пепи, голяма си изкусителка с тези манатарки. Агнешко имам, остава да се намерят и манатарките.  ;D

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Гъбка червенушка,
мъничка пъструшка,
кацнала в горичка,
със чадър в ръчичка  :P :P


аз за пръв път приготвих, ядох и само съжалявам, че не си купих повече. Но пък имам координати на производителя  :P
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Ама манатарката червена ли е :innocent: и има ли култивирана :innocent: :swoon:

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1483
Ама манатарката червена ли е :innocent: и има ли култивирана :innocent: :swoon:


Манатарката не е червена,а кафява.Не знам да се култивира.Расте в широколистни гори.Има двойник:една от най-отровните гъби-- дяволска.Манатарката е една от най-вкусните гъби с маслен вкус и невероятен аромат,нооооо трябва да имаш сигурен гъбар да ти набере.В противен случай   :sick:
Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Сега ще оспамим на Пепи темата с манатарки, освен да ни премести писанията в тема за манатарки. ;D

Манатарките са няколко вида и не се култивират. Манатарка, меча гъба е № 1 - тя е с кафява гугла, Кравешката манатарка е с жълта гугла и позеленява след време при разчупване. Огнената манатарка е с червена гугла. Манатарката - брезовка е с почти бяла гугла.  На практика НЯМАТ отровен двойник. Набедения за такъв дяволска гъба веднага посинява при разчупване и на практика не може да се сбърка с манатарката. По вкусови качества манатарката е страхотна, може да се суши, защото е с малко количество вода в нея.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
По вкусови качества манатарката е страхотна, може да се суши, защото е с малко количество вода в нея.

а аз пък мога да кажа за сушените  :smile1:

най-доброто качество са големи, равни, дъгообразни  парченца, сравнително бледолики - т.е. кремаво-бели на цвят
по-ниски качества са другите - те са различни по големина, има и едри и дребни парчета, с цвят вече чисто бежов
а най-ниското са само дребни парченца, на цвят основно кафеникав. В тези има и тревички, с просто око си личи че не са чисти гъби, събирани с тревата заедно.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Зеленчукова супа с лобода
« Отговор #112 -: 25 Май 2008, 14:27:57 »
Зеленчукова супа с лобода*





Продукти:


250-300гр лобода (изчистена, без дръжки) бланширана + 7-8 листа
1,5 л пилешки бульон (или 2 кубчета в 1,5 л топла вода)
1 малка тиквичка
2 моркова
2 стръка зелен лук
1 голям картоф
1 к ч ориз (от 100 мл  ;D)
50-60 мл олио
сол на вкус (ако няма в бульона)
по 1 стрък дивесил (лющян) и мента
3-4 стръка магданоз и толкова копър


1 яйце
3-4 с л кисело мляко
1 с л брашно
200 гр сирене
2-3 сварени яйца
2 с л олио + 1 к л червен пипер


Приготвяне:

* Бульона се слага да заври заедно със солта, олиото.
* Прибавят се нарязаните пресни 7-8 листа лобода и всички зеленчуци, нарязани на дребни кубчета
* Оставят се да врат на тих котлон   :smile1: 15-на мин. и към тях се прибавят измития ориз, бланшираната и ситно нарязана лобода, нарязаните мента и дивесил..
* Продължава да се вари до омекване на ориза.
* От яйцето, млякото и брашното се прави топла застройка.
* Разбърква се добре и прибавят ситно нарязаните магданоз и копър.
* При сервиране се прибавя натрошеното сирене и няколко резенчета сварено яйце.
* И едно вкусно допълнение: В двете лъжици олио се разтваря червения пипер, загрява ( в мв-та за по-бързо)  и сипва по лъжичка в готовата за сервиране супа.



*Лободата може да бъде успешно заменена с всякакви други широколистни треви  :smile1:
« Последна редакция: 01 Юни 2011, 11:38:00 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

MariaManeva

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 61
Къде да намеря рецептата за Въздушната салата?

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
По принцип си стои в каталога  ;D но  ето  http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,177.msg760.html#msg760   :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Калмари, октоподи и миди със зеленчуци
« Отговор #115 -: 01 Юни 2008, 20:32:02 »
Калмари, октоподи  и миди със зеленчуци






или  морски дарове по желание  :smile1:



Продукти за 7-8 порции:

около 1кг почистени и сварени морепродукти, нарязани на едро
1кг зеленчуков микс
сока на 1 лимон
150 мл бяло сухо вино
1/2 пак. подправка за риба на Котани
5-6 лъж. зехтин
сол на вкус
1 пълна с.л. червен сос Табаско


Приготвяне:

* Сварените и изчистени морепродукти се нарязват на шайби, опашчиците и мидите цели.
* В голяма тенджера се поставя зехтина и бялото вино.
* Когато заври се изсипват зеленчуците и варят за около 10 мин (до не пълно омекване, трябва да са  хрупкави)
* Прибавят се всички останали продукти, изчаква се да закъкри  и разбърква  два три пъти за 5-6 мин.
« Последна редакция: 01 Юни 2008, 21:57:16 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Хрупкава кашкавалена палачинка
« Отговор #116 -: 05 Юни 2008, 07:58:23 »
Хрупкава кашкавалена палачинка







Продукти за 2 палачинки (2 порции е) :

300гр кашкавал
3 яйца
1 пълна с л  брашно
1 с л олио

2 х 1 ч л олио за тигана (d ок. 22см)

Приготвяне:

* Кашкавала се настъргва на ренде.
* Смесва се с яйцата, олиото и брашното
* В загрят тиган се сипва олиото, изчаква 5-10 сек. и изсипва половината от сместа.
* Разстила добре по цялата повърхност с шпатула - става тънко почти като палачинка.
* Оставя се да се изпържи добре - вижда се зачервяването по краищата отдолу - около 2 мин.
* Изсипва в чиния и обръща обратно да се изпържи пак до зачервяване.
* Изважда се в чиния, като може да се сгъне, навие или каквото се сетите.
* Така и с втората палачинка или други ако има.


Тези ми харесаха много повече от панирания кашкавал, защото не са толкова мазни, а са хрупкави като него.
Второто предимство е, че стават по-бързо и  по-чисто   :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Зеленчукова супа с лобода
« Отговор #117 -: 05 Юни 2008, 09:57:38 »
Зеленчукова супа с лобода*


[*Лободата може да бъде успешно заменена с всякакви други широколистни треви  :smile1:
Без отровните :P ;D

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Зеленчукова супа с лобода
« Отговор #118 -: 05 Юни 2008, 19:06:25 »
Зеленчукова супа с лобода*


*Лободата може да бъде успешно заменена с всякакви други широколистни треви  :smile1:
Без отровните :P ;D

ядливи  :P :P :P все пак сме кулинарен форум.

Впрочем, днес ми донесоха и бяла лобода - с много нежни листа е, но утре ще я преработя  :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

MariaManeva

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 61
Пеп4о, това че споделяш мнение за определена рецепта винаги ме кара да опитам. Голяма си хитруша, ей!  :-*
Пък и така подробно обясняваш, че нямам притеснения, че може да сгафя нещо.
Благодаря ти!
« Последна редакция: 07 Юни 2008, 03:04:02 от MariaManeva »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Уреди на марката Miele от tomislava
[Днес в 11:57:01]


Re: Коледни подаръци от tomislava
[16 Декември 2017, 11:10:12 ]


Коледни подаръци от cvetozara123
[15 Декември 2017, 19:05:11 ]


Re: Магазин за обувки от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:51:04 ]


Re: Уреди на марката Miele от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:32:12 ]


Re: Какво да правя? от cvetozara123
[15 Декември 2017, 14:11:20 ]


Уреди на марката Miele от tomislava
[14 Декември 2017, 23:38:23 ]


Какво да правя? от tomislava
[14 Декември 2017, 21:57:14 ]


Магазин за обувки от tomislava
[14 Декември 2017, 19:26:39 ]


Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]