Лелее, MariaManeva, ами те останаха ли ореховки, за да ги слагаш в кутия??? Нашите свършиха за норматив Направо ти се възхищавам, че си ги опазила Пепи, ще ме прощаваш за намесата, ама не се сдържах
Лелее, MariaManeva, ами те останаха ли ореховки, за да ги слагаш в кутия??? Нашите свършиха за норматив Направо ти се възхищавам, че си ги опазила Пепи, ще ме прощаваш за намесата, ама не се сдържах
и аз точно това щях д а попитам Но дозата е малка
Мария,
картона може би диша, затова навсякъде пишат и казват да се съхраняват в метална кутия. А и аз не съм съхранявала в друга, затова не мога да кажа.
В кутия се съхраняват всички сладки, които не са сиропирани и могат да се запазят поне седмица. Ако са тип бисквити и соленки - дори повече.
Тук някъде Нат беше писала, за по-бързо омекване на сладки да се постави в кутията чаша с вода при сладките и затвори добре, за да омекнат по-бързо.
Пеп40, благодаря за отговора! Ние сме с беба самички. Тати си идва утре и тогава вече са обречени. Станаха страхотни. Ще взема да ги снимам. Нямам алуминиева кутия, но не знам защо свързвам алуминия с окисляване и затова се притесних. Явно няма страшно. Ще купя някаква алуминиева кутия за сладки. Всякакъв тип сладки ли мога да съхранявам в такава кутия? А за чаша вода няма място, щото кутията е пълна. Поздравявам те за майсторлъка! На много от твоите творения съм хвърлила око, та отново ще се появя с въпроси Ей ги, на! Миличките! Страхотна рецепта! Поздравления още веднъж! Правих ги по нощите, но си заслужаваше! Добре, де, щом картона диша, не мога ли да му спра дишането с една найлонова торбичка. Ей така, както са в кутията, а?
« Последна редакция: 24 Април 2008, 06:10:04 от MariaManeva »
Благодаря! Днес преписах рецептата за кифлички калцоне и със сладко. Отдавна съм им хвърлила око, но искам да ги направя в машината за хляб. Дали ще стане и в какъв ред да сложа продуктите. Аз имам суха мая. 2 чаени лъжички дали ще свършат работа? Нямам търпение да ги направя.
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 5949
с бръмбари в главата и усмивка на устата
Агнешко магданозлия
или пролетна яхния с агнешко
Продукти:
1,2 - 1,5 кг агнешко месо 3-4 връзки зелен лук 600гр консерва домати или пресни, обелени и дребно нарязани 60-70мл олио сол на вкус 1 ч л захар 1 ч л червен пипер
1 голяма връзка магданоз
Приготвяне:
* Месото се нарязва на големи късове * Запържва се в тенджера от всички страни за 2-3 мин, колкото да стегне (или залива месото с вряла вода за 2-3 мин., след това водата се изхвърля) * Прибавят се червения пипер и солта. * Прибавят се доматите, захарта и още толкова топла вода. * Затваря се тенджерата и оставя да ври на тих огън около 40-50 мин. до почти пълна готовност на месото) * Изваждат се 3-4 лъж. от соса, а в яденето се прибавя нарязания пресен лук. * Оставя се да поври още 15-на мин - да омекне и лука. * В отделения сос се размиват 1-2 ч л брашно и сгъстява соса. * Прибавя се ситно нарязания магданоз, разбърква и маха от котлона. * Затваря се за 3-4 мин. да се задуши.
« Последна редакция: 25 Април 2008, 07:05:42 от pep-4o »
Пепи, благодаря ти за рецептата за вкусните курабийки. Аз малко я промених, като ги направих с масло, а не с мас и сложих амониев бикарбонат- то е амонячна сода, нали? Въпреки това се получи страхотен резултат. Още веднъж
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Печени пилешки бутчета с орехи
Продукти:
пилешки бутчета ок. 1,5 - 1,8 кг (или цяло пиле, купено от магазина - оскубано, почистено.... и нарязано на порции)
1 ч л червен пипер 2 с л брашно сол на вкус - ок. 1 ч л около 200-250 гр ситно смлени орехи 1 ч л черен пипер 1 с л универсална подправка (Маги или Пикантина или каквато има подръка, дори и с 2 кубчета бульон става)
200-250мл вода
***олио не слагам, защото моите бутчета са достатъчно дебелички
Приготвяне:
* Всички съставки се смесват в голяма купа * Бутчетата/месото се измиват добре, подсушават и добре овалват, отупват с ореховата смес така, че да полепне по тях. * Поставят се в тавата, заливат с водата, завиват с фолио добре * Ако остане от сместа и е малко се изсипва в тавата при тях. * Пекат се първо на 250* докато "заври" яденето в тавата, след това намалява и пече около час. * Като се развие фолиото ако има много сос се оставя още малко вътре да се поизпари; или запече на горен реотан месото.
Доста бързо и мързеливо без мариноване е. Аз се канех цял ден да извадя месо от фризера и забравих, затова размразих в мв-та и направо в тавата. От брашното, което е в сместа за овалване се получава и сос в печеното. Вкуса на печени орехи с месо е много приятен Пробвайте
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Панирани катми с плънка
Продуктите са останали катми - пухкави и дебелички (може и по-дебели палачинки, пак ще стане), сирене, копър, яйца за паниране - зависи какво количество ще се панират, галета и олио за пърженето.
И при нас, макар и рядко, остават катми
Нарязах всяка катма по диагонал на 6 части. Смесих намачканото сирене и ситно нарязан копър (колкото повече сирене, толкова по-вкусно). На едно парче от катмата намажа от плънката, затворя с друго парче и притисна с ръце. Потапям в разбитите яйца (без сол), след това овалвам в галета, пак яйца и в горещата мазнина. Изваждам на хартия да се отцедят.
Пържат се много бързо и не стават мазни.
« Последна редакция: 08 Май 2008, 17:13:47 от pep-4o »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Баница на розички
около -500 мл прясно мляко 2-3 яйца по лъжица сол и захар 1 пак /42гр/ прясна мая брашно - около килограм ( еластично средно меко тесто ) едро смлени орехи - около 300-400гр.
масло - 2 пакетчета по 125 гр - 1 за точене, 1 за сиропа
Сироп: около 800 гр захар около 500мл вода
ако не стигне, прави се нов
Меси се, докато се събере на топка. Поставя в намаслена купа и завива да втаса. Премесва се още веднъж тестото и разделя на 7-9 топки Всяка се точи на кора, с дебелина не повече от 2мм С четка се намазва с разтопеното масло (1 пак) и поръсва щедро с орехи Завива нестегнато на руло. Нарязва се на кръгчета с дебелина около2 см. Нареждат се в намазана с олио тава - на разстояние поне 1 см едно от друго Оставя да втаса на топло не повече от 20мин. и пече на около 200* Изваждат се и оставят да изстинат поне 4-5 часа
Тук аз събирам половината в торба, защото са много и сиропирам, когато първите свършват. Те са сухи и могат да издържат 15-на дни в найлонов плик.
Прави се сиропа от водата захарта и второто пакетче масло. Може да се добави есенция. С топлия сироп се заливат наредените в тава една до друга розички. Тавата се покрива с нещо (малко да се задушат).
Сега да кажа: Оригиналната рецепта на свеки беше без орехи. От нея ги знам тези розички, но мойте поискаха тя да сложи заради тях и затова сега поняга слагаме - кога на цялата доза, кога на част от дозата, а някой път - по цяла ядка орех мушвам в готовата за печене розичка.. Достатъчно вкусни са и без орехите.