120 гр. разтопено масло 85 гр. пудра захар 1 яйце 1 каф.л. ванилия 1 с.л. изсушена лавандула 1 с.л. настърган пресен джинджифил 225 гр. брашно 1/2 каф.л. бакпулвер 1/4 каф.л. сода бикарбонат 1/2 каф.л. сол 1/2 каф.л. джинджифил на пудра 50 мл. сладкарска сметана
Смесваме маслото и пудрата захар до получаване на гладка и хомогенна смес. Прибавяме едно по едно яйцето, настъргания джинджифил, лавандулата, брашното, бакпулвера, содата, солта, джинджифила на пудра и сметаната. От получената смес оформяме руло с диаметър 5 см. Завиваме рулото в свежо фолио и оставяме да се стегне в хладилник поне за 6 часа. Загряваме фурната на 200*Ц. Нарязваме рулото на тънки резенчета, подреждаме ги върху покрита с пекарска хартия тавичка. Печем бисквитките за около 10 минути. Оставяме ги да изстинат в тавичката.
Разбивам яйцата. Прибавям захарта, олиото и меда. В киселото мляко погасявам содата. Пресявам брашното, добавям канелата и мокрите смеси. Замесвам меко тесто. Разточвам на кора с дебелина около 5 мм. Изрязвам с чаша кръгчета. Нареждам в 2 тавички с пекарска хартия. Печа на предварително загрята до 170 градуса фурна, на 2 нива с вентилатор около 10 - 12 мин до леко зачервяване. След като изстинат намазвам с разтопен на водна баня с малко олио шоколад.
приготвят се от парено тесто-1ч.ч.прясно мляко,1/2 ч.ч.олио и щипка сол се слагат на котлона да заври,след което наведнъж се изсипва 1ч.ч.брашно при непрекъснато бъркане.сместа става за около 3-4 мин.като се бърка до последно.охлажда се добре и се добавят едно по едно 4 яйца-бърка се много докато всяко се поеме много добре от тестото.след това в намаслена тава се оформят форми с шприц или лъжица,големината е по ваш вкус-надуват се малко при печенето. след като изстинат се пълнят с крем по желание,моят е ванилов-1 яйце,1 литър мляко и 6 с.л. брашно+3 ванилии-най лесният и вкусен домашен крем. по желание се поливат с разтопен шоколад или се поръсват с пудра захар(аз пропуснах този път заради децата)
[b]Светулке[/b], много апетитни сърчица... ама само наистина ми обясни как правиш така точно си ги оформила... Моля те, аз лично много обиам еклери и често ги правя, но пък формата, която успявам да докарам е стандартната - като шприцовани целувки...даммм