Автор Тема: Осолена риба  (Прочетена 31051 пъти)

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Осолена риба
« -: 09 Март 2008, 12:49:51 »
Моля ви споделете как осолявате риба. Донесоха ми едрички скумрии, а винаги когато я осолявам ми се получава доста солена, а много я обичаме, но нещо не мога да я скопосам.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Осолена риба
« Отговор #1 -: 09 Март 2008, 14:42:33 »
ами рибата не е като сланина - да поеме сол, колкото  и трябва. Колкото слагаш - всичката я поема.

Ще ти кажа аз как я осолявам - наръсвам веднъж нормално - отвън и отвътре, все едно за печене рибата или за пържене.
Оставям в чиния под наклон да се изцеди и в хладилник.
След 5-6 часа поръсвам още едно такова количество сол и пак да се отцежда
Следва още едно такова осоляване - пак отвън/отвътре и пак да се отцеди хубаво
Като минат още 5-6 часа - или сутрин и вечер всичките процедури, завивам във фолио/свежо фолио и прибирам в хладилник.

Но има една подробност - месото узрява за 40 дни, макар ние не винаги изчакване и режа още на 5-6 ден.

Другия начин е да си направиш солена саламура и да сложиш рибата вътре - нарязана на едри парчета/котлети , като на 1л вода сложиш 2 пълни с л сол.

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Осолена риба
« Отговор #2 -: 09 Март 2008, 16:50:49 »
Пепи,аз осолявам скумрия така,както я правят в Бургас - нали съм си морско чедо...Почистваш много добре рибата от вътрешностите,даже я цепни по-надолу,към опашката.Освен вътрешностите е добре да излезе максимално количество кръв,което се намира в гръбначната кост.Непочистената добре риба става с тъмно месо и тежък вкус.Това е най-важното нещо.

След това я зарови обилно в морска сол,отвътве и отвън.Не жали солта.Ако солта е по-суха,навлажни я леко,като я напръскаш с малко вода.Прибери рибата за 36 часа в хладилника,след това я измий от солта и я подсуши със салфетка.Завържи я стегнато с канап и я остави за зрее 5-6 дена в хладилника.За съжаление,времето вече е доста топло и не е подходящо за веене на риба навън.

След това,ако искаш,можеш да я направиш тип "Лакерда",т.е. нарязваш я на по-дебели шайби,слагаш я в буркан и я заливаш с олио,предварително кипнато и охладено за да не се огранява.

Много вкусна става и салам : след като я почистиш я разрязваш на половина и внимателно изваждаш средната кост без да я разполвяваш напълно.Осояваш по същият начин.След като я измиеш от солта и подсушиш я намазваш лекичко с микс от чесън,черен пипер,дафинов лист,малко бахар и щипка чубрица.Всичко трябва да е много ситно счукано.После завиваш рибата на стегнато руло,връзваш я и я оставяш да зрее.

Е,цял ферман напсах.И аз сега отивам да осоля 3 карагьозчета... :smile1:

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Осолена риба
« Отговор #3 -: 09 Март 2008, 17:05:34 »
Пепи, Йоли, благодаря ви много момичета. :-*

irinka12

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Осолена риба
« Отговор #4 -: 29 Ноември 2015, 20:52:24 »
Пепи,аз осолявам скумрия така,както я правят в Бургас - нали съм си морско чедо...Почистваш много добре рибата от вътрешностите,даже я цепни по-надолу,към опашката.Освен вътрешностите е добре да излезе максимално количество кръв,което се намира в гръбначната кост.Непочистената добре риба става с тъмно месо и тежък вкус.Това е най-важното нещо.

След това я зарови обилно в морска сол,отвътве и отвън.Не жали солта.Ако солта е по-суха,навлажни я леко,като я напръскаш с малко вода.Прибери рибата за 36 часа в хладилника,след това я измий от солта и я подсуши със салфетка.Завържи я стегнато с канап и я остави за зрее 5-6 дена в хладилника.За съжаление,времето вече е доста топло и не е подходящо за веене на риба навън.

След това,ако искаш,можеш да я направиш тип "Лакерда",т.е. нарязваш я на по-дебели шайби,слагаш я в буркан и я заливаш с олио,предварително кипнато и охладено за да не се огранява.

Много вкусна става и салам : след като я почистиш я разрязваш на половина и внимателно изваждаш средната кост без да я разполвяваш напълно.Осояваш по същият начин.След като я измиеш от солта и подсушиш я намазваш лекичко с микс от чесън,черен пипер,дафинов лист,малко бахар и щипка чубрица.Всичко трябва да е много ситно счукано.После завиваш рибата на стегнато руло,връзваш я и я оставяш да зрее.

Е,цял ферман напсах.И аз сега отивам да осоля 3 карагьозчета... :smile1:

Сега опитвам една рецепта ще пиша какво е станало. Оставих рибата за 12 часа в едра сол след това 12 часа в оцет и после се поставя в буркан с олио. Ще опитам съз зехтин.

harolddi11

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Best Nude Playmates & Centerfolds, Beautiful galleries daily updates
« Отговор #5 -: 10 Август 2020, 11:48:07 »
New project started to be available today, check it out
http://gigixo.com/?marissa
 call kelly porn family guy episode lois does porn naughty by nature leech in porn latex lesbian porn golf porn video


 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • mimi9099: И аз съм от него край и съжалявам че не съм съхранила рецептите благодаря че сте публикували гювечетатс
    29 Декември 2020, 16:44:16
  • mimi9099: Здравейте Снежка а имате ли рецептата и за питките от каравеловското ханче ако да бихте ли я публикували
    29 Декември 2020, 16:42:00
  • mimi9099: Може ли да задам въпрос към Снежка
    29 Декември 2020, 16:39:16
  • scorpia: Ужасно ми е мъчно за този изключителен форум. Съсипан! За да може някакви като mariqna44 да изкарват някой лев с нелепи реклами в нелепи теми за гуми и дрехи втора употреба..
    26 Декември 2020, 10:11:34
  • Kitana6: Жалко за форума.
    21 Октомври 2020, 07:34:18
  • petty: Жалко за форума. Само глупости има вече. Добре, че старите теми стоят. Има много ценни рецепти
    10 Октомври 2020, 21:29:40
  • Снежка: гледам, че и последната коментирана тема е от 2017 година
    10 Септември 2020, 11:01:13
  • Снежка: Леле, тук никой не пише вече
    10 Септември 2020, 11:00:53
  • martinino: Салам
    06 Април 2020, 21:41:41
  • marchela: свински уши
    24 Март 2020, 17:45:08
  • flea: Кюфтета
    17 Март 2020, 20:03:10
  • kalasita: кюфтета
    02 Март 2020, 13:53:10
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47

* Последното от форума

Re: Домът от mariqna44
[25 Октомври 2021, 20:52:08 ]


Re: Домът от radkaa
[23 Октомври 2021, 22:36:46 ]


Домът от mariqna44
[21 Октомври 2021, 16:58:21 ]


Re: Колан от radkaa
[21 Август 2021, 17:54:14 ]


Re: Колан от mariqna44
[20 Август 2021, 08:26:26 ]


Колан от radkaa
[19 Август 2021, 21:44:29 ]


Re: Идеи за ремонт от radkaa
[25 Юли 2021, 20:38:45 ]


Re: Идеи за ремонт от mariqna44
[22 Юли 2021, 21:37:53 ]


Идеи за ремонт от radkaa
[21 Юли 2021, 22:13:38 ]


Re: Брашното и неговите потайности... от radkaa
[21 Юли 2021, 15:15:30 ]


Re: Аксесоари за телефона от radkaa
[21 Юли 2021, 15:12:27 ]


Viagra online"Buy viagra online от sharlenci
[14 Юли 2021, 03:23:03 ]


Re: Аксесоари за телефона от mariqna44
[11 Юли 2021, 11:58:20 ]


Аксесоари за телефона от radkaa
[10 Юли 2021, 18:46:52 ]


Re: Хостинг за сайт от mariqna44
[27 Юни 2021, 20:19:54 ]


Re: За банята от mariqna44
[27 Юни 2021, 20:12:49 ]


Re: Хостинг за сайт от radkaa
[26 Юни 2021, 12:18:39 ]


Re: За банята от radkaa
[26 Юни 2021, 12:09:06 ]


Хостинг за сайт от mariqna44
[25 Юни 2021, 22:59:10 ]


За банята от mariqna44
[25 Юни 2021, 22:45:44 ]