Автор Тема: Осолена риба  (Прочетена 29389 пъти)

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Осолена риба
« -: 09 Март 2008, 12:49:51 »
Моля ви споделете как осолявате риба. Донесоха ми едрички скумрии, а винаги когато я осолявам ми се получава доста солена, а много я обичаме, но нещо не мога да я скопосам.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Осолена риба
« Отговор #1 -: 09 Март 2008, 14:42:33 »
ами рибата не е като сланина - да поеме сол, колкото  и трябва. Колкото слагаш - всичката я поема.

Ще ти кажа аз как я осолявам - наръсвам веднъж нормално - отвън и отвътре, все едно за печене рибата или за пържене.
Оставям в чиния под наклон да се изцеди и в хладилник.
След 5-6 часа поръсвам още едно такова количество сол и пак да се отцежда
Следва още едно такова осоляване - пак отвън/отвътре и пак да се отцеди хубаво
Като минат още 5-6 часа - или сутрин и вечер всичките процедури, завивам във фолио/свежо фолио и прибирам в хладилник.

Но има една подробност - месото узрява за 40 дни, макар ние не винаги изчакване и режа още на 5-6 ден.

Другия начин е да си направиш солена саламура и да сложиш рибата вътре - нарязана на едри парчета/котлети , като на 1л вода сложиш 2 пълни с л сол.

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Осолена риба
« Отговор #2 -: 09 Март 2008, 16:50:49 »
Пепи,аз осолявам скумрия така,както я правят в Бургас - нали съм си морско чедо...Почистваш много добре рибата от вътрешностите,даже я цепни по-надолу,към опашката.Освен вътрешностите е добре да излезе максимално количество кръв,което се намира в гръбначната кост.Непочистената добре риба става с тъмно месо и тежък вкус.Това е най-важното нещо.

След това я зарови обилно в морска сол,отвътве и отвън.Не жали солта.Ако солта е по-суха,навлажни я леко,като я напръскаш с малко вода.Прибери рибата за 36 часа в хладилника,след това я измий от солта и я подсуши със салфетка.Завържи я стегнато с канап и я остави за зрее 5-6 дена в хладилника.За съжаление,времето вече е доста топло и не е подходящо за веене на риба навън.

След това,ако искаш,можеш да я направиш тип "Лакерда",т.е. нарязваш я на по-дебели шайби,слагаш я в буркан и я заливаш с олио,предварително кипнато и охладено за да не се огранява.

Много вкусна става и салам : след като я почистиш я разрязваш на половина и внимателно изваждаш средната кост без да я разполвяваш напълно.Осояваш по същият начин.След като я измиеш от солта и подсушиш я намазваш лекичко с микс от чесън,черен пипер,дафинов лист,малко бахар и щипка чубрица.Всичко трябва да е много ситно счукано.После завиваш рибата на стегнато руло,връзваш я и я оставяш да зрее.

Е,цял ферман напсах.И аз сега отивам да осоля 3 карагьозчета... :smile1:

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Осолена риба
« Отговор #3 -: 09 Март 2008, 17:05:34 »
Пепи, Йоли, благодаря ви много момичета. :-*

irinka12

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Осолена риба
« Отговор #4 -: 29 Ноември 2015, 20:52:24 »
Пепи,аз осолявам скумрия така,както я правят в Бургас - нали съм си морско чедо...Почистваш много добре рибата от вътрешностите,даже я цепни по-надолу,към опашката.Освен вътрешностите е добре да излезе максимално количество кръв,което се намира в гръбначната кост.Непочистената добре риба става с тъмно месо и тежък вкус.Това е най-важното нещо.

След това я зарови обилно в морска сол,отвътве и отвън.Не жали солта.Ако солта е по-суха,навлажни я леко,като я напръскаш с малко вода.Прибери рибата за 36 часа в хладилника,след това я измий от солта и я подсуши със салфетка.Завържи я стегнато с канап и я остави за зрее 5-6 дена в хладилника.За съжаление,времето вече е доста топло и не е подходящо за веене на риба навън.

След това,ако искаш,можеш да я направиш тип "Лакерда",т.е. нарязваш я на по-дебели шайби,слагаш я в буркан и я заливаш с олио,предварително кипнато и охладено за да не се огранява.

Много вкусна става и салам : след като я почистиш я разрязваш на половина и внимателно изваждаш средната кост без да я разполвяваш напълно.Осояваш по същият начин.След като я измиеш от солта и подсушиш я намазваш лекичко с микс от чесън,черен пипер,дафинов лист,малко бахар и щипка чубрица.Всичко трябва да е много ситно счукано.После завиваш рибата на стегнато руло,връзваш я и я оставяш да зрее.

Е,цял ферман напсах.И аз сега отивам да осоля 3 карагьозчета... :smile1:

Сега опитвам една рецепта ще пиша какво е станало. Оставих рибата за 12 часа в едра сол след това 12 часа в оцет и после се поставя в буркан с олио. Ще опитам съз зехтин.

harolddi11

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Best Nude Playmates & Centerfolds, Beautiful galleries daily updates
« Отговор #5 -: 10 Август 2020, 11:48:07 »
New project started to be available today, check it out
http://gigixo.com/?marissa
 call kelly porn family guy episode lois does porn naughty by nature leech in porn latex lesbian porn golf porn video


 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • Kitana6: Жалко за форума.
    21 Октомври 2020, 07:34:18
  • petty: Жалко за форума. Само глупости има вече. Добре, че старите теми стоят. Има много ценни рецепти
    10 Октомври 2020, 21:29:40
  • Снежка: гледам, че и последната коментирана тема е от 2017 година
    10 Септември 2020, 11:01:13
  • Снежка: Леле, тук никой не пише вече
    10 Септември 2020, 11:00:53
  • martinino: Салам
    06 Април 2020, 21:41:41
  • marchela: свински уши
    24 Март 2020, 17:45:08
  • flea: Кюфтета
    17 Март 2020, 20:03:10
  • kalasita: кюфтета
    02 Март 2020, 13:53:10
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59

* Последното от форума

Типография Вестфалика Казань от Thomaszog
[Днес в 04:54:06]


Типография Вестфалика Казань от Thomaszog
[Днес в 04:53:30]


Типография Вестфалика Казань от Thomaszog
[Днес в 04:53:02]


Типография Вестфалика Казань от Thomaszog
[Днес в 04:52:20]


Типография Вестфалика Казань от Thomaszog
[Днес в 04:51:41]


Типография Вестфалика Казань от Thomaszog
[Днес в 04:51:01]


Типография Вестфалика Казань от Thomaszog
[Днес в 04:50:17]


Типография Вестфалика Казань от Thomaszog
[Днес в 04:49:31]


Типография Вестфалика Казань от Thomaszog
[Днес в 04:48:47]


Типография Вестфалика Казань от Thomaszog
[Днес в 04:48:04]


Типография Вестфалика Казань от Thomaszog
[Днес в 04:47:22]


Типография Вестфалика Казань от Thomaszog
[Днес в 04:46:30]


Типография Вестфалика Казань от Thomaszog
[Днес в 04:45:49]


Типография Вестфалика Казань от Thomaszog
[Днес в 04:44:49]


Типография Вестфалика Казань от Thomaszog
[Днес в 04:44:04]


Типография Вестфалика Казань от Thomaszog
[Днес в 04:43:13]


Типография Вестфалика Казань от Thomaszog
[Днес в 04:42:19]


Типография Вестфалика Казань от Thomaszog
[Днес в 04:41:10]


Типография Вестфалика Казань от Thomaszog
[Днес в 04:40:18]


Типография Вестфалика Казань от Thomaszog
[Днес в 04:39:27]