Автор Тема: Вкусно и красиво (k_ines)  (Прочетена 380171 пъти)

k_ines

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 0
Re: Вкусно и красиво (k_ines)
« Отговор #150 -: 08 Май 2008, 23:23:42 »
Гергьовско пълнено, печено


Продукти:
1 агне, яре около 8-10 кг.
1комплект дреболии,
4-5 с.л.червен пипер,
100гр.масло.
Плънка за пълнене 1:
500гр.ориз,
1 връзка пресен лук,
1 връзка пресен чесън,
1 връзка джоджен,
1/2 връзка магданоз,
1/2 връзка копър,
300гр печурки,
100 гр. ароматни маслини,
сол,
растителна мазнина.
Плънка 2:
500гр.спанак,
300гр.коприва,
1-2 връзки лапад,
1 връзка киселец,
1 връзка лук,
1 връзка ,чесън,
джоджен, магданоз, копър,
1ч.ч.ориз,
150мл.доматено пюре,
сол, масло.
Приготвяне:
Вземаме агнето/ярето/ и втриваме от вътре и вън със сол.Намазваме си хубаво ръцете с масло и червен пипер и също втриваме в месото.Пълним с приготвената плънка, зашиваме там където е необходимо и печем първо на силен огън, после на слаб около 4-5ч.по възможност в пещ, трап или селска печка на дърва.Но и в обикновените ни фурни не е за изхвърляне :smile1:
Приготвяне на оризовата плънка-1.
Измиваме добре комплекта и го обваряваме във вряща вода като от време на време отпенваме.Нарязваме на много дребно и пържим в мазнината.Добавяме ориза и бъркаме докато стане стъклен.Добавяме печурките, малко по-късно и лукът, чесънът и зелените подправки.Посоляваме и заливаме с гореща вода/1:1,5/или прецеденият бульон от варенето на комплекта.Задушаваме за малко и пълним агнешкото.
Плънка 2:
Сваряваме и нарязваме комплекта по горе описаният начин.Спанакът бланшираме за много кратко, копривата също.Нарязваме всички зелении на много дребно.В голяма тенджера пържим дреболийките в масло.Добавяме измитият и изчистен ориз /слагаме го да поеме течността, която ще се отдели, може и без него/ и пържим.Добавяме всички зелени продукти, обръщаме няколко пъти, добавяме дом.сос  и заливаме с 1/2 ч.гореща вода.Задушаваме за кратко и пълним със зелената плънка агнешкото/ярешкото/.Зашиваме и печем по горе описаният начин върху дървени пръчки или метална скаричка да не загори.Като първият един час печем открито/ако е във фурна/След което заливаме с гореща вода и поставяме върху самото яре/агне/фолио да го предпази от изгаряне.Често поливаме с вода и накрая махаме фолиото да хване приятен загар :P
При приготвянето с втората плънка, може да шпиковате месото със стар чесън и морков.Около него подредете млади картофки.
Приятен апетит!
« Последна редакция: 09 Май 2008, 10:55:18 от k_ines »

k_ines

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 0
Re: Вкусно и красиво (k_ines)
« Отговор #151 -: 08 Май 2008, 23:41:14 »
Празнична ярешка супа


Продукти:
300-400гр. ярешко/агнешко/месо,
200гр.спанак,
1 връзка киселец,
2-3 стръка пресен лук,
2.3 стръка песен чесън,
50 гр.масло,
1 шепа сушени манатарки /за разкош/,
1 с.л.червен пипер,
50 мл.доматен сос,
1 лимон,
2 жълтъка,
5-7 с.л.ориз,
пресен джоджен,
магданоз,
копър, сол.
Приготвяне:
В тенджера под налягане сваряваме месото за 20-тина минути.Спанакът бланшираме и нарязваме на дребно.Всички други зеленийки също нарязваме на дребно.В тенджера с масло запържваме ориза, добавяме спанака и киселеца.Разбъркваме и добавяме всички останали неща.Посоляваме и заливаме с бульонът в в който сме варили месото.Като заври супата добавяме и обезкостеното месо нарязано на едри парчета.Добавяме и манатарките.Варим до готовност на ориза.Застройваме супата с жълтъците разбити с лимоновият сок.Поръсваме със свеж джоджен.

sezamm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 607
Re: Вкусно и красиво (k_ines)
« Отговор #152 -: 09 Май 2008, 14:49:42 »
 ;D к инес ,при такава красота е невъзможно да не огладнее и сит човек,много хубаво ,предполагам и много вкусно  :smile1:
mazesin yemekleri

k_ines

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 0
Re: Вкусно и красиво (k_ines)
« Отговор #153 -: 10 Май 2008, 09:35:35 »
Сезам, благодаря!Много си мила :-*
Радвам се, че ти харесват предложенията ми :smile1:

k_ines

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 0
Re: Вкусно и красиво (k_ines)
« Отговор #154 -: 14 Май 2008, 15:45:51 »
Пиле "Тикка Масала"
    /Индийска кухня/




Продукти:
300гр.пилешко филе,
5-6 с.л.кисело мляко /висок % или кокосово мляко/
1 гл.лук,
2-3 скилидки чесън,
колкото лешник джинджифил,
1 с.л.с връх червен пипер,
3-4 шушулки кардамом,
1 пръчка канела,
1ч.л.кимион,
1чл.кориандър,
1/2 ч.л.куркума,
1/2 ч.л.гарам масала,
1/2 ч.л.кайенски пипер/лют червен/,
магданоз или кориандър на вкус/нямат общо като аромат/
сол,
растителна мазнина.
Приготвяне:
В тиган със сгорещена мазнина запържваме, канелата и кардамома колкото да овкусят мазнината и ги изхвърляме.Запържваме дребно нарязаният лук и пържим до омекване.Добавяме чесънът и джинджифилът.Разбъркваме да се запържат и добавяме всички останали подправки смесени в купичка.Разбъркваме и наливаме 150 мл.вода.Захлупваме и варим, докато остане на гъст сос.Добавяме киселото мляко, разбъркваме и оставяме още 5-10 мин. на огъня.Сервираме с ориз и поръсено с магданоз/кориандър на вкус/
източник:/vieojug.com/
« Последна редакция: 16 Май 2008, 13:52:16 от k_ines »

k_ines

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 0
Re: Вкусно и красиво (k_ines)
« Отговор #155 -: 14 Май 2008, 16:31:52 »
Студена супа от киселец


Продукти:500мл.кисело мляко,
50гр.масло/маргарин/,
1 връзка киселец,
2 връзки лапад/спанак/,
2-3 стръка пресен чесън,
2-3 стръка копър,,
по 1 с.л.счукани орехи за всяка порция,
сол.
Приготвяне:
В тенджера с вряща вода слагаме киселеца и лапада/спанака/да се посварят-не само бланшират/5 мин./Изваждаме и отцеждаме от водата внимателно с решетъчна лъжица.В тиган запържваме маслото и слагаме дребно нарязаният чесън, като оставяме зелената част на единият стрък.Запържваме и добавяме киселецът.Разбъркваме няколко пъти , посоляваме и изваждаме от котлона.Оставяме да се поохлади.Млякота разбиваме добре и разреждаме с малко вода, но не да стане като таратор, а малко по-гъсто, да може да се яде с лъжица.Смесваме млякото с киселеца и много ситно нарязаниат стрък чесън.В съд с капак ги разбъркваме енергично и сервираме в купички поръсени с копър и орехи.
Опитайте, вкусна е и върви с мастика! :smile1:
« Последна редакция: 24 Юни 2008, 15:46:25 от k_ines »

k_ines

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 0
Re: Вкусно и красиво (k_ines)
« Отговор #156 -: 14 Май 2008, 23:44:54 »
Картофи с ориз на фурна


Продукти:
500гр.картофи,
1 к.ч.ориз,
3 стръка пресен лук,
1 домат,
1 чушка,
2-3 стръка магданоз,
2-3 стръка копър,
1 равна с.л.брашно,
1ч.л.червен пипер,
1/2 ч.л.черен пипер
сол, растителна мазнина.
#
Сирене за гарниране,
пармезан за поръсване/опция/,
зехтин,
розмарин.
Приготвяне:
Измиваме и нарязваме картофите на кубчета.В сгорещена мазнина ги пържим от всички страни да хванат коричка като пържените, но не до готовност, просто запържени.Добавяме ориза и разбъркваме.Добавяме нарязаният луки пържим кратко.Добавяме брашното, червеният и черният пипер, разбъркваме и наливаме доматеният сос и посоляваме.Разбъркваме няколко пъти и наливаме малко вода, довеждаме до кипване и изсипваме в тавичка.Поръсваме с нарязаният на дребно копър и магданоз и доливаме с вода.Водата да е на нивото на картофите.Печем в загрята фуна на 220*С около 30-40 мин.Като се позапече и заври добре добавяме и дребно нарязаната чушка и домат смесени върху картофите и претискаме с лъжица леко към картофите.Печем до златисто.
Сервираме с голяма тънка плочка сирене, върху която поръсваме розморин,
заливаме с тънка струйка зехтин и отгоре слагаме картофите.Поръсваме с наколко люспички пармезан.

*Рецептата е мнго семпла, но много вкусна и търпи всякакви импровизации.Може да се добави месо, моркови, гъби и др.
**Можете да я направите със заливка от яйца и мляко или просто настържете кашкавал :thumbup:
 :smile1:

k_ines

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 0
Re: Вкусно и красиво (k_ines)
« Отговор #157 -: 17 Май 2008, 22:14:18 »
Каша от пиле


Продукти:
1 пиле,
1 морков,
резен целина,
1 малка главичка лук,,
5-6 резенчета сушена манатарка,
2-3 стръка магданоз,
50 гр.масло/маргарин,
3 с.л.брашно,
1/2 лимон,
сол.
Приготвяне:
Почистваме и измиваме пилето.Махаме бутчетата и крилата и варим в около 2л. вода заедно със зеленчуците и солта.Вече сварено изваждаме и НЕ прецеждаме бульона, а пасираме зеленчуците в него.Пилешкото обезкостяваме и нарязваме на хапки.
В дълбок тиган или тенджера разтопяваме маслото и запържваме до златисто брашното.Добавяме на тънка струйка бульонът и бъркаме постоянно, за да не се образуват топчета от брашното.Като заври хубаво спираме да бъркаме  и добавяме и пилешкото месо.Варим докато достигнем желаната от нас гъстота, като често бъркаме , за да не загори.Накрая добавяме и сокът от лимончето, разбъркваме и сервираме топло.
Много вкусно ястие, подходящо и за малки дечица :smile1:
« Последна редакция: 18 Май 2008, 23:34:04 от k_ines »

k_ines

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 0
Re: Вкусно и красиво (k_ines)
« Отговор #158 -: 17 Май 2008, 22:27:18 »
Салата с картофи и пиле


Продукти:
/за две салати/
6 картофа,
100гр.пилешко филе1
2 домата,
2 с.л.кисело мляко/ висок %/,
1 с.л.майонеза,
1 стрък чесън,
2-3 стръка копър,,
10 ядки кашу,
щипка черен пипер,
сол, зехтин,
лимон на вкус.
Приготвяне:
Сваряваме обелените картофи в подсолена вода.Пилешкото, печем на скара или грил-тиган.
В купа смесваме млякото, майонезата,копърът, чесънът, пипер, сол и лимоновият сок.Разбъркваме добре.Картофите нарязваме на дебели кръгчета и смесваме с млечнта смес.На дъното на чиния подреждаме някаква зеленина/салата, спанак или подправка някаква/отгоре подреждаме доматът нарязан на осем парченца и в средата подреждаме овкусените картофи.Върху тях подреждаме нарязаното на резенчета топло пиле.Заливаме салатата със зехтин и лимонов сок и поръсваме с ядките.

k_ines

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 0
Re: Вкусно и красиво (k_ines)
« Отговор #159 -: 17 Май 2008, 22:44:15 »
Лятна манджа


Продукти:
1 патладжан,
1 голяма тиквичка,
100гр.кашкавал.
За сосът:
500мл.доматен сос/пресни домати/,
1 чушка
1 глава лук,
15 гл.арпаджик,
1 с.л.брашно,
1 ч.л.захар,
риган,
черен пипер, сол.
Приготвяне:
Патладжана и тиквичката измиваме и нарязваме на дебели резени/2см./Падладжанът го поръсваме със сол и оставяме за 20 мин да се отдели горчивата вода, измиваме и подсушаваме.След което печем на фурна/поръсени с мазнина и чесън на прах/, скара или пържим с малко мазнина.Печем до омекване на зеленчуците.Кашкавалчето, нарязваме на кръгчета дебели /2 см./с помоща на чаша.Овалваме в смес от брашно и червен пипер и печем на силно сгорещена скара-плоча за кратко, като предварително сме го сложиле в хладилната камера да се втвърди.
Пригатвяне на соса:
В тиган със сгорещена мазнина пържим нарязаният на полумесеци лук и целите главички арпаджик/бейби лукчета/.Пържим до омекване и добавяме дребно нарязаната чушка.Обръщаме няколко пъти и добавями подправките, брашното и зализаме с доматеният сос.Пържим до сгъстяване.
В чиния на дъното слагаме от доматеният сос и върху него подреждаме патладжана, тиквичката и кашкавалчето.Отгоре поръсваме с нарязан пресен чесън.
 :smile1:
« Последна редакция: 17 Май 2008, 22:50:26 от k_ines »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Вкусно и красиво (k_ines)
« Отговор #160 -: 17 Май 2008, 22:47:25 »
Кеми, много интересни рецепти показваш пак, от къде ти идват на ума и красиво аранжирани. :thumbup:
Явно бебка е мнооого послушна...или спинка ::)

k_ines

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 0
Re: Вкусно и красиво (k_ines)
« Отговор #161 -: 17 Май 2008, 22:52:51 »
Весе, благодаря! :air_kiss:
Ами да, вече сме по-добре, приспах я и се отдадох на писания ::)

k_ines

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 0
Re: Вкусно и красиво (k_ines)
« Отговор #162 -: 19 Май 2008, 14:03:14 »
Бутер-пица "Градинаре"


Продукти за две пици

1 пакет бутер тесто,
2 малки тиквички,
100гр.печурки,
2 чушки,,
2 домата,
4 с.л.гъст дом.сос,
100гр.бекон,
50 гр.пармезан,
риган,
босилек,
зехтин,
сол.
Приготвяне:
Вземаме тестото и разстиламе в набрашнена тавичка.Изрязваме ръбовете по формата и слагаме в предварително загрята на 220*С за 10-тина мин.Докато започне да се надига леко и изваждаме.През това време в тиган с много малко зехтин сотираме зеленчуците на рязане на калелца и ивички без домата.Тестото намазваме с дом.пюре, поръсваме с риган и босилек и разпределяме зеленчуците.Поръсваме с домат нарязан на дребни кубчета, като изтискваме течността от него.Отгоре подреждаме ивички бекон.Допичаме още 10-тина минутки и при изваждане поръсваме с пармезан и пресни листа босилек.


k_ines

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 0
Re: Вкусно и красиво (k_ines)
« Отговор #163 -: 19 Май 2008, 14:12:38 »
Зелена салата със синьо сирене и медено-чеснов дресинг


Продукти:
1 салата,
1 краставица,
1 стрък лук,
1 ягода за декорация,
50гр.синьо сирен
Дресинг:
2-3 с.л.зехтин,
2-3 с.л.ябълков оцет,
1 с.л.мед,
2 с.л.лимонов сок,
1 с.л.едрозърнеста горчица,
1/2 ч.л.пресован чесън,
сол, риган.
1 с.л.сусам за поръсване.
Приготвяне:
Салатата накъсваме, зеленчуците нарязваме на едрои ги смесваме в купа.Заливаме с дресинга приготвен от описаните по-горе продукти, смесени до еднородна смес.Разбъркваме добре да се овкуси салатата и аранжираме с ягодите и синьото сирене по наш вкус.Поръсваме със сусамът.

k_ines

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 0
Re: Вкусно и красиво (k_ines)
« Отговор #164 -: 19 Май 2008, 14:30:13 »
Хрупкави агнешки ребра с картофи


Продукти:
2 парчета агнешки ребра/по 8 ребра/,
50 гр.маргарин/масло/,
1 с.л.червен пипер,
1с.л.сушен джоджен,
сол.
За топинга:
3 с.л.дижонска горчица,
2 с.л.майонеза,
3 с.л.овесени ядки/едри/,
3.4 с.л.корнфлейкс,
2 сръка розмарин,
2 стръка джоджен,
2-3 стръка магданоз,
2 с.л.лимонов сок,
12 с.л.пресован чесън.
-сок от 1/2 лимон за поливане
Пригатвяне:
Вземаме парчетата месо и в тях втриваме солта и джоджена.Намазваме си ръцете обилно с маргарин и червен пипер и отново втриваме в месото и оставяме на страни за кратко.Топинга приготвяме от изброените продукти като ги смесваме и подправките нарязани на много дребно.Получаваме една кашава субстанция, която нанасяме върху горната част на месото и притискаме отгоре с ръка, за да полепне добре.Слагаме в тавичка с мазнина месото, поливаме със сок от лимона и печем в загрята на 230*С около 30 мин или, докато започне да порозовява-открито!След това отваряме фурната и доливаме от страни малко гореща водичка, слагаме и обелените и посолени картофи, цели или на едри парчета.Върху месото слагаме алуминиево фолио да предпазва месото от изгаряне не завиваме, а просто лист върху месото, картофите нека са открити.Печем още около час, но вече на 190*С.Ако се налага накрая махнете фолиото и допечете до златисто-кафяво.
Препоръчвам го горещо!Едно много ароматно и хрупкаво месо :smile1:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Магазин за обувки от cvetozara123
[Днес в 15:51:04]


Re: Уреди на марката Miele от cvetozara123
[Днес в 15:32:12]


Re: Какво да правя? от cvetozara123
[Днес в 14:11:20]


Уреди на марката Miele от tomislava
[14 Декември 2017, 23:38:23 ]


Какво да правя? от tomislava
[14 Декември 2017, 21:57:14 ]


Магазин за обувки от tomislava
[14 Декември 2017, 19:26:39 ]


Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]