Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
22 Ноември 2008, 11:02:55

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси Чат Чат ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас (Модератори: Mariana G, sladka hapka, bordovsky) Тема: Месечно предизвикателство - ФЕВРУАРИ - ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ « назад напред »
Страници: 1 2 [3] 4 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Месечно предизвикателство - ФЕВРУАРИ - ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ  (Прочетена 13948 пъти)
ilrai
Гурман
Публикации: 1456

Браво на всички! Направили сте много хубави неща - кое от кое по-изкушаващи thumbup

Ето още едно предложение от мен:

Нормански ябълков сладкиш

300 г. масло
1 1/2 ч.ч. захар
4 яйца
1 1/2 ч.ч. брашно
80 г. натурално нишесте
2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. ябълкова ракия
ябълките от един компот
1 ч.л. канела
1 с.л. пудра захар

Ябълките се изваждат от компота и се оставят да се отцедят. Белтъците се разделят от жълтъците.
Маслото се разбива на пяна. Прибавя се захарта и се разбива, докато се разтвори. Прибавят се жълтиците и се разбърква добре. Брашното се смесва с бакпулвера и се слага при маслената смес. Разбърква се и се прибавя нишестето. Белтъците се разбиват на гъст сняг и се прибавят по малко, като се разбърква до получаването на хомогенна смес. Накрая се добавя и ракията. Тестото се сипва в намазана с масло и посипана с брашно тавичка и се заглажда отгоре. Ябълките се разпределят отгоре и се пече в загрята фурна на средно положение на скарата. Когато изстине, сладкишът се поръсва със смесените канела и захар.

Избрани рецепти - Десерти

* Picture 220.jpg (75.27 KB, 336x448 - видяно 66 пъти.)
« Последна редакция: 26 Февруари 2008, 21:09:10 от ilrai » Активен

petty
Помощник-готвач
Публикации: 349

Ето една рецепта от свекърва ми. Макар че не обичам особено ябълки, този пай много ми харесва. Винаги когато ни идва на гости носи от него и макар че посещенията не винаги са приятни, сладкишът е супер  Tongue.

Ябълков пай

3-4 ябълки
3 яйца
3 с.л. хладка вода
1 1/2 ч. захар
2 ч. брашно
1 бакпулвер
ванилия (канела, карамфил)
малко начупени орехи
краве масло за намазване на тавата

Ябълките се обелват и се нарязват на малки парченца като за таратор. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, добавя се водата и пак се разбива. Слага се брашното лъжица по лъжица, предварително пресято с бакпулвера и ароматите. Сместа се изсипва в тавичка, обилно намазана с краве масло. Отгоре се поръсва с орехите. Слага се в студена фурна, пусната на 180-200C. Първите 15 мин. фурната не се отваря, после тавата се покрива с фолио, за да не прегори. Проверява се за готовност с клечка.

« Последна редакция: 17 Март 2008, 16:44:56 от sladka hapka » Активен
kalina-sofia
Калфа
**
Публикации: 137

Ел. поща
Ето сладкиша на моята баба, който всички ние много обичаме:

2 яйца
1 непълна ч.ч. олио
1 непълна ч.ч. захар
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. бакпурвер
миризма и брашно за много меко тесто.

Освен това:
около 1 кг. ябълки, смесени с малко галета и захар

Сироп:
450 г. захар
400 гр. вода

От посочените продукти се омесва тесто, което разделяме на две части.Половината се изсипва в намазнена тавичка, като се разстила с мокри ръце, слагат се ябълките и се покриват с другата половина от тестото. Опича се и след като леко изстине, се полива със студения сироп. Сладкишът не бива да е напълно изситнал , но и не трябва да е горещ.
Активен
rumirenard
Калфа
**
Публикации: 240

Кекс"Teddy" с ябълки (рецепта от Ню йорк таимс)

1 1/2 ч. ч. олио
3 яйца
2 ч. ч. захар
3 ч. ч. брашно
1 ч. л. канела
1 ч.л. бакпулвер
1 ч. л. ванилия
1/2 ч. л. индийско орехче
1/2 ч. л. сол
3 ч. ч. ябълки, обелени, нарязани на филиики(3-4 големи )
1/2 ч. чаша стафиди
1 ч. ч. орехи
Масло и брашно за кексовата форма.

Затоплете фурната до 190 градуса .
Pазбийте  яицата, олиото и захарта. Добавете постепенно останалите продукти и разбъркайте.
Печете за 1ч. и 15 мин

* botr_apple_cake.jpg (18.17 KB, 320x228 - видяно 1871 пъти.)
« Последна редакция: 27 Февруари 2008, 23:12:45 от rumirenard » Активен

Rumi Renard
petrina
Гурман
Публикации: 1285
обичащ ли - и невъзможното става възможно

WWW Ел. поща
maksimalistkata много се радвам ,че Ви е харесал   Kiss  благодаря ти
« Последна редакция: 27 Февруари 2008, 22:29:35 от petrina » Активен

gaby_s
Главен Готвач
Публикации: 698

Ябълков сладкиш с лимон

Продукти: 4 ябълки,100 гр. брашно+1 равна чаена лъжичка бакпулвер,50 гр. захар,2 яйца,100 мл.прясно мляко/1/2 ч.чаша /,1 лимон, 1 с.л.пудра захар,1 щипка сол.
Подготовка и приготвяне: Нарязваме обелените ябълки на тънки парченца.Отделяме белтъците на яйцата от жълтъците.Разбиваме белтъците на сняг със щипка солВ голяма купа разбиваме жълтъците със захарта и щипка сол.Прибавяме млякото,настърганата лимонова кора.Прибавяме парченцата ябълка.Във форма с диаметър 24 см,намазана с мазнина изсипваме получената смес.Печем около 40 мин. на 180 градуса.Наръсваме готовия сладкиш с пудра захар и сервираме топъл или студен./превод от исп.сп."Cocina fácil"

Активен

ТАНЯ_70
Помощник-готвач
Публикации: 391

Лелеее,сега виждам, че съм чела и съм  спала! Без набухвател съм!
Че и нямам оправдание, не ми липсва добро зрение и с двете виждам идеално.
Моля шефа за прошка! flower
Активен
vesela
Гурман
Публикации: 2045

Лелеее,сега виждам, че съм чела и съм  спала! Без набухвател съм!
Че и нямам оправдание, не ми липсва добро зрение и с двете виждам идеално.
Моля шефа за прошка! flower
Танче и ти ли, заедно ще се срамуваме в ъгъла blush2
Активен
natalyna
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 1353
Първа флейта и втора цигулка

Страхотни рецепти мили дами и господа! Браво! thumbup

Ами и аз заради набухвателя не публикувам рецепта (и аз установих много късно). Така, че следващият път ще четем по-добре! Grin
Активен

www.natalyna.multiply.com

Мили потребители, преди да пуснете рецепта, преди да зададете въпрос, прочетете Правилата на форума и Важните съобщения - те са писани за Вашето удобство и по-лесно ориентиране!
di_ani
Гурман
Публикации: 1092

Страхотни идеи, изпълнения и снимки  flower

ТАНЯ_70,  vesela , предложенията са ви много оригинални, независимо от регламента . clapping clapping

Първото ми предложение, направено в началото на месеца:

Сладкиш с карамел и ябълки

Продукти:
125гр. масло
120 гр. захар
3 яйца
1 прах ванилия
4-5 изпечени ябълки
½ ч.л. канела
240 гр. брашно
10 гр. бакпулвер
крокант от 50 гр. счукани орехи и 60 гр. захар

Изпичат се ябълките /на едри парчета – аз ги пека в МВ за около 3 мин. , което зависи от сорта ябълка./. Изцежда се ако има сок, отделя се кората, намачкват се и ароматизират с канела.
Запичат се леко ореховите ядки /може за кратко в МВ/.
Прави се светъл карамел от 60 гр. захар и 1 с. л. вода, добавят се ядките и се разстила върху хартия за печене. След изстиване се надробява  – крокант.
Маслото се разбива със захарта до побеляване. Прибавят се един по един жълтъците, ванилията и брашното с бакпулвера.
Замесва се меко тесто.Върху хартия за печене се разточва 3/4 от тестото с големината на квадратна или правоъгълна тава, в която ще се пече. Прехвърля се /заедно с хартията/ в съда за печене. Отгоре се поставя ябълковото пюре и поръсва с кроканта.
Белтъците се разбиват на твърд сняг с 5-6 с.л. захар /по вкус/, 1 щ. сол и капка лимонов сок. Разстила се или шприцова / над ябълките. /снимката по-горе/
Останалата ¼ от тестото се доомесва с още брашно и като стане по-твърдо се поръсва върху белтъците / аз съм ги оформила като малки топченца/.
Пече се в умерена фурна до зачервяване на трохите и изпичане на тестото./ ефектът от шприцоването се позагубва/
Поръсва се с пудра захар. Сервира се охладен.

Рецептата е комбинирана, с основна идея от “Соленки, сладкиши, кремове” на Добрина Венкова

« Последна редакция: 28 Февруари 2008, 10:28:52 от di_ani » Активен

di_ani
Гурман
Публикации: 1092

За второто, потърсих много и успях да намеря рецепта аа популярния ябълков крамбъл с изискания набухвател: smile1

Шоколадов ябълков крамбъл

Продукти
3 ябълки не белени
1 1/2 ч. чаша брашно
1 1/2 ч. чаша овесени ядки
1 ч. чаша кафява захар
1 ч. чаша орехи
3 /4 чаша масло
½  – ¾ чаена лъжичка сода
1/4 чаена лъжичка сол
шоколад 100  гр. на парчета /използвала съм бял шоколад/

Подгрява се  фурната на 190 ° С.
Смесват се брашното, захарта, содата и солта. Заедно с маслото се правят “трохи”. Добавят се овесените ядки. Половината от сместа се поставя в тава /върху хария за печене/.
Останалата част се смесва с нарязаните орехи, ябълки и шоколад. Поръсва се над  основната и пече около 35 мин. до зачервяване.
Реже се след леко изстиване.

Моят вариант на изпълнение и оформление:
Ябълките се издълбават и запичат в МВ за около 3 мин.
С две трети от основната смес се оформят “тарталетки” в съдове за печене /застлани с ал. фолио или хартия за печене/.
Останалата една трета  се смесва с шоколад и ядки /избрала съм смес от бадеми, орехи и кокос/. Пълнят се издълбаните ябълки.
Сервират се с крем англез, сметана/сладолед и карамел.

Рецептата е от  earths-best-e-books - The Apple Recipes  - с много рецепти за ябълкови сладкиши smile1
« Последна редакция: 28 Февруари 2008, 11:44:09 от di_ani » Активен

kanela
Помощник-готвач
Публикации: 328

Пита с ябълков крем
Блат
100г разтопено краве масло
100г кафява захар
100г кисело мляко
1  яйце
3 ч л сусамов тахан
2 ч л бакпулвер
350-380г брашно
Крем
4 ябълки
40 г кр масло
6 с л захар
2 ч л канела
малко коняк или ром
50 г стафиди
Глазура
крем Оле ванилия
300 г прясно мляко
шоколадови стърготини

Разтопява се маслото и докато е още топло се смесва с кафявата захар исе бърка да се поразтвори прибавя се сусама,яйцето и киселото мляко с бакпулвера.
Брашно до меко тесто. Оформя се се в тава с диаметър 30 см ,като се повдига бордюр около 2 см  и се пече на 180 градуса.
В това време се приготвя крема .Ябълките ги надупчих и ги сложих в микровълновата в захлупен съд до омекване,като поизстинаха  ги издълбах и пасирах с вилица
В тиган разтопих маслото прибавих захарта да се карамелизира добавих ябълките канелата и ги задуших малко+рома и стафидите.
Върху изстиналия блат изсипах горещия крем.След като изстина сладкиша го залях с разбития крем с прясното мляко и наръсих с шоколадови стърготини.

Измислен от мен с налични продукти

* s.dki6 s iabalki.jpg (65.44 KB, 533x400 - видяно 64 пъти.)
Активен
petrina
Гурман
Публикации: 1285
обичащ ли - и невъзможното става възможно

WWW Ел. поща
Канелен-ябълков сладкиш

1 – ¾ ч.чаша захар
½ ч.чаша маргарин
1 ч.лъжица ванилия
¾ ч.чаша крема сирене/или извара/170гр.
2 яйца
1 – ½ ч.чаша брашно
1 – ½ ч.лъжица бакпулвер
¼ ч.лъжица сол
2 ч.лъжици канела
3 ч.чаши обелени и нарязани на парчета ябълки
Пудра захар

Загряваме фурната на 180гр.
Смесваме 1 -1/2 захар с маргарина, ванилията,крема сирене/изварата/, разбиваме добре.Прибавяме яйцата. Отделно смесваме брашното,бакпулвера и солта. Прибавяме брашнената смес към течната.
Смесваме ¼ захарта с канелата. 2 суп.лъжици от сместа омесваме с ябълките.Прибавяме ябълките към тестото, разбъркваме с дървена лъжица. Изливаме в 20 или 22 см. на маслена форма. Поръсваме отгоре останалата канелена смес. Печем за около 1 час. Изстудете и нарежете.
на мене 1 час печене ми беше много време,при мене стана за по малко
Да Ви е сладко!
източник: myrecipes

* DSC08811.jpg (116.01 KB, 638x425 - видяно 59 пъти.)

* DSC08817.jpg (76.25 KB, 529x420 - видяно 60 пъти.)
« Последна редакция: 28 Февруари 2008, 18:14:00 от petrina » Активен

radost.1955
Помощник-готвач
Публикации: 424

Ел. поща
Като гледам какви красоти показвате,малко ме е срам от моите предложения,но все пак ще пусна и аз няколко рецепти,защото са интересни според мен.Ето и първата:

ЯБЪЛКОВ ДЕСЕРТ С НИШЕСТЕН КРЕМ

ПРОДУКТИ:

200 гр безсолна извара
5  суп.лъж. прясно мляко
1 яйце
5 суп.лъж. олио
100 гр захар
1 пакетче бакпулвер
около 500 гр брашно -   за меко тесто
щипка сол
ванилия

Разбиваме с миксер изварата,захарта, яйцето,олиото,млякото,намаляваме оборотите и започваме да прибавяме пресятото с бакпулвера и солта брашно.Прибавяме и ванилията.След като се оформи на топка,изсипваме на плота и доизмесваме още малко.Тестото трябва да е меко и да може да се точи.Вземаме продълговата тавичка с размери 20/30 см,намазваме с маргарин или масло,прехвърляме разточеното тесто в тавичката,като издигаме от него около 2 см и по стените/става тавичка от тесто/.Около 700-800 гр ябълки обелваме,нарязваме на колелца или полумесеци и покриваме тестото плътно на два реда.Ябълките предварително сме ги объркали с 1-2 ч.л. кафява или обикновена захар.Между тях може да наръсим  и стафиди.Печем около 25 мин, или докато видим,че издигнатото тесто порозовее.Вадим от фурната и заливаме с крем от :

крем:
Два пакета пудинг на д-р Йоткер сваряваме с 600 гр мляко и 4-5 с.л.захар- става по-гъст крем.Аз ползвах ванилия и бадемов- в него имаше и ситни парченца бадеми.Към сварения крем прибавяме 2 с.л. грис и 2 белтъка разбити на сняг,като бъркаме енергично-става много пухкава смес.Може и да ароматизираме допълнително.Изсипваме крема върху изпечения сладкиш и връщаме във фурната само за 10-тина минути на горен реотан.

Десертът не е много сладък,но който обича по-сладко може да увеличи захарта в крема или ябълките да обърка с повече захар.На нас много ни хареса,но когато го правя друг път за много кратко ще задуша парчетата ябълки с малко масло или маргарин , захар  и лъжица ром в МВ.Охлаждам и редя върху тестото.
Правила съм така плънка за палачинки - много е вкусна.

Активен

Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!
neli75
Калфа
**
Публикации: 77

WWW Ел. поща
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,439.msg37456.html#msg37456
 а това е моето предложение
Активен

Страници: 1 2 [3] 4 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас (Модератори: Mariana G, sladka hapka, bordovsky) Тема: Месечно предизвикателство - ФЕВРУАРИ - ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Списание FEMA
BlackBoard Studio