Автор Тема: Месечно предизвикателство - ФЕВРУАРИ - ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ  (Прочетена 177351 пъти)

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2489
Браво на всички! Направили сте много хубави неща - кое от кое по-изкушаващи :thumbup:

Ето още едно предложение от мен:

Нормански ябълков сладкиш

300 г. масло
1 1/2 ч.ч. захар
4 яйца
1 1/2 ч.ч. брашно
80 г. натурално нишесте
2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. ябълкова ракия
ябълките от един компот
1 ч.л. канела
1 с.л. пудра захар

Ябълките се изваждат от компота и се оставят да се отцедят. Белтъците се разделят от жълтъците.
Маслото се разбива на пяна. Прибавя се захарта и се разбива, докато се разтвори. Прибавят се жълтиците и се разбърква добре. Брашното се смесва с бакпулвера и се слага при маслената смес. Разбърква се и се прибавя нишестето. Белтъците се разбиват на гъст сняг и се прибавят по малко, като се разбърква до получаването на хомогенна смес. Накрая се добавя и ракията. Тестото се сипва в намазана с масло и посипана с брашно тавичка и се заглажда отгоре. Ябълките се разпределят отгоре и се пече в загрята фурна на средно положение на скарата. Когато изстине, сладкишът се поръсва със смесените канела и захар.

Избрани рецепти - Десерти


 
« Последна редакция: 26 Февруари 2008, 22:09:10 от ilrai »

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1257
Ето една рецепта от свекърва ми. Макар че не обичам особено ябълки, този пай много ми харесва. Винаги когато ни идва на гости носи от него и макар че посещенията не винаги са приятни, сладкишът е супер  :P.

Ябълков пай

3-4 ябълки
3 яйца
3 с.л. хладка вода
1 1/2 ч. захар
2 ч. брашно
1 бакпулвер
ванилия (канела, карамфил)
малко начупени орехи
краве масло за намазване на тавата

Ябълките се обелват и се нарязват на малки парченца като за таратор. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, добавя се водата и пак се разбива. Слага се брашното лъжица по лъжица, предварително пресято с бакпулвера и ароматите. Сместа се изсипва в тавичка, обилно намазана с краве масло. Отгоре се поръсва с орехите. Слага се в студена фурна, пусната на 180-200C. Първите 15 мин. фурната не се отваря, после тавата се покрива с фолио, за да не прегори. Проверява се за готовност с клечка.

« Последна редакция: 17 Март 2008, 17:44:56 от sladka hapka »

kalina-sofia

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 146
Ето сладкиша на моята баба, който всички ние много обичаме:

2 яйца
1 непълна ч.ч. олио
1 непълна ч.ч. захар
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. бакпурвер
миризма и брашно за много меко тесто.

Освен това:
около 1 кг. ябълки, смесени с малко галета и захар

Сироп:
450 г. захар
400 гр. вода

От посочените продукти се омесва тесто, което разделяме на две части.Половината се изсипва в намазнена тавичка, като се разстила с мокри ръце, слагат се ябълките и се покриват с другата половина от тестото. Опича се и след като леко изстине, се полива със студения сироп. Сладкишът не бива да е напълно изситнал , но и не трябва да е горещ.

rumirenard

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 242
Кекс"Teddy" с ябълки (рецепта от Ню йорк таимс)

1 1/2 ч. ч. олио
3 яйца
2 ч. ч. захар
3 ч. ч. брашно
1 ч. л. канела
1 ч.л. бакпулвер
1 ч. л. ванилия
1/2 ч. л. индийско орехче
1/2 ч. л. сол
3 ч. ч. ябълки, обелени, нарязани на филиики(3-4 големи )
1/2 ч. чаша стафиди
1 ч. ч. орехи
Масло и брашно за кексовата форма.

Затоплете фурната до 190 градуса .
Pазбийте  яицата, олиото и захарта. Добавете постепенно останалите продукти и разбъркайте.
Печете за 1ч. и 15 мин

« Последна редакция: 28 Февруари 2008, 00:12:45 от rumirenard »
Rumi Renard

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2627
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
maksimalistkata много се радвам ,че Ви е харесал   :-*  благодаря ти
« Последна редакция: 27 Февруари 2008, 23:29:35 от petrina »

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1045
Ябълков сладкиш с лимон

Продукти: 4 ябълки,100 гр. брашно+1 равна чаена лъжичка бакпулвер,50 гр. захар,2 яйца,100 мл.прясно мляко/1/2 ч.чаша /,1 лимон, 1 с.л.пудра захар,1 щипка сол.
Подготовка и приготвяне: Нарязваме обелените ябълки на тънки парченца.Отделяме белтъците на яйцата от жълтъците.Разбиваме белтъците на сняг със щипка солВ голяма купа разбиваме жълтъците със захарта и щипка сол.Прибавяме млякото,настърганата лимонова кора.Прибавяме парченцата ябълка.Във форма с диаметър 24 см,намазана с мазнина изсипваме получената смес.Печем около 40 мин. на 180 градуса.Наръсваме готовия сладкиш с пудра захар и сервираме топъл или студен./превод от исп.сп."Cocina fácil"






ТАНЯ_70

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 693
Лелеее,сега виждам, че съм чела и съм  спала! Без набухвател съм!
Че и нямам оправдание, не ми липсва добро зрение и с двете виждам идеално.
Моля шефа за прошка! :flower:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Лелеее,сега виждам, че съм чела и съм  спала! Без набухвател съм!
Че и нямам оправдание, не ми липсва добро зрение и с двете виждам идеално.
Моля шефа за прошка! :flower:
Танче и ти ли, заедно ще се срамуваме в ъгъла :blush2:

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Страхотни рецепти мили дами и господа! Браво! :thumbup:

Ами и аз заради набухвателя не публикувам рецепта (и аз установих много късно). Така, че следващият път ще четем по-добре! ;D

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1729
Страхотни идеи, изпълнения и снимки  :flower:

ТАНЯ_70,  vesela , предложенията са ви много оригинални, независимо от регламента . :clapping: :clapping:

Първото ми предложение, направено в началото на месеца:

Сладкиш с карамел и ябълки



Продукти:
125гр. масло
120 гр. захар
3 яйца
1 прах ванилия
4-5 изпечени ябълки
½ ч.л. канела
240 гр. брашно
10 гр. бакпулвер
крокант от 50 гр. счукани орехи и 60 гр. захар

Изпичат се ябълките /на едри парчета – аз ги пека в МВ за около 3 мин. , което зависи от сорта ябълка./. Изцежда се ако има сок, отделя се кората, намачкват се и ароматизират с канела.
Запичат се леко ореховите ядки /може за кратко в МВ/.
Прави се светъл карамел от 60 гр. захар и 1 с. л. вода, добавят се ядките и се разстила върху хартия за печене. След изстиване се надробява  – крокант.
Маслото се разбива със захарта до побеляване. Прибавят се един по един жълтъците, ванилията и брашното с бакпулвера.
Замесва се меко тесто.Върху хартия за печене се разточва 3/4 от тестото с големината на квадратна или правоъгълна тава, в която ще се пече. Прехвърля се /заедно с хартията/ в съда за печене. Отгоре се поставя ябълковото пюре и поръсва с кроканта.
Белтъците се разбиват на твърд сняг с 5-6 с.л. захар /по вкус/, 1 щ. сол и капка лимонов сок. Разстила се или шприцова / над ябълките. /снимката по-горе/
Останалата ¼ от тестото се доомесва с още брашно и като стане по-твърдо се поръсва върху белтъците / аз съм ги оформила като малки топченца/.
Пече се в умерена фурна до зачервяване на трохите и изпичане на тестото./ ефектът от шприцоването се позагубва/
Поръсва се с пудра захар. Сервира се охладен.

Рецептата е комбинирана, с основна идея от “Соленки, сладкиши, кремове” на Добрина Венкова

« Последна редакция: 28 Февруари 2008, 11:28:52 от di_ani »

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1729
За второто, потърсих много и успях да намеря рецепта аа популярния ябълков крамбъл с изискания набухвател: :smile1:


Шоколадов ябълков крамбъл



Продукти
3 ябълки не белени
1 1/2 ч. чаша брашно
1 1/2 ч. чаша овесени ядки
1 ч. чаша кафява захар
1 ч. чаша орехи
3 /4 чаша масло
½  – ¾ чаена лъжичка сода
1/4 чаена лъжичка сол
шоколад 100  гр. на парчета /използвала съм бял шоколад/
 
Подгрява се  фурната на 190 ° С.
Смесват се брашното, захарта, содата и солта. Заедно с маслото се правят “трохи”. Добавят се овесените ядки. Половината от сместа се поставя в тава /върху хария за печене/.
Останалата част се смесва с нарязаните орехи, ябълки и шоколад. Поръсва се над  основната и пече около 35 мин. до зачервяване.
Реже се след леко изстиване.

Моят вариант на изпълнение и оформление:
Ябълките се издълбават и запичат в МВ за около 3 мин.
С две трети от основната смес се оформят “тарталетки” в съдове за печене /застлани с ал. фолио или хартия за печене/.
Останалата една трета  се смесва с шоколад и ядки /избрала съм смес от бадеми, орехи и кокос/. Пълнят се издълбаните ябълки.
Сервират се с крем англез, сметана/сладолед и карамел.

Рецептата е от  earths-best-e-books - The Apple Recipes  - с много рецепти за ябълкови сладкиши :smile1:
« Последна редакция: 28 Февруари 2008, 12:44:09 от di_ani »

kanela

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 398
        Пита с ябълков крем
Блат
100г разтопено краве масло
100г кафява захар
100г кисело мляко
1  яйце
3 ч л сусамов тахан
2 ч л бакпулвер
350-380г брашно
Крем
4 ябълки
40 г кр масло
6 с л захар
2 ч л канела
малко коняк или ром
50 г стафиди
Глазура
крем Оле ванилия
300 г прясно мляко
шоколадови стърготини

Разтопява се маслото и докато е още топло се смесва с кафявата захар исе бърка да се поразтвори прибавя се сусама,яйцето и киселото мляко с бакпулвера.
Брашно до меко тесто. Оформя се се в тава с диаметър 30 см ,като се повдига бордюр около 2 см  и се пече на 180 градуса.
В това време се приготвя крема .Ябълките ги надупчих и ги сложих в микровълновата в захлупен съд до омекване,като поизстинаха  ги издълбах и пасирах с вилица
В тиган разтопих маслото прибавих захарта да се карамелизира добавих ябълките канелата и ги задуших малко+рома и стафидите.
Върху изстиналия блат изсипах горещия крем.След като изстина сладкиша го залях с разбития крем с прясното мляко и наръсих с шоколадови стърготини.

Измислен от мен с налични продукти

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2627
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Канелен-ябълков сладкиш

1 – ¾ ч.чаша захар
½ ч.чаша маргарин
1 ч.лъжица ванилия
¾ ч.чаша крема сирене/или извара/170гр.
2 яйца
1 – ½ ч.чаша брашно
1 – ½ ч.лъжица бакпулвер
¼ ч.лъжица сол
2 ч.лъжици канела
3 ч.чаши обелени и нарязани на парчета ябълки
Пудра захар

Загряваме фурната на 180гр.
Смесваме 1 -1/2 захар с маргарина, ванилията,крема сирене/изварата/, разбиваме добре.Прибавяме яйцата. Отделно смесваме брашното,бакпулвера и солта. Прибавяме брашнената смес към течната.
Смесваме ¼ захарта с канелата. 2 суп.лъжици от сместа омесваме с ябълките.Прибавяме ябълките към тестото, разбъркваме с дървена лъжица. Изливаме в 20 или 22 см. на маслена форма. Поръсваме отгоре останалата канелена смес. Печем за около 1 час. Изстудете и нарежете.
на мене 1 час печене ми беше много време,при мене стана за по малко
Да Ви е сладко!
източник: myrecipes
« Последна редакция: 28 Февруари 2008, 19:14:00 от petrina »

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1458
Като гледам какви красоти показвате,малко ме е срам от моите предложения,но все пак ще пусна и аз няколко рецепти,защото са интересни според мен.Ето и първата:

              ЯБЪЛКОВ ДЕСЕРТ С НИШЕСТЕН КРЕМ

ПРОДУКТИ:

200 гр безсолна извара
5  суп.лъж. прясно мляко
1 яйце
5 суп.лъж. олио
100 гр захар
1 пакетче бакпулвер
около 500 гр брашно -   за меко тесто
щипка сол
ванилия

 Разбиваме с миксер изварата,захарта, яйцето,олиото,млякото,намаляваме оборотите и започваме да прибавяме пресятото с бакпулвера и солта брашно.Прибавяме и ванилията.След като се оформи на топка,изсипваме на плота и доизмесваме още малко.Тестото трябва да е меко и да може да се точи.Вземаме продълговата тавичка с размери 20/30 см,намазваме с маргарин или масло,прехвърляме разточеното тесто в тавичката,като издигаме от него около 2 см и по стените/става тавичка от тесто/.Около 700-800 гр ябълки обелваме,нарязваме на колелца или полумесеци и покриваме тестото плътно на два реда.Ябълките предварително сме ги объркали с 1-2 ч.л. кафява или обикновена захар.Между тях може да наръсим  и стафиди.Печем около 25 мин, или докато видим,че издигнатото тесто порозовее.Вадим от фурната и заливаме с крем от :

крем:
Два пакета пудинг на д-р Йоткер сваряваме с 600 гр мляко и 4-5 с.л.захар- става по-гъст крем.Аз ползвах ванилия и бадемов- в него имаше и ситни парченца бадеми.Към сварения крем прибавяме 2 с.л. грис и 2 белтъка разбити на сняг,като бъркаме енергично-става много пухкава смес.Може и да ароматизираме допълнително.Изсипваме крема върху изпечения сладкиш и връщаме във фурната само за 10-тина минути на горен реотан.

Десертът не е много сладък,но който обича по-сладко може да увеличи захарта в крема или ябълките да обърка с повече захар.На нас много ни хареса,но когато го правя друг път за много кратко ще задуша парчетата ябълки с малко масло или маргарин , захар  и лъжица ром в МВ.Охлаждам и редя върху тестото.
Правила съм така плънка за палачинки - много е вкусна.

Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!


 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

gurpcylk от Jasonomine
[19 Септември 2019, 01:12:43 ]


TubeDigger crack keygen for windows от Stevenlah
[18 Септември 2019, 12:15:01 ]


ocqoueuj от Jasonomine
[16 Септември 2019, 15:17:43 ]


Търся рецепта за едновремешните пасти от Charlessmoke
[12 Септември 2019, 19:53:10 ]


Заместител на вредни храни от podolCob
[22 Август 2019, 20:21:46 ]