Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
22 Ноември 2008, 09:13:54

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси Чат Чат ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас (Модератори: Mariana G, sladka hapka, bordovsky) Тема: Месечно предизвикателство - ФЕВРУАРИ - ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ « назад напред »
Страници: 1 [2] 3 4 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Месечно предизвикателство - ФЕВРУАРИ - ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ  (Прочетена 13939 пъти)
marabu
Administrator
Гурман
Публикации: 5657
Юлия

Ами аз като не мога да ги обърна нещата какво да правя сега. Издъних се и много се извинявам. Повече няма да правя така.

оправих ти нещата   smile1 важното да се забавляваме (макар и да четем условието по внимателно  wink1 )
Активен
пеполина
Гурман
Публикации: 1813

Ел. поща
Юлка, огромно благодаря Kiss
Активен

Tina-Rina
Главен Готвач
Публикации: 543

Ел. поща
   Ябълков сладкиш "Цвети"

1 пакет бисквити "Руен" или някакви кръгли бисквити
125 г масло
няколко ябълки
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. орехи

Маслото се разтопява в правоъгълна тавичка. Отгоре се нареждат бисквитите, а върху тях - обелените и нарязани на резени ябълки. Всичко това се залива със сместа от 3-те яйца, захарта, брашното и нарязаните орехи. Пече се на 180 градуса.
  Сладкишът е много бърз, ефектен и вкусен, нарекла съм го така, защото го знам от колежката ми Цвети.
Активен
vesela
Гурман
Публикации: 2045

Ау, ау, ау аз май най сгафих и чак сега виждам. Не стига че си пратих сладкиша още преди две седмици по погрешка, сега пък не съм дочела и за набухвателя - абе, проспала съм ги условията, то се видя. Моля да бъда извинена и опростена и обещавам вече да чета innocent Grin
Активен
marabu
Administrator
Гурман
Юлия

само ако е честна пионерска  Tongue
Активен
sladka hapka
Глобален Модератор
Гурман
Публикации: 3031

Ел. поща
То затова е "предизвикателство" - за да се съобразяваш с условията, с определените продукти, с начини за приготвяне на ястието... Като за начало задачите са лесни, но постепенно ще се усложняват, затова - внимавайте! В картинката!

А ето и моето предложение - отдавна изпитана стара рецепта, която получих от бавачката на сина ми.
Леля Стефка е невероятна жена и отлична кулинарка, от типа майсторки, които умеят от нищо - нещо да направят. Тя беше ходеща колекция от оригинални, лесни и най-важното - икономични рецепти. Леля Стефка се шегуваше, че този ябълков сладкиш е "пенсионерски", защото в него има само едно яйце. Така се води и в тефтера ми:

Пенсионерски сладкиш с ябълки

2 ч.ч. настъргани необелени ябълки (аз ги беля)
1 ч.ч. (200 г.) захар
3/4 ч.ч. олио
1/2 - 1 ч.ч. начукани на едро орехи
3 - 4 с.л. кисело мляко
1 яйце
канела (аз слакам 1 ч.л.)
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода бикарбонат - в киселото мляко (аз слагам бакпулвер)

От посочените продукти се забърква гъсто тесто, което се изсипва в средно голяма тавичка и се пече на 200*С.
Сервира се по желание наръсено с пудра захар, със сладолед или натюр.

Необелените ябълки придават на сладкиша специфичен вкус, но аз лично предпочитам да ги беля.
Пробвала съм рецептата с тиква, вместо с ябълки, получава се супер.

Като за конкурс, за пръв път сладкишът не се надигна както обикновено. Така че на снимката виждате една неуспешна версия на "Пенсионерския сладкиш"  smile1

* 192.jpg (27.96 KB, 400x262 - видяно 1781 пъти.)
Активен

МОЛЯ, СПАЗВАЙТЕ ПРАВИЛОТО ЗА ПУБЛИКУВАНЕ НА МАКСИМУМ 3 РЕЦЕПТИ ДНЕВНО!!

sladka hapka
Yoli
Гурман
Публикации: 1487

Ел. поща
                                                                                                                  Ябълкова пита с шоколад

Продукти:

220 гр. брашно
30 гр. какао
1/2 ч.л. бакпулвер
1 яйце
125 гр. пудра захар
125 гр. меко масло
1 ванилия
щипка сол

4 ябълки
3 яйца
40 гр. пудра захар
200 мл. течна сметана
100 гр. счукани орехи
100 гр. черен шоколад
100 мл. прясно мляко

Приготвяне:

Разбийте маслото и захарта на пухкав крем.Добавете ванилията и яйцето, като продължавате да разбивате.Пресейте заедно брашното, бакпулвера и какаото.Добавете ги към маслото и омесете меко тесто.

Разточете масленото тесто на тънък кръг, с 2-3 см. по-голям от формата, в която ще изпечете сладкиша.Пренесете го във формата за печене, така, че да се получи борд от 2-3 см.Надупчете с вилица тестото и плътно го наръсете със счуканите орехи.

Обелете ябълките и ги нарежете на резанчета.Подредете ги ветрило-образно върху орехите.

Разбийте яйцата със захарта и добавете сметаната.Изсипете сместа върху ябълките и изпечете сладкиша в предварително загрята на 170 * фурна.

Подгрейте прясното мляко и изсипете в него шоколада, нарязан на дребни парченца.Разбъркайте, докато се получи гладък крем.

Залейте изстудената ябълкова пита с шоколадовия крем.

*Рецептата е комбинирана от различни рецепти.

* DSC03474 copy.jpg (71.26 KB, 400x300 - видяно 4223 пъти.)
« Последна редакция: 25 Февруари 2008, 23:40:50 от Yoli » Активен

Tonito
Помощник-готвач
Публикации: 445

И аз си написах  домашното...  Tongue
Предлагам една моя измислица, нарекох я

Сладкиш с ябълков крем

За блата:                                                                           За ябълковия крем:

1ч.ч. брашно,                                                                      2 големи ябълки,
2 ч.л. бакпулвер,                                                                 1/2 ч.ч. захар,
6 с.л. захар                                                                         400г. заквасена сметана,
ромова есенция,                                                                  1 пак. желатин + 6 с.л. за разтварянето му
4 с.л. какао,                                                                        1 оп. чаени бисквити с орехи,
1 ч.ч. прясно мляко,                                                            канела, на вкус
 щипка сол

Още:         1 оп. какаови бисквити,
                  1 п. крем-ванилия "Paradise" на " Dr.Oetker",
                   200 мл. прясно мляко 

. Смесих съставките за блата - първо сухите, после добавих млякото. Изпекох го във форма, с падащи стени. На 170 С, за около 20 мин.
. Нарязаните ябълки поръсих с малко захар и сложих в МФ за 10 мин.
. Готовите ябълки пасирах и ги добавих към сметаната, натрошените бисквити и канелата.
. Разтопих желатина с прясното мляко и го сложих в ябълково-сметановата смес.
. Ябълковият крем изсипах върху вече изстиналия блат.
. Върху този крем поръсих смлените какаови бисквити.
. Най- отгоре залях с готовия крем на "Dr.Oetker"

Оставих го една нощ в хладилник. Това е!
* Бях предвидила да сложа в блата и 1 яйце, но го забравих!  slap Заначи и този сладкиш може да бъде приобщен към пенсионерските рецепти...  Grin

* P2260021.JPG (44.79 KB, 480x360 - видяно 66 пъти.)
« Последна редакция: 26 Февруари 2008, 16:07:47 от Tonito » Активен

vesela
Гурман
Публикации: 2045

Йоли, Тони, чудесни са yahoo
Активен
Pokcu
Чирак
*
Публикации: 2

Ел. поща
Време беше и за моята първа публикация във форума blush2 Чета ви от доста време и всички сте страхотни wub
Аз не съм голяма готвачка,но вкъщи често правя този ябълков сладкиш-много вкусен и лесен и върви супер със следобедното кафе  thumbup :

Продукти::
1 ч.ч. захар
1 с.л. оцет
1 ч.л. сода
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио
натрошени орехи
6-7-8 ябълки(зависи от размера;по-вкусно е с по-кисел сорт)

Приготвяне::
Ябълките се обелват и нарязват на малки кубчета.Поръсват се със захарта и се оставят да престоят една нощ.Прави се мес от сока от ябълките,образувал се през нощта,оцета,содата,брашното и олиото.Сместа се разбърква с ябълките и се пече на 200 градуса.Поръсва се обилно с пудра захар преди да се поднесе.
Дано ви хареса! innocent
« Последна редакция: 26 Февруари 2008, 11:12:38 от Pokcu » Активен
marabu
Administrator
Гурман
Юлия

Pokcu честито кръщение  Roll Eyes А между другото освен сока ябълките ще потъмнея нали ?
Активен
Capricce
Помощник-готвач
Публикации: 390
Нужни са... малко положително отношение и кураж!!!

........ А между другото освен сока ябълките ще потъмнея нали ?

marabu, точно това си помислих и аз когато прочетох преди малко рецептата.Аз също предполагам , че ще потъмнеят.......освен ако не се поръсят с лимонов сок.....?   Roll Eyes   Нека Роксu каже  , защото може да се пробва  smile1
« Последна редакция: 26 Февруари 2008, 11:48:37 от Capricce » Активен

Готви с душа, яж с удоволствие !!!

МОЯТ АЛБУМ
Pokcu
Чирак
*
Публикации: 2

Ел. поща
ами да,попринцип потъмяват,но ако това ви притеснява наистина както е казала Capricce могатда е поръсят с лимонов сок.И все пак ако са по-кисели ябълките да не се прекалява много с лимона,за да не стане много кисело  Grin
Активен
petrina
Гурман
Публикации: 1285
обичащ ли - и невъзможното става възможно

WWW Ел. поща
ето нещо съвем простичко което забърках днес

Ябълков сладкиш с шоколадов чипс

2 ч.чаши брашно
1 ч.лъжица сода
½ ч.лъжица сол
1 - ½  ч.чаша захар
3 суп.лъжици какао
½ ч.чаша маргарин
1 яйце
½ ч.лъжица канела
2 ч.чаши нарязани на кубчета ябълки
½ ч.чаша кисело мляко

за  отгоре:
1 ч.чаша накълцани орехи
 1 ч.чаша шоколадов чипс или 100гр шоколад натрошен

Смесваме брашното,захарта, содата,какаото и солата.
Смесваме яйцето,маргарина, млякото.  Прибавяме брашнената смес към яйчената и смесваме добре. Най-накрая прибавяме ябълките/разбъркани предварително с канелата/, разбъркваме с дървена лъжица. Изсипваме сместа в на маслена тава, смесваме орехите и шоколадовия чипс, поръсваме отгоре. Печем в загрята фурна на 180 за 30-35 мин. или проверяваме сладкиша с клечка. Изчакайте да изстине и разрежете на парчета.
Невероятен вкус, аз сложих и 100гр. разтопен шокалад към яйчената смес мммммммм много вкусен.

* DSC08774.jpg (62.35 KB, 450x289 - видяно 54 пъти.)

* DSC08775.jpg (75.42 KB, 450x338 - видяно 53 пъти.)
« Последна редакция: 26 Февруари 2008, 19:02:51 от petrina » Активен

maksimalistkata
Помощник-готвач
Публикации: 445
главен сладкар

Ел. поща
 thumbup Петрина,  ябълковия сладкиш с крема сирене отгоре е невероятен на вкус, току-що го извадих от фурната и още топъл го почнахме, така ухаеше вкусно , поздравления за рецептата  air_kiss  swoon
Активен
Страници: 1 [2] 3 4 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас (Модератори: Mariana G, sladka hapka, bordovsky) Тема: Месечно предизвикателство - ФЕВРУАРИ - ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Списание FEMA
BlackBoard Studio