Автор Тема: Месечно предизвикателство - ФЕВРУАРИ - ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ  (Прочетена 150869 пъти)

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2398
"...Ябълки – любимият й плод, обича го във всичките му метаморфози – розовите цветчета на ябълковото дърво, ябълков сладкиш с канела, ябълков чай, ябълково вино ..."

 :exclaim:- Рецепта с коментар
 :icon_idea: - Рецепта с фотография

стр. 1

Ябълков сладкиш с  крема сирене - petrina :icon_idea:

Пай с ябълки от Масачузетс  - vesela :icon_idea:

Лесен сладкиш с ябълки - bordovsky :icon_idea:

ЯБЪЛКОВА ТАРТА - Леля Ог

ЯБЪЛКОВА ПИТА - Леля Ог

Сладкиш с ябълки и бисквити - ilrai :icon_idea:

Ябълков сладкиш в маслена чашка - ТАНЯ_70 :icon_idea:

Карамелизиран десерт с ябълки - пеполина :icon_idea:

Палачинкови вързопчета с плънка от ябълки - пеполина :icon_idea:

Мъфини с ябълки - marabu :icon_idea:

Мини кексчета с ябълка и банан - aniyon :icon_idea:

стр. 2

Ябълков сладкиш "Цвети" - Tina-Rina :icon_idea:

Пенсионерски сладкиш с ябълки - sladka hapka :icon_idea:

Ябълкова пита с шоколад - Yoli :icon_idea:

Сладкиш с ябълков крем - Tonito :icon_idea:

Ябълков сладкиш - Pokcu

Ябълков сладкиш с шоколадов чипс - petrina :icon_idea:

стр. 3

Нормански ябълков сладкиш - ilrai :icon_idea:

Ябълков пай - petty :icon_idea:

Кладкиша на моята баба - kalina-sofia

Кекс с ябълки - rumirenard

Ябълков сладкиш с лимон - gaby_s :icon_idea:

Сладкиш с карамел и ябълки - di_ani :icon_idea:

Шоколадов ябълков крамбъл - di_ani :icon_idea:

Пита с ябълков крем - kanela :icon_idea:

Канелен ябълков сладкиш - petrina :icon_idea:

Ябълков десерт с нишестен крем - radost.1955 :icon_idea:

Сладкиш с пьржени карамелизирани ябьлки - bambinkamalinka:icon_idea:

« Последна редакция: 17 Март 2008, 16:47:35 от sladka hapka »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Ябълков сладкиш с  крема сирене

1/8 ч.чаша олио
1 – ¾ ч.чаша брашно
1 яйце
½ ч.чаша захар
1/3 ч.чаша прясно мляко
1/8 ч.чаша кисело мляко
½ ч.лъжица канела
1 ч.лъжици бакпулвер
½ ч.чаша смлени орехи
1 ч.чаша нарязани на малки кубчета ябълки

За глазурата:
300гр. крема сирене
½ ч.чаша захар
2 яйца
1.ч.лъжица ванилия
½ ч.чаша начукани орехи./ за поръсване отгоре/

Загряваме фурната на 180 гр.
Смесваме си продуктите за глазурата.Разбиваме крема сиренето с захарта, яйцата и ванилията. Оставяме на страни.
Подготвяме си тавичка 33/22см., намасляваме.
Разбиваме олиото, яйцето, прясното мляко, киселото мляко и захарта. Прибавяме към тях брашното която предварителни сме смесели с бакпулвера и канелата. След като смесим добре двете смеси добавяме ябълките, разбъркваме с дървена лъжица, прибавяме и орехите, разбъркваме. Изливаме така подготвената смес в тавичка, разнасяме равномерно на всякъде. Отгоре нанасяме подготвената смес с крема сиренето, поръсваме с орехите и печем за 20-15 мин. Оставяме да изтине 15 мин и режим на парченца.
Невероятно мек, топящ се в устата. Може да замените кремата сирене с извара, но трябва да разбиете хубаво.  :thumbup:
Рецептата е комбинация от 2 рецепти, които съчетах. :smile1:
« Последна редакция: 25 Февруари 2008, 06:47:34 от petrina »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8295
  • Ах, морето...
Ау, Петринке ранобудна, изпревари ме :P

Пай с ябълки от Масачузетс
/рецептата е от един сайт, май беше "Кулинар", но не съм сигурна - благодаря на автора - чудесна е!/

Продукти:
250 гр. масло
350 гр. брашно
1 яйце
1ч.л. оцет
канела
1/2 ч.ч. захар
1,5 кг. ябълки

Приготвяне:
Омесва се тесто от брашното, размекнатото масло и 2с.л. вода /аз сложих повече на око/, 1 яйце и оцета.
Тестото се разделя на две.
Ябълките се обелват, почистват и нарязват на кубчета. Объркват се със захарта, канела и 2 с.л. брашно.
Разточват се две кори от тестото. Едната се слага в малка тавичка, така че да излиза отстрани, за да се прехлупи с горната. Изсипват се ябълките на голям куп. Покрива се с втората кора и се подпъхва върху долната или се прищипват. Украсява се с изрязана от тестото ябълка и листенца. Като се позапече се намазва с разбит жълтък и се поръсва с кристална захар. Отново се допича до красив цвят.
Тавичката трябва да е малка и най-добре алуминиева, за да се получи висок пай. Не се подмазва.
Приятен апетит и дано ви хареса.


Нямам спомен да съм срещала подобна рецепта във форума, но ако все пак има, моля модераторите да преценят

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5569
Ех, Веси, успа се  :P
Щеше да се зареждаш посред нощ пред компа.......нищо де. :thumbup:

Аз обаче съм кавалер и те изчаках ...... вече мога да си покажа сладкишчето:

                        Лесен сладкиш с ябълки

1 чаша (от 200 мл.) брашно - грахам
1,1/2 чаши брашно тип 500
100 мл. зехтин
3 - 4 ябълки
3 яйца
1 чаша млени орехови ядки
2 ч.л. течен подсладител "Суитли-ултра"
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 бакпулвер
1 флаконче есенция ром
щипка сол



Яйцата се разбиват заедно със солта до побеляване. Ябълките се обелват, настъргват на средно ренде и се добавят при яйцата. Слагат се и орехите, зехтина, подсладителя, есенцията. След разбъркване се добавят пресятите брашна, заедно със содата и бакпулвера. Тестото се разбърква внимателно в една посока и се изсипва в намаслена форма за кекс. Пече се в предварително загряла фурна на 170 градуса около 40 минути, до зачервяване. Проверява се дали е изпечен с тънка пръчица (аз ползвам бамбуково шишче), ако излиза суха - значи е готов. Няколко минути след изваждане от фурната се освобождава от формата.


   
« Последна редакция: 25 Февруари 2008, 16:07:49 от bordovsky »

Леля Ог

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1029
ЯБЪЛКОВА ТАРТА

ПРОДУКТИ:
3 яйца
1 1/2 чаена чаша захар
5 супени лъжици кисело мляко
1 бакпулвер
1 1/2 чаени чаши брашно 1 пакетче масло (напълно омекнало)
3-4 ябълки
2 ванилии

ПРИГОТВЯНЕ:
Разбиват се яйцата и захарта. Добавя се маслото  , млякото , брашното , пресято с бакпулвера , ванилията и щипка сол.Получава се кексово тесто. Изсипва се в тава , намазана с масло и поръсена с брашно. Отгорв се нареждат керемидообразно нарязани на тънки резенчета ябълки. Пече се в предварително загрята фурна на 180'.
След изпичане се ръси с пудра захар.

Това е много лек и красив сладкиш , липсата на канела го прави различен на вкус от обичайните ябълкови пити.
« Последна редакция: 25 Февруари 2008, 08:51:20 от Леля Ог »

Леля Ог

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1029
ЯБЪЛКОВА ПИТА
(супер много лесна ;D)

ПРОДУКТИ:
1 ЧАЕНА ЧАША ЗАХАР
1 ЧАЕНА ЧАША ОЛИО
1 ЧАЕНА ЧАША КИСЕЛО МЛЯКО
2 1/2 ЧАЕНИ ЧАШИ БРАШНО
1 ЧАЕНА ЛЪЖИЧКА СОДА БИКАРБОНАТ
1 ЧАЕНА ЛЪЖИЧКА КАНЕЛА
3-4 ЯБЪЛКИ , НАРЯЗАНИ НА КУБЧЕТА
1 ЧАЕНА ЧАША НАРЯЗАНИ ОРЕХИ

ПРИГОТВЯНЕ:
ВСИЧКИ ПРОДУКТИ СЕ ОБЪРКВАТ С ЛЪЖИЦА , НЕ Е НЕОБХОДИМ МИКСЕР.ИЗСИПВА СЕ В ТАВА , НАМАЗАНА С МАСЛО И ПОРЪСЕНА С БРАШНО. ВМЕСТО ОЛИО МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА СЪЩОТО КОЛИЧЕСТВО ПАЛМОВО МАСЛО.ОТГОРЕ ПРЕДИ ПЕЧЕНЕТО СЕ РЪСЯТ ОРЕХИ. ПЕЧЕ СЕ В ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАТОПЛЕНА ФУРНА НА 180'

P.s : Нямам снимки на сладкишите , ама при моите фотографски умения това определено е плюс ::)
« Последна редакция: 25 Февруари 2008, 08:52:28 от Леля Ог »

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2473
Сладкиш с ябълки и бисквити


5 яйца
1 ½ ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. захар
3 настъргани ябълки
70 гр.краве масло
1 пакет чаени бисквити
1 ванилия

Бисквитите се натрошават . Маслото се разбива  със захарта и се добавят яйцата едно по едно. Брашното се смесва с бакпулвера и се добавя. Към сместта се прибавят ябълките, бисквитите  и ванилията. Разбърква се добре и се изсипва в намаслена и набрашнена тавичка. Пече се в предварително загрята фурна.

ТАНЯ_70

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 693
                Ябълков сладкиш в маслена чашка

продукти за масленото тесто:
            150 гр масло
            3 с.л. прясно мляко
            1/2 ч.ч. пудра захар
            300 гр брашно
            2 ванилии

за плънката:
           3 белтъка
           1 и 1/2 ч.ч.смлени орехи
           5 с.л. брашно
           1 ч.ч.захар
           2 настъргани ябълки
           1ч.л.канела

начин на приготвяне:
      От продуктите за  тестото се омесва маслено тесто и престоява за 1/2 час.
      Белтъците и захарта се разбиват на сняг.Прибавя се брашното и съвсем леко се разбърква.Добавят се и настърганите ябълки,орехи и канелата.
Върху намаслени формички за малки кексчета се разстила масленото тесто /  като чашки/ и се пълнят с плънката.
Пече се в предварително загрята умерена фурна около 30 - 35 минути.
           
« Последна редакция: 25 Февруари 2008, 09:34:40 от ТАНЯ_70 »

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3616
Ето едно предложение и от мен за месечното предизвикателство.

Карамелизиран десерт с ябълки

За тестото:
5 яйца
150 мл. олио
330 гр. брашно
300 гр. захар
1 пакетче бакпулвер

За карамела:
100 гр. захар
40 гр. масло

За плънката:
400 гр. ябълки
150 гр. орехи - счукани
канела

 В тавичка или електрическа тенджера се карамелизира захарта. След изстиване и втвърдяване на карамела се настъргва по цялото дъно маслото. Върху него във формата на цвете се нареждат обелените и нарязани на полумесеци ябълки, поръсват се с канела.  Върху тях се поръсват част от орехите, а отгоре се изсипва половината от тестото. Върху него се нарежда пак пласт ябълки, пак канела, поръсват се останалите орехи и отгоре се изсипва останалото тесто. Пече се в умерена фурна. След като изстине, сладкишът се обръща и карамелизираната част с ябълките остава отгоре.



Източник: кн. "Десерти" изд. Земиздат
« Последна редакция: 25 Февруари 2008, 17:31:07 от marabu »

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3616
А ето и още нещо, което много ни хареса.


Палачинкови вързопчета с плънка от ябълки

За палачинките:

250 гр. брашно
0,5 литра прясно мляко
3 - 4 яйца
2 щипки сол
1 с.л. пудра захар
1 пакетче ванилия
1 с.л. олио
20 гр. разтопено масло

За пълнежа:
3 - 4 ябълки
2 - 3 с.л. захар
канела на вкус
около 20 гр. масло
сок от портокал
смлени орехи

  Палачинките:


  Брашното се слага в дълбок съд. Прави се кладенче и в него се изсипват яйцата, разбити предварително. Сипва се бавно половината мляко, бие се 2 - 3 минути, за да се получи гладка смес. Прибавя се солта, олиото, разтопеното масло, пудрата захар и ванилията. Изсипва се втората половина от млякото. Похлупва се сместа и се оставя да постои така поне 1/2 час, а може и 1 час на стайна температура. След това се пържат палачинки по стандартния начин, като изпечени всяка една се намазва с масло.

 Плънката:


  Ябълките се обелват, изчистват от семенниците и се нарязват на кубчета. В тенджерка се слага маслото да се разтопи и се прибавят ябълковите кубчета, захарта, канелата и се задушават на слаб огън, докато ябълките поомекнат и започнат да се разкашкват. Тогава се прибавя и сока от портокал и смлените орех. Задушава се още съвсем мъничко и плънката е готова. Оставя се да изстине.

  След като плънката е изстинала се взема една палачинка, в средата се слага с лъжичка от плънката с ябълките и краищата се повдигат и се връзват като вързопче("бохча"). За връзване аз използвах едни дълги желирани пръчици.
 Получи се много вкусен и ефектен десерт.


 Рецептата за палачинките е взета от нета, но не съм отбелязала от къде е.
 Плънката си я правих по наш вкус и сложих вътре всичко, което ми се стори, че ще си подхожда като вкус. Получи се наистина много нежено вкусово усещане.


« Последна редакция: 25 Февруари 2008, 17:32:24 от marabu »

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19165
  • Юлия
Ще помоля всички участници в Месечно предизвикателство да прочетат отново условията на задачата

Тук виждам страхотни нещата, но не са спазени няколко условия

1. Снимките + рецпети трябва да са сложени в темата (това е идеята да бъдат в една тема.. а не да се разхождаме  по др теми след това) - в личните теми поставете линкове към тази тема (а не обратното)

2.  В условията споменат НАБУХВАТЕЛ - рецептите без набухвател са излишни

и понеже отчета по Месечно предизвикателство е започнал ще помоля др месец в новото Месечно предизвикателство да се спазват условията   :smile1:

Благодаря Ви  :exclaim:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5569
1. Снимките + рецпети трябва да са сложени в темата (това е идеята да бъдат в една тема.. а не да се разхождаме  по др теми след това) - в личните теми поставете линкове към тази тема (а не обратното)
И аз съм (бях де) от недогледалите, ала нещата са поправими, обърнах местата  :innocent:

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19165
  • Юлия
Благодаря Жоро   :smile1:

Мъфини с ябълки




210 г брашно
90 г финни овесени ядки
120 г кафява захар
1 1/2 ч л бакпулвер
1/2 ч л сода
1/2 ч л сол
1/2 ч л канела

60 мл прясно мляко
2 с л олио
1 ч л ванилова есенция
250 г кисело мляко
1 яйце

375 г настъргани ябълки


. Фурната се загрява на 200С.
. Форма за мъфините се намаслява.
. В голяма купа се смесват сухите продукти (от брашното до канелата).
. С вилица се разбъркват течните продукти (от прясното мляко до яйцето) в друга купа.
. Ябълките се обелват и се настъргват на едро ренде (за да не потъмнеят, може да се добави малко лимонов сок.
. Настърганите ябълки се поставят върху няколко листа кухненско руло и се изстисква (трябва да останат леко влажни).
. Мокрите продукти се изсипват върху сухите и се разбъркват с дървена лъжица 10-15 пъти.
. Прибавят се ябълките и се разбъркват внимателно.
. С помощта на лъжица се тестот се разпределя по  формите.
. Пекат се 20 минути или до готовност.
. Веднага се изваждат от формата и се оставят да изстинат до стайна температура върху метална решетка.


източник : Ayn

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3616
Ами аз като не мога да ги обърна нещата какво да правя сега. Издъних се и много се извинявам. Повече няма да правя така.

aniyon

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 795
Мини кексчета с ябълка и банан

3 чаши брашно /1чаша = 110гр /
3 яйца
2 чаши захар
1 чаша кисело мляко
50 гр масло
1 бакпулвер
½ к. л индийско орехче
½ ч . л. канела
5 с. л какао на прах
1 банан и 1 ябълка /обелена , изчистена /, нарязани на кубчета

Разбиваме яйцата, млякото, захарта и маслото. Пресяваме брашното с балпулвера, канелата, инд. орехче и какаото.Прибавяме постепенно в мократа смес и бъркаме до получаване на еднородна смес./ трябва да се получи малко по- гъста от обикновено кексовата смес/.Нарязаните плодове прибавяме, разбъркваме и изсипваме в малки кексови формички, предварително намазани и набрашнени. Печем на средно ниво, на 170 градуса  - 35 мин.
« Последна редакция: 25 Февруари 2008, 20:32:11 от aniyon »
Мога всичко, стига да поискам!
РЕЦЕПТИ Фитнес треньор

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • nikolaika: ko stava
    23 Октомври 2014, 17:06:45
  • KrokozabYl: Дзвер, ослюнчих са направо пък!!! Ай отивам да търся нещо за ядене... не ви е срам значи
    15 Октомври 2014, 11:35:30
  • pep-4o: ре  :smile1:
    11 Октомври 2014, 21:16:47
  • Mariana G: ми :blush2:
    10 Октомври 2014, 17:10:37
  • vesela: ха-ха
    10 Октомври 2014, 15:57:19
  • vesela: не тук - а в отчетната
    10 Октомври 2014, 15:56:53
  • vesela: Марианка
    10 Октомври 2014, 15:56:42
  • Mariana G: Ми няма вече, всичко си изядох  :angel:
    10 Октомври 2014, 15:08:03
  • pep-4o: Миме,  останах а ли с кариди за днес?
    10 Октомври 2014, 14:06:33
  • marabu: Мимеее идва у вас
    10 Октомври 2014, 12:04:15
  • marabu: ооо Ама квкви са тези скариди :-)
    10 Октомври 2014, 12:04:10
  • Mariana G: Приятен апетит на вас!  :smile1:
    09 Октомври 2014, 18:22:58
  • Mariana G: и сладолееед  :smile1:
    09 Октомври 2014, 18:22:17
  • Mariana G: Аз съм на скаридки и супа минестроне  :smile1:
    09 Октомври 2014, 18:21:39
  • blqsak: таратор
    09 Октомври 2014, 18:13:47
  • pep-4o: хайде, какво ще вечеряме днес :)
    09 Октомври 2014, 17:12:23
  • pep-4o: :nyam: :nyam:
    09 Октомври 2014, 17:12:17
  • pep-4o: що така, Кро?
    02 Октомври 2014, 22:19:43
  • KrokozabYl: гаден ден!
    02 Октомври 2014, 12:41:42
  • pep-4o: :wacko2:+
    01 Октомври 2014, 22:19:18
  • pep-4o: Наздраве, Кро, добре върви мача!
    01 Октомври 2014, 21:35:07
  • KrokozabYl: аз ще гледам мач, само сега си избирам мезето  :P
    01 Октомври 2014, 16:03:07
  • KrokozabYl: 199 - Гарванът :)
    01 Октомври 2014, 15:59:12
  • Dyke: как не се сетих, да си потъря билети за театър тази вечер!....
    01 Октомври 2014, 15:25:46
  • KrokozabYl: ще я замъкнем на сила, ако трябва де, че да вика хихихих
    01 Октомври 2014, 14:15:25
  • pep-4o: :warning2:
    01 Октомври 2014, 14:00:26
  • pep-4o: вярно, там ще да са. Ама малко ми етрудно да си представя ВЕси примерно там
    01 Октомври 2014, 14:00:12
  • KrokozabYl: другите сигурно са на опашка за мача  ;D
    01 Октомври 2014, 12:14:07
  • KrokozabYl: май сме само двечките
    01 Октомври 2014, 12:13:22
  • pep-4o: ;D
    01 Октомври 2014, 12:05:07

* Последното от форума

Re: Първата ми официална статия от dove
[Днес в 14:17:24]


Re: Алтъагадж или едно кратко бягство от Баку... от Aura
[Днес в 05:51:57]


Re: Алтъагадж или едно кратко бягство от Баку... от GolemDZVER
[24 Октомври 2014, 22:53:16 ]


Re: Закуски разнообразни за майстори разни - 3 от GolemDZVER
[24 Октомври 2014, 22:50:58 ]


Re: Закуски разнообразни за майстори разни - 3 от pep-4o
[24 Октомври 2014, 21:10:56 ]


Алтъагадж или едно кратко бягство от Баку... от Aura
[24 Октомври 2014, 20:01:39 ]


Re: Асоциации- продължение от GolemDZVER
[24 Октомври 2014, 18:34:18 ]


Re: Игра с думи от GolemDZVER
[24 Октомври 2014, 18:33:32 ]


Re: Кой какви ги сготви през октомври! от GolemDZVER
[24 Октомври 2014, 18:11:44 ]


Re: Закуски разнообразни за майстори разни - 3 от GolemDZVER
[24 Октомври 2014, 18:05:35 ]


Re: Първата ми официална статия от Aura
[24 Октомври 2014, 17:26:34 ]


Re: Първата ми официална статия от pep-4o
[24 Октомври 2014, 14:59:38 ]


Re: Игра с думи от ceckavd
[24 Октомври 2014, 14:51:26 ]


Re: Пляс, пляс педалите.... водно колело :) от marabu
[24 Октомври 2014, 14:01:13 ]


Re: Пляс, пляс педалите.... водно колело :) от KrokozabYl
[24 Октомври 2014, 13:50:41 ]


Re: Първата ми официална статия от Aura
[24 Октомври 2014, 13:40:50 ]


Re: Първата ми официална статия от Aura
[24 Октомври 2014, 13:40:23 ]


Re: Първата ми официална статия от Aura
[24 Октомври 2014, 13:38:35 ]


Re: Първата ми официална статия от Aura
[24 Октомври 2014, 13:29:59 ]


Re: Първата ми официална статия от Aura
[24 Октомври 2014, 13:25:19 ]