(Трудно ми е да убедя половинката, че има аспержи не само през май )
При нас по магазинете има през цялата година, но не знам в БГ как е? Може и да не чакаш за аспержи, напълни го с други зеленчуци, вкуса идва най-вече от бекона, горчицата и подправките.
Танита, благодарско за рецептата за козунак, още миналата година правих по нея, но тогава не се подвизавах във форума /нямах смелост да пиша сред толкова майсторки/ тази година отново ще сме по тази рецепта, страхотни са просто /моите са малко попрепечени, че за да осигуря втасването включвам фурната да работи и ги държа отгоре на плота на печката,и после фурната ги грабва бързичко, ако ми кажете и как точно да си осигуря топло извън този мой метод, цена няма да имате /
И тук да кажа че са ти чудесни козунаците. Някои печки поддържат такава ниска температура за втасване, но ако не ти е такава печката това с отворената фурна е най-удачно.
Мисля, че става въпрос по скоро за предпочитание към свежи сезонни зеленчуци, когато човек може да се отбие в някоя селска фема и да си купи. Иначе на магазина ги продават във всякаква форма . Но харесвам именно тази комбинация, която ти си направила и искам да опитам нея
Танечка - канеления ти сладкиш се оказа едновременно и вкусен и лесен, направих го буквално за 5 минути, за толкова беше и изяден
Много се радвам, Веси! И у нас е така, той е точно по вкуса на децата и свършва веднагически. Първия път веднага забърках втори , но не им правя често, че не им е полезно толкова сладко.
300г пилешки гърди 500г картофи, обелени 6ч.ч вода 1с.л зехтин 1ч.ч лук, нарязан на ситно 2 моркова, нарязани на малки парченца 1ч.ч нарязани на ситно стебла целина 3с.л нарязан на ситно магданоз Сол и черен пипер на вкус
Сварете пилешките гърди и картофите в подсолена вода. Извадете сварените картофи и намачкайте с преса за картофено пюре или пасирайте с блендер или пасатор. Извадете пилешките гърди и нарежете на малки парченца. Прецедете получения бульон. В тенджера загрейте зехтина, прибавете лука, морковите и целината. Добавете и 1-2 с.л вода, покрийте с капак и задушете за 5 минути, като от време на време, разбърквате зеленчуците. Прибавете пасираните картофи и 4ч.ч от прецедения бульон. Бъркайте, докато бульона и картофеното пюре се омешат добре.(Може да добавите още малко бульон, ако ви се стори много гъста супата) Покрийте с капак, доведето до кипване и оставете супата да ври 10 минути. Прибавете нарязаните пилешки гърди, магданоза, сол и черен пипер на вкус и оставете за още 5 минути на огъня, или докато омекнат напълно зеленчуците. При поднасянето може да се поръси с още нарязан на ситно магданоз.
« Последна редакция: 27 Март 2009, 07:15:22 от tanita »
Тесто: 1 и 1/2ч.ч прясно мляко, стайна температура 1 жълтък 2с.л олио 2с.л захар 1ч.л сал Около 4 и 1/4ч.ч брашно 2ч.л суха мая
За намазване: 1 белтък
За овалване: 120г масло 1ч.ч захар 1ч.л канела
Пресейте брашното. Продуктите за тестото се замесват на ръка или в машина за хляб. Оставя се да втаса тестото. Втасалото тесто се разделя на две. Всяка част се разточва до правоъгълна кора с дебелина около 1.5см. Режат се тънки ивици, раздърпват се и се притриват с пръсти за да се оформят шнурчета с диаметър 1-1.3см и се нарязват прачици с дължина 12-13см.
Пръчиците се нараждат в намаслена тава.
Оставят се да втасат около 10 минути на топло. Намазват се с разбития с малко вода белтък. Пекът се в предварително загрята до 205С(400Ф) градуса фурна, около 10-12 минути или докато придобият леко златист цвят. Да се внимава да не се прегорят!
Разтопява се маслото и се изсипва в голяма чиния. Захарта се обърква с канелата и се изсипва в голяма чиния.
Извадените от фурната пръчици се вадят веднага от тавата, овалват се първо в маслото, а после в захарта с канелата.
Тук съм с благодарност за вкусния " Бананов кекс с шоколадова глазура"- благодаря за рецептата Танита !
Изглежда умопомрачително вкусно. Как ще си легна сега без да съм опитала една хапчица от това чудо?! Отивам да намеря рецептата. Страхотно изглежда наистина.
« Последна редакция: 14 Април 2009, 00:05:12 от mimes »