Много благодаря! Да ви се изфукам- от днес имам нова машина за хляб, а черешката на сладоледа беше новата печка, за която врънкам наемодателите отдавна (по скоро тези, които поддържат комплекса). Направо се чудя на кое да се радвам първо! Пуснах един хляб и направо избих рибата. Стана пухкав и на конци, все едно съм правила козунак. Малии, ако преди три години някой ми беше казал, че така ще се радвам на кухненски придобивки, щях да му се изсмея. Поздрави на всички и пробвайте рецептите на Танита. Винаги се получават!
Правя ги със същото тесто като козунаците, може да намалиш само захарта на половин чаша. Разделяш тестото на 3 топки, от всяка топка разточваш кръг, разрязваш го на 8 части, слагаш плънката в широката страна и навиваш. Пак оставяш да втасат и печеш като козунака, но за по-малко минути.
Благодарско! А защо се намалява количеството на захарта? Искаше ми се да направя един козунак и няколко кифли, но явно няма да стане така. Или пък ако има начин да направя половин доза с колко яйца ще бъде тогава? На колко тънко трябва да разточа корите и какви варианти за плънка са удачни? Пиши ми и как се съхраняват най- добре тестени изделия. Аз ги изчаквам да изстинат на скара (хляба понякога напръсквам с вода) и ги увивам в кърпа и в найлонова торбичка. Има ли по- добър вариант? Мерси предварително! Мария
« Последна редакция: 12 Май 2008, 23:29:51 от MariaManeva »
За тези, които също искат да опитат козуначените кифли на Танита и си задават горните въпроси: Намалява се захарта, защото по- лесно втасва така! Разточва се на кората на половин см и се слага сладко. Танита си прави домашно и ми сподели как: 1-2 кг плодове (круши например) и 2-3 ч.ч. захар на 1 кг круши каза, че стигат 2ч.ч. захар (1ч.ч. - 240мл) В дълбока тенджера се слагат крушите и захарта и на слаб огън докато се сгъсти. Отнемало няколко часа.
Хм, не питах трябва ли да се бърка постоянно! Танита, кажи, трябва ли да се бърка постоянно?
Buttermilk Biscuits (не знам как e най-удачно да се преведе, може би Содени питки с мляко)
2 и 1/3ч.ч брашно 1с.л бакпулвер 1/2ч.л хлябна сода 1/2ч.л сол 1/2ч.ч студено масло 1ч.ч студен бътърмилк*
Нарежете маслото на малки парченца(колкото грахово зърно). В голяма купа изсипете сухите съставки(брашно, бакпулвер, хлябна сода, сол) и объркайте. Прибавете кубчетата масло към сухата слес, леко с пръсти разделете парченцата масло и объркайте докато парченцата се покрият с брашно. Прибавете бътърмилка, разбъркайте с дървена лъжица докато се усвоят сухите съставки. Изсипете получените трохи върху набрашнен плот
и много леко омесете с ръка, докато се получи гладка топка.
Разточето тестото върху набрашнена повърхност с дебелина около 12мм и с кръгла форма изрежете кръгчета с размер около 5-6см.
Наредете върху застлана с хартия или силиконова подложка тава, като оставете разстояние поне 2 см една от друга, намажете ги отгоре с прясно мляко и печете в предварително загрята до 230С(450Ф) градуса фурна около 10-12 мин. Сервират се топли.
Изстиналите може да притоплите за няколко секунди в микровълнова преди консумация.
*Ако нямате готов бътърмилк, може да си приготвите -като към 1ч.ч студено прясно мляко прибавите 1с.л. изцеден лимонов сок, разбъркати и оставите за около 2-3 минути, докато прясното мляко леко се пресече. -смесете 1:1 прясно и кисело мляко.
Buttermilk Biscuits със сирене Към продуктите за тестото прибавете настърган 1/2ч.ч чедар или кашкавал.
Buttermilk Biscuits с ароматни подправки Към тестото прибавете 1с.л. сухи подправки по ваш избор.
« Последна редакция: 21 Май 2008, 18:30:11 от tanita »
Танита, благодаря за рецептата за шоколадовите квадратчета! Аз ги направих с бял шоколад. Отгоре пак ги залях с такъв, но после го изстъргах, защото ми стана много сладко. Интересен, вкусен и лесен за приготвяне десерт! Правих го в новата тава
И последната ти рецепта е върха. Щом има и подробно обяснение със снимки ще се опита задължително!
« Последна редакция: 23 Май 2008, 21:31:39 от MariaManeva »
Смесете всички съставки за пълнежа в малка купа В голяма купа смесете брашното, бакпулвера, содата и захарта. Смесете киселото мляко с прясното и разбъркайте. В купа разбъркайте яйцето, разтопеното масло и млякото.
Направете кладенче в сухите съставки и изсипете течните, объркайте леко всичко. Във форма за 12 мъфина поставете хартиени формички. Напълнете формичките до 1/3 от височината с тестото, прибавете около 1с.л. от пълнежа във всяка формичка, после разпределете отгоре останалото тесто. Поръсете с останала част от пълнежа.
Печете в предварително загрята фурна до205С( 400Ф) градуса около 15 минути, или докато придобият златисто кафяв цвят мъфините.
Поставете мъфините върху решетка да изстинат и полейте всеки мъфин с мед.
Рецептата с малко промени от мен е взета от: How to be a domestic goddess
Tanita благодаря за рецептите- ще се правят -то се знае-всичко твое е вкусно
Сина ми настоява да му направя Американски пай както го правели американците и май по-точно във филма- би ли ме посъветвала или да споделиш такава рецепта-какво му е по-различното-освен че има някаква заливка и нямало плодове
Активен
"Успех във всичко, което умеем, късмет във всичко, което не зависи от нас и сбъдване на всичко за което мечтаем!"
toni_ton4o много се радвам че са ви харесали питките. За съжалиние не мога да помогна с Американския пай, моето семейство не си пада по пайовете и до сега не съм правила такива, може би е време да опитам
Извинявам се за глупавите въпроси, но искам да се справя добре тъй като ще е за повод.Та въпросът ми е - след като се замеси тестото на "Усуканата питка"трябва ли да втаса и тогава да се прибере в хладилника или се замесва и се оставя там да си втасва? Понеже искам да си направя тестото от вечерта,а на сутринта да я оформя и пека.И последно питане колко милилитра е прясното мляко.