аз отново в темичката с благодарност за прекрасната рецепта за универсално тесто днес сътворих пица и кифлички от него, очарована съм- много приятно за месене и работа тесто
4 средно големи тиквички 1 филия бял хляб, накисната в прясно мляко докато омекне 1/2ч.ч рикота или извара 3с.л настъргано сирене Чедър 1/3ч.ч настъргано сирене Пермезан 2с.л нарязан на ситно пресен риган 2с.л нарязана на ситно прясна чубрица 1 яйце 1 скилидка пресован чесън Сол и черен пипер
Налейте до половината на голяма тенджера вода. Сложете на котлона и оставете водата да заври. Подсолете на вкус. Пуснете тиквичките във врящата вода и варете 5 минути. Извадете ги и подсушете. Разрежете тиквичките на половина по дължина. С малка лъжичка издълбайте въртрешността на тиквичките. Поставете тиквичките върху готварска хартия с издълбаната част надолу за да се оцедят. Изцедете добре отделената вътрешност на тиквичките и нарежете на ситно. Поставете в голяма купа и прибавете изтискания от млякото хляб, рокотата, Чедъра, Пермезана, яйцето, чесъна и зелените подправки. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Объркайте всичко добре до еднородна смес. Намажете с олио или зехтин дъното на тава за печене. Напълнете издълбаните половинки от тиквички с получената смес и нареде в тавата. Печете в загрята до 190С(375Ф) фурна, около 40 минути или докато отгоре придобие златист цвят. Сервирайте веднага!
И аз идвам в тази прекрасна тема с големи благодарности за козунака. Мъжът ми каза, че по-хубав козунак никога не е ял и вече имам заявка за още няколко дози
И аз идвам в тази прекрасна тема с големи благодарности за козунака. Мъжът ми каза, че по-хубав козунак никога не е ял и вече имам заявка за още няколко дози
Здравейте, Може ли да ме насочите къде е рецептата за този прекрасен козунак? Поздравления за хубавите рецепти!
julia_dp, козунака наистина е станал превъзходен! Много се радвам че го показа, малко със свито сърце я давах тази рецепта напоследък, след като в един форум прочетох, че се е получил като бетоново блокче.
mivis_75 благодаря ти, че си дала линка. Hari, очаквам да се похвалиш с резултата!
Таня, искам специално да ти благодаря за рецептата за уличните мекици! Невероятно пухкави и вкусни са! Имам поръчка скоро да правя пак. Моля те да обясниш защо се казват така - обещала си в рецептата.
Таня, искам специално да ти благодаря за рецептата за уличните мекици! Невероятно пухкави и вкусни са! Имам поръчка скоро да правя пак. Моля те да обясниш защо се казват така - обещала си в рецептата.
Tina-Rina много се радвам че са ви харесали! Кръстих ги улични мекици, защото приличаха на мекиците които едно време продаваха на сергийки по улицата, по пазарите, също и на гарата. Това бяха най-хубавите за мен мекици.
« Последна редакция: 21 Юни 2009, 18:41:44 от tanita »
1.5 кг тиквички 1/2ч.л сол 3 яйца 3с.л брашно(може да ги пропусните, ако сте на безвъхледратна диета) 6с.л настърган пермезан 2 скилидки чесън, пресован 3/4ч.л риган 1/8ч.л черен пипер 3 стръка нарязан на ситно зелен лук 1/4ч.ч нарязан на ситно копър или магданоз 1 домат нарязан на 6 шайби Около 30 гр. зряла моцарела, нарязана на 6 филийки
Почистете тиквичките и ги настържете с едро ренде. Посолете ги и оставете в цедка за около 15 минути. Притеснете ги с ръце за да се оцедят добре от водата, която са си пуснали. Изсипете ги в голяма купа и прибавете към тях яйцата, брашното, 4с.л от настъргания пермезан, чесъна, ригана, черния пипер, зеления лук и копъра(магданоза). Объркайте добре всичко. Намазнете тавичка за печене с диаметър около 25 см и разстелете равномерно получената смес. Отгоре наредете шайбите доматчета, а върху тях моцарелата. Поръсете с останалия пермезан. Печете на 175С(350Ф), около 40 минути или докато яйчената смес в центъра се е захванала(запекла), след като леко притиснете с пръст.
500г кайма(телешка или смес) 1 яйце 1 малък лук, нарязан на много ситно 1/2ч.ч трохи от сух бял хляб 1/2ч.ч вода 1с.л нарязан на ситно копър 1с.л зехтин 1с.л масло 2с.л брашно 2ч.ч телешки бульон или вода Сол и черен пипер на вкус
Накиснете трохите във водата, докато омекнат.
В голяма купа объркайте каймата с яйцето, лука, изстисканитe от водата трохи, копъра, солта и черния пипер. От омесената кайма оформете топчета с големина на орех(около 25бр.).
Загрейте зехтина в тиган и изпържете кюфтенцата.Извадете ги от тигана.
Към останалата от кюфтетата мазнина в тигана, прибавете маслото. Изчакайте да се разтопи и прибавете брашното. Запържете за около 2 минути и бавно, като бъркате, прибавете бульона. Бъркайте докато сосът се сгъсти, овкусете със сол и черен пипер и върнете обратно в тигана кюфтенцата. Оставете още малко на огъня, докато се загреят отново кюфтетата. Свалете от котлона и поръсете с копър.
Сервирайте с картофено пюре, хляб или задушени зеленчуци. Рецептата е адартирана от http://www.bbcgoodfood.com
1/2ч.ч масло, меко 3/4ч.ч кафява захар 2 яйца 2бр. меки банана, намачкани с вилица на пюре 2ч.л течен екстракт ванилия 2с.л сок от лимон 2ч.ч брашно 1с.л бакпулвер Щипка сол Настъргана кора от един лимон 2ч.ч боровинки 4с.л пудра захар
Приготвяне: Пресейте брашното с бакпулвера и щипката сол. Измийте и подсушете боровинките. Разбийте маслото с кафявата захар да гладък крем и едно по едно прибавете яйцата, като разбивате след всяко, докато се усвои от сместа. Прибавете половината от банановото пюре, ванилията и лимономия сок. Бъркайте до гледка смес. Прибавете 1ч.ч от сухата смес и бъркайте докато се усвои. Прибавете останалото пюре от банани, разбъркайте и добавете останалата суха смес и лимоновата кора. Бъркайте до еднородна смес. Поръсете боровинките с пудрата захар, разклатете добре купата в която са, така че всички боровинки да се покрият добре с пудра захар. В намаслена тавичка с размери 33Х23см(13Х9 инча), разстелете равномерно кексовата смес и изсипете върху нея боровинките. Печете в предварително загрята до 190С(375Ф) градуса фурна, около 35 минути или докато забита в центъра клечка за зъби излезе чиста. Оставете кекса да изстине, нарежете на квадрати и сервирайте.
Готовия сладкиш може да поръсите допълнително с пудра захар.
« Последна редакция: 17 Август 2009, 18:57:03 от tanita »