Автор Тема: Фурна с вентилатор - как да готвя в нея  (Прочетена 64003 пъти)

Galle

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 62
Фурна с вентилатор - как да готвя в нея
« -: 05 Февруари 2008, 18:08:33 »
Привет приятели от кухнята. Купих си нова печка (за вграждане, модерна с вентилатор - мани  ;D ). Истината е, че старата ми наследствена  фурничка (разбира се Раховец) се развали.  И от тогава не успявам нито кекс да направя нито баница, за пити и погачи и дума да не става.
По инструкциите от книгата към фурната всичко се запича отгоре преди да е  готово отвътре.
Може ли някой да ми даде съвет, (градуси, ниво, със/без вентилатор)

p.s. Само за сведение фурната е Gorenje.

Предварително ви благодаря на всички отзовали се

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Фурна с вентилатор - как да готвя в нея
« Отговор #1 -: 05 Февруари 2008, 18:35:27 »
Galle , раховеца е може би бил в кръвта (разбирай кухнята ) на повечето от нас. От доста време ползвам модерна печка най-висик клас АЕГ. Вентилатора не е нужно да  се включва постоянно, използвам го, когато правя две неща във фурната, едно под друго, или когато не искам коричка. Правилото е - с 20 градуса по ниско, когато е с вентиларор. Масата манджи и тестени изделия се пекат на 180 - 200 градуса, не повече ( с вентилатор -20). На по-висока температура - само запичане в глинен гювеч.  :thumbup:

maksimalistkata

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 996
  • главен сладкар
Re: Фурна с вентилатор - как да готвя в нея
« Отговор #2 -: 05 Февруари 2008, 18:50:24 »
 :smile1:Здравей Galle, ако съдя по твоето описание за  печката Gorenje,  мисля че е конвекторна ,тоест имаш много добра печка, аз работя с такива на работа и трябва да ти кажа, че всичко приготвено и изпечено в тях става много хубаво,не знам точно модела ,но предполагам че е с електронен таймер , чрез който можеш да си задаваш програма за работа-минути,градуси,печене,когато работи вентилаторът със зададената температура, се върти топлия въздух от всякъде и изпича всичко равномерно.Ако искаш да печеш кекс или погача си нагласяш температурата от 180 градуса -тя е най добрата за печене за около 30-40мин.слагаш си изделието включваш и печеш с вентилатора .Не е много трудно трябва само да прочетеш и разучиш добре книжката с обясненията .Пожелавам ти успех, дано да съм била полезна с нещо , ако има нещо неясно питай пак ,няма проблем :smile1:

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1817
Re: Фурна с вентилатор - как да готвя в нея
« Отговор #3 -: 05 Февруари 2008, 18:54:09 »
Гале, имам същата фурна. Жоро и Максималистката вече са ти написали най-важното, ако нещо конкретно се сетиш - питай, дано да мога и аз да съм ти от полза. Много е хубава фурната, ще останеш доволна.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Фурна с вентилатор - как да готвя в нея
« Отговор #4 -: 05 Февруари 2008, 19:48:27 »
Аз като цяло също съм много доволна от фурната си с вентилатор - моята е Gorenje. Само някога когато пека изделия от бутертесто ми стават малко клисави. Не зная защо и проблема не се появява винаги, а само понякога. Аз си мисля, че може да е от самото тесто, но пък винаги ползвам Белла, защото тук няма друго. Ако някой може да ми даде съвет ще съм много благодарна.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Фурна с вентилатор - как да готвя в нея
« Отговор #5 -: 05 Февруари 2008, 19:53:26 »
Бутертестото не понася течни и полутечни плънки, тогава остава клисаво. Често се получава така и когато се пекат изделия с повече от един пласт бутертесто, най-добре е сухи плънки и един пласт твсто. Поне при Белата е така, харесвах бутертестото Олинеза, ала не го виждам на пазара.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Фурна с вентилатор - как да готвя в нея
« Отговор #6 -: 05 Февруари 2008, 20:03:32 »
Жоро, аз винаги го пека на един пласт, а и плънките ми не са течни, но нямам идея защо се получава понякога така. Скоро правих банички със сирене и те също ми станаха малко клисави и не можаха да се разлистят хубаво, въпреки, че режа тестото с остър нож, за да не се сплесква.

marabu

  • Гост
Re: Фурна с вентилатор - как да готвя в нея
« Отговор #7 -: 05 Февруари 2008, 20:07:27 »
зависи от бутертестото.. аз дори го разточвам понякога и пак не се нарушават пластовете, но гледам да работя с него докато е студено  :smile1:
за по течните плънки ползвам отдолу галета или начупени бисквити също така малко нишесте, ако има плодове замръзнали

За вентилатора аз го харесвам когато трябва нещо да хване коричка накрая при печенето , но пък трябва да наблюдавам, че бързо става

rosmin

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
Re: Фурна с вентилатор - как да готвя в нея
« Отговор #8 -: 05 Февруари 2008, 20:15:55 »
Честита придобивка! Направила си добър избор. Моята фурна е същата марка и съм много доволна. Моят модел е такъв, че винаги има вентилатор, но с различни обороти. По този начин просто се поддържа равномерна температура в цялата фурна. А когато се включи на допълнителни обороти, се усилва обдухването и съчетано с грил-нагревателя се постига запичане по-бързо. Съветвам те да разучиш инструкциите, където би трябвало да има за различните видове ястия точно описано на кое ниво, колко минути и на коя програма. Аз ползвам моята фурна вече три години и не се колебая да погледна в инструкциите за някои по-специфични неща. В нея можеш и да размразяваш и да стерилизираш. Желая ти успешно готвене!

maksimalistkata

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 996
  • главен сладкар
Re: Фурна с вентилатор - как да готвя в нея
« Отговор #9 -: 05 Февруари 2008, 20:16:10 »
 :smile1: Колкото до това за печенето на бутер тестото аз също работя с BELLA,даже почти винаги с професионални разфасовки ,непакетирани, обикновенно загрявам фурната до 220 градуса и мокря тавата с вода,тестото почти винаги оставям малко замръзнало ,разбира се когато е прехвърялно няколко пъти като размразяване -замръзяване, почти винаги се губят пластовете, което не зависи от нас, а също и с какъв маргарин е направено и колко пъти разточено с машината, за да стане многолистно. Трябва поне 4 пъти да се разточи и сгъне ,така че не се притеснявайте всичко си има тънкости за работа и ако и една не се спазва ,всичко отива по дяволите особено труда,  който си вложил  :smile1:

emilia_

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1991
Re: Фурна с вентилатор - как да готвя в нея
« Отговор #10 -: 05 Февруари 2008, 22:36:01 »
Честита придобивка и от мен.
Моята печка е същата, но Indezit. Аз по принцип бях много против вентилатора, но добре, че като я избирахме с мъжа ми, с нас беше негов приятел, който се оказа, че разбира повече от нас. Сега с чисто сърце мога да кажа, че изобщо не съжалявам. Пека почти всичко на вентилатор, но както казват и другите, трябва да прочетеш инструкцията в книжката. А майка ми си купи същата и пече само на програма "вентилатор с грил" на средно положение на скарата и също е много доволна.
Успех.

Tara^

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 299
Re: Фурна с вентилатор - как да готвя в нея
« Отговор #11 -: 05 Февруари 2008, 23:12:29 »
Честита ти придобивка и от мен.
Моята печка също е Горение с вентилатор.Имам я от 3-4 години и съм много доволна.Както и при теб и аз преди бях с Раховец.Мойта не е за вграждане,но за времето си беше най-модерната, с керамичен плот, със сензорни бутони,с пуш бутони на фурната,с таймер и всички останали екстри.Не вярвам кой знае колко да е по различна откъм възможности, освен може би на външен вид.
Както и другите са ти казали,когато ползваш вентилатора намаляваш градусите с 20 С от указаните в рецептата.Питки,козунаци,баници от домашно приготвени кори и друти по-тестени изделия пека на 180 - 200 С (освен ако в рецептата не е указано друго) на най-долна позиция(не директно на дъното,а на първите странични поставки за решетката).Блатове за торта,дребни сладки,баници с готови кори и други подобни пека на 170 - 180 С на следващите (първите от долу на горе) подвижни страници.Ако искам нещо да се запече повече отгоре,като принцеси,наденичка и подобни слагам на следващите подвижни страници и към края на печенето включвам на грил-реотан.На вентилатора има една решетка,която по указания се ползва когато печеш месо или готвиш нещо по мазно,което би могло да пръска.И се сваля когато печеш теста и сладкиши.Аз лично никога не я свалям и не съм забелязала нещо да пречи.И аз в началото се бърках с навиците,които бях добила с Раховеца.Но на принципа проба-грешка вече си уцелих най-удачните температури и начини за работа.
Желая ти да си ползваш фурната с успех дълги години.  :smile1:

Galle

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 62
Re: Фурна с вентилатор - как да готвя в нея
« Отговор #12 -: 06 Февруари 2008, 12:08:35 »
Благодаря на всички ви, за отзивчивостта.
Да и аз реших, че нещата ще се установят на принципа проба-грешка, но на  10 кекс взех да губя надежда.
Изпробвах всички възможни градуси и позиции, като разбира се почнах с тези указани в упътването.
180 са твърде висока Т-ра и още на 10-15 мин вече има твърда, почти кафява коричка, а вътре е недопечен.
Последния път пробвах на 150 - без вентилатор и се опече , но не се надигна достатъчно.
 Мъчно ми е, че преди мъжа ми казваше: "Ти можеш да направиш кекс от всичко. Жалко, че не можеш да направиш два еднакви" (това защото много инпровизирам, но това е така не само с кекса). А сега ми казва да не опитвам, че много съм се ядосвала после.
Е все някога ще влезем в синхрон с фурната.
Стискайте палци довечера ще готвя зайче за първи път.
Вчера гледах ваши рецепти и много ми харесаха.

Леля Ог

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1031
Re: Фурна с вентилатор - как да готвя в нея
« Отговор #13 -: 06 Февруари 2008, 12:13:50 »
Гале , успех. Рано или късно ще победиш в битката с новата фурна. ;D

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1483
Re: Фурна с вентилатор - как да готвя в нея
« Отговор #14 -: 06 Февруари 2008, 18:42:38 »
Моята печка е също с вентилатор-Снайге-Перфект.Много съм доволна.И аз изпитах затруднение в началото,но се свиква.Ястията винаги печа на вентилатор за по-бързо и равномерно изпичане.Питите пека на най-долното ниво на решетка.Вентилатор пускам след като достатъчно се е надигнала питата и се е запекла отдолу.Тогава я качвам и по-нагоре.От години пека кекс  и козунак така: включвам фурната и веднага слагам формата вътре 180-200* без вентилатор.По този начин отвътре продукта се изпича,не остава длетиво.То тези неща се пекат и по-дълго време по излеко както се казва.Когато печенето е към края,включвам вентилатора.
Но както всички ти препоръчват,прочети си инструкцията,всяка печка има особености сама за себе си.
Успех и дълги години да се радваш на  печката.
Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]