120 гр. сварени картофи,ситно настъргани 100 гр. меко масло 20 гр. пекорино или пармезан 150 гр. брашно 1/2 ч.л. сол черен пипер , мащерка
Приготвяне
Сложете в купа всички съставки и омесете тесто. Разточете го на тънка кора и изрежете бисквити. Наредете ги в тава,застлана с хартия и изпечете до порозовяване в предварително загрята на 170* фурна.
Поднесете кракерите с различни дипове или ги гарнирайте със солен крем.
* Изключително лесни и бързи солени бисквити. От половината тесто излизат около 20 кракера. Останалото може да замразите и да имате под ръка в случай на изненадващи гости.
Нарежете на ситно всички зелени продукти и ги задушете в маслото. След като изстинат прибавете към тях яйцата,сиренето,стафидите и накълцаните на едро орехи.Подправете на вкус със солта,черният пипер и индийското орехче.
Разтворете в млякото маята,сложете яйцето,маслото,солта и с брашното замесете меко и еласично тесто. Оставете го да почине 10 мин. Разточете го на тънък правоъгълник и го намажете с плънката. Завийте на руло и поставете в тавичка,застлана с хартия. Оставете да втаса 20 мин.Намажете с разбито яйце и изпечете щрудела в предварително загрята на 180* фурна.
* Много бързо и лесно става - тестото не иска много специална подготовка и винаги става безотказно. За по-голямо улеснение,аз направих два малки щрудела.Единият стои във фризера и си чака реда. Можете да импровизирате с плънката - месна,рибна,зеленчукова и сладка.Ако искате сладък щрудел,намалете количеството сол в тестото.
Поредното страхотно предложение. Дъщеря ми на 02.07 ще има рожден ден и реших да го направя. Обаче имам няколко въпроса-колко дебело го разточваш тестото и преди да го замразиш трябва ли да е втасало(защото утре смятам да го направя и да го замразя, понеже после съм на работа)?
Ани , аз първо ги изпекох щруделчетата и после замразих единия. Страхувам се,че ако го замразиш суров,при размразяване ще се разводни от сиренето и яйцата. Аз редовно замразявам готово изпечени неща и след това са съвсем пресни. Като се размрази го завивам във фолио и го слагам за малко в слаба фурна да се стопли.Така не се изсушава,а само се опреснява. Но ако искаш щрудела да е съвсем свеж,направи си тестото един ден предварително и го остави да си втасва спокойно в хладилника. И плънката си я подготви по същия начин.Само преди да я намажеш върху тестото,тогава сложи яйцата - да не се разводнява излишно. Цялата работа ще ти отнеме 20 мин - гарантирам ти. Рецептата е много лесна,а тестото е крехко и финно. Ще ти хареса. А го разточвам тънко,3-4 мм.,защото тестото е с мая и като бухне ще стане много тестяно и плънката ще се загуби.Успех и ако имаш въпроси - пиши на лични.
Разбийте маслото със захарта на пухкав крем и прибавете един по един трите жълтъка. Смесете пресятото брашно с бакпулвера и кафето. Разбийте белтъците на сняг. Към маслената смес с внимателно бъркане започнете да прибавяте по малки части брашно,орехи и белтъци като ги редувате. Постелете дъното на тортена форма с хартия за печене и изсипете тестото. Предварително загрейте фурната на 170* и изпечете блата. След като изстине го разрежете хоризонтално на две части и ги сиропирайте леко с коняка,разтворен в 1 каф.ч.вода.
В тенджерка разбъркайте брашното,захарта,ванилията и лимоновата кора за крема. Сложете жълтъците и разредете с прясното мляко. Сварете крема до нужната гъстота. Още докато е горещ,разделете крема на две части. В едната сложете начупеният бял шоколад,а в другата черния. Разбъркайте докато се стопи шоколада и оставете да изстине. Разбийте сметаната на пухкав крем и с внимателно бъркане я прибавете към кремовете за да ги олекотите.
Намажете единият блат с половината от кремовете като ги редувате. Похлупете с другият блат. Останалите кремове шприцовайте отгоре като решетка.