petrina
Гурман
Публикации: 1993
обичащ ли - и невъзможното става възможно
Пилешки бутчета в марината с ликьор
за 4 бр. големи пилешки бутчета 4 суп.лъжици черешов ликьор/или друг вид ликьор, бадемов,малинов, горски плодове и др./ 2 суп.лъжици соев сос 2 суп.лъжици сладък чили сос 3 скилитки чесън/пресовайте/ ¼ ч.лъжица къри 2/3 ч.лъжица суха мента ½ ч.лъжица подправка за пиле 1/3 или 1/2 ч.лъжица лют червен пипер Индийско орехче перен пипер Сол И съда/съд с капак или покриите с найлоново фолио/ в който ще ги мариноваме смесваме съставките за марината. Прибавяме пилешките бутчета и смесваме добре. Прибираме ги в хладилника за 6-12 часа. Печем в загрята фурна на 180 с вентилатор, в намаслена тавичка. източник: моля за извинение ако някой види подобна рецепта в руски сайт/.good-cook.ru/ , но съм я видяла/чела/ от там, правила съм я няколко пъти, но вече по спомени
Загрейте фурната на 175гр. Смесете брашното и бакпулвера, прибавете и кокосовите стърготини. В отделна купа смесете яйцето, захарта, олиото, млякото и рома. Прибавете нарязания на малки парченца ананас. Прибавете и брашното смесете добре. Запълнете чашките на мъфините с 2/3 от сместе. Печете за 15-20 мин. Изкарайте охладете за 5 мин. и извадете. Да Ви е сладко! източник:chefkoch
Смесете в салатна купа зелената салата, нарязания лук, краставицата, прасковата и сиренето "фета". Смесете в блендер съставките за дресинга и сервирайте със салатата.
petrina
Гурман
Сладкиш с фурми и шоколадов чипс
За фурмите: 1 – ¼ ч.чаша кипяща вода 1 ч.чаша нарязани на парченца фурми /изчистете от костилките и нарежете на парченца/ 1 ч.лъжица сода/аз сложих 1/2 т.к. ми се видя много/
За таопинга: ½ ч.чаша сладък шоколадов чипс ½ ч.чаша натрошени орехи ¼ ч.чаша кафява захар ¼ ч.чаша брашно 1 суп.лъжица масло или маргарин, меки
За сладкиша: 1 – ¾ ч.чаша брашно ½ ч.чаша захар ½ ч.чаша кафява захар 2/3 ч.чаша олио 1 ч.лъжица сода 1 ч.лъжица ванилия ½ ч.лъжица сол 2 яйца
В отделен съд залейте фурмите с кипящата вода. Разбъркайте и 1 ч.лъжица сода. Оставете настрани за 15 мин. да се охлади. В по малка купа смесете съставките за топинга. Загряваме фурната на 180гр. смесваме всички съставки за тестото и прибавяме фурмите.Изливаме сместа в не на маслена квадратна форма /22см./.Поръсете отгоре с подготвения топинг. Печете за 50-55мин. или докато не забодете клечка в него и не я изкарате суха. Разхладете напълно за около 2 часа. Да Ви е сладко! източник: bettycrocke
petrina
Гурман
radost.1955 да си призная не знам дали винаги, попадала съм на рецепти и без такава обработка, може би зависи от вида на сладкиша, имам около 2 кг. и реших да забъркам нещо то тях. съжалявам че не мога да ти отговоря, с точнист, ако някой знае ще се радвам и аз да науча нещо....
У нас винаги има сушени плодове използвам ги като заместител на сладкото, а за фурмите те съдържат лесно смилаема плодова захар. Три до четири фурми покриват дневната необходимост от желязо, полезни са за бременните жени, , доставят необходимата енергия, поддържат минералния баланс, препоръчват се в случаите с повишена киселинност на стомашния сок, при сърдечносъдови, стомашно-чревни и други заболявания, високото съдържание на йод и др. сеизвесни качества. При сушенето плодовете се покриват със светъл гъст „налеп" от изкристализиралата захар. В много редки случаи това захарно покритие е причина за образуването на плесен може би....... затова се потапят в кипяща вода и се добавя сода. знам за сушените плодове следното: Сушените плодове за да набъбнат, преди да ги ползвате за вашата рецепта, достатъчно е да ги сложите в съд с хладка вода за 15 минути, след което трябва добре да ги отцедите от водата.Когато правите кекс със сушени плодове, е хубаво да ги поръсите с брашно и да ги разбъркате, преди да ги добавите към тестото - няма да останат на дъното, докато печете кекса. Ако правите компот от сушени плодове, не се варят,а се заливат с вряла вода и отгоре се затваря, слага капак. фурмите можеда ги поднесете заляти с лимонов сок или сместана.
petrina
Гурман
Овесени бисквити с ябълки и мед
3/4 ч.чаша масло, меко 1 ч.чаша кафява захар 1/3 ч.чаша прясно мляко 1 яйце 2 суп.лъжици мед 1 ч.лъжица ванилия 2 - 1/2 ч.чаша фини овесени ядки/ може и малко повече/ 1 ч.чаша пшенични трици 1/2ч.лъжица сол 1/2 ч.лъжица сода шипка канела 1 ч.чаша стафиди 1 ч.чаша натрошени орехи 1 голяма ябълка която настържете.
Загреите фурната на 190гр. Намаслете леко пекарската хартия Смесете маслото, захарта, яйцето, млякото, мед и ванилия смесете добре с миксера. Отделно смесете овесените ядки, триците, канелата, сода, солата. Прибавете сухите съставки към течните смесете добре. Прибавете стафидите, орехите и настърканата ябълка разбъркайте добре с лъжица докато всичко се смесе добре. Със супена лжица сипвайте от сместа върхи пекарската хартия. Печете за 10-12 мин или докато леко покафинеят, не препичайте. Изтудете за 3-4 мин. и махнете от хартията. 34 бр.
Петрина,благодаря за отговора.Може би фурмите обработени така в сладкишите няма да се спекат,а ще ги усещаме като плодчета от конфитюр.Правих един друг твой сладкиш с фурми и някакси не ми допаднаха,но ще го направя отново като преди това ще ги обработя.Ще докладвам.С моят съпруг обичаме фурми, но не знаех,че са толкова полезни.
Активен
Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!
petrina
Гурман
запеканка с картофи и гъби
4-5 картофа в зависимост от големината 300-350 гр. пресни гъби 1-2 глави лук 1 кубче гъбен бульон/аз сложих половинка/ сол,пипер индийско орехче /или подправка за картофи/ за заливане отгоре: 3 яйца 1 ч.чаша брашно 1 ч.лъжица бакпулвер 200гр. сметана /или прясно мляко/ 200гр. майонеза
Обелете картофите нарежете на четвартинки. Измиите гъбите и нарежете на филийки. Нарежете лука. Задушете картофите в масалце но не препържвайте, докато омекнат.Изсипете в леко намаслена тавичка. Задушете гъбите в масло заедно с лука, натрошете и гъбения бульон - задушете, но не препържвайте. Изсипете ги върху картофите. Подгответе си сместа за заливка, разбите яйцата, сметаната, майонезата. Смесете брашното и бакпулвера. Смесете двете смеси. Излейте сместа върху картофите и гъбите.Печете в загрята фурна на 180 докато се запече/проверете с клечка/ или до златиста коричка отгоре. Тавичка 20-30. източник:good-cook.ru-аленкии