В купа смесваме брашното и маслото започваме с ръка да мачкаме докато сместа стане на трохички. Разбиваме жълтика и киселото мляко, и прибавяме към трошливата смес, оформяме тестото. Оставяме за няколко часа в хладилника или за през ноща/ аз я оставих цяла нощ/. Приготвяме си плънката по кайсиевото сладко, и кокосовите стърготини. Разделяме си тестото на 4 топки. Поръсваме плота на който ще разточваме с захар. Разточваме тестото в кръг, обръщаме, мажим отгоре със сладкото, режим на 12 конуса. Навиваме от дългата към късата страна, може да поръсите отгоре със захар. Поставяме ги върху не намаслена пекарска хартия. Печем в загрята фурна на 175 за 15-17 мин. или докато хване лека коричка. Поставете на решетка и охладете веднага.
Аз разделих тестото на две, и си заделих едната част за направата на Тригуните с ябълки, не съм спазвала пропорциите за пълнежа, направих ги по мънички източник:taste of home
petrina
Гурман
Публикации: 1993
обичащ ли - и невъзможното става възможно
Мини тригуни с ябълки
Тестото - за направата е на Сладките с кайсиево сладко/което също трябва да е престояло в хладилника/ 1 голяма ябълка 2 су. лъжици захар/ или по ваша преценка/ 1/2 ч.лъжица канела 1 белтък пудра захар за поръсване/по желание/
Обелете ябълката, нарежетена на малки парченца или настържете/ в случая настъргани/. В малко тиганче смесете захарта, канелата и ябълките и на слаб огън разбъркаваме до стопяването на захарта и омекването на ябълките. Разточваме си тестото на леко набрашнена повърхност, нарязах с чаша кръгчета сложих от плънката намазах крайщата с вода и прегънах. Поставих ги леко намаслена пекарска хартия, намазах ги с белтъка и можете да поръсите отгоре с захар. Печем в загрята фурна на 190 за 10-15 мин.
Petrina, няма повече да се разхождам из кухнята с теб! Или престани да предлагаш тези вкусотийки, които ми идва направо да си ги лепна, където ми се лепят. Или махни тази неприятна лента, на която пише колко килограма си свалила! Аааааа...
Петрина , днес направих Скони с ябълки и кашкавал и Кекс за следобедното кафе . И двете рецепти са много сполучливи и вкуснииии. Благодаря , че ги сподели. Поздравления за чудесните рецепти , които предлагаш.
petrina
Гурман
vens радвам се, че са се харесали, и са станали сполучливо. Благодаря ти.
пеполина, marine разбира се че си хапнах по едничка, за съжаление повече не може, трябва да се вталявам, че сестрата, на пролет ще вдига сватба, трябва да си влезна в предишните килограми
petrina
Гурман
Зелена салата с броколи и плодове
1-2 връзки маруля 1 връзка броколи 2 мандарини 1 връзка червено грозде 1/2 ч.чаша орехи
за дресинга: 1/4 ч.чаша зехтин 3 су.лъжици кафява захар/може да замените с мед, но сложете по малко/ 3 су.лъжици лимонов сок малко настъргана кора на лимон сол и пипер
Накъсайте на розички броколите. Поставете броколите в малък съд с малко вода, сложете капака и задушете за няколко минути - докато омекне. Смесете в салатна купа марулята, гроздето, мандарините, орехите и броколите. Смесете съставките за дресинга, полейте салатата преди сервиране.
petrina
Гурман
Бисквитки със синьо сирене
1/3 ч.чаша натрошени орехи 113 гр. синьо сирене 3 су.лъжици размекнато масло 1/2 ч.чаша брашно 1/4 ч.чаша царевично нишесте щипка сол и пипер
Счукваме орехите на ситно. В блендер смесваме синьото сирене и маслото, около 10 мин. докато стане гладка кремообразна смес. Прибавяме брашното, царевичното нешесте, сол, пипер. трябват ни няколко оборота на робота, сместа трябва да стане трошлива.Слагаме сместа с друг съд прибавяме орехите и започваме да месим с ръце, докато предобие еластична структора. Оформя ме си пити от него с дебелина 2 см. завиваме в найлоново фолио и пребираме в хладилника за няколко часа или докато стегне/аз го оставих за цяла нощ/. Разточваме тестото не много тънко върху леко набрашнена повърхност. Режим с ринг или чаша, слагаме върху пекарска хартия и печем в загрята фурна на 160гр. за 16-18 мин. или докато станат леко кафяви. Изкарваме охлахдаме.Излезнаха ми 20 бр. За любителите на сиренето и виното ги препоръчвам горещо. източник: my recipes
petrina
Гурман
Пурички с мед, орехи и фурми за 10 бр
35-40 бр. фурми/една кутия е 700гр., не трябва да са сушени/ 1 ч.чаша счукани орехи 3 - 4 су. лъжици мед около 300 гр. извара/ не съм сигурна за грамажа понеже правя плънката на око/ кори за баница масло, разтопено за намазване
В малка купичка смесваме изварата с меда, разбъркваме добре, прибавяме орехите. Почистваме си фурмите от костилките, разполовяваме на две и ги слагаме при изварата. разбъркваме. Взимаме си по 2 кори, разделяме по дължина, намазваме с маслото слагаме от плънката и започваме да навиваме стегнато на руло. Поставяме ги в намаслена тавичка мажим ги отгоре с масло, и печем в загрята фурна на 180 докато предобият леко кафяв цвят. Може да ги поръсите с пудра захар, кокосови стъргитини , или някакъв топинг пожелание.
Всичко правих на око, стараех се плънката да стане сладка и гъстичка. Да Ви е сладко!
petrina
Гурман
Фалшиви тарталети
около 400 гр. кайма 1 голяма глава лук 4-5 бр.големи гъбк доматено пюре 1 яйце кашкавал за поръсване бутер тесто
Ако каймата не е овкусена я овкусяваме, с подправки по наш вкус. Нарязваме си лука и гъбите. Запържваме лука и гъбите. Прибавяме и запържваме каймата. В купа смесваме каймата с доматеното пюре/няколко лъжици/ , чукаме яйцето, разбъркваме. От бутер тестото режим кръгчета или квадратчета/ не много голями/ и поставяме в формички за мъфини/ моята е тавичка с 12 бр./, ако сме отрязали квадратчета с ножица режим върховете така че се оформи кръг.С лъжица сипваме от сместа в така подготвените формички. Поръсваме с кашкавал и печем в загрята фурна на 200гр. до като тестото предобие златиста коричка. Извинявамсе за неточностите в грамажите, каймата ми е домашна/овкусена, в найлончета разфасована и пребрана във фризера/; Може да използвате и бланширани гъби. За бутер тестото сместа/плънката/ не трявба да е много течна. Да Ви е вкусно!
petrina
Гурман
Броколи с чеснова марината и Пармезан
3-4 скилитки чесън 1 връзка броколи 1/2 ч.лъжица сол 1 ч.лъжица горчица - Джиджонска зехтин отцет настърган Пармезан
Накъсваме броколито на розички. Поставяме ги в съд с малко вода, покриваме с капак и варим докато броколите не по омекнат. Подготвяме си марината, чесъна го пресоваме, прибавяме сол, зехтин, отцет и горчицата, смесваме добре, може да използвате блендер. С така подготвената марината заливаме броколито и го оставяме за 2-3 часа да се охлади. Хубаво е съда да се покрие с найлоново фоло. Сервираме поръсено с Пармезан.
petrina
Гурман
Салата от моркиви и портокал
450 гр. моркови 3 портокала 30 гр. натрошени орехи
пресен джинджифил 1 скилитка часън 1 ч. лъжица мед 1 ч.лъжица лимонов сок зехтин свежа мента сол и пепер
Приготвяме си дресинда. Настъргваме кората на 1 портокал, изтискваме сока му. В купичка смесваме кората на портокала, сока на портокала, меда, лимоновия сок, 1 су. лъжица зехтин. Прибавяме настърган на много ситно малко джинджифил и прибавяме и пресования чесън, сол и пепер. И може да пребавите малко мента в дресинга. Обелваме морковите, настъргваме ги. Смесваме ги с дресинга. Обелваме портокалите, изчиставяме ги от горчивите ципи и ги нарязваме на кубчета , поставяме ги и тях при морковите. така подготвената салата я оставяме за 1-2 часа да се смесят вкусовете, да си поеме хубаво дресинга. Преди сервиране сипете орехите, разбъркайте и може да поръсите с мента. Страшно много ми допадна на вкус, определено се нареди сред любимите ми салати източник:iChev