1 кг картофи
150 гр. меко топено сирене / аз използвах кръгла кутия - триъгълни порции с билки/
масло 50 гр.
2 жълтъка
1щ. инд. орехче
¼ ч.л. къри
копър и босилек общо 1 ч.л.
сол и бял черен пипер на вкус
морска сол
филирани ядки
Картофите се измиват много добре. Поръсват се с морска сол и завиват в алуминиево фолио. Пекат се на 180 º С за около 45 мин.
Разгъват се от фолиото, отрязва се капаче и се издълбава вътрешността, като се оставя тънка стена.
Издълбаното количество картофи се намачква /пасира/ и смесва с маслото, сиренето и двата жълтъка, маслото и подправките. Шприцова се в картофите. Поръсва се с филираните ядки.
Преди поднасяне се запичат отново в загрята фурна на 220º С до зачервяване.
Рецептата е по идея на Galbani

Автор

Активен

Няма начин тези от вас , които са ходили по летните ни курорти да не са виждали онези големите фурни за печени картофи пред които винаги чужденците извиват километрични опашки ежедневно.И аз се наредих (беше преди 12-13 години). Първия път само от любопитство...втория път щото един картоф на ми стигна (въпреки , че там ги правеха огромни)...третия път защото въпреки , че бяха по 5 лв. парчето реших че ще ям докато ми прималее...или по скоро докато не си крадна рецептата
Разликата е само в начина на печене , но алумимиевото фолио "лъже" картофа , че е печен в пещ