Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
29 Август 2008, 06:48:11

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси Чат Чат ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас (Модератори: Mariana G, sladka hapka) Тема: Месечно предизвикателство - ЯНУАРИ - ПЪЛНЕНИ КАРТОФИ « назад напред »
Страници: 1 [2] Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Месечно предизвикателство - ЯНУАРИ - ПЪЛНЕНИ КАРТОФИ  (Прочетена 8342 пъти)
di_ani
Главен Готвач
Публикации: 953

Картофи с топено сирене

1 кг картофи
150 гр. меко топено сирене / аз използвах  кръгла кутия - триъгълни порции с билки/
масло 50 гр.
2 жълтъка
1щ. инд. орехче
¼ ч.л. къри
копър и босилек общо 1 ч.л.
сол и бял черен пипер на вкус
морска сол
филирани ядки

Картофите се измиват много добре. Поръсват се с морска сол и завиват в алуминиево фолио. Пекат се на 180 º С за около 45 мин.
Разгъват се от фолиото, отрязва се капаче и се издълбава вътрешността, като се оставя тънка стена.
Издълбаното количество картофи се намачква /пасира/ и смесва с маслото, сиренето и двата жълтъка, маслото и подправките. Шприцова се в картофите. Поръсва се с филираните ядки.
Преди поднасяне се запичат отново в загрята фурна на  220º С до зачервяване.

Рецептата е по идея на Galbani
Активен

Tina-Rina
Помощник-готвач
Публикации: 473

Ел. поща

Пълнени картофи с пилешко месо (салам, кренвирши)

1 кг картофи
   250 г сварено пилешко месо ( 1 пушено пилешко бутче, 2 кренвирша или 250 г колбас)
   3-4 кисели краставички
   50 г прясно мляко
   50 г малко
   50 г кашкавал

Картофите се сваряват с обелките. Разрязват се на две и се издълбават. Вътрешността им се прави на пюре с прясното мляко и маслото. Прибавя се нарязаното месо (кренвирши, салам) и нарязаните кисели краставички. С тази смес се пълнят издълбаните картофи и се пекат. Малко преди да станат готови, се наръсват с настъргания кашкавал и се допичат.

Активен
Tina-Rina
Помощник-готвач
Публикации: 473

Ел. поща

Пълнени картофи със зеленчукова плънка

1 кг картофи
   2 стръка праз
   2-3 чушки от туршия
   2-3 кисели краставички
   1/2 ч.л. червен пипер
   сол
   чубрица

Картофите се обелват и сваряват. Отдолу се изрязват (за да стоят прави), а отвътре се издълбават. Празът се нарязва на калелца и се запържва  в 5 с.л. олио, добавя се 1 ч.ч. вода, нарязаните чушки, киселите краставички. Като поизври водата, се прибавят червеният пипер, солта и чубрицата. Картофите се пълнят със зеленчуковата смес и се пекат в намазнена тава 20-25 мин.

Сос: в 50 г масло се запържва 1 с.л. брашно, разрежда се с 1 ч.ч. прясно мляко. Щом кипне, се добавят 50 г настъргано сирене и 1/2 ч.л. червен пипер.

Активен
« Отговор #18 -: 28 Януари 2008, 12:57:43 »
snejanaL
Калфа
**
Публикации: 57

Продукти:

6 големи картофа
5-6 препълнени супени лъжици маргарин
5-6 слилидки стар чесън
1/2 ч.л.сол (на вкус)
2-3 щипки чер пипер
100 гр. кашкавал
100 гр. шунка
250 гр. салата от прясно зеле , моркови и майонеза

1.Картофите се избират едри , еднакви по големина и с възможно по-правилна форма.Измиват се , подсушават се и се    увиват в алуминиево фолио всеки по отделно.Фурната се сгорещява до 150 градуса. Картофите се нареждат върху металната скаричка и се пекат около два часа.
2.Скилидките чесън се почистват и се смилат в хаванче или пресичка.Прибавят се към маргарина заедно със солта и се разбърква хубаво.
3.Изпечените картофи се изваждат от фурната, маха се фолиото и се прехвърлят в чиния (всеки по отделно).С остър нож се срязват по средата, хващат се с пръсти от двете страни и внимателно се разтварят.С помощта на ножа или малка лъжичка месестата част на картофа почти до коричката се намачква хубаво с една лъжичка чеснов маргарин.Добавя се още сол , ако е необходимо.
4.Докато са още топли върху така приготвените картофи се настъргва кашкавал , после  шунка (и двете на ситното ренде) , поръсва се с една идея чер пипер и се слага част от майонезената салата.

P.S.Ако този пълнеж не ви допада съвсем спокойно можете да добавите салати по ваш вкус.

Сервира се с лъжичка!  Tongue

Сега да си призная от къде ми е рецептата smile1Няма начин тези от вас , които са ходили по летните ни курорти да не са виждали онези големите фурни за печени картофи пред които винаги чужденците извиват километрични опашки ежедневно.И аз се наредих (беше преди 12-13 години). Първия път само от любопитство...втория път щото един картоф на ми стигна (въпреки , че там ги правеха огромни)...третия път защото въпреки , че бяха по 5 лв. парчето реших че ще ям докато ми прималее...или по скоро докато не си крадна рецептата Roll Eyes Разликата е само в начина на печене , но алумимиевото фолио "лъже" картофа , че е печен в пещ  innocent
Активен
gaby_s
Помощник-готвач
Публикации: 456

Пълнени картофи с яйца и сирене в бекон

Сварявам няколко средни на големина картофа.Издълбавам ги с помоща на малка лъжичка.Посолявам ги и ги нареждам в тавичка.Увивам парче бекон около всеки картоф.На дъното поставям резенче домат,натрошено сирене и чуквам по едно яйце.Запичам във фурната около 10 мин.Поднасям картофките украсени с магданоз.

Активен

plamenadd
Чирак
*
Публикации: 1

КАРТОФЕНИ ЛОДКИ, ПЕЧЕНИ НА ФУРНА

2 големи картофа
1/2 до 3/4 чаша тиква
1/4 чаша разтопено масло
1/4 ч.л. кимион (на вкус)
1 ч.л. морска сол, черен пипер, сладък червен пипер (на вкус)
2 ч.л. разтопено масло
Картофите се пекат във фурната около 60 min. На 200ºС, докато омекнат. През това време се обелва тиквата, нарязва се на малки кубчета и се сварява на пара.
Картофите се оставят да изстинат малко. Още докато са топли, се разполовяват и вътрешността се изгребва внимателно, без да се нарушава люспата.
Смесва се тиквата, картофената маса, 1/4 чаша разтопено масло, кимиона и морската сол с преса за картофи или миксер, докато се получи жълто пюре с консистенция на крем. Картофените половинки се напълват със сместа. Намазват се с масло и се поръсват с пипер. Запичат се във фурната около 10 min или докато станат златисти на цвят
*преди печенето картофите се измиват много добре с четка

Източник: „Сила за живот” от Харви и Мерилин Даймънд

Активен
radost.1955
Помощник-готвач
Публикации: 400

Ел. поща
                ПЪЛНЕНИ КАРТОФИ С ГЪБИ

ПРОДУКТИ:

картофи  1-1.500 кг
гъби        200 гр.
праз лук  1 по-малък стрък
зехтин,маргарин
сол,черен пипер,мащерка,индийско орехче,зелени подправки на Маги
настърган пармезан и кашкавал

В подсолена вода картофите се варят до полуготови.С помощта на лъжичка се издълбават като ладийки и се нареждат в намазана тава.Във всеки картоф се слага по малко маргарин и се посолява леко.Гъбите и праза се нарязват на ситно и се запържват в няколко лъжици зехтин.Прибавят се и наситнената вътрешност на картофите и сместа се задушава още малко,за да се сотират и картофите.Слага се сол на вкус,щипка инд.орехче,черен пипер,щипка мащерка и половин ч.л. от зелената подправка на Маги.По желание при задушаването на гъбите и праза се сипва 1 с.л. Унисос на Маги и малко горчица.Картофените ладийки се пълнят със смес ,поливат се с малко разтопен маргарин и се поръсват с настърган пармезан.Ако остане от плънката,тя се разстила между картофите в тавичката.Налива се вода -около 1 ч.чаша,покрива се с фолио и се пече в предварително загрята фурна -200-250*След извиране на водата,фолиото се маха,картофите се поръсват с настърган кашкавал и се допичат до зачервяването му.Поднасят се със овкусен с чесън и копър млечен сос.

Активен

Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!
Tonito
Помощник-готвач
Публикации: 385

Картофи с бекон, гъби и спанак

Картофите се надупчват и завиват във фолио.
Пекат се 1 1/2 ч. на 150 С.
Беконът и гъбите се запържват, добавят се пера зелен лук и скилидка чесън. Най-накрая се слага и спанакът (бланширан или замразен).
Изпечените картофи се разполовяват. Вътрешността им се изгребва и смесва със заквасена сметана.
Напълват се със сметанената смес и отгоре - гъбено-беконовата плънка.

Източник: kuking.net

* Pechenkartof.JPG (50.96 KB, 480x360 - видяно 68 пъти.)
« Последна редакция: 31 Януари 2008, 16:37:05 от Tonito » Активен

Tonito
Помощник-готвач
Публикации: 385

Печени картофи със скариди

Кората на добре измитите картофи се намазва с малко олио и се  натрива с морска сол.
Пекат се за около 1,5 часа на 150 С.
В масло се запържва зелен лук, червена люта чушка (аз пропуснах) и ситно нарязана скилидка чесън.
Добавят се изчистени скариди, сокът на един лимон и босилек.
Разрязаните картофи се намазват с масло.
Отгоре  се слагат скаридите и малко от маслото, в което са пържени.

Източник:kuking.net

* Kart.+skaridi.JPG (50.04 KB, 480x360 - видяно 72 пъти.)
« Последна редакция: 31 Януари 2008, 13:37:48 от Tonito » Активен

di_ani
Главен Готвач
Публикации: 953

Картофи със зеленчуков микс

За 2 порции
2 печени картофа - Картофите се измиват много добре. Поръсват се с морска сол и завиват в алуминиево фолио. Пекат се на 180 º С за около 45 мин. или до готовност.
1 чаена чаша зеленчуков микс /броколи, моркови, грах/ сварен на пара - аз използвах хавайски микс.
Запържва се 1 супена лъжица брашно в 1 с. л. масло /маргарин/. Постепенно се налива 1 ч. чаша студено прясно мляко и с непрекъснато бъркане се сгъстява. Добавя се ½ ч.чаша рендосан кашкавал. Овкусява се с черен пипер, сол и щипка инд. орехче. Смесва се със зеленчуците.
Всеки картоф се разполовява и залива със сместа.

Удвоила съм количеството на соса и издълбала леко вътрешността на картофите
Рецептата е пица картоф от тук , с много други предложения за печени картофи и не само.
 smile1
Активен

vesela
Гурман
Публикации: 1740

Парад! Парад на картофа, момичета! Страхотни сте, коя от коя air_kiss air_kiss air_kiss
Активен
petty
Калфа
**
Публикации: 239

SnejanaL, рецептата за Печени картофи от морето много ме заинтригува (макар че аз явно съм ги пропуснала, когато съм била по курорти...). Тази вечер ги спретнах, не знам дали така трябва да изглеждат. Само дето не сложих шунка, а вместо салата от зеле - руска салата (според мен търпят всякакви импровизации). Вкусно!

* kartofi copy.jpg (127.54 KB, 576x448 - видяно 64 пъти.)
Активен
snejanaL
Калфа
**
Публикации: 57

Здравей , Marine , отлично си се справила  thumbup Абсолютно си права за импровизациите , кой с каквото ги обича  smile1 Моите изглеждт по същия начин, но ги разтварям малко повече , с цел да съберат повече материал отгоре , че инак мъжете се мусят blum
Активен
Страници: 1 [2] Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас (Модератори: Mariana G, sladka hapka) Тема: Месечно предизвикателство - ЯНУАРИ - ПЪЛНЕНИ КАРТОФИ « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.5 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Списание FEMA
BlackBoard Studio