Автор Тема: Шоколад със сметана  (Прочетена 5677 пъти)

MAZA57

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 86
Шоколад със сметана
« -: 30 Декември 2007, 08:17:28 »
         Много моля някой да ми каже, как става номера с разтопен шоколад и течна сметана за заливка на торта, има ли някакво съотношение шоколад- сметана. Спешно ми е! Ако може малко по-подробно обяснение, защото не съм компетентна в тази част. Благодаря предварително и признателности. Просто съм възхитена от вашите кулинарни способности.  :'( :'( :'( Тъжно ми е че съм толкова неука

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18346
Re: Шоколад със сметана
« Отговор #1 -: 30 Декември 2007, 09:12:32 »
Айде спешно аз да си кажа, пък другите като си отспят  ;D

И не си  мисли, че всички са се родили научени.

По принцип шоколада се загравя със сметаната до разтопяването му и след това се охлажда няколко часа. Тогава се разбива. Аз само веднъж направих така и не ми се разби  както трябва.
Правя го: Разбивам сметаната, през това време шоколада се разтопява в мв-та. Наливам по малко от него в разбитата вече сметана и продължавам да бъркам - но общо не трябва да е повече от минута време.

Съотношението ми е 150 гр шоколад на 400мл сметана.
Да и шоколада ми е черен кувертюр.
« Последна редакция: 30 Декември 2007, 09:39:31 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

maksimalistkata

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 996
  • главен сладкар
Re: Шоколад със сметана
« Отговор #2 -: 30 Декември 2007, 10:58:55 »
 :smile1: Здравей MAZA57,незнам какво си замислила като идея, дали за торта или за крем в чаши, но ако си решила да правиш крем като на гараш торта, трябва да стоплиш на водна баня сметаната със захарта и после натрошения шоколад , бъркаш докато се разтопи и оставяш няколко минути да си поври на водната баня.Оставяш да изстине и чак на другия ден разбиваш с миксер на бързи обороти ,докато се получи лек и пухкав крем,биенето продължава доста, за да стане такъв и цвета леко просветлява, но ако ли си решила да е в чаши може да се възползваш от предложението на pep-4o, това е по лесния вариант,но не бих казала че има същия вкус.Рецептата съм я предлагала и друг път за гараш крем , но ще я напиша пак -400г сметана, 170г захар,500г чист шоколад :smile1:Това ти е крем за торта , ако искаш да я заливаш с шоколад то, на 200г шоколад се полага 40-50г олио , тогава се получава темпериран шоколад,за заливка на торти, ако пък сложиш същото количество сметана, се получава шоколадов сос ,със който също може да заливаш , но ще се наложи да изчакаш леко да се охлади , и при шоколада така се процедира.Мисля че ще се получи , при малко повече старание от твоя страна,  :smile1:

MAZA57

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 86
Re: Шоколад със сметана
« Отговор #3 -: 30 Декември 2007, 17:22:31 »
     Pep-4o, да се отчета, кремчето стана супер
     Maksimalistkata, трябваше ми за торта, но ще се пробва и твоя вариант. Хиляди благодарности :flower:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18346
Re: Шоколад със сметана
« Отговор #4 -: 30 Декември 2007, 17:27:57 »
Радвам се, че ти е харесало  :smile1:
Аз предимно него слагам на торти и си го харесваме  :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • KrokozabYl: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,67.0.html
    26 Ноември 2014, 09:57:30
  • Ilieva: здравейте, искам да публикувам снимка , как да го сторя?
    26 Ноември 2014, 09:11:53
  • KrokozabYl: та той там продава абсолютно всичко, каквото се сетиш вкл. карантии
    24 Ноември 2014, 09:16:31
  • KrokozabYl: на Женския пазар след Кирил и Методий в дясно посока Лъвов мост има един месарски магазин на Арабин от 100 години е
    24 Ноември 2014, 09:16:16
  • GolemDZVER: абе не се плаши - аз им слагам и бърбън и пак стават
    23 Ноември 2014, 18:09:41
  • pep-4o: даааа
    23 Ноември 2014, 00:41:11
  • ROSPOP: ок, ама в рецепите има и захар, увеличавам количеството ли
    23 Ноември 2014, 00:19:16
  • pep-4o: със захар де :) захарта запазва свежия червен цвят
    22 Ноември 2014, 23:59:50
  • ROSPOP: ама в темата рецептите са със селитра, как  да я заместя
    22 Ноември 2014, 23:50:49
  • pep-4o: :innocent:
    22 Ноември 2014, 23:28:55
  • pep-4o: Не слагай селитра, сложи си захар
    22 Ноември 2014, 17:52:16
  • pep-4o: Роси, търси на женския пазар и в месарските поглеждай, само там има.
    22 Ноември 2014, 17:52:10
  • ROSPOP: черва де - сбърках малко :smile1:
    22 Ноември 2014, 14:13:08
  • ROSPOP: благодаря, сега ако кажете и селитра от къде да взема..........че в аптеката не продавали, в София чера съм виждала само един път на пазара в месарски магазин
    22 Ноември 2014, 14:11:51
  • GolemDZVER: я виж тука за суджуците
    22 Ноември 2014, 11:03:26
  • GolemDZVER: тук с сайта има твърди много, Роси
    22 Ноември 2014, 10:59:48
  • ROSPOP: решихме да направим суджук  и луканка но в рецепти не ги намирам ,  къде да търся
    22 Ноември 2014, 09:06:02
  • pep-4o: Пая, явно никой тук не е правила такава лютеница. Кажи на мама да свари, с рани подправки, които е усетила там и да кара по усет
    18 Ноември 2014, 11:51:14
  • pep-4o: полезността е да се яде в суров вид, или да се извлече сока и дори, защото другото е целулоза. А всварената едав ли ще остане нещо.
    18 Ноември 2014, 11:50:51
  • paq: била много полезна, препоръчали я за сринат имунитет, иначе на туршия е много вкусна също
    17 Ноември 2014, 22:49:41
  • paq: аз търся рецепта за лютеница от земна ябълка, майка ме помоли да потърся, брат ми си купил от био магазин и тя се вдъхновила
    17 Ноември 2014, 22:48:11
  • KrokozabYl: супер! При мен лапето не понася цвекло и това си е, та я правим винаги 2 вида
    17 Ноември 2014, 16:43:00
  • pep-4o: Мерси, КРо, на салатка с червено цвекло и моркови съм я решила
    17 Ноември 2014, 16:31:58
  • pep-4o: а не, не, те картофите броят като ядат печени, камо ли друго.
    17 Ноември 2014, 16:31:46
  • KrokozabYl: иначе на Йоанка четах с печена, ма много разправия
    17 Ноември 2014, 16:06:42
  • KrokozabYl: най-мързеливия начин е настъргана сурова, може с моркови и други такива комбинации
    17 Ноември 2014, 16:06:28
  • pep-4o: ама то  у нас не е много че половинът го прави на фрешове разни, ще си направя салата и аз сега
    17 Ноември 2014, 16:02:27
  • pep-4o: накупих аз, към кило прибрах
    17 Ноември 2014, 16:02:13
  • Dyke: Някъде четох, че земните ябълки са най-полезни като е сварят като картофите.....не съм пробвала
    17 Ноември 2014, 14:33:38
  • KrokozabYl: оцет също
    17 Ноември 2014, 13:41:01

* Последното от форума

Re: Коледата наближава - изпрати подарък; изненадай другарче :) от vesela
[26 Ноември 2014, 23:56:24 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от verabel
[26 Ноември 2014, 22:05:22 ]


Re: Чудесата на село Киш, Азербайджан от vesela
[26 Ноември 2014, 21:54:25 ]


Re: Чудесата на село Киш, Азербайджан от elidrag
[26 Ноември 2014, 20:30:25 ]


Re: ЧРД, Ели! от elidrag
[26 Ноември 2014, 20:22:32 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от elidrag
[26 Ноември 2014, 19:04:55 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от elidrag
[26 Ноември 2014, 19:02:02 ]


Re: ЧРД, Ели! от radost.1955
[26 Ноември 2014, 18:45:02 ]


Re: За суджуците, пастърмите, бахура и луканките от elidrag
[26 Ноември 2014, 18:36:08 ]


Re: ЧРД, Ели! от elidrag
[26 Ноември 2014, 18:31:04 ]


Re: За суджуците, пастърмите, бахура и луканките от pep-4o
[26 Ноември 2014, 18:12:23 ]


Re: Чудесата на село Киш, Азербайджан от Aura
[26 Ноември 2014, 17:36:30 ]


Re: Чудесата на село Киш, Азербайджан от KrokozabYl
[26 Ноември 2014, 17:21:33 ]


Re: За суджуците, пастърмите, бахура и луканките от GolemDZVER
[26 Ноември 2014, 17:03:39 ]


Re: За суджуците, пастърмите, бахура и луканките от pep-4o
[26 Ноември 2014, 16:45:10 ]


Re: Чудесата на село Киш, Азербайджан от GolemDZVER
[26 Ноември 2014, 16:35:05 ]


Re: За суджуците, пастърмите, бахура и луканките от GolemDZVER
[26 Ноември 2014, 16:34:06 ]


Re: прИмоции ........ от GolemDZVER
[26 Ноември 2014, 16:25:32 ]


Re: Чудесата на село Киш, Азербайджан от Aura
[26 Ноември 2014, 16:24:04 ]


Re: Чудесата на село Киш, Азербайджан от GolemDZVER
[26 Ноември 2014, 16:21:00 ]