Автор Тема: Записки от кухнята на Емили  (Прочетена 386033 пъти)

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #195 -: 24 Януари 2009, 20:58:58 »
Още една рецепта от италианския регион Калабрия.

Пица с пържени картофи и гъби

Картофи
Гъби печурки
Доматен сос
Кашкавал
Чесън
Зехтин



                              Не мога да предложа точна рецепта за тестото на пицата, защото го приготвям “на око”. Затова пригответе тесто по рецепта, която вече сте позвали или използвайте готов блат за пица. Не посочвам и количества на продуктите, тъй като това зависи от броя на консуматорите и личните предпочитания.

И така……..

                      Обелете, нарежете и изпържете картофи. Посолете ги и ги дръжте на топло в съд с капак. Разточете тестото на правоъгълник. Намажете добре със зехтин. Смесете доматен сос със ситно нарязан чесън и рендосан кашкавал и намажете върху тестото. Равномерно разпределете пържени картофи и гъби, нарязани на филийки. Поръсете със зехтин и сложете пицата да се пече около 20 минути в умерено силна фурна. След това поръсете с още рендосан кашкавал и допечете, докато се разтопи.

 





Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #196 -: 26 Януари 2009, 22:38:49 »
Картофена салата с маслини и зелен фасул

700 гр. картофи
100 гр. черни маслини без костилки
100-150 гр. зелен фасул
1 с.л. майонеза
1 ч.л. горчица
5 с.л. зехтин
2 с.л. бял винен оцет
зелена подправка – копър, магданоз или др.
сол и вегета


  • Сварете картофите, обелете ги и след като се охладят, се нарязват на кубчета.
  • Зеленият фасул варим, в подсолена и подправена с вегета вода, не повече от 15 мин.
  • Маслините нарязваме на половинки по дължина.
  • В купичка смесваме майонезата, горчицата, зехтинът и оцета.
  • Добавяме ситно нарязаната зелена подправка и разбиваме добре.
  • В салатна купа слагаме картофите, фасулът и маслините.
  • Добавяме заливката и разбъркаваме. Оставяме да престои 15 – тина минути, да се смесят вкусовете,и сервираме.


* Аз използвам замразен кръгъл зелен фасул. Варя го в MW за 9 минути на пълна мощност отново в подсолена и подправена с вегета вода.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #197 -: 29 Януари 2009, 22:32:34 »
Патешки воденички с печени пиперки и лук

 700 гр. патешки воденчки
200 гр. печени пиперки
2 гл. кромид лук
100 гр.  универсална подправка  / или смлени домати/
1 кубче зеленчуков бульон
1 ч.л. вегета
олио
сол
чер пипер
магданоз



                   Добре почистените воденички се пускат във вряща вода, подправена с бульона и вегетата. Оставят да врят около 15 минути. В разлат тиган с капак / или плитка тенджера/ загряваме олиото, прехвърляме воденичките в него и доливаме от бульона, докато ги покрие наполовина. Готвим под капак на слаб до умерен огън около 30 минути. Добавяме универсалната подправка и едро нарязаните пиперки и лук. Овкусяваме със сол и чер пипер, слагаме капакът и готвим още 15-20 минути, докато сосчето се сгъсти. Поръсваме с магданоз и сервираме самостоятелно или с гарнитура от задушен бял ориз.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #198 -: 31 Януари 2009, 15:35:44 »
Салата с китайско зеле и печени пиперки

400 гр. китайско зеле
200 гр. печени пиперки
2-3 кисели краставички
3 ск. чесън
2 с.л. уни сос
4-5 с.л. олио
сол



  • Китайското зеле се нарязва  на слама и се претрива леко със сол.
  • Пиперките се нарязват на не много едри парчета, чесънът и краставичките на тънки филийки.
  • В отделен съд се смесват олиото с чесъна и уни соса и се разбиват добре.
  • В салатна купа се слагат претритото зеле, пиперките и краставичките.
  • Добавя се заливката, салатата се разбърква и се сервира.






Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #199 -: 10 Февруари 2009, 22:05:53 »
Кадън буду

Така поетично звучи наименованието на един от многото видове турски кюфтета. В превод означава – момичешки бедра.

500 гр. Телешко смляно месо*
4 яйца
1 к.ч. ориз
1 с.л. брашно
1 гл. кромид лук, средно голяма
сол и чер пипер
мазнина за пържене



                      Оризът се слага да се свари в подсолена вода, след което се измива със студена вода и се оставя да се отцеди добре. Лукът  се почиства и се наситнява. В купа смесваме месото с ориза, лука и 2 яйца. Подправяме със сол и чер пипер на вкус и омесваме добре.Оставяме каймата да престои на хладно 1 час. Отделно разбиваме останалите 2 яйца с брашното. С навлажнени ръце вземаме от каймата, оформяме топка и я потапяме в разбитите яйца. След това приплескваме, оформяме “бедрото” и пържим в сгорещена мазнина.

* По принцип се използва агнешка кайма и преди пържене, кюфтетата се потапят само в разбити яйца, без брашно.

Източник: Turkish cookbook

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #200 -: 12 Февруари 2009, 21:49:31 »
Всички поднасяме тази супа на трапезата си. У дома я приготвям така от много отдавна и много я обичаме. Надявам се да допадне и на вас.

Супа топчета

250 гр. кайма смес
2 с.л. ориз
3 картофа
1 морков
1 гл. кромид лук
2-3 печени пиперки
2 яйца
3 с.л. сметана за готвене
3 с.л. олио
1с.л. брашно
1 ч.л. вегета
ронена чубрица
магданоз
смлян кимион



                        Зеленчуците почистваме, обелваме и измиваме добре. В тенджера загряваме мазнината и последователно задушаваме дребно нарязаните зеленчуци – първо лукът, след това добавяме морковите, картофите и накрая пиперките. Заливаме с вода и варим на умерен огън. Отделяме белтъците от жълтъците на яйцата. Белтъците, заедно с ориза, брашното и смлян кимион добавяме към каймата и омесваме добре. Оформяме топчета и ги пускаме във врящата супа. Добавяме вегетата и варим супата до готовност, още около 15 - 20 мин., докато се сварят топчетата и оризът в тях. Приготвяме застройката, като към жълтъците прибавяме сметаната, ситно нарязан магданоз и ронена чубрица и разбиваме. Готовата супа отместваме от огъня. При постоянно бъркане, разреждаме застройката с бульон от супата, след което, отново при непрекъснато разбъркване, я изливаме в тенджерата.




« Последна редакция: 12 Февруари 2009, 21:51:02 от Emili »

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #201 -: 23 Февруари 2009, 22:33:42 »
Пържено оризово фиде със зеленчуци

100 гр. оризово фиде
1 по-голям морков
1/2 тиквичка / около 100 гр./
7-8 печурки
1 ч.л. вегета
2 с.л. олио
вей-дзин



  • Залейте фидето с гореща вода и след 10 минути го отцедете добре.
  • Нарежете морковът и тиквичката на пръчици или продълговати тънки резени,а гъбите на филийки.
  • Нагрейте добре добре уок  или друг дълбок тиган. Сипете олиото.
  • Сложете последователно морковът, тиквичката и накрая гъбите.
  • Пържете, като постоянно разбърквате, докато се изпари течността от гъбите.
  • Сложете фидето и подправете с вегета и вей-дзин на вкус.
  • Разбърквайки, пържете още 1-2 минути и сервирайте.




Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #202 -: 24 Февруари 2009, 23:57:59 »
Бадемови бисквити с канела

200 гр. смлени бадеми
75 гр. пудра захар
2 белтъка
20 гр. канела
3 ч.л. кристална захар
пудра захар за поръсване
олио за намазване



  • Смесете смлените бадеми с канелата и пудрата захар в купа. Размесете добре.
  • Белтъците разбийте на пухкав сняг с кристалната захар.
  • Добавете ги към бадемовата смес и разбъркайте с дървена бъркалка, докато се получи еднородна смес.
  • С чаена лъжичка вземете от сместа, придайте форма по желание и подредете върху намаслена хартия за печене.
  • Приплескайте, като бисквитки и печете в умерена фурна, докато се втвърдят, без да прегарят – около 15 минути на 160-170 градуса.
  • След като изстинат напълно, ги поръсете с пудра захар.





Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #203 -: 27 Февруари 2009, 21:51:07 »
Мийн Моле

Индийска кухня

2 скумрии / 600-700 гр./
1 гл. кромид лук
4 ск. чесън
1 лайм
2 ч.л. куркума
1 ч.л. смлян джинджифил
2 с.л. олио
250 мл. разредено кокосово мляко
1 домат
магданоз




  • Почистете рибата от костите и кожата, нарежете я на парчета и я сложете в купа.
  • Посолете я на вкус, поръсете с 1 ч.л. куркума и залейте със сока от лайм.
  • Разбъркайте и оставете да се маринова 30 минути.
  • Загрейте олиото в тиган с капак. Сложете нарязаните лук и чесън.
  • Щом лукът стане стъклен, добавете джинджифилът и останалата куркума.
  • Добавете рибата и кокосовото мляко и разбъркайте.
  • Щом заври, сложете капакът и гответе на умерен огън около 7 минути.
  • След това махнете капакът и добавете доматът, нарязан на четвъртинки, и нарязан магданоз.
  • Разбъркайте и гответе още 1-2 минути.
  • Сервирайте с бял ориз.



Източник: India.tm


Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #204 -: 11 Март 2009, 23:34:27 »
Най-накрая намерих време да си напиша и рецептата.

Мезенце от свинско краченце


2 - 3 свински крачета
2 - 3 ск. чесън
3 с.л. червено вино
около 50 гр. Универсална подправка *
1 с.л. олио
сол и чер пипер на вкус



  • Сварете свинските крачета в подсолена вода, след което отстранете кокалчетата и нарежете месестата част на парчета.
  • Загрейте олиото и запържете на умерен огън нарязания чесън. Щом замирише приятно, добавете виното, след това и универсалната подправка.
  • Разбъркайте и гответе, докато се изпари излишната течност и сосът започне да се сгъстява.
  • Прибавете месото от краченцата, подправете със сол и смлян черен пипер на вкус. Гответе още няколко минути и поднесете мезето горещо.


* Вместо универсална подправка, можете да ползвате само смлени домати или друга подобна подправка.


Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #205 -: 12 Март 2009, 08:35:32 »
Цитат
Мезенце от свинско краченце


Аууу....как го обичам това твое предложение..... :nyam:  Браво  , Еми , супер е .  :thumbup:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #206 -: 12 Март 2009, 08:54:20 »
Цитат
Мезенце от свинско краченце


Аууу....как го обичам това твое предложение..... :nyam:  Браво  , Еми , супер е .  :thumbup:

Ауу.... да беше само ти  :innocent: Аз обаче имам свински крачета във фризера  :P :P

Мерси, Еми, никога не съм правила крачетата така. Ще те пробвам  :thumbup:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #207 -: 14 Март 2009, 21:28:19 »

Мезенце от свинско краченце


 :thumbup: наистина вкусно мезенце  :nyam: :nyam:

Еми, благодарим   :air_kiss:

Йоланта, закъсняваш  :P :P
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #208 -: 14 Март 2009, 23:27:08 »
Стига , Пепи....не ме засрамвай така..... :'(

Пусто да опустее... утре няма как да стане , ама вдругиден купувам КРАЧАНЦЕТО ЗА МЕЗЕНЦЕТО:yahoo: 

Емече , отново .....  :thank_you2: :thank_you2: :thank_you2: и  :clapping: :clapping: :clapping:

То , от Пепи човек може ли да се вреди.... ::)

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #209 -: 15 Март 2009, 15:53:14 »
Момичета, покорно благодаря за доверието.

Щастлива съм, че ви е харесало.  :thank_you2: :thank_you2:

Направих и вариант със Сварени свински кожички, но без виното,също стана много вкусно.






 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от tomislava
[Днес в 14:19:16]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[13 Септември 2017, 18:56:35 ]


Re: Идея за подарък от tomislava
[27 Август 2017, 19:39:04 ]