Автор Тема: Записки от кухнята на Емили  (Прочетена 386257 пъти)

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #165 -: 27 Октомври 2008, 00:32:06 »
Скандинавски кюфтета

500 гр. кайма
2 главички лук
1 филия стар хляб / накиснат в прясно мляко/
30 мл. сметана
1-2 картофа / 150 гр./, сварени и добре смачкани
1 яйце
олио
магданоз
чер пипер




               Нарязваме лукът на ситно и го запържваме на умерен огън в олиото, след което го изваждаме. Замесваме каймата с картофите, сметаната, отцедения хляб и яйцето. Прибавяме лукът, ситно нарязан магданоз и чер пипер. Омесваме добре, оформяме кюфтенца и ги подреждаме в тавичка. Оставяме ги да престоят 1 час в хладилника или на друго хладно място, след което ги изпържваме в сгорещена мазнина. Сервираме поръсени с магданоз.


« Последна редакция: 31 Октомври 2008, 14:04:56 от bordovsky »

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #166 -: 27 Октомври 2008, 21:59:32 »
Карфиол с шунка


1,2 – 1,5  кг. карфиол
300 гр. шунка
2 ск. чесън
150 гр. кашкавал
100 мл. прясно мляко
100 мл. течна сметана
3 яйца
50 гр. масло
1 ч.л. вегета
копър
къри на прах




                         Карфиолът се накъсва на розички. Слага се във вряща подсолена вода за около 15 минути, след което се изцежда. Шунката се нарязва на кубчета, а чесънът на на филийки. Сгорещяваме половината от маслото и запържваме чесънът. Като порозовее, добавяме и шунката. Пържим до златисто. Рендосваме кашкавалът и го разделяме на 3 части. Намазваме йенска или друга тавичка с капак с масло. На дъното изсипваме половината от карфиола, отгоре разпределяме шунката с чесън, поръсваме с къри и половината от вегетата. Отгоре посипваме 1/3 от кашкавала и покриваме с останалата половина от карфиола. Накрая слагаме тук-там парченца от останалото масло.В купа смесваме яйцата със сметаната, млякото, 50 мл. вода, 1/3 от кашкавала, останалата вегета и ситно нарязан копър. Разбиваме добре и заливаме ястието. Покриваме с капака и печем на умерена фурна. След това махаме капакът, посипваме останалата1/3 от кашкавала и връщаме ястието да се допече открито, докато кашкавалът се разтопи.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #167 -: 03 Ноември 2008, 20:39:31 »
Крем супа 10 зеленчука

2 картофа, средно големи
2 моркова
2 чушка
1 гл. лук
1 тиквичка
4 ск. чесън
100 гр. гъби
100 гр. грах
1/2 гл. целина
1/2 малка гл. карфиол
150 мл. сметана
50 гр. масло
1 ч.л. вегета



  • Зеленчуците се почистват, измиват и нарязват на парчета.
  • Разтопяваме половината от маслото и задушаваме за 2-3 минути лукът и чесънът.
  • Добавяме морковите и заливаме с 1 ч.ч. вряла вода.
  • Като кипне оставяме да поври 5 минути и добавяме картофите.
  • След това, през 5 минути добавяме един по един зеленчуците,  като се почне от по-твърдите.
  • След като сложим всичките,  подправяме с вегета и варим до готовност.
  • Сварените зеленчуци, изваждаме от тенджерата, пасираме със сметаната и малко б,льон и връщаме обратно.
  • Изключваме котлонът, прибавяме останалото масло и оставяме супата отгоре да къкри, докато котлонът изстива.
  • Сервираме с крутони и сметана.


Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #168 -: 04 Ноември 2008, 16:21:04 »
Еми , супичката е чудесна.  :eat: Сигурно е много ароматна и вкусна. Ще има голям успех в къщи. Благодаря ти.  :flower:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #169 -: 04 Ноември 2008, 22:25:54 »
Благодаря, Йоли, ще се радвам да ви хареса.  :tender:

Представям ви една рецепта от района на град Ливорно, Италия. Разбира се, това е един от вариантите на приготвяне. Надявам се и на вас да хареса.

Бяла риба ала Ливорнезе

/Pesce alla Livornese/

500 гр. филе бяла риба
400 гр. белени домати, нарязани на кубчета
150 мл. червено вино
2 гл. лук
2 моркова
5 с.л. олио
магданоз
брашно
сол и захар
чер пипер
вегета



   Измийте рибата и я нарежете на парчета. Подсушете, оваляйте ги в брашно и ги оставете настрани. Нарежете лукът и морковите на дребно и ги задушете в олиото на умерен огън в  по-дълбок разлат тиган с капак /или плитка тенджера/. Като поомекнат, сложете рибата и запържете. След като обърнете парчетата, добавете виното и доматите. Подправете с подправките на вкус. Захлупете и задушавайте 15 минути. Махнете капакът, добавете ситно нарязан магданоз и гответе ястието открито още 10 минути. Сервирайте поръсено с още нарязан магданоз.







« Последна редакция: 05 Ноември 2008, 23:04:05 от Emili »

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #170 -: 04 Ноември 2008, 23:24:21 »

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #171 -: 06 Ноември 2008, 21:26:53 »
Туршия „Бояна”


2 кг. камби
2 кг моркови
1 зелка
1 гл. карфиол

За маринатата

200 мл. вода
200 мл. оцет
200 мл. олио
100 гр. сол
100 гр. захар



  • Зеленчуците са нарязват на парчета / карфиолът се накъсва на розички/ и се слагат в дълбока тенджера.
  • Смесваме съставките за маринатата. Слагаме я да заври и я варим, докато се стопят солта и захарта.
  • Още вряла маринатата се изсипва върху зеленчуците.
  • Слагаме капакът и оставяме тенджерата така 3 часа.
  • Готовата туршия напълваме в буркани и стерилизираме не повече от 3 минути, да не се преварят зеленчуците.



* Туршийката може да се казва и по друг начин, но аз я знам от майка си и затова я наричам така.


Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #172 -: 16 Ноември 2008, 22:40:33 »
Кюфтета с маслини и чесън

750 гр. кайма смес
1 яйце
75 мл. течна сметана
черни маслини без костилки
готова суха подправка за кюфтета
чесън
зехтин



                    Към каймата добавяме сметаната, яйцето и сухата подправка и омесваме добре. Оставяме да „почива” 30 минути. Почистваме няколко скилидки чесън и ги нарязваме на четвъртинки по дължина. Вземаме четвъртинка / или две, ако са по малки/  и я слагаме в маслината, на мястото на костилката. С навлажнени ръце вземаме от каймата и разстиламе на дланта. Слагаме една маслина, завиваме добре от всички страни и оформяме на топчица. Готовите кюфтета подреждаме в тавичка, наливаме около два пръста гореща вода, поръсваме отгоре със зехтин и слагаме да се пекат в умерено силна фурна. Готовите кюфтета, сервирайте върху картофено пюре или с друга гарнитура по желание.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #173 -: 19 Ноември 2008, 21:09:29 »
Зелева супа с наденица


700 гр. бяло зеле
200 гр. наденица
2 моркова
1 гл. лук
4 с.л. олио
1.5 л. зеленчуков бульон
вегета





  • Почистете лукът и морковите и ги нарежете на едро.Задушете ги в мазнината и малко вода.
  • Нарежете зелето на слама и го прибавете в тенджерата. Задушавайте 15 минути.
  • Долейте зеленчуковият бульон и поръсете с вегета. Варете на умерен огън  20 минути.
  • Наденицата нарежете на колелца и ги сложете в супата.
  • Доварете още 5 минути и сервирайте.
               

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #174 -: 20 Ноември 2008, 22:00:46 »
Супа със свинско месо и тиквички


300 гр. свинско месо
2 картофа, средно големи
2 моркова / по-тънки/
2 с.л. Универсална подправка *
1 гл. лук
1 ч.л. вегета
1 жълтък
2 с.л. кисело мляко
1,5 л. зеленчуков бульон
копър



                  Слагаме месото да се вари в леко подсолена вода за около 30 минути. През това време нарязваме почистените зеленчуци на дребни кубчета. Изваждаме месото и на негово място слагаме зеленчуците, без тиквичките, и доливаме зеленчуков бульон. Накъсваме или нарязваме месото и го връщаме обратно в тенджерата. Варим 20 минути, прибавяме тиквичките и оставяме супата да се вари още 20 минути. Десетина минути преди да я махнем от котлона разбиваме добре жълтъкът с млякото и ситно нарязан копър. Оставяме на стайна температура. Готовата супа сваляме от огъня, застройваме с приготвената застройка и похлупваме.

* може да я замените с друга подобна или само със смлени домати

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #175 -: 23 Ноември 2008, 20:55:31 »
Вита баница с лук


1 пакет готови точени кори – 450 гр.
3 гл. бял кромид лук
2 гл. червен воден лук
½ вр. копър
1 ч.л. вегета
3 с.л. олио
2 с.л. уни сос Maggi
1 жълтък
олио за мазане



  • Почистеният лук нарязваме на едро и задушаваме в 3 с.л. олио.
  • Като омекне, добавяме уни сосът, вегетата и ситно нарязаният копър.
  • Объркваме добре и след още 5 минути отместваме от огъня.
  • Намазваме една кора с олио, върху нея слагаме втора и също я намазняваме.
  • Отгоре разпределяме плънка и навиваме на не много стегнато руло.
  • По същият начин приготвяме и останалите кори, след което ги подреждаме ги в намазнена тава.
  • В купичка размесваме добре жълтъкът с малко вода и малко олио.
  • Намазваме отгоре баницата и печем в умерено силна фурна.




Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #176 -: 24 Ноември 2008, 23:30:14 »
Ригатони с броколи и карфиол

Rigatoni ai broccoletti e cavolfiore


400 гр. ригатони
200 гр. броколи
200 гр. карфиол
50 гр. пиньоли
2 ч.л. каперси
250 мл. готварска сметана
3 ск. чесън
3-4 с.л. олио
Зехтин
Вегета
Сол



  • Ригатоните се сваряват в подсолена вода според упътването на опаковката и се отцеждат.
  • Броколито и карфиолът се накъсват на розички и се бланшират 5 минути.
  • След това веднага се прехвърлят в ледена вода и се отцеждат добре.
  • Нагряваме олиото в дълбок тиган и слагаме в него дребно нарязаният чесън.
  • Като започне да порозовява, прибавяме каперсите, карфиолът и броколито.
  • Подправяме с вегета и сол и запържваме 1-2 минути.
  • Изсипваме ригатоните в тавичка, добавяме зеленчуците и сметаната и разбъркваме внимателно.
  • Отгоре поръсваме с пиньолите и слагаме ястието да се запече в умерена фурна за 30 минути.
  • Готовите ригатони сервираме поръсени със зехтин.


« Последна редакция: 24 Ноември 2008, 23:38:56 от Emili »

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2259
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #177 -: 25 Ноември 2008, 10:18:57 »
Emili, обожавам броколи и карфиол! Сигурна съм, че тези ригатони в комбинация с тях са фантастични!  :thumbup:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #178 -: 25 Ноември 2008, 13:10:35 »
Така е, Таня. И аз много обичам и броколи и карфиол и тази паста е една от любимите у дома.

Надявам се и на вас да хареса.  :smile1:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #179 -: 29 Ноември 2008, 14:35:15 »
Коледни бисквити Panpepati

100 гр. бели стафиди
200 гр. печени бадеми
100 гр. печени лешници
100 гр. орехи
90 гр. натурален шоколад
2 с.л. натурално какао
4 с.л. брашно
300 гр. мед
1 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. канела
1 ч.л. смлян черен пипер



  • Нарязваме на едро ядките и шоколадът и ги смесваме в купа със стафидите.
  • Отгоре поръсваме с брашното, какаото и подправките, и размесваме добре с ръце.
  • Накрая добавяме медът и разбъркваме добре, така че да обхване всички съставки.
  • Изсипваме сместа върху пекарска хартия и оформяме на правоъгълник.
  • Печем в предварително загрята фурна 25 – 30 минути.
  • Първите 5 минути на 190 градуса,  а за останалото време  - намаляваме на 170 градуса.
  • След като извадим от фурната, нарязваме на правоъгълни бисквити и оставяме да изстине.
  • Готовите бисквити съхраняваме увити в целофан.


Приготвям ги на принципа на италианския коледен сладкиш Panpepato, с леки различиия.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]