Автор Тема: Записки от кухнята на Емили  (Прочетена 386488 пъти)

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #150 -: 25 Септември 2008, 19:41:05 »
Сметаново пиле "Три"

5 парчета пиле / парти бутчета, горно бутче , бяло месо..../
50 гр. масло
200 мл. сметана
1 ч.л. вегета
1 ч.л. къри на прах
1/2 ч.л. сумак
1/2 ч.л. смляно индийско орехче
копър


  • Размекваме маслото на стайна температура в купичка. Добавяме подправките и размесваме добре.
  • Намазваме парчетата пиле с ароматното масло , слагаме ги в йенска тавичка с капак.
  • Покриваме с капака и оставяме така около 30 минути, след това заливаме със сметаната и печем в умерена фурна.
  • Поднасяме поръсено със ситно нарязан копър.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #151 -: 26 Септември 2008, 22:10:05 »
Картофи с пиперки

600 гр. картофи
3 големи червени пиперки
1 гл. кромид лук
4 скилидки чесън
50 мл. сметана
1 с.л. / пълна/ сладка горчица
30 гр. масло
вегета
чубрица
готова подправка за картофи



  • Обелените и измити картофи се нарязват на полумесеци и се слагат в йенска тава с капак.
  • Пиперките, лукът и чесънът почистваме и нарязваме на едро.
  • Разтопяваме половината от маслото и в него задушаваме пиперките.
  • Като леко поомекнат добавяме лукът и чесънът. Подправяме с вегета на вкус и задушаваме още 3-4 минути.
  • Задушените зеленчуци изсипваме при картофите.
  • В купичка разбиваме добре сметаната с горчицата, заливаме картофите със зеленчуците и разбъркваме добре.
  • Доливаме вряла вода, до нивото на зеленчуците, без да ги покрива.
  • Поръсваме с чубрица и готова подправка за картофи, и разпределяме останалото масло.
  • Покриваме с капак и печем в умерена фурна.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #152 -: 01 Октомври 2008, 19:03:36 »
Шкембе с гъби

250 гр. сварено телешко шкембе
100 гр. гъби печурки
20 гр. масло
2 с.л. уни сос Maggi
червен пипер
сол


  • Нарязваме гъбите на филийки и задушаваме в маслото и 3-4 с.л. вода.
  • Като поомекнат, добавяме уни соса и шкембето, нарязано на лентички.
  • Подправяме със сол и червен пипер на вкус.
  • Разбъркваме добре, изключваме котлона и оставяме ястието да къкри, отгоре, докато котлона изстива.

*У дома го хапваме като мезе за червено винце.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #153 -: 07 Октомври 2008, 21:02:36 »
Зеленчукова супа с гъбени топчета


100 гр. гъби
1 морков
1 чушка
1 к.ч. замразен грах
5 с.л. сметана за готвене
2 яйца
3-4 с.л. олио
1 шепа фиде
2 с.л. брашно
1/2 ч.л. сушена целина
вегета
сол




                      Нарязваме морковът и чушката на ситно и ги задушаваме в олиото и малко вода. Като поомекнат добавяме грахът и наливаме вряла вода. Измитите гъби смиламе с блендер и смесваме с едно яйце, брашното и 1 с.л. сметана. С навлажнени ръце вземаме от сместа, оформяме топчета и ги пускаме във врящата супа. Подправяме с целината, вегета и сол на вкус и варим около 30 минути, след което добавяме и натрошеното фиде. Приготвяме застройка от второто яйце и останалата сметана. Като се свари фидето, отместваме супата от котлона и изсипваме вътре застройката. Връщаме супата на котлона, колкото да "клокне" и яйцето да се пресече.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #154 -: 07 Октомври 2008, 21:29:37 »
Разядка с домати и маслини

3 домата
100 гр. черни обезкостени маслини
2 ск. чесън
2 с.л. зехтин
2 с.л. лимонов сок
1 с.л. уни сос Maggi
сол
босилек




                         Нарязваме доматите на шайби, отстраняваме семето и нарязваме месестата част на кубчета*. В салатна купа ги смесваме с нарязаните маслини. Приготвяме дресинг от зехтина, уни соса, лимоновия сок, счукания чесън, сол и босилек на вкус. Разбиваме го добре и заливаме доматите и маслините. Разбъркваме внимателно, оставяме да престои 15- тина минути, за да се смесят ароматите и вкусовете и сервираме.


* Доматите може да потопите за секунди във вряща вода, след което да ги обелите.

** По идея на Daily Cook
« Последна редакция: 07 Октомври 2008, 21:33:24 от Emili »

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #155 -: 10 Октомври 2008, 21:58:24 »
Пенне Ригате с наденица
/ Penne Rigate con salsiccia/


300 гр. пенне ригате
2 наденици
2 ск. чесън
1/2 гл. лук
1 ч.л. каперси
6-7 с.л. доматен сос или пюре
3 с.л. зехтин
1 с.л. олио


  • Сварете пастата според указанията на опаковката и отцедете от водата.
  • Надениците нарежете на тънки колелца, чесънът и лукът - на ситно.
  • Сгорещете зехтинът и олиото* и запържете лукът и чесънът. 
  • Като станат стъклени ги извадете с решетъчна лъжица и на тяхно място сложете наденицата.
  • Добавете доматеният сос и каперсите и намалете огъня.
  • Щом колелцата наденица започнат да се извиват като шапчици, върнете в тигана лукът и чесънът.
  • Разбъркайте добре и отместете от огъня.
  • Смесете с пастата, разбъркайте хубаво и сервирайте веднага.


* Използвам смес от олио и зехтин, тъй като при бързо нагорещяване зехтинът започва да пуши и прегаря.

Emilly1212

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Записки от кухнята на Емили
« Отговор #156 -: 16 Октомври 2008, 19:04:01 »
Здравей Emili!

Поздравявам те за всички вкусотии, които си представила тук - рецептите и снимките изглеждат невероятно.
Ще започна да ги изпробвам  :thumbup:
И ще очаквам новите ти предложения! :-*

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #157 -: 17 Октомври 2008, 12:30:16 »
Здравей и на теб, Еми!  :smile1:

Благодаря, ще се радвам ако ви допаднат.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #158 -: 19 Октомври 2008, 22:17:13 »
Риба в сметанов сос

600 гр. филе хек или друга бяла риба
250 мл. готварска сметана
2 гл. бял кромид лук
4 с.л. олио
копър
сол
вегета



  • Рибата измиваме със студена вода и подсушаваме.
  • В купичка смесваме олиото със ситно нарязани копър, девесил и малко вегета.
  • Намазваме добре филетата със сместа и оставяме да се мариноват поне час.
  • Лукът почистваме и нарязваме на тънки полумесеци. Претриваме го леко със сол и го разпределяме по дъното на тавичка.
  • Отгоре нареждаме рибата и заливаме със сметаната и малко  вода.
  • Печем в умерена фурна около 30 минути, като по средата на печенето обръщаме рибата.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #159 -: 21 Октомври 2008, 22:10:35 »
Алена икра

Изказвам искрени благодарности на моята колежка Таня Делирадева за тази рецепта. Сега и у дома ще се яде по-често червено цвекло.  :smile1:


3 средно големи глави червено цвекло / 350-400 гр./
1 гл. кромид лук /100 гр./
200 гр. смлени домати
3-4 ч.л. оцет
4 ск.чесън
олио
сол
захар
чер пипер
магданоз
копър
чубрица



                       Измийте добре цвеклото и го сложете да се вари до полуготовност в подправена с оцета вода. След това го обелете и заедно с лука и чесъна нарежете на ситно. В дълбок тиган загрейте олио и сложете вътре цвеклото и лукът. Задушавайте по капак 20-30 мин., след което добавете доматите и 1-2 щипки захар. Разбъркайте и оставете още 10-тина минути, докато се изпари течността на доматите. Прибавете чесънът, ситно нарязани магданоз, копър и малко чубрица. Подправете със сол и чер пипер на вкус.
« Последна редакция: 25 Април 2009, 11:00:18 от Emili »

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #160 -: 22 Октомври 2008, 22:09:27 »
Пържен зрял фасул

300 гр. сварен зрял фасул
5-6 печени пиперки / по-месести/
2 ск. чесън
1 гл. лук
150 гр. универсална подправка
6-7 с.л. олио
1 с.л. брашно
1 ч.л. вегета
1 ч.л. червен пипер
джоджен



                          Загряваме олиото в дълбок тиган. Слагаме в него ситно нарязания лук. Пържим на умерен огън, докато стане стъклен, след което прибавяме фасулът и универсалната подправка. Пържим около 15 минути и добавяме едро нарязаните пиперки и чесън. Доливаме и съвсем малко вода. В купичка смесваме брашното с вегетата и червения пипер и разреждаме на рядка кашица с малко студена вода. Отместваме тиганът от огъня и я изсипваме вътре, като бъркаме постоянно, да не се "захване" брашното за дъното. Връщаме тиганът отново на огъня и оставяме ястието още няколко минути, като не спираме да разбъркваме. Готовото ястие подправяме със ситно нарязан пресен джоджен или добре стрит сух.

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #161 -: 24 Октомври 2008, 18:03:00 »
Много апетитен бобец, Еми:thumbup: Страхотно изглежда.  :smile1:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #162 -: 24 Октомври 2008, 20:25:51 »
Благодаря, Йоли. Похвалата ти значи много за мен.  :thank_you:


Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #163 -: 24 Октомври 2008, 20:52:45 »
Коктейл скариди

250 гр. гренландски скариди
100 гр. кашкавал
3 яйца, твърдо сварени
2 с.л. майонеза
1 с.л. лимонов сок
6 каперси



                   Скаридите се заливат с вряла вода и се оставят да престоят в нея около 15 минути. След това се изчистват, като се оставят няколко за украса. Кашкавалът се рендосва на ситно ренде, каперсите се наситняват. Яйцата се обелват и нарязват на кубчета. Майонезате разбъркваме с лимоновия сок. Смесваме продуктите и заливаме с майонезата. Разбъркваме и насипваме в чаши. Поднасяме украсени с отделените скариди.

Добър апетит.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #164 -: 24 Октомври 2008, 21:46:58 »
Пиле със зелен фасул по румънски


5 парчета пиле
400 гр. зелен фасул
1 гл. лук
3 ск. чесън
50 мл. олио
100 гр. доматено пюре
1 ч.л. вегета
1 ч.л. брашно
2 щипки захар



                        Пилето се обварява 15 мин. в подсолена вода, след което се изважда и се оставя на топло, а бульонът се прецежда. В разлат, по-дълбок тиган с капак / или плитка тенджера/ се загрява олиото и  пилето се запържва за кратко. Прибавя се брашното, ситно нарязания лук и чесънът, нарязан на тънки филийки. Добавяме зеленият фасул и доливаме от прецедения бульон до средата на продуктите. Слагаме капакът и задушаваме 35 минути на тих до умерен огън. Прибавяме доматеното пюре, вегетата и захарата. Оставяме да по къкри още няколко минути и отместваме от огъня.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от cvetozara123
[23 Октомври 2017, 22:09:49 ]


Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]