Автор Тема: Записки от кухнята на Емили  (Прочетена 389633 пъти)

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #90 -: 29 Март 2008, 13:59:11 »
Зелена крем супа

2 картофа, по-големи
1 голям морков
4 ск. чесън
3 стръка пресен лук
1/2 връзка лапад
2 шепи коприва
1/2 вр. копър
2 кубчета зеленчуков бульон
3 с.л. натрошено сирене
50 мл. прясно мляко
2 с.л. брашно
2 с.л. олио



                     Почистваме зеленчуците и ги нарязваме на едри парчета. В тенджерка загряваме олиото и слагаме лукът и морковите. Като поомекнат, добавяме картофите, чесънът и бульонът и заливаме с кипяща вода, не повече от 1,5 л. Варим на тих огън, докато зеленчуците почти се сварят. Към тях прибавяме добре измитите коприва, лапад и копър и варим до готовност. Разбиваме млякото с брашното и изсипваме в супата. Прибавяме сиренето и пасираме . Довеждаме супата до кипене, след което изключваме котлона и я оставяме да си къкри отгоре, докато изстива. Сервираме със сметана.

Mariana G

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #91 -: 29 Март 2008, 15:31:43 »
Емке, много апетитно изглежда :nyam: Обожавам такива супички ::)
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #92 -: 29 Март 2008, 16:52:15 »
Благодаря, Марианка. И аз едва дочаквам пролетта, че да се хвана за зелено...... :smile1:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #93 -: 04 Април 2008, 20:06:54 »
Зеле ала Африка

400 гр. бяло зеле
200 гр. бекон / или по 100 гр. шунка и бекон/
2 средно големи глави лук
1-2 ск. чесън
1 с.л. накълцани листа целина
олио
вегета



            Лукът се нарязва на полумесеци, беконът на пръчици, а зелето на слама. Нагорещяваме тиган и в него капваме съвсем малко олио. Слагаме беконът да се запържва, като се зачерви, добавяме и лукът. През това време увиваме чесънът във алуминиево фолио и го слагаме в MW да се запече за 10-тина минути на пълна мощност. Щом лукът омекне го изваждаме заедно с бекона и оставяме на топло. На тяхно място в тигана слагаме нарязаното зеле и листата целина, разбъркваме и захлупваме. Оставяме под капак 10-15 минути. Запеченият чесън обелваме и наситняваме. След като вече зелето се е задушило го отхлупваме. Връщаме обратно беконът, лукът и чесънът. Овкусяваме с вегета и разбъркваме. Оставяме още 2-3 минути и сваляме от огъня.

По идея на Afrika on a plate

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #94 -: 04 Април 2008, 22:28:37 »
Емили дали не може ,чесънът да се позапържи с лука,че аз не слагам алуминиево фолио във микровълновата?
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #95 -: 07 Април 2008, 09:02:25 »
Може, но вкусът му ще бъде малко по-различен. Само трябва да се внимава повече, защото чесънът прегаря бързо.

А, ако искаш, Петя, можеш да пробваш да го изпечеш завит в хартия за печене, вместо във фолио.

marabu

  • Гост
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #96 -: 07 Април 2008, 09:23:17 »
Еми ама ти сериозно ли слагаш алуминиево фолио (това дето блести) в МВ ? или ползваш друго все пак фолио ?

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #97 -: 07 Април 2008, 09:47:37 »
Ами, да. Най- обикновено фолио, от това дето се продава на ролки по 10 м. Досега не съм имала проблеми.

Имам две MW и на двете в упътването пише, че може да се ползва.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #98 -: 07 Април 2008, 19:11:36 »
Картофени крокети с шунка и мариновани чушки

700-800 гр. картофи
100 шунка
4 мариновани червени чушки
50 мл. готварска сметана
4 яйца
вегета
галета
олио
сол



                         Картофите се слагат да се варят в подсолена вода, след което се обелват и намачкват добре. В дълбока купа към тях прибавяме нарязаните на дребни кубченца шунка и чушки, сметаната и 2 яйца. Подправяме с вегета и омесваме на меко тесто. Оставяме да почине около 15 минути. Другите две яйца разбиваме в купичка. От сместа с влажни ръце оформяме крокети, овалваме ги последователно в галета, разбитите яйца и отново в галета. Пържим в сгорещено олио. Готовите крокети отцеждаме върху кухненска салфетка и сервираме със салата.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #99 -: 08 Април 2008, 20:00:01 »
"Бърза " салата

Една добре позната салата. Така я приготвям аз и е една от любимите ми.

Количеството на продуктите всеки определя според вкусът си.

моркови*
бяла ряпа*
пресен лук
пресен чесън
Уни сос Maggi
олио


  • Ряпата и морковите се почистват и рендосват.
  • Лукът и чесънът се нарязват на дребно.
  • Всичко се смесва в купа.
  • Овкусява се с олио и уни сос.
  • Разбърква се и се сервира.
   
* Лично аз предпочитам морковите и ряпата да са в еднакви количества

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #100 -: 09 Април 2008, 19:46:24 »
Сьомга с портокали

сьомга без кожа
портокали
олио
Уни сос Maggi
босилек
вегета



  • Сьомгата се нарязва на порции.
  • Портокалите се нарязват на кръгчета.
  • В купичка се смесват олиото, уни сосът, босилекът и вегетата.
  • Върху достатъчно голямо парче фолио се нареждат няколко резена портокал.
  • Отгоре се слага сьомгата.
  • Рибата се намазва обилно с дресинга.
  • Оставя се да поеме подправките около 15 минути.
  • Завива се на пакетче и се пъхва в предварително загрята до  180 градуса фурна.
  • Пече се 20 минути.

 Рибата е според броя на консуматорите, а съотношението на подправките, според вкуса.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #101 -: 15 Април 2008, 19:13:58 »
"Облечени" гъби

6 големи шапки на гъби печурки
100 мл. червено вино
100 мл. вода
1 стрък пресен чесън
3 резена пуешка шунка
1 ч.л. каперси
100 гр. сирене крема
1 с.л. Уни сос Maggi
6 "плочки" сирене Ементал
масло
сол


  • Гъбените шапки се измиват и подреждат в тавичка.
  • Заливат се с виното и водата.
  • Във всяка шапка слагаме по малко масло и посолаваме леко.
  • Слагане да се пече около 15 мин. в предварително заграта на 180 градуса фурна.
  • В купичка смесваме ситно нарязаните шунка, чесън и каперси.
  • Разбъркваме ги добре с крема сиренето и уни соса.
  • Напълваме запечените гъби с плънката и "обличаме" с ементала.
  • Връщаме ги обратно да се допекат във фурната за още 10- тина минути.


Можете да "облечете" гъбите с бекон или шунка, като плънката е само от сирене или зеленчуци.

Подобно "облечени" гъби видях някъде из интернет, но за съжаление не знам къде точно.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #102 -: 16 Април 2008, 19:52:52 »
Свинско месо с гъби и кисели краставички


700 гр. свинска рибица                                       За маринатата:
250-300 мл. готварска сметана                          100-150 мл. сок от кисели краставички
200 гр. гъби печурки                                            2 с.л. олио
6 плочки сирене Ементал                                    2 щипки индийско орехче
кисели краставички
масло
вегета



  • В дълбок стъклен съд смесваме съставките на маринатата.
  • Нарязваме месото на порции.Слагаме го в маринатата, покриваме с фолио и оставяме да престои поне 1 час
  • Нарязваме краставичките на тънки резени по дължина и гъбите на четвъртинки.
  • Дъното и стените на йенски съд с капак намазваме добре с масло и покриваме с ементала.
  • Отгоре слагаме мариновано месо и поръсваме с вегета.
  • Покриваме с краставички и гъби.
  • Редуваме, докато свършат продуктите.
  • Остатъкът от маринатата разбъркваме със сметаната и заливаме ястието.
  • Раздрусваме съда, да проникне сосът навсякъде и захлупваме с капака.
  • Печем във фурната около 90 минути, след което махаме капакът и допичаме до златисто.
« Последна редакция: 16 Април 2008, 19:55:30 от Emili »

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #103 -: 28 Април 2008, 13:34:48 »
Салата Gardiniera

моркови
червена чушка
прошуто
сирене scamorza*
настъргано пармиджано
майонеза
бял винен оцет
зехтин


  • Морковите, чушката, прошутото и scamorza-та нарежете на тънки пръчици.
  • Смесете ги в купа с пaрмиджаното и разбъркайте.
  • В отделен съд подправете майонеза с оцет и зехтин и разбийте добре.
  • Изсипете в купата, разбъркайте добре.
  • Поднесете салатата охладена.

* scamorza- та може да се замени с пушен кашкавал или сирене, според предпочитанията.

Количеството и съотношението на продуктите, също е според предпочитанията на консумиращите.






Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #104 -: 18 Май 2008, 21:05:09 »
Салата с оризово фиде и моркови


125 гр. оризово фиде
2 моркова
1/2 краставица
1 стрък пресен чесън
2 к.л. вей дзин
2 к.л. тъмен соев сос
5 с.л. олио
2 с.л. оцет
морска сол



  • Оризовото фиде се залива с топла вода за 15 мин., след което се измаива със студена вода и се отцежда добре.
  • Почистените и измити зеленчуци се нарязват на пръчици, чесънът на слама.
  • В купа се смесват зеленчуците с отцеденото фиде.
  • Подправките се смесват, изсипват се в купата и всичко се разбърква.
  • Оставя се да престои 15 мин. и се сервира

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]