Автор Тема: Записки от кухнята на Емили  (Прочетена 386474 пъти)

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #75 -: 25 Февруари 2008, 12:03:42 »
Много се радвам, че ви е допаднала идеята, di_ani . :smile1:
Моето сиренце не остана за снимка. Мъжът ми го изял "тайно" сам с домати и сложил ново. Та дано днес успея да го снимам.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #76 -: 04 Март 2008, 21:44:17 »
Пилешки гърди с ананас и ориз

500 гр. пилешки гърди
250 гр. ориз
150 гр. ананас от компот
100 мл. сок от ананаса от компота
2 с.л. олио
2 ч.л. вегета


                  Почистеният ориз сипваме във вряща вода. Варим до полуготовност, след което го отцеждаме и прехвърляме в тавичка. Добавяме олиото и вегетата и разбъркваме. Пилешките гърди запичаме на тиган. Изцеждаме сокът от компота от ананас. Ако ананасът е на шайби, го нарязваме на кубчета и ги слагаме върху ориза. Най-отгоре подреждаме пилешките гърди. Заливаме със сока от компота и запичаме във фурната, докато оризът поеме цялата течност.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #77 -: 06 Март 2008, 19:22:59 »
Салата от карфиол с риба

1/2 гл. карфиол
1 пушена скумрия
40 мл. олио
20 мл. лимонов сок
1 ск. чесън
сол
сух копър



                          Карфиолът се накъсва на розички и се слага във вряща подсолена вода за 7-8 минути. През това време рибата се почиства от кожата и костите и месото се накъсва. Приготвяме дресинг от олиото, лимоновия сок, счуканият чесън и сол на вкус. В подходящ съд смесваме рибата с добре отцеденият карфиол. Заливаме с дресинга и внимателно объркваме. Сервираме салатата поръсена със сух копър.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #78 -: 06 Март 2008, 23:40:56 »
Салата с цикория

2 цикории / около 200 гр./
150 гр. краставица
6 репички
5 с.л. олио
1 с.л. Уни сос Maggi
1 к.л. захар
натриев глутамат



   
  • Цикориите се почистват и нарязват на слама.
  • Краставицата на пръчици, а репичките на филийки.
  • Смесват се в купа.
  • Подправките се смесват и разбъркват добре, да се стопи захарта.
  • Заливаме зеленчуците и разбъркваме.
     
     
     
« Последна редакция: 06 Март 2008, 23:48:56 от Emili »

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #79 -: 10 Март 2008, 21:01:22 »
Салата с риба тон


150 гр. сладка царевица от консерва
150 гр. замразен грах
80 гр риба тон в зехтин /1 малка консерва/
1 ч.л. оцет Балсамико
2-3 с.л. зехтин
2 стръка магданоз
морска сол



                       Замразеният грах се слага да се задушава за 10- тина минути под капак с малко вода, след което се отцежда добре. В купичка смесваме зехтинът от консервата, оцета и другия зехтин, подправя се с морска сол, добавя се ситно нарязания магданоз и се разбърква добре. В достатъчно дълбок съд смесваме задушения грах, царевицата и рибата. Заливаме с дресинга, разбъркваме внимателно / да не се раздроби рибата/ и сервираме.

Добър апетит.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #80 -: 11 Март 2008, 21:04:22 »
Ориз с грах и яйца

1 ч.ч. ориз
1 ч.ч. замразен грах
3 яйца
1 кубче зеленчуков бульон
олио
босилек
вей дзин / натриев глутамат/

 

                          Оризът слагаме да се вари във вряща вода, заедно с бульона. През това време разбиваме яйцата с прясното мляко и босилек. Нагорещен тиган намазваме с олио и сипваме 1/2 черпак * от яйцата. Изпържваме на палачинка, равномерно от двете страни. И така, на палачинки, изпържваме всички яйца. Замразеният грах задушаваме под капак с малко вода. Готовите ориз и грах отцеждаме добре, а яйчените палачинки нарязваме на ленти. В уок сгорещяваме 4-5 с.л. олио и слагаме последователно, през минута-две, първо грахът, след това оризът и накрая яйцата. Пържим около 5 минути, като бъркаме постоянно. Готовото ястие подправяме с вей дзин на вкус.

* Ако предпочитаме по дебели палачинки, слагаме повече от сместа.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #81 -: 14 Март 2008, 00:33:31 »
Бобена салата

250 гр. едър боб, сварен
2 кисели краставички
2 печени червени чушки
4-5 с.л. олио
2 с.л. ябълков оцет
2 ск. чесън
1 с.л. Уни сос Maggi
2 стръка копър
морска сол



                     Чушките и краставичките се нарязват на лентички и се слагат в салатиера, заедно с боба. Чесънът се счуква и се разбърква добре с подправките и ситно нарязаният копър. Заливаме салатата, разбъркваме, оставяме да "почине" 10-тина минути и сервираме.
« Последна редакция: 14 Март 2008, 00:41:16 от Emili »

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #82 -: 16 Март 2008, 21:02:05 »
Щрудел с извара и сладко от дюли

500 гр. готови точени кори
500 гр. извара
3 яйца
3 ванилии
50 гр. масло
1 с.л. брашно
100 гр. захар
150 мл. течна сметана
олио
сладко от дюли - около 400 гр.
пудра захар



                       В дълбока купа разбиваме с миксер 2 цели яйца + белтъкът на третото яйце, заедно със захарта и ванилиите до бяло. Постепенно добавяме изварата и сметаната на тънка струйка. Разбиваме сместа, докато стане пухкав крем. На тих огън разтопяваме маслото. След като го махнем от котлона, добавяме в него брашното и разбъркваме. Използваме по две кори за всяко руло. Намазваме кората с масло. В единият край слагаме 2-3 супени лъжици от крема, като оставяме бордове от 3 до 5 см, в зависимост от тавата, която ще ползваме. От вътрешната страна на крема изтегляме и ивица от сладкото от дюли. Завиваме първо задния борд, като покриваме само изварата. След това завиваме, двата странични борда и навиваме на руло. И така, докато свършат корите, кремът и сладкото. Навитите рула подреждаме в намазана с олио тава. Отгоре наръсваме с олио и вода и намазваме с отделения, по-рано жълтък. Слагаме тавата да се пече в предварително загрята фурна до златисто. Готовият щрудел наръсваме добре с пудра захар.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #83 -: 17 Март 2008, 20:48:30 »
Запеканка с картофи и гъби

1,2 кг. картофи
200 - 250 гр. гъби печурки
2 к.ч. прясно мляко
7 с.л. готварска сметана
1 гл. кромид лук
5 с.л. вермут*
50 гр. пушен кашкавал
1 дузина / 12 бр./ пъдпъдъчи яйчица
1 с.л. брашно
1 яйце
30 гр. масло
олио
2 с.л. галета
2 ч.л. вегета
босилек



                             Картофите се сваряват и се намачкват с вилица. Всички без един. Почистените и измити гъби се нарязват на филии и заедно със ситно нарязаният лук се задушават в маслото, малко олио и вермутът. През това време слагаме пъдпъдъчите яйчица да се варят, трябва да са твърдо сварени, след което се обелват и се нарязват на филии по дължина, може и само да се разполовят. Дъното на тавичка намазваме с олио и покриваме с половината от намачканите картофи. Отгоре се разпределя равномерно плънката. Поръсва се с вегетата и босилек и се покрива с останалите картофи. Най - отгоре подреждаме сварените яйчица. В купичка разбиваме яйцето с прясното мляко, сметаната и брашното. Заливаме и разклащаме леко, да се "намести". Покриваме ястието с рендосания кашкавал и отделения по- рано картоф, поръсваме с галетата и слагаме във фурната. Печем до златисто.

* Аз използвах червен вермут.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #84 -: 18 Март 2008, 21:30:35 »
Панирани патешки сърца с чеснов сос

300 гр. патешки сърца, сварени
олио за пържене

Панировка:
1 яйце
40 мл. готварска сметана
50 мл. лимонада
по 1 щипка индийско орехче, къри/ може и люто/, кимион
брашно

Чеснов сос

3 ск. чесън
1 ч.л. тахан
2 пълни с.л. майонеза
1 пълна с.л. кисело мляко



                               Всички съставки за панировката, без брашното, се разбиват добре в купа. Добавя се брашно, колкото да се получи гъста лепкава каша. Сварените сърца се разполовяват по дължина, потапят се в панировката, да полепне добре и се пържат до златисто в сгорещено олио. Приготвяме сосът, като към счуканият чесън добавяме останалите съставки и разбъркваме на гладка смес. Изпържените сърца отцеждаме върху салфетка и сервираме със соса.

Иви

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 485
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #85 -: 18 Март 2008, 22:36:58 »
Еmili, запеканката изглежда страшно вкусна! Наскоро правих почти същата, но задължително ще пробвам и твоя вариант  :smile1: :thumbup:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #86 -: 19 Март 2008, 08:58:23 »
.... кажи кога, че да дойдем с племенника на гости. На него много хареса, дано и на Вас да Ви допадне.  ;D

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #87 -: 21 Март 2008, 20:58:40 »
Салата от китайско зеле с репички


200 гр. китайско зеле
6 репички
2 стръка пресен чесън
1 ч.л. вей дзин
1 щипка китайска подправка за салата
1 с.л. тъмен соев сос
2 с.л. ябълков оцет
4 с.л. олио



                                Китайското зеле нарязваме на слама и леко го настискваме, колкото да пусне соковете си.Не се претрива, защото е по-нежно. Почистените репички нарязваме на филийки, а чесънът - на дребно. Смесваме в купа, добавяме подправките и разбъркваме. Оставяме да престои около 15 минути и сервираме.


Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #88 -: 26 Март 2008, 20:34:07 »
Пролетна супа с агнешка главичка


1 агнешка главичка
1 шепа коприва
1/2 връзка лапад
1/2 връзка магданоз
3 стръка пресен зелен лук
3 стръка пресен чесън
1 голям морков
4 с.л. ориз
2-3 с.л. универсална подправка
1 ч.л. вегета
1 яйце
2 с.л. готварска сметана
1 ч.л. сумак
3 с.л. олио
сол



                    Агнешката главичка се сварява в подсолена вода, след което се обезкостява и от нея се изважда всичко, което може. Месото се накъсва, езикът се обелва и нарязва, мозъкът се нарязва. Бульонът се прецежда и се слага отново да заври. Морковът и всички зелении се почистват, измиват и нарязват на дребно. Слагат се в бульона, заедно с ориза, универсалната подправка, вегетата и мазнината. Щом оризът се свари, месото се връща в тенджерата и супата се подправя със сумак. Яйцето разбиваме със сметаната. Застройваме супата през метална цедка, така че да стане на фитилчета.

Добър апетит. :smile1:


                         

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #89 -: 28 Март 2008, 20:27:50 »
Лефер във фолио

2 по-големи филета лефер
2 печени чушки
1 ч.л. горчица
1 лимон
2 резена хамон
сол
чер пипер
олио


  • Филетата риба се овкусяват със сол и чер пипер.
  • Половината лимон се нарязва на тънки резени, а на другата се изстисква сока.
  • Лимоновият сок се разбърква добре с горчицата.
  • Намазваме с олио достатъчно големи парчета фолио.
  • В средата на всяко слагаме рибно филе и го наръсваме с олио.
  • Намазваме с горчицата.
  • Отгоре слагаме по една печена чушка.
  • Върху нея слагаме 1-2 резенчета лимон.
  • Покриваме с резен хамон.
  • Завиваме на стегнато пакетче и печем 25-30 мин. на 180 градуса.

 
 

 
 
 
 
                 

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]