Автор Тема: Записки от кухнята на Емили  (Прочетена 386510 пъти)

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #240 -: 02 Май 2009, 20:06:38 »
Император Куско

400 гр. кус – кус /дребни макарони/
400 гр. гъби
3 стръка пресен чесън
30 гр. масло
5 с.л. олио
вегета



  • Загрейте 2 с.л. олио и запържете за кратко кус-куса. Залейте го с вряща вода и варете 6 минути.
  • Отцедете от излишната течност и измийте със студена вода.
  • Нарежете почистените и измити гъби и чесън на едро и ги запържете в смес от маслото и останалото олио.
  • Прибавете отцеденият кус-кус и поръсете с вегета. Разбъркайте добре и изключете котлона.
  • Оставете ястието върху него, докато изстива, като разбърквате от време на време.

  
« Последна редакция: 06 Октомври 2009, 13:02:54 от Emili »

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #241 -: 03 Май 2009, 21:13:22 »
Картофени топки
/Palle di patate/


1 кг. картофи
3 яйца
100 гр. сирене
2 стръка пресен чесън
100 гр. масло
100-150 гр. брашно
кашкавал
индийско орехче
къри
сол



  • Картофите се сваряват в подсолена вода и се пюрират.
  • Смесват се в купа с натрошеното сирене и ситно нарязаният чесън.
  • Добавят се яйцата, брашното и подправките на вкус.
  • Омесва се меко тесто, оформя се на топки и се пускат във вряща вода за 3-4 мин..
  • След като се извадят се подреждат в тавичка. С лъжица поливаме всяка с разтопено масло.
  • Покриваме с настърган кашкавал и печем в предварително загрята фурна до зачервяване.



Отново с благодарност за рецептата на сеньора Лаура Реньоти – Месина, Италия.

Вкъщи предпочитан е варианта, картофите да са намачкани с вилица, а не на пюре.

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #242 -: 04 Май 2009, 00:31:26 »
Емили много хубава рецепта.В най-скоро време ще ги направя тези картофени топки. :smile1:
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #243 -: 04 Май 2009, 11:31:44 »
Благодаря, Петя. Да ви е сладко. :smile1:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #244 -: 05 Май 2009, 20:26:32 »
Доматена супа с маслини

50 гр. ориз
5 домата белени от консерва
200 мл. доматен сок
1 стрък пресен чесън
1/2 ч.ч. нарязани черни маслини без костилки
1 ч.л. каперси
3-4 с.л. олио
подправка за супа
сол
магданоз



  • В тенджера загряваме олиото и запържваме ситно нарязаният чесън.
  • Добавяме нарязаните домати и оризът, продължаваме да пържим, докато оризът стане стъклен.
  • След това прибавяме маслините и каперсите и заливаме с доматения сок.
  • Подправяме със сол и подправка за супа на вкус. Заливаме със вряла вода.
  • Варим супата, докато се свари оризът. Накрая прибавяме ситно нарязан магданоз.









Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #245 -: 06 Май 2009, 17:43:26 »
Кокосов сладкиш с глазура

4 яйца
100 мл. прясно мляко
200 гр. захар
150 гр. кисело мляко
1 бакпулвер / пакетче 10 гр./
100 мл. олио
400 гр. брашно
50 гр. косови стърготини

За глазурата:
50 гр. масло
200 мл. прясно мляко
50 гр. шоколад
1 с.л. какао



  • В купа разбиваме яйцата с прясното мляко и захарта.
  • Изсипваме бакпулвера в киселото мляко и като шупне го прибавяме в купата.
  • Започваме да разбиваме с миксер, наливайки на тънка струйка и олиото.
  • Постепенно добавяме и брашното като не спираме да разбиваме.
  • Накрая изсипваме и кокосовите стърготини.
  • Получената еднородна смес изсипваме в намазнена и поръсена с брашно тавичка.
  • Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса.
  • Готовият сладкиш нарязваме на парчета. Докато се охлажда приготвяме глазурата.
  • На водна баня разтопяваме маслото. Прибавяме какаото и начупения шоколад.
  • На тънка струйка, при постоянно разбъркване наливаме прясното мляко.
  • Оставяме няколко минути и като започне да се сгъстява, отместваме от огъня.
  • С лъжица или малък черпак наливаме глазурата върху сладкиша.
  • Първо в разрезите и покрай стените на тавичката и накрая – отгоре.




delfin

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 11
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #246 -: 07 Май 2009, 11:08:41 »
Туршия „Бояна”
..............
Изглежда вкусна,но ако се използва към края на зимата,не придобива ли неприятен дъх от олиото?
« Последна редакция: 07 Май 2009, 11:42:52 от sladka hapka »

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #247 -: 07 Май 2009, 20:32:30 »
Здравей,Delfin. Туршията наистина е вкусна и досега не съм усетила олиото да надъхва. Но има и нещо друго - и вкъщи и при майка ми, се яде много, случвало ни се е да правим по два пъти- през няколко месеца, та почти не остава за топлото време. 

Скоро имаше странно топла зима, миналата или по-миналата, не помня. През януари имаше дни с доста високи температури, но и тогава сме си я хапвали и дъх не е имала.:smile1:

delfin

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 11
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #248 -: 08 Май 2009, 07:35:10 »
ще я пробвам наесен :ok: :thank_you:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #249 -: 08 Май 2009, 12:09:32 »
:thumbup: И да не забравиш да ми кажеш дали ти е харесала.  :smile1:

рени55

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 46
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #250 -: 12 Май 2009, 15:27:44 »
Емили, от една седмица  сънувам твоите Картофени топки!
Днес реших да ги приготвя, но нещо не ми се получи -  тестото стана редичко,т.е. не можах да оформя с ръце кюфтета.
Пусках ги във водата с лъжица.Изпекох ги и се получиха на външен вид добре, но вътре си бяха сурови...
Къде съм сбъркала? Толкова исках да зарадвам синът ми - той обожава картофени кюфтета.
Ето ги и тях



Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #251 -: 13 Май 2009, 10:35:24 »
Ренка, как са ти останали сурови? Та картофите се сваряват и след това се смачкват или пюрират, и като добавиш брашно / дори малко повечко, ако искаш/, няма начин да не стане тестото.

рени55

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 46
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #252 -: 13 Май 2009, 14:10:45 »
Емили, ти виждаш как изглеждат перфектно - коричката е супер хрупкава, но вътре е мнооооого меко - като пюре.....
Най-важното е, че мъжете ги харесаха и ги изядоха. Може би трябва да ги пека на по-слаба фурна и отначало на долен реотан, а може би не трябва да включвам вентилаторът......аз ги пекох на 200 градуса.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #253 -: 13 Май 2009, 20:27:14 »
Разбира се, нали си направила картофите на пюре , нормално е /нали не си сложила прясно мляко и масло?!/ . Можеш да изчакаш да се поохладят/ пюрето като поизстине и се стяга/ или да добавиш малко повече брашно. Да не изключваме и факта, че някои сортове картофи имат по- високо съдържание на вода, а също и че, ако ги оставиш във водата, след като са се сварили, допълнително поемат. Следващият път пробвай да ги рендосаш или като мен - намачкани с вилица.

А за печенето - моята фурна също е вентилаторна, и както пише в упътванито - включих отначалото на горно и долно печене на 190 градуса за 4 мин., след това превключих на вентилатор и намалих на 180 градуса. Не знам колко време ги пекох, постоянно надничах и като ми хареса коричката ги извадих.

Но, Рени, твоите са наистина бомба :thumbup:, а и да не забравяме, че наистина най-важното е че мъжете ти са ги харесали. :smile1:

рени55

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 46
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #254 -: 13 Май 2009, 21:16:54 »
Емили, благодаря ти за всичко! Ти ми подсказа грешката - не извадих картофите веднага от водата..... и затова  тестото стана по-течно......
Благодаря ти миличка за съветите!

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от tomislava
[Днес в 14:09:04]


Re: Сръбски ресторант от cvetozara123
[23 Октомври 2017, 22:09:49 ]


Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]