Автор Тема: ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА СИСТЕМАТА FlyLady  (Прочетена 31047 пъти)

marabu

 • Гост
Здравейте!
Системата Fly Lady е изложена на сайта www.flylady.net/ (сайтът е на английски), а тук каня тези, които искат да я следват.
Ще се постарая накратко да изложа основните принципи на системата ФЛ, като подбера най-важното, за разбиране на същността.
Огромно благодаря на Малвина Томова за помощта при превода.
Моля, всичките обсъждания, въпроси и мнения да се правят в отделните теми на форума.

План на изложението:
1. Приветствено писмо на ФЛ
2. Основните предписания на ФЛ
3. Практики
4. Зони
5. Седмичен план
6. Да създадем Контролен дневник
7. Пример за ежедневен нюзлетер на ФЛ
8. С какво да започна?
« Последна редакция: 19 Април 2006, 21:49:42 от marabu »

marabu

 • Гост
Приветствено писмо на Марла (Fly Lady)
« Отговор #1 -: 09 Април 2006, 22:33:22 »
1. Приветствено писмо на Марла (Fly Lady)

Част 1

Добре дошла във FlyLady! Искаш да промениш живота си? Ще ти помогна. Само че имай предвид, че хленченето е забранено! Изправи се и започни да вършиш нещо! Давам твърди заповеди и приемам много малко извинения. Готова ли си да започнеш? Тогава виж първите няколко важни неща.


1) FLYBABIES: Новите ни участнички се наричат "FlyBabies". Това не значи, че си изостанала, просто ти сега започваш. Също така не бих искала да започваш да догонваш някого, напротив, просто започни оттам, където си сега. И винаго помни: прави малки стъпчици! Не искам да "изгориш" само защото действаш прекалено бързо. Това е най-големият ни проблем, на SHEs, просто ние бихме искали всичко да бъде свършено. Тук е мястото да кажа, всяко нещо с времето си.


2) SHEs (Sidetracked Home Executives) "отклонила се от правия път домакиня".

3) REMINDERS (бележки за напомняне). Моля новите участнички да ме извинят за голямия брой "бележки за напомняне", които разпращам всеки ден. Това е предвидено само за тези, които са с нас от известно време.


4) FLY: Любимата ми дума. Една от участничките ни я бе разшифровала като Finally Loving Yourself (най-сетне обичаща себе си). Не е ли чудесно?

А сега да поговорим за това, което трябва да направиш и което трябва да правиш всеки ден, дори през почивните дни.

- Да се облечеш отгоре до долу. Нямам предвид размъкната тениска и меки домашни пантофи. Не, облечи нормални дрехи, среши се, гримирай се (ако искаш) и си сложи обувки, които не е толкова лесно да се смъкнат.

- Оправи леглото, след като всички станат.
- Измий и лъсни мивката до блясък.

Това е всичко. Ако си направила тези три неща, си започнала да летиш!
« Последна редакция: 09 Април 2006, 23:05:08 от marabu »

marabu

 • Гост
Приветствено писмо на ФЛ
« Отговор #2 -: 09 Април 2006, 22:44:57 »
Приветствено писмо на ФЛ
Част 2

Скъпа нова участничка, днес е вторият ти ден с  Fly Lady. Как си? Облечена ли си? Обута ли си? Леглото оправено ли е? А мивката блести ли от чистота? Ако отговорът е не, не чети по-нататък, а иди и свърши всичко това веднага. Ще те изчакам.

Добре дошла! 

За днес имаме две ключови думи:

1. HOTSPOT (гореща точка) – във всеки дом има такива места -  някъде оставяме една бележчица и за кратко време там се появява купчина. Преди да разберем, как е станало това, на различни места се появяват бележки, хартийки, боклуци и други подобни. У дома има много такива "горещи точки": в трапезарията, в кухнята, креслото в спалнята, отгоре върху раклата... Сигурна съм, че и в твоя дом ги има. Просто им обръщай внимание и ги прибирай, докато разчистваш.


2. Fling Boogie: начин за борба с хаоса у дома, когато разчистваме 27 неща. Когато следващия път в пощата ти се появи бележка със заглавие "27 Fling Boogie" да се намали хаосът – можеш да ги изхвърлиш за миг.


И още едно средство, което действа, от тези, които обещах за днес. Това е от любимите ми! Нарича се "Вечерна рутина" (бел.прев. Не харесвам думата "рутина", но тя най-точно отразява идеята за автоматизиране на едно действие. Пък и не винаги рутината е нещо лошо). Това наистина е най-важната работа през деня, макар да не е единствената, но тя дава необходимата посока на следващия ти ден. Направи си твоя собствена "Вечерна рутина", запиши я. И без паника! Не трябва още отсега да вършиш всичко перфектно. Това ще дойде с времето. Просто запиши няколко нещица и си определи време, когато да вършиш Вечерната си "рутина", и започни да я вършиш още от днес.

Моята "Рутина" я върша след вечеря, някои започват дори преди това. Ти определяш, кога да бъде.

Това са трите части на "Вечерната рутина":

1. Преди да си легнеш, подреди дома си. Не, това не трябва да завърши с цялостно почистване. Просто мини из дома и вдигни разпилените вещи, които са нахвърляни наоколо, изчисти мивката, включи съдомиялната (ако имаш такава или измий съдовете в кухнята). С други думи, приготви дома си за утрешния ден.


2. Помисли за следващия ден, прегледай в календара графика на срещите си, програмата на децата си; помисли, какво ще има за закуска, обяд и вечеря. Извади дрехите, които утре ще облечеш.


3. Отдели внимание на себе си, отпусни се. Припомни си днешния ден и се награди с нещо по-специално.
Аз предпочитам вана с ароматна пяна.

Ако това ти се вижда много, опитай да започнеш твоята "Вечерната рутина" с правенето на малки стъпчици:

1. изчисти мивката до блясък;
2. приготви дрехите си за утре и остави за пране днешните;
3. измий си зъбите.

Можеш да го направиш! Мнозина от нас имаме едни и същи проблеми – не почистваме след себе си, обличаме се малко преди да излезем и отлагаме решенията, които трябва да приемем. Повечето от нас са добри хора, които имат воля и искат нещо повече за семействата си. Затова трябва да се освободим от бремето да живеем в затрупана с боклуци къща. Тук сме за това. Ти също си готова да се стегнеш и да се промениш. Домът ти е в това състояние, защото си се заплела в паяжината на всекидневието. Мога да ти помогна, но не мога да върша всичко вместо теб. И не забравяй, хленченето е забранено!

Готова ли си да полетиш?
« Последна редакция: 09 Април 2006, 22:59:32 от marabu »

marabu

 • Гост
Приветствено писмо от ФЛ
« Отговор #3 -: 09 Април 2006, 22:54:18 »
Приветствено писмо от ФЛ
Част 3

Скъпа нова участничка! Отново съм тук! Да, ти вече стигна до третия ден. Готова ли си за тест? Въпросите са следните: Обута ли си? Леглото оправено ли е? Мивката блести ли?
Ако не, не чети по-натам. Иди и го направи, сега !! Ще те изчакам.

Как мина вчерашния ден? Направи ли "Вечерната рутина"? Продължавай да я вършиш всеки ден! Така ще ти бъде по-лесно в началото и в края на деня.

Днешното ново понятие е "Сутрешната  рутина". Също както  Вечерната, "Сутрешната рутина" трябва да бъде твое дело. След като я планираш, направи я.
Вече си започнала с оправянето на леглото и с обличането. Това ще продължи още няколко месеца, преди да започнеш да изпълняваш плана за пълна "Сутрешна рутина". Знам, на пръв поглед ти се отваря много работа, но след като си свършила "Вечерната рутина", Сутрешната се оказа дребна работа. И тъй, всичко, което трябва да правиш е да се обличаш, да почистваш банята, да отидеш в кухнята и да започнеш да цениш себе си. Познай! Научила си първите стъпки на системата FlyLady!


Да обобщим още веднъж:

1. облечи се и се обуй;
2. оправи си леглото;
3. поддържай кухнята си чиста и мивката блестяща;
4. всяка вечер изпълнявай "Вечерната си рутина";
5. всяка сутрин изпълнявай "Сутрешната си рутина".

Надявам се, че това няма да е операция в малките часове на нощта. Дълго време сме били подвластни на лоши навици и сега трябва само да обърнем нещата в наша полза – образно казано, да увием подаръка по друг начин и да го превърнем в нещо полезно и функционално за семействата ни. Това, което е добро за някои, за теб може и да не е подходящо. Трябва да откриеш собствения си ритъм и да се приспособиш към него.

Но също така има неща, които са подходящи за всички: трябва да ставаш и да се обличаш – всяка сутрин. Поддържай кухнята (и особено мивката) чисти и не отлагай изпълнението на "Сутрешната" и "Вечерната" рутини до среднощ. 

Бих искала системата ФЛ да ти даде това, което даде на мен: душевен мир, гордост за дома и страст към живота. Готова ли си да полетиш?

marabu

 • Гост
Основните предписания на ФЛ
« Отговор #4 -: 09 Април 2006, 23:02:59 »
2. Основните предписания на ФЛ

1. Мивката трябва да блести. Винаги!
2. Всяка сутрин се обличай, даже и да не ти се иска. И не забравяй да си сложиш  обувките.
3. Всеки ден извършвай "Сутрешната" и "Вечерната" рутина.
4. Не позволявай на компютъра да те разсейва и разконцентрира.
5. Почиствай след себе си. Ако си извадила нещо от някъде, прибери го!
6. Не прави две неща наведнъж.
7. При почистване не се заемай с повече, отколкото можеш да изчистиш за един час.
8. Всеки ден прави едно нещо само за себе си.
9. Работи в добро темпо, за да свършиш по-бързо работата и да си починеш.
10. Усмихвай се, дори и да нямаш желание. Просто вземи решението да бъдеш щастлива!
11. Не забравяй да се смееш всеки ден. Глези себе си, заслужила си го!

marabu

 • Гост
РУТИНИ
« Отговор #5 -: 09 Април 2006, 23:13:45 »
3. РУТИНИ

"Вечерната рутина"

Ето какво пише за това FlyLady:
Това е най-важната рутина. Установи за нея определено време. Започвам моята веднага след вечеря. Други – следобеда, още докато приготвят вечерята.
Въпрос на личен избор.


"Вечерната рутина" се състои от три части:

1. Въведи в ред дома си (за 20 минути, отгоре-отгоре).

Хол: събери и подреди по местата им различни предмети, списания, съдове, дрехи, обувки.

Кухня: въведи ред в кухнята, лъсни мивката, сложи чисти кухненски кърпи, включи съдомиялната.

Трапезария и антре: провери "Горещите точки".

 - Провери в дневника си, дали не си забравила нещо.

2. Помисли за утрешния ден.

 - Прегледай календара или бележника си, за това, какви срещи и задачи са планирани за утре.
 - Направи списък със задачите за утре.
 - Помисли, какво можеш да направиш сега, за да си помогнеш за утре. Събери предметите, които не би искала да забравиш и ги сложи до вратата.
 - Убеди се, че ще ги видиш, преди да излезеш.
 - Увери се, че децата са прибрали след себе си.
 - Планирай закуската (измисли, какво ще приготвиш за семейството си).
 - Извади дрехите за утре. Това е лесно и пести време. Ако нещо трябва да се изглади, или си видяла някъде петно, можеш спокойно да решиш проблема или да избереш нещо друго за обличане. 


3. Отдели време за себе си.

 - Време е да се потопиш във ваната.
 - Сега си готова за сън. Не казвам, че трябва да си лягаш, но можеш да го направиш, защото вече си готова за това.
 - Сега можеш да правиш каквото си поискаш: да пишеш в дневника си, да почетеш,  да послушаш музика. Сега е времето за молитва или медитация. 
 - След това се настани удобно в леглото и изключи лампата.
 - Лягай си в разумно време. Заспивай с усмивка на лицето и в сърцето!

Ако в този момент не си в състояние да изпълняваш всичките три части на Рутината "Преди лягане", това не бива да те разстройва.
Започни с нещо малко – изпълни само тези три точки:

1. Измий мивката в кухнята.
2. Приготви дрехите за утре и сложи за пране тези, с които си била облечена днес.
3. Измий си зъбите.

"Сутрешната рутина" се разделя на четири части.

Част първа.

 - Ставай и започвай да сияеш.
 - Оправи леглото веднага, щом станеш (ако любимият съпруг не е там все още).
 - Иди в банята.
 - Вземи душ и почисти банята.
 - Оправи лицето и косата си.
 - Изплакни тоалетната чиния и излез.
 - Сега банята е чиста и можеш да не мислиш за нея.
 - На излизане от банята вземи мръсното бельо и го сложи в пералнята.

Част втора.

Кухнята

Ако си изпълнила "Вечерната си рутина", в кухнята всичко е наред и остава само да се извадят съдовете от съдомиялната.
 - Направи кафе и нещо за закуска.
 - Нахрани домашните любимци.
 - Закуси със семейството си.

Част трета

Обмисли деня си:

 - Провери бележника си.
 - Размрази нещо за обяд.
 - Провери състоянието на сметката си.
 - Върни се към пералнята (изсуши или простри прането).
 - Провери "Горещите точки". Ако си направила вечерната си рутина, няма да има какво да подреждаш.

Част четвърта


А сега помисли за себе си:

 - Изпий витамините и лекарствата си.
 - Седни.
 - Закуси (ако още не си го направила).
 - Помоли се или медитирай.
 - Награди себе си с време за компютър.
 - Провери е-мейла си.

Не е задължително да следваше точно този пример за организиране на времето си.

« Последна редакция: 09 Април 2006, 23:18:23 от marabu »

marabu

 • Гост
ЗОНИ
« Отговор #6 -: 09 Април 2006, 23:21:16 »
4. ЗОНИ

Първа зона: първата седмица от месеца (до неделя): антре и трапезария.

Втора зона: първата пълна седмица от месеца: кухня, задния вход, мокро помещение, килер.

Трета зона: втората пълна седмица от месеца: баня, спалня за гости, детска, работилница.

Четвърта зона: третата пълна седмица от месеца: спалня, баня, тоалетна.

Пета зона: последните няколко дни от месеца (от понеделник до първо число): хол.


Работа в зоната

Ако за първи път започваш да работиш по този начин, започни с изхвърляне на излишните вещи по 15 минути на ден. Това е всичко!
Движи се напред с малки стъпчици. Навий таймера за 15 минути и през това време изхвърли предметите, които не използваш или не харесваш.

Продължавай да изпълняваш и "Сутрешната" и "Вечерната" рутини – всеки ден. Като започнеш всеки ден да следваш рутината, ще си облекчиш работата в зоните.

Преди да започнеш, прегледай правилата за почистване на зоните:

1. Въведи в ред външността си (облечи се и си сложи обувки), преди да започнеш;
2. Ежедневните ти задължения трябва да са свършени. Добре би било да се почиства дома с прахосмукачка всяка седмица;
3. Стаите се подреждат постепенно;
4. Не се захващай с повече, отколкото можеш да подредиш за един час;
5. За един път се подрежда само едно чекмедже или един рафт;
6. Ако не знаеш, как да се отървеш от излишните предмети, прочети раздела "Как да разчистим боклуците".
7. Бъди последователна. Всеки ден прави по нещо мъничко. Не се опитвай да свършиш всичко за един ден. Ще се преумориш и ще намразиш системата. Не забравяй, малки стъпчици!
8. Включи таймера и работи 15 минути. Това е всичко. Стаята се е напълнила с боклуци не за един ден и не за един ден ще се изчисти.
От теб се искат търпение и малки стъпчици. Ти можеш да се справиш с това!!

Когато разчистиш боклуците, можеш да пристъпиш към детайлно почистване на всички ъгълчета на зоната (плюс почистване с прахосмукачка и забърсване на прахта, които се вършат по време на седмичното почистване и ако е необходимо, по време на рутините).

« Последна редакция: 09 Април 2006, 23:24:57 от marabu »

marabu

 • Гост
СЕДМИЧЕН ПЛАН
« Отговор #7 -: 09 Април 2006, 23:31:20 »
5. СЕДМИЧЕН ПЛАН

Това е седмичния план на FlyLady – за илюстрация, не за дословно подражание.

Понеделник - почистване

1. Ставане, обличане, като не забравяш обувките;
2. Пране;
3. Почистване (буквално – часът за благославяне на дома)

 - събират се и се изхвърлят стари вестници и списания;
 - сменят се чаршафите;
 - изхвърля се боклукът от всички стаи;
 - навсякъде се почиства с прахосмукачка;
 - измива се подът в кухнята и банята;
 - почистват се огледалата и вратите;
 - избърсва се прахта.

Вторник - свободен ден

1. Поливат се и се наторяват стайните растения;
2. 15 мин в зоната по график.

Сряда – зоната по график и частично планиране

1. Да се завърши работата в зоната;
2. Да се приключи със седмичното почистване;
3. Да се почисти хладилника;
4. Да се напишат благодарствени бележки;
5. Планиране на седмичното меню и съставяне на списък за пазаруване;
6. Проверка на сметката или наличните средства, преди да се отиде на пазар.

Четвъртък – пазаруване (на продукти) и свършване на текуща работа в града:

1. Проверка на менюто (за да се убедиш, че наистина е планирано);
2. Преди да излезнеш, провери списъка за покупки. Вземи го със себе си;
3. Купуване на продуктите;
4. Текущи дела
а. Библиотека;
б. Поща;
в. Купуване на подаръци и картички;
г. Купуване на свещи.

Петък – канцеларски ден и др.

1. Настройване за романтична вечер;
2. Изваждане от фризера на продуктите (месо), с които ще готвиш през следващите 2-3 дни и ги остави да се размразяват в хладилника;
3. Подвързване на документи, разписки и фактури;
4. Написване на писма и картички;
5. Подреждане на дамската чантичка;
6. Закърпване на дрехите и почистване на обувките;
7. Обезпаразитяване на домашните любимци;
8. Да се подреди колата, да се провери маслото и количеството бензин;
9. Подреждане на пералното помещение;
10. Да се върнат видеокасетите.

УРА!!! Почивка!

Петък вечер – романтична вечеря с любимия

Събота – ден за семейни развлечения

Неделя – Ден за почивка на душата

marabu

 • Гост
КОНТРОЛЕН ДНЕВНИК
« Отговор #8 -: 09 Април 2006, 23:41:36 »
6. КОНТРОЛЕН ДНЕВНИК

Стъпка първа:

Днес трябва да събереш всичко, което ти е необходимо, за да организираш Контролния си Дневник:

* бележник;
* бели и/или цветни листове;
* незапълнени разчертани указатели;
* азбучници за адреси и телефони;
* тефтер – календар, в който да се попълват сезонни записки (рождени дни или дати за смяна на накладките);
* джоб – папки;
* маркер за СD;
* календарче за личните ти дати;
* малък бележник, за съставяне на списъци;
*малък несесер с цип за пощенски марки, телбодчета и др. дреболии.

Стъпка втора:

Основни положения.
Ще ти дам инструкции, за да съставиш контролния си дневник, но само донякъде. Това ще е ТВОЯТ дневник, не моят!
Запомни, прави ги постепенно и всичко ще бъде лесно.

Отбележи си:

* Всичките си "рутини": Сутрешната, Следобедната / Вечерната;
* Основния седмичен план. Мнозина от нас все още не са разработили основния си седмичен план. Това не е трудно – трябва да се напише по един лист за всеки ден от седмицата;

* Зоните. Тук се отбелязват подробни планове за почистване на всяка зона;
 - Зона 1: антре и трапезария;
 - Зона 2: кухня;
 - Зона 3: баня и тоалетна;
 - Зона 4: спалня;
 - Зона 5: хол.

* Меню и списъци за пазаруване;
* Важни телефонни номера;
* Адреси и телефони (в азбучника);
* Личен раздел.

Стъпка трета:

Разработване на "Вечерната рутина".
Това е задачата ти за днес – да запишеш "Вечерната си рутина". Ако искаш да я извършиш след вечеря, започни по това време.
"Вечерната рутина" е ключът към доброто начало на следващия ден.

Като начало отбележи поне три точки в списъка:
 - да се почисти мивката;
 - да се приготвят дрехи за утре;
 - да се измият зъбите.

Ако си в състояние да направиш само това – чудесно! Започни с нещо малко и когато станеш по-силна, ще добавиш нови задачи в списъка си, всеки път с една стъпчица напред.


Стъпка четвърта:
Сутрешната и други "рутини"
Някои членове на нашия клуб имат следобедни програми, или "След училище / лекции", "След работа".
Моите "рутини" са Сутрешна, Следобедна и Преди лягане.

По-долу са дадени като пример няколко полудневни програми:

Обедна програма:
 - обяд;
 - измиване на съдовете;
 - служебни обаждания;
 - проверка на електронната поща;
 - един час писмена работа

След училище:
 - изваждане на нещата от чантата / раницата;
 - лека закуска;
-  писане на домашни.

Пример за Вечерна "рутина":

 - подреждане на масата за вечеря;
 - приготвяне на вечерята;
 - запалване на свещи;
 - пускане на приятна музика;
 - почистване на 1-2 "горещи точки".

Планирай собствения си дневник.
Бих искала да знаеш, че Контролният дневник е мястото, където записваш ТВОИТЕ всекидневни рутини, ТВОЯ седмичен план, ТВОИТЕ зони и др. информация.
С помощта на Контролния дневник ще имаш място за съхранение на важни неща, които без него биха се загубили сред многобройните ти "Горещи точки".


Контролният Дневник не може да бъде съставен за една нощ!!!

marabu

 • Гост
Пример за ежедневен нюзлетър на ФЛ (превод)
« Отговор #9 -: 10 Април 2006, 00:04:31 »
7. Пример за ежедневен нюзлетър на ФЛ (превод)

FLYLADY 1644

Съобщение: 1

Скъпа ФЛ и екип,
Изпитвам необходимост да ви разкажа за моята дъщеричка, която неотдавна навърши 3 години.
Това лято имах тежко раждане и се възстановявах много дълго, затова "летя" много малко, нередовно, но правя, каквото мога и не драматизирам заради това, което не мога да свърша (за мен това е голям напредък). Уча тригодишното ми момиченце да прибира след себе си и да ми помага в домакинството, както може, защото никога не е твърде рано да се започне с това. Нейните задължения са следните: да прибира сребърните прибори и да подрежда детските чаши и шишета (тя стига до чекмеджето), да прибира кърпите и да прехвърля изпраните дрехи от пералнята в сушилнята. Тя обича да си играе с моите четка и парцал за бърсане на прах (за съжаление, не ФЛ, но се надявам, като  изплатим всичките си задължения, ще ги придобия).


И така, тези дни тя беше в банята и ме помоли за парцалче. Обикновено наливам във ваната вода с пяна и тя седи и си играе, и нищо повече. Не я търкам, защото кожата и е много чувствителна и става суха. Напомних и, че днес не е събота и мама няма да я търка. Но което тя ми отговори: „Знам, мамо, но аз искам да измия ваната, това е толкова весело!" Много ми е приятно, че на нея и харесва да върши тази работа.

Неотдавна влязох в стаята и видях, че сама е оправила креватчето си, без указания и напътствия от моя страна. Тя ми каза, че не е успяла да изпъне гънките, но въпреки това я похвалих и благослових! Толкова съм горда с нея!

Скъпа ФЛ, приемете огромните ми благодарности за това, че ми показахте, как да науча дъщеря ми да изпитва удоволствие от домакинската работа и да се гордее със себе си и дома си (който не е задължително да е идеален). На мен самата ми трябваше много време, за да се науча на това.


С благодарност ФБ (FlyBaby) от Индиана


Съобщение: 2

Скъпа ФЛ,
Току-що седнах да напиша коледните картички! "Летя" към празниците!
Не съм изпращала картички от две години. За мен това бе прекалено грандиозна задача. Но днес взех тетрадката с адресите и избрах двайсет и един човека, които искам да поздравя тази година (ключевата дума е ИСКАМ). Всички те живеят далече; тези, които живеят наблизо, мога да поздравя лично.

Извадих от гаража голяма кутия с коледни картички и видях, че имам достатъчно за тази година. Мисля, че трябваше да забравя за съвършенството (или синдрома на отличничката).

Преди смятах, че трябва да купя "идеалните" картички, да сложа в плика и "идеална" семейна снимка, да използвам "идеални" стикери с адреса, "идеална" писалка... Идва ми да се хвана за раменете и добре да се разтърся!


И премахнах от речника си две думи: "идеален" и "длъжна съм". Повече не ги използвам и съм много, много по-щастлива!

ФБ от Аризона


Съобщение: 3

Скъпи ФЛ и екип,
Искам да ви благодаря за три неща:

1. За това, че ми показахте, че въпреки това, че съм в инвалидна количка, все пак МОГА да върша нещо! Например да готвя в slowcooker (уред за задушаване – бел.прев). Без него със съпруга ми не бихме оцелели. Често той се прибира изморен от работа, аз пък не съм в състояние да стоя до печката и да готвя. Затова се зарадвах, когато разбрах, че мога да подготвя продуктите, да ги сложа всичките в уреда и да готвя всичко наведнъж. 


2. За спокойствието по време на празниците. Приключих с купуването на подаръците, използвах каквото намерих. Правя картички и календари на компютъра, също направих и много сполучливи дневници за подарък.


3. За щастието да знам за вас. Продължавам да разпространявам информация за вас. Често ме питат, как успявам да бъда толкова организирана и аз разказвам на всички познати за вас.


ФБ в инвалидна количка

Съобщение: 4
Напомняне – Погрижи се за сърцето си (раздвижи се).

Съобщение: 5
Провери Дневната си "рутина" в Контролния дневник.

Съобщение: 6
Скъпа ФЛ,
Скоро на Амазон попаднах на книгата Ви. Купих я и я четох в петък и събота. Попивам всяка мисъл, всяка задача, реших, че наистина ЩЕ ПРАВЯ всичко това! Сега се опитвам да се движа с малки стъпчици, но ми е много трудно, защото е приятно да виждаш, как всяка вещ заема мястото си и не ми е лесно да се спра. Работя на пълен работен ден, имам три деца и съпруг инвалид. 

Исках да споделя първия си успех. В петък изчистих мивката. В събота са събудих и си помислих, че е глупаво да имам чиста мивка и купчина мръсни чинии. С 15-минутни стъпки измих всичките съдове.

След това избрах първата си „гореща точка" и създадох Сутрешна и Вечерна "рутини". Също така поработих над съставянето на меню и направих списък, преди да отида до магазина. Когато се прибрах от пазар, сложих храната да се готви в slowcooker-а и в машината за печене на хляб.

След това си дадох почивка, за да прочета още две глави от книгата, след което прекарах още 15 минути в трапезарията.
Дори и в този момент положението вкъщи беше много по-добро от преди.
Звънна телефонът. Обади се приятелката на голямата ми дъщеря, която трябваше да прекара някъде шест часа. Обикновено в такива случаи отлазвам, тъй като у дома е ужасен хаос, но погледнах блестящата мивка, чистите и подредени маси, готвещия се обяд и се почувствах толкова добре, че я поканих вкъщи. Докара я майка и, която влезе в кухнята. "Господи, когато бях тук последния път, имаше огромна купчина от мръсни съдове!" (доста нетактична забележка), а моите дъщери отговориха, че мама е срещнала ФЛ!

Съсредоточавам се върху малките стъпки и се старая да не се преуморявам. Наистина искам това да е завинаги. Беше толкова приятно да ги поканя и хубаво, че някой е забелязал чистотата у дома.


И накрая, не съм емоционална и сдържам всякакви емоционални прояви. Рядко плача, но миналата нощ четох Вашата книга и плаках, и точно по това време по радиото пуснаха песента "Ready to fly". Чувствам, че Бог се обръща към мен чрез музиката, Той като че ли ми казва, че съм готова да летя и Той иска да знам това.


Благодаря Ви!

FlyBabyот Michigan

Забележка на ФЛ – Наричам това "послание свише", много обичам да чувам потвърждение на нещо в песен.

Съобщение: 7

Направи ли нещо за себе си днес? Подари си 15 минути.

Съобщение: 8

Скъпи приятели,
Вече четири седмици се учим, как да победим стреса от празниците, като правим по нещо още отсега, вместо да отлагаме всичко за последната минута, както правехме преди. До Деня на благодарността остават 12 дни и все още има време да се обмислят всички дребни детайли. Току-що научих, че трябва да замина от 21 до 26 число на месеца.

Подробности от пътуването.
Обичам да приготвям обяда за Деня на благодарността. Съпругът ми също. Когато възникна идеята за пътуването, той ми каза, че сестра му може да организира обеда у тях. Размислих няколко секунди. Мисля, че ЩЕ СЕ СПРАВЯ. Просто ще си представя, че празникът е тази седмица и ще направя всичко необходимо, за да се подготвя. Домът изглежда чудесно, тъй като изпълнявам "рутините" и седмичното почистване. Но (не казвайте не Кели), понякога изтривам нейните послания. Помолих една приятелка да ми помага със зоните, които пропуснах (да, аз съм същата като вас, не съм съвършена и не срамувам да си призная.)

Понякога, за да се разтоваря и да прекарам добре, каня приятелката ми и правим нещо заедно.
Ребека има чудесно момиченце на годинка и е много приятно, когато са до мен. Ако никога не сте искали помощ от приятел, много сте загубили – това толкова весело.

Днес смятам да подготвя масата, да изпека пая (ще го замразя) и ще измия порцелана.


Съобщение: 9

Намери и подреди до вратата книгите от библиотеката, DVD и видеокасети и т.н.

Съобщение: 10

Започни вечерната "рутина"сега.

Съобщение: 11

Скъпа ФЛ,
Всяка Коледа изнамирам "идеалната" хартия за подаръци, панделки и пр. Тъй като съм SHE (отклонила се от правия път домакиня – бел.прев), ми трябват "идеалните" картички с имена. Живея в много голям град с много магазини, затова търсенето на всичките тези неща отнема много време и сили. И много средства. Освен това, шкафът, в който държа всичките коледни принадлежности е в такъв безпорядък! "Летя" от януари, но точно този шкаф го игнорирам. Зная, че там има украса, хартия, всичко е някъде там. Мислех си, че ще ми отнеме цял ден да подредя всичко и си казвах, че нямам време. Познати на всички ни думи...

Вчера най-сетне стигнах до него. Трябваха ми час и половина (заедно с няколко прекъсвания). И ето какво открих: разбрах, че имам достатъчно опаковъчна хартия, останала от изминалите години. И тъй като това са остатъци, това не може да е "идеално". Не ми беше лесно да взема решението да използвам това, което имам. Но това, че не трябва да обикалям магазините в търсене на "идеала", много ме облегчава. Може и да нямам перфектни панделки, като през предишните години, но това няма толкова голямо значение. Важни са подаръкът и любовта, с която го избрах. Всичко останало е фалшив блясък.


Съобщение: 12

Днес навиваме таймера и благославяме дома си (седмично почистване).

Съобщение: 13

Празници без стрес. Започни да се подготвяш отсега!

Съобщение: 14

Зона 4.
Задача номер едно:
Прекарай 15 минути под леглото (осериозно почистване).

Съобщение: 15
Подготовка за празниците. Задача номер 21.

Ако се подготвяш за празниците заедно с нас, знаеш, че днес е денят под мотото "Подреждай и изхвърляй!" Това ще рече, че докато подреждаш днес, набележи предметите, от които искаш да се отървеш.

Влизай във всяка стая с голяма торба или найлонов чувал и ако видиш, че има нещо за изхвърляне, без да се колебаеш, го направи. Не отлагай, а просто вземи и го се отърви от него. Възможно, много неща отдавна е трябвало да бъдат изхвърлени, просто сме свикнали да ги виждаме в дома си и не ни е идвало наум да го направим.

Толкова е приятно да се празнува в дом, свободен от боклуци!

Съобщение: 16

Огледай и бързо оправи "Горещите точки".

Съобщение: 17

Скъпа ФЛ,
"Летя" полека - лека. Само се усмихвам, когато ми казват, че съм ненормална затова, че позволявам на някого от компютъра да ми казва как да подреждам дома си. Трябва да си призная, ФЛ, че се чувствам до известна степен обсебена от вас.

Имам една стая, която доскоро игнорирах. Това беше моят стая за почивка.
От самото и название се вижда, че тя трябва да е особена. Останалите стаи вкъщи бяха подредени, докато тази... Погледнах на нея с очите на гостенин и видях, колко боклук има в нея.

Там държах списания по ръкоделие от минали години. Дойде време да призная, че те отдавна са остарели. Няма да ги използвам, с изключение на едно. Изрязах някои неща, останалото изхвърлих. Имах три библиотечки само с такива неща!!! Някои отпреди десет години, които така и не отворих.

Какво става с нас? Живеем с неопределеното „някога", не в настоящето...

Обадих се на мъжа ми и му казах за промените и казах, какво искам да има в тази стая. Искам огромно кресло, в което да мога да седна с дечицата ми, да се гушнем и да им чета на глас. Искам истинска дървена библиотека, а не евтин ламинат и искам да създам оазис на спокойствието. Можех да имам всичко това много по-рано, а вместо това, се бях вкопчила в стари списания.

За какво съм мислила? Разбрах, че ако държим на неща, които дори не ни харесват, губим това, което бихме могли да обичаме. Това е моето "озарение".
Същото може да се каже и за отношенията между приятели и колеги и др. Ако искаш нещо да промениш, разчисти за това място!

Радвам се, че ви открих! Спрях да се правя на мъченица. Кой би искал да прекара живота си с такава?


Коментар на ФЛ: Това е чудесно! Заслужаваш да имаш свой собствен кът, дори това да е само кресло до прозореца. Ако местенцето ти е затънало в боклуци, губиш себе си.


Съобщение: 18

Напомням да се почисти мивката.

Съобщение: 19

Скъпа ФЛ,
Търсих "идеалната" сосиерка за кленовия сироп, с който поднасям палачинките за закуска. Тъй като исках всичко да е перфектно, се ядосах, че не мога да открия това, което търся у дома. Дори повиших тон на децата (на две, три и шест години), но ги видях, седнали със събрани за молитва ръчички, да чакат търпеливо да благословя храната... Благословение! Това е главното. Изпържих палачинки и с това благослових семейството си. Не ми трябват вещи, за да бъда щастлива. Най-важни за мен са семейството ми и такива благословения. 


Съобщение: 20

Скъпи ФЛ и екип:
Първо купих евтини таймери, които се счупиха. Сега получих вашите таймер, четка за почистване на прах, брошка и пр. Чувствам, че наистина летя!...
Когато включвам таймера, като че ли забавям темпото и върша много повече неща. Може би звучи странно, но е така...

Вчера си сложих брошката на ФЛ и донесох таймера на работа. Каква огромна разлика! По 15 минути на всеки един час свърших толкова много неща, които върша за час и половина! Това е невероятно! Ако знаете, как спокойно, точно и прецизно работих... Наистина съсредоточих цялото си внимание върху тези 15 минути.

Това беше на първата работа. После отидох на втората работа, като по пътя, докато пътувах в метрото, също използвах таймера, за да уча с почивки. На връщане за малко да заспя и таймерът звънна съвсем навреме.

Имам да уча още много неща и моето пътешествие едва започва. Усещането е невероятно.
Днес мисля да отида на гости при братовчедка ми и ще си сложа брошката. Подозирам, че тя там ще остане, а малките ми племенници ще си поръчат и за тях.

С благодарност ФБ от Бруклин

Съобщение: 21

Напомням, че е време за сън!

Съобщение: 22

Вземи своя Контролен дневкник и провери Сутрешната си "рутина".

Съобщение: 23
Докъде стигна с прането?

Съобщение: 24

Напомняне: за да бъдат празниците спокойни, започни отсега!
(напомняне за седмичното почистване)

Съобщение: 25

Напомняне: провери "горещите точки"marabu

 • Гост
Пример за ежедневен нюзлетър на ФЛ (превод)
« Отговор #10 -: 10 Април 2006, 00:06:17 »
ПРИМЕР ЗА ВСЕКИДНЕВНИТЕ НАПОМНЯНИЯ НА ФЛ

7:00

 Вземи Контролния си дневник и провери Сутрешата си "рутина".
Щом си вече зад компютъра, ето ти списъкът на нещата, които трябва да свършиш сутринта:

1. Оправи външността си, облечи се и се обуй;
2. Прегледай календара си за срещите през деня;
3. Провери "горещите точки";
4. Реши ли, какво ще приготвиш за вечеря?
5. Какво става с прането ти?
6. Почини си няколко минути, пийни вода, закуси;
7. Отделете 15 минути за почистване на боклуци.15 минути – всичко, което искам от теб!
8. Къде са обувките ти?

8:00
Къде е бельото ти? Крие се в пералнята? Мачка се в сушилнята?
Отиди и изпери дрехите си. Прането има пет етапа: сортиране, пране, сушене, сгъване и прибиране. Не отлагай тази малка стъпка!

10:00
Къде са обувките ти? Погледни си краката: знаеш ли, къде са обувките ти? Може да са на краката ти, в шкафа или под бюрото на компютъра. Ако още не са на краката ти, иди и ги намери. Обувките на краката дават сигнал на мозъка, че е време да се захваща за работа.

Запомни, хленченето е забранено!
Ако вече си обута, спри се за 5 минути и се порадвай на себе си. Много съм горда с теб!
Изключи телевизора. Всяко хубаво нещо в големи количества може да стане вредно. Ако не вярваш, опитай да изядеш цяла шоколадова торта!
Можеш да го направиш. Готова си да дариш дома си със спокойствие. Изключи телевизора сега!

14:30 Дневна проверка на Контролния дневник, в случай, че днес през деня си вкъщи.
Провери:
1. Обядва ли?
2. Прави ли някакви физически упражнения?
3. Отдели ли 5 минути за почистване на най-мръсната част от дома си?
4. Направи ли през деня малка почивка, просто за да поседиш и да си отдъхнеш малко?
5. Изхвърли боклука;
6. Къде са мръсните дрехи?
7. Започни да приготвяш вечерята;
8. Прегледай календара за срещи през деня.

17:00
Помисли ли днес за себе си? Отдели пет минути, за да направиш нещо приятно за себе си... 
Почети, направи си маникюр, разходи се, подишай аромата на розите. Или просто се откъсни от това, което правиш в момента и прекарай няколко спокойни минути насаме със себе си.

Сега ти летиш!

19:15
Започни вечерната си "рутина". Не е нужно да чакаш, докато стане време за лягане.
1. Приготви дрехите си за утре. Успя ли да релаксираш във ваната? 
2. Знаеш ли, къде е прането?
3. Блести ли мивката?
4. Провери "Горещите точки;
5. Прегледай календара си за срещи през утрешния ден;
6. Не стой до късно, легни си навреме.

21:00
Проверка на горещите точки сега, веднага. Събери нещата, които не са на местата си и ги прибери.

22:00
Отиди и излъскай мивката до блясък, или искаш да си легнеш, като оставиш в кухнята огромна купчина мръсни съдове след вечеря?
Бих искала сутринта, като се събудиш, да влезнеш в чиста кухня, затова свърши тази работа, преди да си легнеш.
Бих искала сутрин да се усмихваш!


23:45
Моля те, лягай си. Трябва да си починеш. Ставането сутрин е много по-лесно, ако си се наспала.

В края на всяко съобщение ФЛ вмъква своя слоган "You are never behind, jump in right where you are", което ще рече, че ти не си изостанала, трябва да се включиш от там, където се намираш сега. Това е! Не трябва нищо да наваксваш, това не е състезание за почистване.

 

marabu

 • Гост
С КАКВО ДА ЗАПОЧНА?
« Отговор #11 -: 10 Април 2006, 00:10:10 »
8. С КАКВО ДА ЗАПОЧНА?

С нещо малко. В никакъв случай не се опитвай да правиш наведнъж всичко, за което си прочела тук.

Например, може да започнеш със следните стъпки:

- да започнеш да ходиш у дома с обувки и от сутринта да изглеждаш (у дома!) великолепно. Изобщо не са задължителни токчетата и вечерните рокли. Чисти дънки и красива тениска в комбинация  с удобни сандали ще свършат добра работа. Ти решаваш, какво да носиш вкъщи, но това трябва да са дрехи, с които да не се притесняваш да отвориш вратата на всеки неочакван гостенин.


- купи тетрадка за Контролен Дневник и запиши като начало най-простите Сутрешна и вечерна "рутини" (просто систематизирай и опиши, какво правиш всеки ден), по-късно може да помислиш, какво може да се добави или да се премести в по-удобно време, както и по-рационално да се използва времето. Останалите части от Контролния дневник ще се запълнят ПОСТЕПЕННО!


- Всяка вече измивай мивката до блясък! Това е онзи първи и основополагащ навик, който ще доведе до потресаващи резултати.

- Започни да си водиш бележки, като си отбелязваш плановете за деня, какво ще е менюто за вечеря и пр.

- купи си таймер. Запомни – основния принцип на ФЛ е не да се направи, а да се прави по малко, за 15 минути. Опитай го в действие! (По този начин е много удобно да се глади и чисти, с прекъсвания от 15 минути, както и да се вършат "висящи дела"). Просто кажи, че ще се занимаваш с това само 15 минути и за днес – толкова. Ще се учудиш, колко много работа си успяла да свършиш.


Като за начало, това е достатъчно. Но това са само примери, които показват, че трябва да се започва от нещо малко.

Успех на всички! Тук сме, за да се поддържаме взаимно, заедно да се радваме на успехите си и да се учим да обичаме себе си.

За тези, които току-що са влезли в нашия форум и за когото системата е интересна, най-добре продължете с изучаването на темата FLYLADY. Надяваме се да се присъедините към обществото ни.

Ако имате въпроси и не намерите темата, в която да ги задавате, отворете нова. Ще се радваме да споделим опита си.


Приятен полет!!!       

 


* Търсене* Говорилня

Refresh History
 • mimi9099: И аз съм от него край и съжалявам че не съм съхранила рецептите благодаря че сте публикували гювечетатс
  29 Декември 2020, 16:44:16
 • mimi9099: Здравейте Снежка а имате ли рецептата и за питките от каравеловското ханче ако да бихте ли я публикували
  29 Декември 2020, 16:42:00
 • mimi9099: Може ли да задам въпрос към Снежка
  29 Декември 2020, 16:39:16
 • scorpia: Ужасно ми е мъчно за този изключителен форум. Съсипан! За да може някакви като mariqna44 да изкарват някой лев с нелепи реклами в нелепи теми за гуми и дрехи втора употреба..
  26 Декември 2020, 10:11:34
 • Kitana6: Жалко за форума.
  21 Октомври 2020, 07:34:18
 • petty: Жалко за форума. Само глупости има вече. Добре, че старите теми стоят. Има много ценни рецепти
  10 Октомври 2020, 21:29:40
 • Снежка: гледам, че и последната коментирана тема е от 2017 година
  10 Септември 2020, 11:01:13
 • Снежка: Леле, тук никой не пише вече
  10 Септември 2020, 11:00:53
 • martinino: Салам
  06 Април 2020, 21:41:41
 • marchela: свински уши
  24 Март 2020, 17:45:08
 • flea: Кюфтета
  17 Март 2020, 20:03:10
 • kalasita: кюфтета
  02 Март 2020, 13:53:10
 • pavlety: Париж
  11 Февруари 2018, 12:16:00
 • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
  18 Ноември 2017, 16:32:42
 • vladofidera: Здравейте
  18 Ноември 2017, 16:31:10
 • MilkaA40: MilkaA40
  06 Август 2017, 01:51:27
 • pavlova321: люти чушки
  01 Август 2017, 18:42:54
 • valet: Пилаф ориз с фиде
  06 Юли 2017, 15:19:48
 • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
  03 Юни 2017, 19:05:27
 • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
  26 Ноември 2016, 16:40:11
 • fanita: пост
  14 Ноември 2016, 18:55:13
 • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
  28 Октомври 2016, 13:24:08
 • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
  26 Октомври 2016, 17:54:17
 • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
  26 Октомври 2016, 10:24:12
 • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
  26 Октомври 2016, 10:21:28
 • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
  24 Октомври 2016, 11:49:51
 • val_di16: джолан
  21 Октомври 2016, 15:58:22
 • galka56: тиквеник
  13 Октомври 2016, 18:26:18
 • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
  07 Март 2016, 12:58:38
 • boriana _grigorova: Здравейте
  07 Март 2016, 12:56:47

* Последното от форума

Re: Колан от radkaa
[21 Август 2021, 17:54:14 ]


Re: Колан от mariqna44
[20 Август 2021, 08:26:26 ]


Колан от radkaa
[19 Август 2021, 21:44:29 ]


Re: Идеи за ремонт от radkaa
[25 Юли 2021, 20:38:45 ]


Re: Идеи за ремонт от mariqna44
[22 Юли 2021, 21:37:53 ]


Идеи за ремонт от radkaa
[21 Юли 2021, 22:13:38 ]


Re: Брашното и неговите потайности... от radkaa
[21 Юли 2021, 15:15:30 ]


Re: Аксесоари за телефона от radkaa
[21 Юли 2021, 15:12:27 ]


Viagra online"Buy viagra online от sharlenci
[14 Юли 2021, 03:23:03 ]


Re: Аксесоари за телефона от mariqna44
[11 Юли 2021, 11:58:20 ]


Аксесоари за телефона от radkaa
[10 Юли 2021, 18:46:52 ]


Re: Хостинг за сайт от mariqna44
[27 Юни 2021, 20:19:54 ]


Re: За банята от mariqna44
[27 Юни 2021, 20:12:49 ]


Re: Хостинг за сайт от radkaa
[26 Юни 2021, 12:18:39 ]


Re: За банята от radkaa
[26 Юни 2021, 12:09:06 ]


Хостинг за сайт от mariqna44
[25 Юни 2021, 22:59:10 ]


За банята от mariqna44
[25 Юни 2021, 22:45:44 ]


Re: За градината от mariqna44
[26 Май 2021, 21:30:18 ]


Re: За градината от radkaa
[26 Май 2021, 06:50:32 ]


За градината от mariqna44
[25 Май 2021, 15:16:06 ]