Автор Тема: Как се прави хубава сланина?  (Прочетена 55389 пъти)

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Как се прави хубава сланина?
« -: 09 Ноември 2007, 13:01:48 »
Снощи съм си отделила една тенджера сланинка с месце и си я представям с много червен пипер и чубрица. Хайде сега кажете как да я приготвя обаче? В момента е в тенджера, нарязана и оформена на средно големи парчета залята с вода да се поизмие от кръвта. Очаквам вкусните ви предложения, пък после ще черпя сланина  ;D

И още нещо да попитам.. за свинската мас... нещо по особено има ли освен дето се вари? Нарязала съм я на дребни кубчета.. Баща ми се сеща, че баба ми е слагала нещо да стане маста бяла, ама не помни какво.. идеи?  ;D


Жули

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 6
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #1 -: 09 Ноември 2007, 13:37:51 »
За да остане бяла свинската мас , трябва хубаво да се изкисне в студена вода , поне 1 ден. Слага се да се вари , залята с достатъчно вода и хубаво се отпенва. Когато всичката вода изври и пръжките (при нас им казваме джумерки :)) започнат да се пържат, започвате да вадите от маста постепенно. Прецежда се през двуслоен тензух. Така маста не се припържва и не почернява, но трябва да остане достатъчно в съда за да не загорят пръжките. И най-важното трябва докато се топи маста постоянно да се разбърква, за да не загори , че тогава не само цвета , но и вкуса ще се развали. Вътрешната мас се топи отделно от сланината. Нейният вкус може да се поправи като в стопената вече мас се добави прясно мляко и нарязани ябълки. Загрява се докато млякото се пресече и падне на дъното. Прецежда се като изтине. Успех! :thumbup:

Wild Mary

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 61
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #2 -: 09 Ноември 2007, 13:58:12 »
Мими, какво ли не прави човек за едно парче сланинка с подправки...  ;D
Я виж дали сланинката на Мивис не е това, което търсиш  :air_kiss:

Виж и коментарите на Кулинарка и Пеп-4о за тази сланинка  :icon_idea:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2042
  • Еми
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #3 -: 09 Ноември 2007, 14:14:50 »
Ние с майка, пък топим сланината нарязана на парчета и в тавичка във фурната на ниска температура и на водна баня. И после ...пръжки с праз лук, топли питки, сиренце....ауууууууу, чакайте да си забърша устичката, че ми се дояде зверски.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2042
  • Еми
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #4 -: 09 Ноември 2007, 14:47:32 »
Ей сега питах един колега, авджия, как прави той сланината. Докладвам:
Суровата сланина се нарязва на едри парчета. Реди се в тенджера или друг съд с кожата надолу. Отгоре се покрива с плътен слой морска сол и така, докато се изпълни съда. Притиска се добре, да няма въздух и се покрива с доста дебел пласт сняг*. Оставя се да престои на студено поне 48 часа., като от време на време, като снега се постопи и спадне , се допокрива пак със сняг. След като престои, парчетата се подсушават, увиват се във найлон и се слагат в камерата на хладилника или във фризер.

* Ако няма сняг, както сега, той се заменя с преварена вода. В тенджера се кипва вода, след което се оставя да ври 6-7 минути. Оставя се изстине добре и чак тогава с нея се залива сланината. Оставя се пак да престои, за да има време солта да се стопи, после се подсушава и ........във хладилната камера.

** Ако обичате сланинката с подправки, то и тази може да се подправи, след като се подсуши и след това се слага в найлона.

*** Много важно е сланината да е добре покрита със сняг или вода и да не остава "на въздух", защото пожълтявала.

Такава още не съм яла, но колегата казва, че той от години така си я прави. Повече обичал не варена , а сурова осолена сланина.

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #5 -: 09 Ноември 2007, 14:56:23 »
Много благодаря за съветите, довечера явно продължавам великите дела. Емили, а като станат пръжките идвай,... и без това ще са много.  ;D

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2042
  • Еми
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #6 -: 09 Ноември 2007, 15:17:24 »
Благодаря, Благодаря :girl_smile:

eli4ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1732
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #7 -: 09 Ноември 2007, 16:03:16 »
Мими,моля изпрати пръжки по СПИДИ :'(

toti4ka

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 184
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #8 -: 09 Ноември 2007, 18:14:44 »
и аз да добавя за сланинката :smile1: Мама едно време я правеше така:
 Суква се чесън, добавя се оцет. отделно се смесват сухи подправки - черен, червен пипер,кимион, чубрица...
Осолената сланина се нарязва на ивици и първо в подлучения чесън, поске в сухите подправки и после в хладилника (или в  камерката). Преди да се хапва трябва да престои поне 1 ден.
« Последна редакция: 09 Ноември 2007, 18:42:47 от toti4ka »
Пениш се - не пениш се, ще те ям  :mamba:

eleniv

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 44
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #9 -: 09 Ноември 2007, 18:23:37 »
Баба вареше маста в прясно мляко и ставаше много бяла.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18447
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #10 -: 12 Ноември 2007, 01:37:18 »
Хайде и аз да се изкажа. Нали и без това днес се връщам от такова мероприятие  :innocent:

Както е казал колегата-авджия на Емили - но с малки корекции - за сурова, иначе на Мивис-Мими е добра за варена:

Първо се изкисва - Мими това си го направила.

После се подрежда по посочения начин - върху пласт сол - с кожата надолу, изрязва се по съда, така че да няма въздух. Пълниш догоре. Но - не се залива веднага със преварена/дестилирана вода или сняг (който е сравнително мръсен в днешно време, пък и кът), а се изчаква 6-7 дни. След това се покрива със сняг, или залива с охладена преварена/дестилирана вода.
Притиска се с твърд предмет да не се вдигне нагоре сланината от водата.
Изчаква се 2 седмици така, за да може да омекне кожата.
Прибира се в найлонови торти и може  във фризера, но да се има предвид, че сланината е солена, солта разяжда найлона и има вероятност да попадне на охладителя на фризера, което пък го разяжда и става инфекция на елекродомакинския уред. Така че - завивайте в поне 2-3-4 найлона и плътно, възможно най добре изкарвайте въздуха, тъй като от допира на сланината с него тя се вмирисва по-бързо, независимо дали е във фризер или не..
За любителите на подправки -
Първи вариант - нарежда се сланината, парче марля, ред подправки - на вкус, аз съм слагала черен пипер, кимион и копър/семена + ситно нарязан праз. Пак марля, пак парче сланина. Така не само запазва белия си цвят, но и няма порченца подправки и праз по нея, когато се яде.
Втори вариант - ред сланина, ред подправки и тн.

а тази рецепта
и аз да добавя за сланинката :smile1: Мама едно време я правеше така:
 Суква се чесън, добавя се оцет. отделно се смесват сухи подправки - черен, червен пипер,кимион, чубрица...
я обожавам, но няма други любители на сланината в къщи, освен мен  ;D
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Hari

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 14
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #11 -: 13 Ноември 2007, 12:23:28 »
Здравейте!
И аз да прибавя една рецепта за сланина.
Оформените парчета се овалват в сол обилно и се нареждат в буркани /компотени/, посипват се отново със сол /аз слагам на око/.  Запечатват се и се стерилизират само 5-10 минути /колкото да излезе въздуха и да се запечата капачката/. Сланината става разкошна и трае много дълго време.
Преди хвърляхме гранясала сланина. От както ни казаха тази рецепта правим сланината само по този начин.
Да ви е сладко! :drinks:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • marabu: в южният ни квартал направо разказва играта
    12 Декември 2014, 18:41:11
  • marabu: a топло е ...тоз леден вятър
    12 Декември 2014, 18:41:04
  • GolemDZVER: да напече, но пък си е студено и изнисох луканките на терасата  :yahoo:
    12 Декември 2014, 13:41:39
  • KrokozabYl: Невероятно слънчево и топло е!
    12 Декември 2014, 13:24:04
  • pep-4o: :yahoo:
    12 Декември 2014, 09:43:26
  • pep-4o: иии днес имаме слънце най-после
    12 Декември 2014, 09:43:23
  • KrokozabYl: кошмар! Дават да престанат валежите и да се вдигнат температурите. Истината е, че земята подгизна тази година от толкова много валежи
    12 Декември 2014, 09:33:06
  • GolemDZVER: ние паек сме удавени... и без вода, и ако ни спре тока, ще см направо щастливи
    11 Декември 2014, 18:51:55
  • pep-4o: ами да кажа :) Няма как да се погрижат, защото Горското министерство не раздаде язовирите на желаещите. Голяма част от тях са без собственици. Ето например нашия язовир (на дружинката)  ит 3 години едва преди месец и половина го дадоха за ползване пак на дружинката. Но две години - безстопанствен. Защото не решили към Мин на земеделиеот, или мин на Околна среда ... да са. Кой да изпуска водата и да се грижи? Хайде, нашите са все там, но не е така положението с другите язовири.
    09 Декември 2014, 20:18:16
  • кокона: Дано не се повтарят събитията от лятото. Ама пуста ни държавна управа. Така и не се погрижиха да се изпускат целогодишно, за да не се случват такива бедствия.
    09 Декември 2014, 18:38:15
  • pep-4o: и не само там
    09 Декември 2014, 17:09:49
  • KrokozabYl: лошо, пишат че Пловдивско язовирите са пред преливане :(
    09 Декември 2014, 11:57:05
  • blqsak: не е спряло тук да вали от два дена дъжд.
    09 Декември 2014, 10:57:47
  • pep-4o: тук обаче дъжд
    09 Декември 2014, 10:13:37
  • pep-4o: отиде ми римата, да се чете вАли
    09 Декември 2014, 10:13:33
  • pep-4o: мръвка има, нека Вали  :yahoo:
    09 Декември 2014, 10:13:15
  • KrokozabYl: днеска тон за песен - Сняг се сипе на парцали  :clap:
    09 Декември 2014, 09:48:29
  • pep-4o: Хайд есега разгледай другите теми и се включвай смело :) има и теми за "дрънкане" само
    07 Декември 2014, 22:42:42
  • Ilieva: Благодаря ви, спрвавих се!
    07 Декември 2014, 20:39:02
  • pep-4o: Слагането на снимки от вашият компютър става с избирането на "Допълнителни опции" в прозореца за нова публикация. Появява се прозорец "Прикачи" и след натискането на бутона "Choose", може да изберете желаната снимка или картинка от съответната папка в която я съхранявате. Разрешената големина е 70 kb за снимка,  333x500 пиксела.
    07 Декември 2014, 20:35:30
  • pep-4o: Явно и дамата чете през ред, защото Кро и даде точния линк как да слага снимки в публикация :)
    07 Декември 2014, 20:34:26
  • Захарно петле: Пепи добре че четеш както трябва не през редовете като мен.Аз си помислих че дамата пита как се прикачва снимка в пост. :)
    07 Декември 2014, 20:13:56
  • pep-4o: и върни тук малко назад, където Кроки ти е дала линка как се слага снимка
    07 Декември 2014, 19:56:50
  • pep-4o: или Отговор.
    07 Декември 2014, 19:56:04
  • pep-4o: но в съобщение снимка няма как да прикачиш от компютъра си. Снимките се прикачат, когато си в някоя от темите и натиснеш ОТГОВОРИ
    07 Декември 2014, 19:55:59
  • Захарно петле: и ти излиза след това отиваш на прикачи и си избираш снимка от твоя компютър
    07 Декември 2014, 16:30:02
  • Захарно петле: кликаш на прикачени файлове и допълнителни опции
    07 Декември 2014, 16:29:08
  • Ilieva: моля за помощ, в момента съм на ново съобщение, никъде не виждам падащо меню за прикача снимката,а и какво да пиша до и заглавие, просто за първи път се оптивам да  публикувам снивки
    07 Декември 2014, 14:07:07
  • KrokozabYl: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,67.0.html
    26 Ноември 2014, 09:57:30
  • Ilieva: здравейте, искам да публикувам снимка , как да го сторя?
    26 Ноември 2014, 09:11:53

* Последното от форума

Re: Кой какви ги сготви през декември :) от vesela
[Днес в 00:09:55]


Re: Честит рожден ден, Еми! от vesela
[Днес в 00:04:18]


Re: Кой какви ги сготви през декември :) от pep-4o
[19 Декември 2014, 23:34:32 ]


Re: Честит рожден ден, Еми! от GolemDZVER
[19 Декември 2014, 22:38:43 ]


Re: Честит рожден ден, Еми! от emilia_
[19 Декември 2014, 22:17:34 ]


Re: Кой какви ги сготви през декември :) от пеполина
[19 Декември 2014, 21:36:00 ]


Re: Честит рожден ден, Еми! от bluemoon
[19 Декември 2014, 21:26:29 ]


Re: Игра с думи от Ала-Бала
[19 Декември 2014, 21:15:57 ]


Re: Кой какви ги сготви през декември :) от pep-4o
[19 Декември 2014, 20:53:08 ]


Re: Честит рожден ден, Еми! от пеполина
[19 Декември 2014, 20:35:44 ]


Re: Честит рожден ден, Еми! от radost.1955
[19 Декември 2014, 19:38:29 ]


Re: Кой какви ги сготви през декември :) от ceckavd
[19 Декември 2014, 19:30:53 ]


Re: Кой какви ги сготви през декември :) от пеполина
[19 Декември 2014, 18:56:47 ]


Re: Кой какви ги сготви през декември :) от пеполина
[19 Декември 2014, 18:55:19 ]


Re: Кой какви ги сготви през декември :) от пеполина
[19 Декември 2014, 18:54:12 ]


Re: Кой какви ги сготви през декември :) от пеполина
[19 Декември 2014, 18:53:08 ]


Re: Кой какви ги сготви през декември :) от пеполина
[19 Декември 2014, 18:51:32 ]


Re: Кой какви ги сготви през декември :) от пеполина
[19 Декември 2014, 18:49:22 ]


Re: Кой какви ги сготви през декември :) от пеполина
[19 Декември 2014, 18:47:08 ]


Re: Коледата наближава - изпрати подарък; изненадай другарче :) от pavlety
[19 Декември 2014, 17:13:27 ]