Автор Тема: Как се прави хубава сланина?  (Прочетена 58811 пъти)

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Как се прави хубава сланина?
« -: 09 Ноември 2007, 13:01:48 »
Снощи съм си отделила една тенджера сланинка с месце и си я представям с много червен пипер и чубрица. Хайде сега кажете как да я приготвя обаче? В момента е в тенджера, нарязана и оформена на средно големи парчета залята с вода да се поизмие от кръвта. Очаквам вкусните ви предложения, пък после ще черпя сланина  ;D

И още нещо да попитам.. за свинската мас... нещо по особено има ли освен дето се вари? Нарязала съм я на дребни кубчета.. Баща ми се сеща, че баба ми е слагала нещо да стане маста бяла, ама не помни какво.. идеи?  ;D


Жули

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 6
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #1 -: 09 Ноември 2007, 13:37:51 »
За да остане бяла свинската мас , трябва хубаво да се изкисне в студена вода , поне 1 ден. Слага се да се вари , залята с достатъчно вода и хубаво се отпенва. Когато всичката вода изври и пръжките (при нас им казваме джумерки :)) започнат да се пържат, започвате да вадите от маста постепенно. Прецежда се през двуслоен тензух. Така маста не се припържва и не почернява, но трябва да остане достатъчно в съда за да не загорят пръжките. И най-важното трябва докато се топи маста постоянно да се разбърква, за да не загори , че тогава не само цвета , но и вкуса ще се развали. Вътрешната мас се топи отделно от сланината. Нейният вкус може да се поправи като в стопената вече мас се добави прясно мляко и нарязани ябълки. Загрява се докато млякото се пресече и падне на дъното. Прецежда се като изтине. Успех! :thumbup:

Wild Mary

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 61
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #2 -: 09 Ноември 2007, 13:58:12 »
Мими, какво ли не прави човек за едно парче сланинка с подправки...  ;D
Я виж дали сланинката на Мивис не е това, което търсиш  :air_kiss:

Виж и коментарите на Кулинарка и Пеп-4о за тази сланинка  :icon_idea:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2042
  • Еми
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #3 -: 09 Ноември 2007, 14:14:50 »
Ние с майка, пък топим сланината нарязана на парчета и в тавичка във фурната на ниска температура и на водна баня. И после ...пръжки с праз лук, топли питки, сиренце....ауууууууу, чакайте да си забърша устичката, че ми се дояде зверски.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2042
  • Еми
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #4 -: 09 Ноември 2007, 14:47:32 »
Ей сега питах един колега, авджия, как прави той сланината. Докладвам:
Суровата сланина се нарязва на едри парчета. Реди се в тенджера или друг съд с кожата надолу. Отгоре се покрива с плътен слой морска сол и така, докато се изпълни съда. Притиска се добре, да няма въздух и се покрива с доста дебел пласт сняг*. Оставя се да престои на студено поне 48 часа., като от време на време, като снега се постопи и спадне , се допокрива пак със сняг. След като престои, парчетата се подсушават, увиват се във найлон и се слагат в камерата на хладилника или във фризер.

* Ако няма сняг, както сега, той се заменя с преварена вода. В тенджера се кипва вода, след което се оставя да ври 6-7 минути. Оставя се изстине добре и чак тогава с нея се залива сланината. Оставя се пак да престои, за да има време солта да се стопи, после се подсушава и ........във хладилната камера.

** Ако обичате сланинката с подправки, то и тази може да се подправи, след като се подсуши и след това се слага в найлона.

*** Много важно е сланината да е добре покрита със сняг или вода и да не остава "на въздух", защото пожълтявала.

Такава още не съм яла, но колегата казва, че той от години така си я прави. Повече обичал не варена , а сурова осолена сланина.

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #5 -: 09 Ноември 2007, 14:56:23 »
Много благодаря за съветите, довечера явно продължавам великите дела. Емили, а като станат пръжките идвай,... и без това ще са много.  ;D

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2042
  • Еми
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #6 -: 09 Ноември 2007, 15:17:24 »
Благодаря, Благодаря :girl_smile:

eli4ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1735
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #7 -: 09 Ноември 2007, 16:03:16 »
Мими,моля изпрати пръжки по СПИДИ :'(

toti4ka

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 184
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #8 -: 09 Ноември 2007, 18:14:44 »
и аз да добавя за сланинката :smile1: Мама едно време я правеше така:
 Суква се чесън, добавя се оцет. отделно се смесват сухи подправки - черен, червен пипер,кимион, чубрица...
Осолената сланина се нарязва на ивици и първо в подлучения чесън, поске в сухите подправки и после в хладилника (или в  камерката). Преди да се хапва трябва да престои поне 1 ден.
« Последна редакция: 09 Ноември 2007, 18:42:47 от toti4ka »

eleniv

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 44
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #9 -: 09 Ноември 2007, 18:23:37 »
Баба вареше маста в прясно мляко и ставаше много бяла.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18644
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #10 -: 12 Ноември 2007, 01:37:18 »
Хайде и аз да се изкажа. Нали и без това днес се връщам от такова мероприятие  :innocent:

Както е казал колегата-авджия на Емили - но с малки корекции - за сурова, иначе на Мивис-Мими е добра за варена:

Първо се изкисва - Мими това си го направила.

После се подрежда по посочения начин - върху пласт сол - с кожата надолу, изрязва се по съда, така че да няма въздух. Пълниш догоре. Но - не се залива веднага със преварена/дестилирана вода или сняг (който е сравнително мръсен в днешно време, пък и кът), а се изчаква 6-7 дни. След това се покрива със сняг, или залива с охладена преварена/дестилирана вода.
Притиска се с твърд предмет да не се вдигне нагоре сланината от водата.
Изчаква се 2 седмици така, за да може да омекне кожата.
Прибира се в найлонови торти и може  във фризера, но да се има предвид, че сланината е солена, солта разяжда найлона и има вероятност да попадне на охладителя на фризера, което пък го разяжда и става инфекция на елекродомакинския уред. Така че - завивайте в поне 2-3-4 найлона и плътно, възможно най добре изкарвайте въздуха, тъй като от допира на сланината с него тя се вмирисва по-бързо, независимо дали е във фризер или не..
За любителите на подправки -
Първи вариант - нарежда се сланината, парче марля, ред подправки - на вкус, аз съм слагала черен пипер, кимион и копър/семена + ситно нарязан праз. Пак марля, пак парче сланина. Така не само запазва белия си цвят, но и няма порченца подправки и праз по нея, когато се яде.
Втори вариант - ред сланина, ред подправки и тн.

а тази рецепта
и аз да добавя за сланинката :smile1: Мама едно време я правеше така:
 Суква се чесън, добавя се оцет. отделно се смесват сухи подправки - черен, червен пипер,кимион, чубрица...
я обожавам, но няма други любители на сланината в къщи, освен мен  ;D
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Hari

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 14
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #11 -: 13 Ноември 2007, 12:23:28 »
Здравейте!
И аз да прибавя една рецепта за сланина.
Оформените парчета се овалват в сол обилно и се нареждат в буркани /компотени/, посипват се отново със сол /аз слагам на око/.  Запечатват се и се стерилизират само 5-10 минути /колкото да излезе въздуха и да се запечата капачката/. Сланината става разкошна и трае много дълго време.
Преди хвърляхме гранясала сланина. От както ни казаха тази рецепта правим сланината само по този начин.
Да ви е сладко! :drinks:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pep-4o: пиши, като свършиш да не те прекъсвам :)
    05 Януари 2015, 11:20:06
  • pep-4o: Дидеееееее
    05 Януари 2015, 11:19:59
  • bluemoon: :smile1:
    04 Януари 2015, 23:11:03
  • bluemoon: :)
    04 Януари 2015, 23:10:49
  • bluemoon: Видях в темата, а също и личните съобщение на paq  и се разбрахме. Всичко е наред, колета е получен.
    04 Януари 2015, 23:09:41
  • bluemoon: За много години! Здраве  щастие желая на всички ви!
    04 Януари 2015, 23:07:32
  • marabu: дано да го види скоро
    03 Януари 2015, 09:39:04
  • paq: Моля, Bluemoon да си погледне съобщенията!Подаръка й стои в офис на Еконт на пазара.Там го върнаха понеже не я откриха два пъти на адреса!
    02 Януари 2015, 19:52:35
  • pep-4o: Риган, или салвия, или кимион :)
    31 Декември 2014, 13:08:48
  • GolemDZVER: розмарин
    30 Декември 2014, 23:27:15
  • Valentina Petrova: най-подходяща подправка за печени агнешки котлети
    30 Декември 2014, 15:46:56
  • Valentina Petrova: моля за съвет
    30 Декември 2014, 15:45:35
  • KrokozabYl: замръзваш да ги чакаш по спирките!
    30 Декември 2014, 09:40:40
  • KrokozabYl: най-тъпото е че градския транспорт работи на празнично разписание
    30 Декември 2014, 09:40:28
  • pep-4o: сух студ и много вятър
    29 Декември 2014, 16:11:37
  • pep-4o: а тук студ, студ, стуууууууд
    29 Декември 2014, 16:11:32
  • GolemDZVER: а при нас е само студ и леден вятър
    29 Декември 2014, 13:41:53
  • KrokozabYl: то при нас булеварда го бяха изринали, но тротоарите и стълпите на метрото тцъ, та бая джапане беше
    29 Декември 2014, 11:23:02
  • marabu: и след малко майпак ще рина
    29 Декември 2014, 11:21:42
  • marabu: тамън си изринах колта
    29 Декември 2014, 11:21:34
  • marabu: :-) ама то пак вали
    29 Декември 2014, 11:21:28
  • marabu: rомантика
    29 Декември 2014, 11:21:16
  • KrokozabYl: при нас сняг, без ток сутринта, та на свещи  :P
    29 Декември 2014, 11:02:24
  • pep-4o: при вас сняг, при нас студ
    27 Декември 2014, 20:13:04
  • marabu: и честит ни сняг следколедно :-)
    27 Декември 2014, 08:48:18
  • pep-4o: :nyam:
    23 Декември 2014, 18:04:38
  • pep-4o: И да си снимате чиниите, да видим кой какво е сготвил :)
    23 Декември 2014, 18:04:09
  • pep-4o: спорна да е предпразничната подготовка на всички!
    23 Декември 2014, 18:03:58
  • pep-4o: :flower:
    23 Декември 2014, 17:38:28
  • marabu: в южният ни квартал направо разказва играта
    12 Декември 2014, 18:41:11

* Последното от форума

Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от vesela
[31 Януари 2015, 23:15:53 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от vesela
[31 Януари 2015, 23:14:32 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от vesela
[31 Януари 2015, 23:13:29 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от vesela
[31 Януари 2015, 23:12:23 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от vesela
[31 Януари 2015, 23:10:48 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от vesela
[31 Януари 2015, 23:09:28 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от vesela
[31 Януари 2015, 23:08:18 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от vesela
[31 Януари 2015, 23:06:12 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от vesela
[31 Януари 2015, 23:04:30 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от vesela
[31 Януари 2015, 23:02:53 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от vesela
[31 Януари 2015, 23:01:51 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от vesela
[31 Януари 2015, 23:00:26 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от vesela
[31 Януари 2015, 22:58:38 ]


Re: Няколко рецепти от Весела (vesela) от vesela
[31 Януари 2015, 22:30:05 ]


Re: Няколко рецепти от Весела (vesela) от vesela
[31 Януари 2015, 22:26:41 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от Aura
[31 Януари 2015, 20:36:02 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от GolemDZVER
[31 Януари 2015, 18:50:35 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от GolemDZVER
[31 Януари 2015, 18:48:46 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от GolemDZVER
[31 Януари 2015, 18:43:19 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от KremenaG
[31 Януари 2015, 10:34:29 ]