Автор Тема: Как се прави хубава сланина?  (Прочетена 51474 пъти)

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Как се прави хубава сланина?
« -: 09 Ноември 2007, 13:01:48 »
Снощи съм си отделила една тенджера сланинка с месце и си я представям с много червен пипер и чубрица. Хайде сега кажете как да я приготвя обаче? В момента е в тенджера, нарязана и оформена на средно големи парчета залята с вода да се поизмие от кръвта. Очаквам вкусните ви предложения, пък после ще черпя сланина  ;D

И още нещо да попитам.. за свинската мас... нещо по особено има ли освен дето се вари? Нарязала съм я на дребни кубчета.. Баща ми се сеща, че баба ми е слагала нещо да стане маста бяла, ама не помни какво.. идеи?  ;D


Жули

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 6
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #1 -: 09 Ноември 2007, 13:37:51 »
За да остане бяла свинската мас , трябва хубаво да се изкисне в студена вода , поне 1 ден. Слага се да се вари , залята с достатъчно вода и хубаво се отпенва. Когато всичката вода изври и пръжките (при нас им казваме джумерки :)) започнат да се пържат, започвате да вадите от маста постепенно. Прецежда се през двуслоен тензух. Така маста не се припържва и не почернява, но трябва да остане достатъчно в съда за да не загорят пръжките. И най-важното трябва докато се топи маста постоянно да се разбърква, за да не загори , че тогава не само цвета , но и вкуса ще се развали. Вътрешната мас се топи отделно от сланината. Нейният вкус може да се поправи като в стопената вече мас се добави прясно мляко и нарязани ябълки. Загрява се докато млякото се пресече и падне на дъното. Прецежда се като изтине. Успех! :thumbup:

Wild Mary

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 61
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #2 -: 09 Ноември 2007, 13:58:12 »
Мими, какво ли не прави човек за едно парче сланинка с подправки...  ;D
Я виж дали сланинката на Мивис не е това, което търсиш  :air_kiss:

Виж и коментарите на Кулинарка и Пеп-4о за тази сланинка  :icon_idea:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2042
  • Еми
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #3 -: 09 Ноември 2007, 14:14:50 »
Ние с майка, пък топим сланината нарязана на парчета и в тавичка във фурната на ниска температура и на водна баня. И после ...пръжки с праз лук, топли питки, сиренце....ауууууууу, чакайте да си забърша устичката, че ми се дояде зверски.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2042
  • Еми
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #4 -: 09 Ноември 2007, 14:47:32 »
Ей сега питах един колега, авджия, как прави той сланината. Докладвам:
Суровата сланина се нарязва на едри парчета. Реди се в тенджера или друг съд с кожата надолу. Отгоре се покрива с плътен слой морска сол и така, докато се изпълни съда. Притиска се добре, да няма въздух и се покрива с доста дебел пласт сняг*. Оставя се да престои на студено поне 48 часа., като от време на време, като снега се постопи и спадне , се допокрива пак със сняг. След като престои, парчетата се подсушават, увиват се във найлон и се слагат в камерата на хладилника или във фризер.

* Ако няма сняг, както сега, той се заменя с преварена вода. В тенджера се кипва вода, след което се оставя да ври 6-7 минути. Оставя се изстине добре и чак тогава с нея се залива сланината. Оставя се пак да престои, за да има време солта да се стопи, после се подсушава и ........във хладилната камера.

** Ако обичате сланинката с подправки, то и тази може да се подправи, след като се подсуши и след това се слага в найлона.

*** Много важно е сланината да е добре покрита със сняг или вода и да не остава "на въздух", защото пожълтявала.

Такава още не съм яла, но колегата казва, че той от години така си я прави. Повече обичал не варена , а сурова осолена сланина.

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #5 -: 09 Ноември 2007, 14:56:23 »
Много благодаря за съветите, довечера явно продължавам великите дела. Емили, а като станат пръжките идвай,... и без това ще са много.  ;D

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2042
  • Еми
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #6 -: 09 Ноември 2007, 15:17:24 »
Благодаря, Благодаря :girl_smile:

eli4ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1714
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #7 -: 09 Ноември 2007, 16:03:16 »
Мими,моля изпрати пръжки по СПИДИ :'(

toti4ka

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 184
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #8 -: 09 Ноември 2007, 18:14:44 »
и аз да добавя за сланинката :smile1: Мама едно време я правеше така:
 Суква се чесън, добавя се оцет. отделно се смесват сухи подправки - черен, червен пипер,кимион, чубрица...
Осолената сланина се нарязва на ивици и първо в подлучения чесън, поске в сухите подправки и после в хладилника (или в  камерката). Преди да се хапва трябва да престои поне 1 ден.
« Последна редакция: 09 Ноември 2007, 18:42:47 от toti4ka »
Пениш се - не пениш се, ще те ям  :mamba:

eleniv

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 43
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #9 -: 09 Ноември 2007, 18:23:37 »
Баба вареше маста в прясно мляко и ставаше много бяла.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17967
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #10 -: 12 Ноември 2007, 01:37:18 »
Хайде и аз да се изкажа. Нали и без това днес се връщам от такова мероприятие  :innocent:

Както е казал колегата-авджия на Емили - но с малки корекции - за сурова, иначе на Мивис-Мими е добра за варена:

Първо се изкисва - Мими това си го направила.

После се подрежда по посочения начин - върху пласт сол - с кожата надолу, изрязва се по съда, така че да няма въздух. Пълниш догоре. Но - не се залива веднага със преварена/дестилирана вода или сняг (който е сравнително мръсен в днешно време, пък и кът), а се изчаква 6-7 дни. След това се покрива със сняг, или залива с охладена преварена/дестилирана вода.
Притиска се с твърд предмет да не се вдигне нагоре сланината от водата.
Изчаква се 2 седмици така, за да може да омекне кожата.
Прибира се в найлонови торти и може  във фризера, но да се има предвид, че сланината е солена, солта разяжда найлона и има вероятност да попадне на охладителя на фризера, което пък го разяжда и става инфекция на елекродомакинския уред. Така че - завивайте в поне 2-3-4 найлона и плътно, възможно най добре изкарвайте въздуха, тъй като от допира на сланината с него тя се вмирисва по-бързо, независимо дали е във фризер или не..
За любителите на подправки -
Първи вариант - нарежда се сланината, парче марля, ред подправки - на вкус, аз съм слагала черен пипер, кимион и копър/семена + ситно нарязан праз. Пак марля, пак парче сланина. Така не само запазва белия си цвят, но и няма порченца подправки и праз по нея, когато се яде.
Втори вариант - ред сланина, ред подправки и тн.

а тази рецепта
и аз да добавя за сланинката :smile1: Мама едно време я правеше така:
 Суква се чесън, добавя се оцет. отделно се смесват сухи подправки - черен, червен пипер,кимион, чубрица...
я обожавам, но няма други любители на сланината в къщи, освен мен  ;D
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Hari

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 14
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #11 -: 13 Ноември 2007, 12:23:28 »
Здравейте!
И аз да прибавя една рецепта за сланина.
Оформените парчета се овалват в сол обилно и се нареждат в буркани /компотени/, посипват се отново със сол /аз слагам на око/.  Запечатват се и се стерилизират само 5-10 минути /колкото да излезе въздуха и да се запечата капачката/. Сланината става разкошна и трае много дълго време.
Преди хвърляхме гранясала сланина. От както ни казаха тази рецепта правим сланината само по този начин.
Да ви е сладко! :drinks:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pep-4o: моля :)
    15 Септември 2014, 12:33:41
  • Ilieva: благодаря Пепчо
    15 Септември 2014, 10:41:40
  • teoleo: абе кофти номер се получи защото обещаваха и в петък казаха че нямало за сега
    13 Септември 2014, 18:35:36
  • pep-4o: на 15-ти де
    12 Септември 2014, 22:21:23
  • pep-4o: Тео, общежитията на другите университети отдават стаи под наем. Поскъпо е, отколкото таксите за останалите студенти, но по евтино от  хотел. Нека да върви и да пита, макар че щом на 115-ти трябав да започне - не виждам кого. Домакините им са до петък на работа
    12 Септември 2014, 22:18:14
  • teoleo: те ще го настанят в общежитие но след няколко дни Да ще видя ей сега
    12 Септември 2014, 17:40:20
  • KrokozabYl: идеята е да се съберат 2-3 състудентчета или познати и да наемат 1 квартира, като делят наем
    12 Септември 2014, 16:26:24
  • KrokozabYl: иначе виж тук http://svobodni-kvartiri.com/Kvartiri-v-Sofiya-grad727011.html
    12 Септември 2014, 16:25:59
  • KrokozabYl: ми аз нямам познати да отдават под наем стая или апартамент, но ориентира е да е около метрото или близо до студентски град - младостите
    12 Септември 2014, 16:25:53
  • teoleo: някой мобе ли да ми помогне по този въпродс
    12 Септември 2014, 14:52:41
  • teoleo: иняма къде да спи
    12 Септември 2014, 14:52:04
  • teoleo: а започват на 15 сега
    12 Септември 2014, 14:51:43
  • teoleo: синът ми е приет в НСА но за сега не могат. да предоставят общежитие защото имало някаква конференция
    12 Септември 2014, 14:50:52
  • teoleo: момичета имам голямпроблем и моля за помощ
    12 Септември 2014, 14:48:09
  • pep-4o: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,4085.msg194931.html#msg194931 ето баницата
    12 Септември 2014, 11:18:10
  • pep-4o: да не им правя реклама тук
    12 Септември 2014, 11:16:31
  • pep-4o: отговорих ти, девойче   :smile1:
    12 Септември 2014, 11:16:25
  • Ilieva: въпрос към пепчо за баницата, каква марка кори използваш?
    12 Септември 2014, 10:06:13
  • blqsak: Добро Утро!Приятна седмица,приятели!
    08 Септември 2014, 07:16:36
  • pep-4o: сега се прибрах и минах през Гълъбово - тук там изпомпват, но сее оттекла водата вече
    07 Септември 2014, 14:03:12
  • GolemDZVER: Пепи, да не Ви потопа в Стара Загора?
    06 Септември 2014, 17:46:34
  • blqsak: Честит празник на всички!
    06 Септември 2014, 11:55:33
  • GolemDZVER: Какво Ви става бе хора. Такъв празник, а няма кого да поздравим ...
    06 Септември 2014, 11:52:52
  • GolemDZVER: Честит празник на всички!
    06 Септември 2014, 11:52:20
  • blqsak: Честити ни нови дрешки!
    02 Септември 2014, 15:18:49
  • blqsak: Добре сме :)
    02 Септември 2014, 15:11:10
  • marabu: как сте?
    02 Септември 2014, 14:59:02
  • marabu: нареждам се на опашката :-)
    02 Септември 2014, 14:59:00
  • vesela: аз ли съм втория
    02 Септември 2014, 13:58:16
  • pep-4o: и не един :)
    31 Август 2014, 20:13:55

* Последното от форума

Re: Моята малка кулинарна шопинг мания-5 част от ceckavd
[Днес в 12:13:52]


Re: Кой какви ги готви през септември от pep-4o
[Днес в 10:58:47]


Re: Моята малка кулинарна шопинг мания-5 част от pep-4o
[Днес в 10:52:18]


Re: Моята малка кулинарна шопинг мания-5 част от Aura
[Днес в 08:44:05]


Re: Игра с думи от ceckavd
[Днес в 07:46:47]


Re: Моята малка кулинарна шопинг мания-5 част от ceckavd
[Днес в 07:45:18]


Re: Кой какви ги готви през септември от ceckavd
[Днес в 07:43:55]


Re: Кой какви ги готви през септември от ceckavd
[Днес в 07:42:35]


Re: Кой какви ги готви през септември от ceckavd
[Днес в 07:41:18]


Re: Кой какви ги готви през септември от ceckavd
[Днес в 07:40:42]


Re: Супи 2 от Aura
[Днес в 07:35:45]


Re: Тик Тик Тиквата от Aura
[Днес в 07:33:50]


Re: Игра с думи от Aura
[Днес в 05:55:04]


Re: Кой какви ги готви през септември от Aura
[Днес в 05:44:42]


Re: Кой какви ги готви през септември от Aura
[Днес в 05:43:13]


Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:) от Aura
[Днес в 05:21:56]


Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:) от Aura
[Днес в 04:39:51]


Re: Кой какви ги готви през септември от GolemDZVER
[22 Септември 2014, 20:03:22 ]


Re: Кой какви ги готви през септември от pep-4o
[22 Септември 2014, 19:12:21 ]


Re: Кой какви ги готви през септември от pep-4o
[22 Септември 2014, 19:04:19 ]