Автор Тема: Как се прави хубава сланина?  (Прочетена 61890 пъти)

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Как се прави хубава сланина?
« -: 09 Ноември 2007, 14:01:48 »
Снощи съм си отделила една тенджера сланинка с месце и си я представям с много червен пипер и чубрица. Хайде сега кажете как да я приготвя обаче? В момента е в тенджера, нарязана и оформена на средно големи парчета залята с вода да се поизмие от кръвта. Очаквам вкусните ви предложения, пък после ще черпя сланина  ;D

И още нещо да попитам.. за свинската мас... нещо по особено има ли освен дето се вари? Нарязала съм я на дребни кубчета.. Баща ми се сеща, че баба ми е слагала нещо да стане маста бяла, ама не помни какво.. идеи?  ;D


Жули

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 6
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #1 -: 09 Ноември 2007, 14:37:51 »
За да остане бяла свинската мас , трябва хубаво да се изкисне в студена вода , поне 1 ден. Слага се да се вари , залята с достатъчно вода и хубаво се отпенва. Когато всичката вода изври и пръжките (при нас им казваме джумерки :)) започнат да се пържат, започвате да вадите от маста постепенно. Прецежда се през двуслоен тензух. Така маста не се припържва и не почернява, но трябва да остане достатъчно в съда за да не загорят пръжките. И най-важното трябва докато се топи маста постоянно да се разбърква, за да не загори , че тогава не само цвета , но и вкуса ще се развали. Вътрешната мас се топи отделно от сланината. Нейният вкус може да се поправи като в стопената вече мас се добави прясно мляко и нарязани ябълки. Загрява се докато млякото се пресече и падне на дъното. Прецежда се като изтине. Успех! :thumbup:

Wild Mary

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 61
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #2 -: 09 Ноември 2007, 14:58:12 »
Мими, какво ли не прави човек за едно парче сланинка с подправки...  ;D
Я виж дали сланинката на Мивис не е това, което търсиш  :air_kiss:

Виж и коментарите на Кулинарка и Пеп-4о за тази сланинка  :icon_idea:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2067
  • Еми
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #3 -: 09 Ноември 2007, 15:14:50 »
Ние с майка, пък топим сланината нарязана на парчета и в тавичка във фурната на ниска температура и на водна баня. И после ...пръжки с праз лук, топли питки, сиренце....ауууууууу, чакайте да си забърша устичката, че ми се дояде зверски.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2067
  • Еми
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #4 -: 09 Ноември 2007, 15:47:32 »
Ей сега питах един колега, авджия, как прави той сланината. Докладвам:
Суровата сланина се нарязва на едри парчета. Реди се в тенджера или друг съд с кожата надолу. Отгоре се покрива с плътен слой морска сол и така, докато се изпълни съда. Притиска се добре, да няма въздух и се покрива с доста дебел пласт сняг*. Оставя се да престои на студено поне 48 часа., като от време на време, като снега се постопи и спадне , се допокрива пак със сняг. След като престои, парчетата се подсушават, увиват се във найлон и се слагат в камерата на хладилника или във фризер.

* Ако няма сняг, както сега, той се заменя с преварена вода. В тенджера се кипва вода, след което се оставя да ври 6-7 минути. Оставя се изстине добре и чак тогава с нея се залива сланината. Оставя се пак да престои, за да има време солта да се стопи, после се подсушава и ........във хладилната камера.

** Ако обичате сланинката с подправки, то и тази може да се подправи, след като се подсуши и след това се слага в найлона.

*** Много важно е сланината да е добре покрита със сняг или вода и да не остава "на въздух", защото пожълтявала.

Такава още не съм яла, но колегата казва, че той от години така си я прави. Повече обичал не варена , а сурова осолена сланина.

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #5 -: 09 Ноември 2007, 15:56:23 »
Много благодаря за съветите, довечера явно продължавам великите дела. Емили, а като станат пръжките идвай,... и без това ще са много.  ;D

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2067
  • Еми
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #6 -: 09 Ноември 2007, 16:17:24 »
Благодаря, Благодаря :girl_smile:

eli4ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1737
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #7 -: 09 Ноември 2007, 17:03:16 »
Мими,моля изпрати пръжки по СПИДИ :'(

toti4ka

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 184
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #8 -: 09 Ноември 2007, 19:14:44 »
и аз да добавя за сланинката :smile1: Мама едно време я правеше така:
 Суква се чесън, добавя се оцет. отделно се смесват сухи подправки - черен, червен пипер,кимион, чубрица...
Осолената сланина се нарязва на ивици и първо в подлучения чесън, поске в сухите подправки и после в хладилника (или в  камерката). Преди да се хапва трябва да престои поне 1 ден.
« Последна редакция: 09 Ноември 2007, 19:42:47 от toti4ka »

eleniv

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 44
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #9 -: 09 Ноември 2007, 19:23:37 »
Баба вареше маста в прясно мляко и ставаше много бяла.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19224
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #10 -: 12 Ноември 2007, 02:37:18 »
Хайде и аз да се изкажа. Нали и без това днес се връщам от такова мероприятие  :innocent:

Както е казал колегата-авджия на Емили - но с малки корекции - за сурова, иначе на Мивис-Мими е добра за варена:

Първо се изкисва - Мими това си го направила.

После се подрежда по посочения начин - върху пласт сол - с кожата надолу, изрязва се по съда, така че да няма въздух. Пълниш догоре. Но - не се залива веднага със преварена/дестилирана вода или сняг (който е сравнително мръсен в днешно време, пък и кът), а се изчаква 6-7 дни. След това се покрива със сняг, или залива с охладена преварена/дестилирана вода.
Притиска се с твърд предмет да не се вдигне нагоре сланината от водата.
Изчаква се 2 седмици така, за да може да омекне кожата.
Прибира се в найлонови торти и може  във фризера, но да се има предвид, че сланината е солена, солта разяжда найлона и има вероятност да попадне на охладителя на фризера, което пък го разяжда и става инфекция на елекродомакинския уред. Така че - завивайте в поне 2-3-4 найлона и плътно, възможно най добре изкарвайте въздуха, тъй като от допира на сланината с него тя се вмирисва по-бързо, независимо дали е във фризер или не..
За любителите на подправки -
Първи вариант - нарежда се сланината, парче марля, ред подправки - на вкус, аз съм слагала черен пипер, кимион и копър/семена + ситно нарязан праз. Пак марля, пак парче сланина. Така не само запазва белия си цвят, но и няма порченца подправки и праз по нея, когато се яде.
Втори вариант - ред сланина, ред подправки и тн.

а тази рецепта
и аз да добавя за сланинката :smile1: Мама едно време я правеше така:
 Суква се чесън, добавя се оцет. отделно се смесват сухи подправки - черен, червен пипер,кимион, чубрица...
я обожавам, но няма други любители на сланината в къщи, освен мен  ;D
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Hari

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 14
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #11 -: 13 Ноември 2007, 13:23:28 »
Здравейте!
И аз да прибавя една рецепта за сланина.
Оформените парчета се овалват в сол обилно и се нареждат в буркани /компотени/, посипват се отново със сол /аз слагам на око/.  Запечатват се и се стерилизират само 5-10 минути /колкото да излезе въздуха и да се запечата капачката/. Сланината става разкошна и трае много дълго време.
Преди хвърляхме гранясала сланина. От както ни казаха тази рецепта правим сланината само по този начин.
Да ви е сладко! :drinks:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • KrokozabYl: хмм то Варна поне имате някакъв морски бриз, а тук само асвалт и е ужас. Стоиш и се потиш мани-мани
    20 Юли 2015, 13:18:06
  • кокона: От сутринта не се диша във Варна, малееее, как ще изкараме в тая жега!!!
    20 Юли 2015, 08:09:17
  • peni: ТАРХАНА
    14 Юли 2015, 11:14:32
  • pep-4o: :drinks: после почерпи
    25 Юни 2015, 00:14:33
  • Mariana G: Ves, търси тук http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,73.msg46170.html#msg46170
    15 Юни 2015, 14:58:08
  • Ves: пъстърва на фурна
    15 Юни 2015, 07:55:33
  • Кристал: пеполина, благодаря
    09 Юни 2015, 15:34:44
  • пеполина: Или тук за домашно приготвени напитки http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,836.90.html
    09 Юни 2015, 14:46:13
  • пеполина: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,503.30.html
    09 Юни 2015, 14:44:40
  • пеполина: Ето тук можеш да публикуваш, поне при мен има бутон Отговор
    09 Юни 2015, 14:44:33
  • Кристал: Мога ли да публикувам в тема  Коктейли и домашно приготвени напитки? Страницата е само една, съдържание и при мен липсва бутон ОТГОВОР.
    09 Юни 2015, 12:43:33
  • Захарно петле: ето толумбичките с извара http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,81.msg41965.html#msg41965
    16 Май 2015, 22:31:48
  • Захарно петле: capricce търсането е малко по нагоре ;)
    16 Май 2015, 22:31:22
  • Capricce: толумбички с извара
    15 Май 2015, 17:24:06
  • пеполина: мерси Пепи :)
    26 Април 2015, 19:23:45
  • pep-4o: ей сега ще оправя :)
    26 Април 2015, 18:55:12
  • пеполина: при някой друг заключена ли е темата кой какви ги сготви през април/
    26 Април 2015, 18:44:26
  • pep-4o: :( много е тихо тук
    25 Април 2015, 22:56:40
  • pep-4o: :smile1:
    21 Април 2015, 19:24:44
  • pep-4o: търсенето не е тук, а в по-горното прозорце
    11 Април 2015, 08:26:29
  • ina9991: blqsak
    10 Април 2015, 22:19:31
  • ina9991: blqsak
    10 Април 2015, 22:19:20
  • Кристал: Кликваш на виртуален бутон ОТГОВОР отгоре или отдолу на темата
    06 Април 2015, 12:16:06
  • NikolGD: :icon_question:
    06 Април 2015, 11:42:13
  • NikolGD: От къде се публикува?
    06 Април 2015, 11:41:03
  • Захарно петле: Kъде не можеш да публикуваш?
    29 Март 2015, 15:16:30
  • cockerlover: Хммм...защо не мога да публикувам?
    29 Март 2015, 12:51:24
  • pep-4o: Роси, каквото направиш. И аз съм свободен електрон, ще идвам, когато кажеш
    21 Март 2015, 12:26:19
  • KrokozabYl: аз съм навита и на френската нуга :) да дегустирам де
    21 Март 2015, 12:21:02
  • ROSPOP: писах писах.............. къде ми отиде съобщението не знам?
    21 Март 2015, 10:27:06

* Последното от форума

Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от pep-4o
[02 Август 2015, 23:26:06 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от pep-4o
[02 Август 2015, 23:25:25 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от pep-4o
[02 Август 2015, 23:22:38 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от pep-4o
[02 Август 2015, 23:22:14 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от pep-4o
[02 Август 2015, 23:19:57 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от pep-4o
[02 Август 2015, 23:19:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от pep-4o
[02 Август 2015, 23:17:47 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от pep-4o
[02 Август 2015, 23:15:16 ]


Re: Игра с думи от blqsak
[02 Август 2015, 20:27:20 ]


Re: Игра с думи от Elena Ta6kova
[02 Август 2015, 20:11:08 ]


Re: Игра с думи от Mariana G
[02 Август 2015, 19:08:09 ]


Re: Игра с думи от Elena Ta6kova
[02 Август 2015, 19:03:20 ]


Re: Игра с думи от GolemDZVER
[02 Август 2015, 18:43:40 ]


Re: Асоциации- продължение от GolemDZVER
[02 Август 2015, 18:42:36 ]


Re: Асоциации- продължение от Mariana G
[02 Август 2015, 18:29:54 ]


Re: Игра с думи от Mariana G
[02 Август 2015, 18:29:11 ]


Re: Игра с думи от blqsak
[02 Август 2015, 16:22:10 ]


Re: Какво сготвихте през АВГУСТ? от dove
[02 Август 2015, 14:05:38 ]


Re: Игра с думи от Mariana G
[02 Август 2015, 12:53:05 ]


Re: Какво сготвихте през АВГУСТ? от Mariana G
[02 Август 2015, 12:49:55 ]