Автор Тема: Как се прави хубава сланина?  (Прочетена 50821 пъти)

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Как се прави хубава сланина?
« -: 09 Ноември 2007, 13:01:48 »
Снощи съм си отделила една тенджера сланинка с месце и си я представям с много червен пипер и чубрица. Хайде сега кажете как да я приготвя обаче? В момента е в тенджера, нарязана и оформена на средно големи парчета залята с вода да се поизмие от кръвта. Очаквам вкусните ви предложения, пък после ще черпя сланина  ;D

И още нещо да попитам.. за свинската мас... нещо по особено има ли освен дето се вари? Нарязала съм я на дребни кубчета.. Баща ми се сеща, че баба ми е слагала нещо да стане маста бяла, ама не помни какво.. идеи?  ;D


Жули

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 6
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #1 -: 09 Ноември 2007, 13:37:51 »
За да остане бяла свинската мас , трябва хубаво да се изкисне в студена вода , поне 1 ден. Слага се да се вари , залята с достатъчно вода и хубаво се отпенва. Когато всичката вода изври и пръжките (при нас им казваме джумерки :)) започнат да се пържат, започвате да вадите от маста постепенно. Прецежда се през двуслоен тензух. Така маста не се припържва и не почернява, но трябва да остане достатъчно в съда за да не загорят пръжките. И най-важното трябва докато се топи маста постоянно да се разбърква, за да не загори , че тогава не само цвета , но и вкуса ще се развали. Вътрешната мас се топи отделно от сланината. Нейният вкус може да се поправи като в стопената вече мас се добави прясно мляко и нарязани ябълки. Загрява се докато млякото се пресече и падне на дъното. Прецежда се като изтине. Успех! :thumbup:

Wild Mary

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 61
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #2 -: 09 Ноември 2007, 13:58:12 »
Мими, какво ли не прави човек за едно парче сланинка с подправки...  ;D
Я виж дали сланинката на Мивис не е това, което търсиш  :air_kiss:

Виж и коментарите на Кулинарка и Пеп-4о за тази сланинка  :icon_idea:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2042
  • Еми
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #3 -: 09 Ноември 2007, 14:14:50 »
Ние с майка, пък топим сланината нарязана на парчета и в тавичка във фурната на ниска температура и на водна баня. И после ...пръжки с праз лук, топли питки, сиренце....ауууууууу, чакайте да си забърша устичката, че ми се дояде зверски.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2042
  • Еми
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #4 -: 09 Ноември 2007, 14:47:32 »
Ей сега питах един колега, авджия, как прави той сланината. Докладвам:
Суровата сланина се нарязва на едри парчета. Реди се в тенджера или друг съд с кожата надолу. Отгоре се покрива с плътен слой морска сол и така, докато се изпълни съда. Притиска се добре, да няма въздух и се покрива с доста дебел пласт сняг*. Оставя се да престои на студено поне 48 часа., като от време на време, като снега се постопи и спадне , се допокрива пак със сняг. След като престои, парчетата се подсушават, увиват се във найлон и се слагат в камерата на хладилника или във фризер.

* Ако няма сняг, както сега, той се заменя с преварена вода. В тенджера се кипва вода, след което се оставя да ври 6-7 минути. Оставя се изстине добре и чак тогава с нея се залива сланината. Оставя се пак да престои, за да има време солта да се стопи, после се подсушава и ........във хладилната камера.

** Ако обичате сланинката с подправки, то и тази може да се подправи, след като се подсуши и след това се слага в найлона.

*** Много важно е сланината да е добре покрита със сняг или вода и да не остава "на въздух", защото пожълтявала.

Такава още не съм яла, но колегата казва, че той от години така си я прави. Повече обичал не варена , а сурова осолена сланина.

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #5 -: 09 Ноември 2007, 14:56:23 »
Много благодаря за съветите, довечера явно продължавам великите дела. Емили, а като станат пръжките идвай,... и без това ще са много.  ;D

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2042
  • Еми
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #6 -: 09 Ноември 2007, 15:17:24 »
Благодаря, Благодаря :girl_smile:

eli4ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1710
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #7 -: 09 Ноември 2007, 16:03:16 »
Мими,моля изпрати пръжки по СПИДИ :'(

toti4ka

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 184
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #8 -: 09 Ноември 2007, 18:14:44 »
и аз да добавя за сланинката :smile1: Мама едно време я правеше така:
 Суква се чесън, добавя се оцет. отделно се смесват сухи подправки - черен, червен пипер,кимион, чубрица...
Осолената сланина се нарязва на ивици и първо в подлучения чесън, поске в сухите подправки и после в хладилника (или в  камерката). Преди да се хапва трябва да престои поне 1 ден.
« Последна редакция: 09 Ноември 2007, 18:42:47 от toti4ka »
Пениш се - не пениш се, ще те ям  :mamba:

eleniv

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 42
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #9 -: 09 Ноември 2007, 18:23:37 »
Баба вареше маста в прясно мляко и ставаше много бяла.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17734
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #10 -: 12 Ноември 2007, 01:37:18 »
Хайде и аз да се изкажа. Нали и без това днес се връщам от такова мероприятие  :innocent:

Както е казал колегата-авджия на Емили - но с малки корекции - за сурова, иначе на Мивис-Мими е добра за варена:

Първо се изкисва - Мими това си го направила.

После се подрежда по посочения начин - върху пласт сол - с кожата надолу, изрязва се по съда, така че да няма въздух. Пълниш догоре. Но - не се залива веднага със преварена/дестилирана вода или сняг (който е сравнително мръсен в днешно време, пък и кът), а се изчаква 6-7 дни. След това се покрива със сняг, или залива с охладена преварена/дестилирана вода.
Притиска се с твърд предмет да не се вдигне нагоре сланината от водата.
Изчаква се 2 седмици така, за да може да омекне кожата.
Прибира се в найлонови торти и може  във фризера, но да се има предвид, че сланината е солена, солта разяжда найлона и има вероятност да попадне на охладителя на фризера, което пък го разяжда и става инфекция на елекродомакинския уред. Така че - завивайте в поне 2-3-4 найлона и плътно, възможно най добре изкарвайте въздуха, тъй като от допира на сланината с него тя се вмирисва по-бързо, независимо дали е във фризер или не..
За любителите на подправки -
Първи вариант - нарежда се сланината, парче марля, ред подправки - на вкус, аз съм слагала черен пипер, кимион и копър/семена + ситно нарязан праз. Пак марля, пак парче сланина. Така не само запазва белия си цвят, но и няма порченца подправки и праз по нея, когато се яде.
Втори вариант - ред сланина, ред подправки и тн.

а тази рецепта
и аз да добавя за сланинката :smile1: Мама едно време я правеше така:
 Суква се чесън, добавя се оцет. отделно се смесват сухи подправки - черен, червен пипер,кимион, чубрица...
я обожавам, но няма други любители на сланината в къщи, освен мен  ;D
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Hari

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 14
Re: Как се прави хубава сланина?
« Отговор #11 -: 13 Ноември 2007, 12:23:28 »
Здравейте!
И аз да прибавя една рецепта за сланина.
Оформените парчета се овалват в сол обилно и се нареждат в буркани /компотени/, посипват се отново със сол /аз слагам на око/.  Запечатват се и се стерилизират само 5-10 минути /колкото да излезе въздуха и да се запечата капачката/. Сланината става разкошна и трае много дълго време.
Преди хвърляхме гранясала сланина. От както ни казаха тази рецепта правим сланината само по този начин.
Да ви е сладко! :drinks:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • tinkerbell: бургаски милинки
    Днес в 13:25:38
  • pep-4o: и центъра на магистралата да не забравите
    23 Юли 2014, 17:02:28
  • pep-4o: ;D
    23 Юли 2014, 17:02:17
  • vesela: Както и ти, ако идваш в София!
    23 Юли 2014, 10:22:33
  • ceckavd: Който има път насам да се обажда за среща  съм винаги готова
    22 Юли 2014, 10:17:38
  • vesela: Ех, да ме бяха пратили с нея, можеше и среща да си спретнем, Цецка!
    21 Юли 2014, 09:39:30
  • vesela: Утре една колежка ще е в командировка във Видин
    21 Юли 2014, 09:38:48
  • ceckavd: Градчето изглежда добре. не сме толкова западнали. Само че сега е много разкопано заради водния цикъл. Иначе няма какво да обяснявам безработица, младите хора бягат включително и сина ми не мисли да се връща тук. Всяко второ семейство единия или и двамата са в чужбина да работят и т.н. Но имаме много неща, които могат да се видят.
    21 Юли 2014, 07:52:19
  • vesela: пък то - чудно градче изглежда
    20 Юли 2014, 08:23:55
  • vesela: Аз си мислех, че е западнал
    20 Юли 2014, 08:23:45
  • vesela: А много ми хареса на снимките на Цеци
    20 Юли 2014, 08:23:32
  • vesela: За съжаление във Видин съм ходила само веднъж, като дете.
    20 Юли 2014, 08:23:17
  • vesela: за Китен
    20 Юли 2014, 08:22:55
  • vesela: Мда, има нещо вярно
    20 Юли 2014, 08:22:51
  • ceckavd: лафа за Китен важи и за Видин лично съм го проверила вече 3-4 години и си е верен
    18 Юли 2014, 15:51:59
  • GolemDZVER: а - и в Созопол, е така
    17 Юли 2014, 16:52:32
  • KrokozabYl: ако не си виждал някой познат в софия 100 години - в китен задължително ще го срещнеш
    17 Юли 2014, 08:46:51
  • KrokozabYl: Весе, нали го знаеш лафа за Китен :)
    17 Юли 2014, 08:46:31
  • Aura: Ееее Весе и по това си приличами и аз харесвам стария Несебър
    17 Юли 2014, 05:46:20
  • vesela: Всъщност стария Несебър най ми харесва, но Китен го обичам.
    16 Юли 2014, 20:04:12
  • vesela: След Китен, най-много обичам Несебър.
    16 Юли 2014, 20:03:49
  • KrokozabYl: Несебър, Веси :) Хотела там е на високо поне :)
    16 Юли 2014, 16:03:15
  • vesela: Кро, къде ще морЯСВАШ
    16 Юли 2014, 16:01:11
  • KrokozabYl: Китен е добре, защото е по-високо
    16 Юли 2014, 14:27:50
  • Aura: Как е Китен?
    16 Юли 2014, 12:51:31
  • KrokozabYl: а и заради 2-те реки, които са преляли
    16 Юли 2014, 12:26:32
  • KrokozabYl: в Лозенец няма щети и наводнения. Явно Приморско е най-ниската точка и затова там са най-зле
    16 Юли 2014, 12:26:19
  • GolemDZVER: Кро, току що по новините показаха - пътят на юг от Созопол е затворен заради дъжда и преляли реки
    16 Юли 2014, 11:07:18
  • KrokozabYl: макар, че и за август го дават дъждове, а аз съм се нагласила за море ужасТ
    16 Юли 2014, 10:59:35
  • KrokozabYl: мани-мани  :( дано до август се оправи времето
    16 Юли 2014, 10:59:07

* Последното от форума

Re: Кой какви ги готви през юЛи от Mariana G
[Днес в 20:07:45]


Re: Галерия торти - 2 от латино10
[Днес в 19:58:27]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от GolemDZVER
[Днес в 18:54:11]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от GolemDZVER
[Днес в 18:52:23]


Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:) от Aura
[Днес в 18:32:06]


Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:) от GolemDZVER
[Днес в 18:26:03]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от Mariana G
[Днес в 18:25:57]


Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:) от Aura
[Днес в 18:19:29]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от GolemDZVER
[Днес в 18:13:09]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от marabu
[Днес в 18:10:50]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от GolemDZVER
[Днес в 18:09:39]


Re: Пляс, пляс педалите.... водно колело :) от GolemDZVER
[Днес в 18:08:34]


Re: Пляс, пляс педалите.... водно колело :) от GolemDZVER
[Днес в 18:06:02]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от GolemDZVER
[Днес в 17:53:19]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от GolemDZVER
[Днес в 17:50:47]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от marabu
[Днес в 17:06:55]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от Aura
[Днес в 16:53:43]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от GolemDZVER
[Днес в 16:17:00]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от GolemDZVER
[Днес в 16:16:12]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от GolemDZVER
[Днес в 16:15:35]